1. Tests

  Aston Wamba HD: Elegant HD kijken

  Eindelijk weer eens een satellietontvanger die meer weegt dan een pak suiker. Elegant, geschikt voor HDTV en met multiroom-mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  22 maart 2016
  0.0
  comments 1
  Aston Wamba HD: Elegant HD kijken

  Wat hebben we hier lang naar uitgekeken! Eindelijk weer eens een satellietontvanger die meer weegt dan een pak suiker. Daarnaast is hij elegant, geschikt voor HDTV en heeft hij multiroom-mogelijkheden.

  Wat kan de Aston Wamba HD?
  Deze satellietontvanger beschikt over één tuner, geschikt voor ontvangst van DVB-S2 kanalen. Hierdoor kunnen we niet alleen naar HD-kanalen kijken, maar ook naar SD-kanalen die in MPEG4 worden uitgezonden. Dit laatste is belangrijk nu bekend is geworden dat CanalDigitaal en TV Vlaanderen volgend jaar een deel van hun zenderaanbod in deze compressietechniek gaan uitzenden. De Wamba HD lijkt daardoor beslist toekomstzeker.

  Dat is echter maar gedeeltelijk het geval. De Wamba HD heeft twee ingebouwde kaartlezers, die goed overweg kunnen met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Ze zijn echter niet voorzien van een officiële licentie van Nagra Kudelski, de eigenaar van de Mediaguard-codering die CanalDigitaal gebruikt. Wel dient hierbij gezegd te worden dat de Aston CI-modules, die eveneens niet over de officiële licentie beschikken, al jaren één van de beter werkende CI-modules zijn voor deze codering. Nadeel van de Aston Wamba HD is dat er naast de interne kaartlezers geen Common Interface-sloten aanwezig zijn. Mocht er dus een wijziging in de codering plaatsvinden waardoor de kaartlezers niet meer werken, dan moet de eigenaar van de ontvanger wachten op een firmware-update van de fabrikant.

  Door de beschikbare USB-aansluiting voor een externe harddisk kan van deze satellietontvanger een PVR-ontvanger worden gemaakt. Hierdoor wordt ook de timeshifting-functie actief. Wel komt het nadeel om de hoek kijken dat er maar één tuner aanwezig is. Wel kunnen we meerdere zenders tegelijk opnemen, mits deze op dezelfde transponder worden uitgezonden.

  Ook zien we een netwerkaansluiting aan de achterzijde. Niet voor stoute internettoepassingen, maar voor multiroom-gebruik. We kunnen de ontvanger in een thuisnetwerk plaatsen. Als we dan de zogeheten Bee-player van Aston gebruiken, kunnen we met een bedraad of draadloos netwerk ook in andere kamers kijken naar de satellietontvanger. Meerdere satellietontvangers en smartcards zijn hierdoor dus niet nodig, en ook hoeven we niet ons hele huis van coaxkabel te voorzien. Ook hier zorgt de enkele tuner echter weer voor een beperking: we kunnen met de Bee-player alleen kijken naar zenders die op dezelfde frequentie worden uitgezonden als het kanaal waar de ontvanger in de huiskamer op staat afgestemd.

  We bemerkten via deze manier enkele problemen met het decoderen van gecodeerde zenders. Staat de ontvanger uit, dan kunnen we via de Bee-player vrijuit kijken, maar er treden dan weer beperkingen op als er meerdere Bee-players gebruikt wordt. Een écht volwaardig alternatief onder elke omstandigheid kunnen we deze multiroom oplossing niet noemen. Het is echter een goed werkende oplossing als de kijker kan leven met de beperkingen. Nog zo’n beperking is dat via de Bee-player niet in HD gekeken kan worden. Er is namelijk geen HDMI-aansluiting op de player aanwezig, alleen scart. We kunnen daarmee HD-zenders wel zichtbaar maken, maar in SD-beeldkwaliteit. Het beeld is overigens zeer acceptabel. De goede kwaliteit scartkabel die bij de Bee-player wordt geleverd speelt daarbij een belangrijke rol.

