1. Tests

  Azbox Elite HD en Premium HD: De alleskunner

  Is er iets wat de Azbox Elite HD en Premium HD niet kunnen? Kijken met deze ontvangers is een multimediaal feest.
  Jarco Kriek
  16 maart 2016
  0.0
  comments 6
  Azbox Elite HD en Premium HD: De alleskunner

  Al enige tijd staan de Azbox Elite HD en Azbox Premium HD bij ons op de testbank. Twee HD-ontvangers met uitgebreide multimediamogelijkheden, die bij de Premium worden aangevuld met interne harde schijf en draadloze netwerkverbinding. Nu de eerste officiële firmware versie eraan komt, doen we graag verslag van onze bevindingen. En die liegen er niet om.

   

  Wat kan de Azbox Elite/Premium HD?

  Je kunt beter vragen: wat kan hij niet? Dit Linux-multimediaspeeltje is meer dan een digitale ontvanger. Het hart van deze Azbox  is een veelzijdige multimediaspeler. Hier heeft men in Portugal bij het bedrijf Opensat een DVB-omgeving omheen gebouwd. Het resultaat is een zeer interessant geheel, dat ons dagenlang - en met plezier - van de straat heeft gehouden. Wie echt alles uit deze multimediabox wil halen, moet daar de tijd voor nemen en echt wel enigszins weten om te gaan met computers. Enige kennis van Linux is een pre.

   

  Dat wil overigens niet zeggen dat deze ontvanger onbruikbaar is voor wie deze kennis ontbeert. Dankzij handige opties is het kinderspel om bijvoorbeeld de nieuwste zenderlijsten, firmware en andere instellingen in de ontvanger te plaatsen. Een aansluiting op het thuisnetwerk en het internet is eigenlijk een harde voorwaarde is: alleen dan haal je het beste uit dit speeltje naar boven. Zo kunnen we media streamen vanaf andere computers die op het netwerk zijn aangesloten. Of het nu gaat over films, foto’s of muziek: de Azbox weet er wel raad me. En tot een beeldkwaliteit van 1080p. We zetten deze bestanden wel op de harde schijf van de Azbox, die optioneel door de eigenaar ingebouwd kan worden, want het streamen van filmbestanden met een hogere bitrate levert toch wel problemen op. Zo konden we bij een registratie van een concert van Marco Borsato, die we streamden vanaf een computer in het netwerk, diverse haperingen waarnemen. Hetzelfde bestand liep wel gewoon zonder problemen door op de eveneens aangesloten PlayStation 3 spelcomputer. Via de Azbox kunnen we heel eenvoudig het internet benaderen. Er is een ingebouwde browser, we kunnen RSS-feeds bekijken en YouTube-filmpjes via de televisie afspelen.

   

  We zouden bijna vergeten dat er ook nog een ingebouwde DVB-S2 tuner is waarmee we satelliettelevisie kunnen bekijken, zowel in SD- als HD-kwaliteit. De Azbox Premium HD kan ook nog worden uitgebreid met een tweede tuner; niet alleen voor satelliet, maar ook voor kabel en Digitenne. Deze extra tuners zijn binnenkort te koop. De mogelijkheid om een harde schijf in deze ontvanger te plaatsen maakt hem ook direct geschikt als PVR-ontvanger. De PVR-mogelijkheden zijn met één tuner natuurlijk beperkt, maar voor zover we konden testen werken functies als opnemen en timeshifting naar behoren.

   

  Hoe werkt Azbox Elite HD?

  De gebruikte tuner in de Azbox is zeer gevoelig. Slechts heel zelden vonden wij in een ontvanger een tuner met deze goede eigenschap. Dat maakt deze ontvanger interessant voor de feedhunter en DX-er. En het wordt nog mooier: ook 4:2:2 uitgezonden feeds, in alle soorten en varianten, worden zonder problemen op het scherm getoverd. Alleen HD-feeds in DVB-S2 en 4:2:2 worden nog niet ondersteund. Maar wie weet wat de toekomst gaat brengen. Ook de mogelijkheid om met één knopdruk op de afstandsbediening een screenshot op de harde schijf of USB-stick te maken is heel handig. Na even zoeken in het menu verliep het inlezen van de zenders makkelijk en soepel. Maar er is ook de zogenaamde GOGO-functie aanwezig. Daarmee kunnen we de laatste zenderlijsten heel handig via het internet in de ontvanger laden. Dan staan de zenders natuurlijk door elkaar, maar in de lijst kunnen we handmatig nog wat sorteren. Zo kunnen zenders op alfabet, uitgezonden satelliet, land, provider en (on)gecodeerd gerangschikt worden. Ook kunnen we favorietenlijsten maken. Om zelf de zenderlijsten via de computer aan te passen is er een kanaleneditor beschikbaar. Op het internet zijn al diverse goede zenderlijsten te vinden, bijvoorbeeld de Satlook-settings (www.satlook.nl).

   

  Het zappen tussen de zenders gaat trager dat we bij menig ontvanger gewend zijn. Het blijft echter binnen de ergernis-grenzen. Met de laatste firmwareversie is dit punt al flink verbeterd, dus hebben we hoop voor de toekomst. Via de nieuwste multicas-applicatie die we in deze ontvanger kunnen plaatsen wordt de interne kaartlezer geschikt voor de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard. Natuurlijk niet officieel, dus het is goed dat er ook twee Common Interface-sloten aanwezig zijn: als de interne kaartlezer om wat voor reden dan ook niet meer werkt, kunnen we altijd overschakelen naar een CI-module. Daarbij moet wel gezocht worden naar een type dat goed werkt. Alleen de T-Rex CI module leverde bij ons beeld op in combinatie met de Mediaguard3-smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Alle andere gangbare modules (PowerCam, Aston DUAL, CanalDigitaal Mediaguard) werden wel herkend door de Azbox, maar konden geen beeld op ons scherm toveren. Aan de CI-handling dient dus nog aardig wat te worden gespijkerd. Naast de multicas zijn er voor deze Azbox nog andere tools op het internet te vinden, waarmee de ‘stoute’ kant van de ontvanger kan worden verkend. Zo kan men cardsharen, ook buiten de eigen voordeur. En daarmee gaat de Azbox dus indirect de strijd aan met de ontvangers van Dream Multimedia.

   

  De Azbox kan zelfs een lastig te vinden kanaal als ITV HD zonder tussenkomst van een kanaleneditor direct goed inlezen en weergeven. Met de huidige tuner kunnen nog geen HD-kanalen die met extreem lage bitrate uitzenden te bekijken. De beeldkwaliteit is goed, maar toch net iets minder dan sommige andere HD-ontvangers die wij konden testen. Uiteindelijk konden wij op de nieuwe Sony 40W5500 een scherp plaatje krijgen, maar dan moesten we wel de beeldinstellingen op de gebruikte HDMI-ingang heel secuur instellen.

   

  Conclusie

  Verwen jezelf eens. Ga naar de satellietwinkel, laat deze ontvanger inpakken met een grote strik erom en voel je thuis een blij kind met zijn nieuwste speeltje. Een betaalbaar product, dat het beste uit meerdere digitale werelden combineert. De firmware verdient op sommige punten nog wat aandacht.

   

  Eindoordeel: zeer goed

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Coming to America

  Coming to America
  om 18:26 uur
  Murphy schittert in deze amusante comedy als een Afrikaanse prins die weigert met het mooie meisje te trouwen dat door zijn vader is uitgezocht. In plaats daarvan reist hij undercover naar New York om een intelligente, onafhankelijke vrouw te vinden. Murphy wordt vergezeld door Hall en bekijkt het land met een naïeve blik en een onverwoestbare grijns. Hij ziet wel wat in Headley, maar zij heeft al wat met de botte LaSalle.

  TV-TIP Mars tegen Venus

  Mars tegen Venus
  Net5 om 20:30 uur
  Als je als man moet kiezen, ga je dan voor een kale knar of voor een stotterend apparaat? En wat heeft een vrouw nou liever naast zich op de bank zitten: een stoere Viking of een driftig geëpileerde metroman? In Mars tegen Venus nemen de teams van Jan Versteegh en Leonie ter Braak het tegen elkaar op om antwoord te vinden op die ene, allesomvattende vraag: wie kent de andere sekse het beste?

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)