  Hoe werkt Aston Wamba HD?
  Met verwondering keken we naar de eerste opstart van deze ontvanger. Grafisch heel mooi, zoals ook de EPG, menu’s en infoschermen, maar veel belangrijker is nog dat de bediening erg gebruikersvriendelijk is. Zo wordt zonder problemen een DUO LNB 60 of multisat-schotel met meerdere LNB’s door de ontvanger gedetecteerd, inclusief de juist DiSEqC-instellingen. In onze testopstelling gebruikten we een Multytenne. Deze wordt zonder problemen direct goed geïnstalleerd. Verder wordt gekeken of er een Bee-player in het netwerk aanwezig is en of er een externe harddisk is aangesloten. Ook deze worden direct correct geïnstalleerd.

  Minder geslaagd wordt het als we de ontvanger de satellieten laten afscannen. We kunnen dan op ons gemak de boodschappen voor een hele week inkopen: over het inscannen van de vier door de Multytenne ondersteunde satellietposities deed deze ontvanger meer dan drie kwartier. En na afloop fronsten we onze wenkbrauwen toch wel even. De ontvanger produceert een erg door elkaar gegooide zenderlijst, waarin bepaalde transponders (zoals de HD-transponder van CanalDigitaal) ontbreken. Het gekke is verder dat er tevens een fastscan-zenderlijst voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen in het menu van de ontvanger geplaatst is. Wellicht kan een slimme programmeur de firmware in een toekomstige versie laten vragen of we gebruik willen maken van deze fastscan-lijst.

  De Wamba HD maakt gebruik van de MediaHighway EPG. De interne kaartlezers werken opvallend goed, zelfs bij gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard. Het zappen blijft supersnel, ook wanneer er geschakeld wordt tussen zenders van verschillende providers. Het zappen bij gecodeerde kanalen gaat eigenlijk net zo snel als bij ongecodeerde (FTA) zenders.

  Ook wat betreft de beeldkwaliteit kunnen we deze ontvanger alleen maar pluimen geven, zowel bij HD als SD-zenders. De afstandsbediening is degelijk en ligt goed in de hand, maar mist de uitstraling die eigenlijk bij een HD-ontvanger hoort. Ook prettig is handleiding, die van goede kwaliteit is en ook nog eens een Nederlands vertaling bevat.

  Nadelen zijn er ook. De zenderkeuze via het beeldscherm is nogal omslachtig, zeker als je gebruik wil maken van aanvullende functies als favorietenlijsten. De zenderlijst blijft na het kiezen van een zender in beeld staan, en is alleen met een extra handeling via de afstandsbediening weg te halen. De vormgeving van de ontvanger is echter weer een pluspunt. Het alfanumerieke display met goed zichtbare letters en cijfers is een lust voor het oog.

  Conclusie
  De Aston Wamba HD is een HD-ontvanger waarmee de kijker goed uit de voeten kan. De kaartlezers werken prima, maar hebben geen officiële licentie en de ontvanger heeft geen CI-sloten. De multiroom-mogelijkheden zijn een voordeel, maar houd rekening met bepaalde beperkingen. 

  Eindoordeel: Goed


  Reacties

 1. TV-TIP Hier zijn de Van Rossems!

  Hier zijn de Van Rossems!
  NPO 2 om 20:25 uur
  Groningen is door al het brallende studentenvolk dat er de laatste jaren is neergestreken, veranderd in een bruisende stad. En daar vinden Maarten, Sis en Vincent alledrie wat van. Bij het verkennen van Groningen constateren de Van Rossempjes dat ‘het Siberië van Nederland’ een opmerkelijke vitaliteit ?vertoont. Je verwacht het niet..

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GRINGO

   Tijdens een businesstrip naar Mexico besluit Harold, een ondergewaardeerde middenmanager, zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld te kunnen eisen van zijn werkgever. Maar plots wordt de radeloze Harold opgejaagd door dubieuze zakenlui, huurmoordenaars, drugsbaronnen en zelfs de DEA. Deze komedie draait vanaf 22 maart in de bioscopen. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een powerbank én twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Nederland kiest: Het debat

  Nederland kiest: Het debat
  NPO 1 om 20:30 uur
  De rode potloden worden geslepen en de kelen geschraapt, want de gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Lokale en landelijke fractievoorzitters gaan onder leiding van Rob Trip in debat vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Enschede en Rotterdam doen virtueel mee.