1. Tests

  Azbox Me: AZBox slaat een nieuwe weg in

  De AZBox Me belooft veel verbeteringen ten opzichte van de oudere modellen. Totaal TV testte deze HD-satellietontvanger met mediaspeler.
  Jarco Kriek
  19 mei 2016
  8.0
  comments 1
  Azbox Me: AZBox slaat een nieuwe weg in
  De AZBox Me belooft veel verbeteringen ten opzichte van de oudere modellen. Totaal TV testte deze HD-satellietontvanger met mediaspeler.

  Regelmatig hebben we bij Totaal TV decoders van de Portugese fabrikant AZBox op onze testtafel staan. Met enige vertraging verscheen ook de nieuwste telg van AZBox, dat volgens de firma zelf moet worden uitgesproken als ‘easy box’.

  Er werd veel gespeculeerd over deze nieuwe AZBox Me. De bedoeling was dat dit de eerste satellietontvanger op de Nederlandse markt zou worden met het Android-besturingssysteem. Dat is helaas niet gelukt. De AZBox Me wordt geleverd met AZtrino firmware. Dat is de Portugese variant van de Neutrino firmware die onder meer in de Coolstream ontvangers wordt gebruikt. Dat men de naam Neutrino niet gebruikt, komt onder meer door enkele juridische procedures die op dit moment in Duitsland lopen: juristenvoer, waar de eindgebruiker zich niet druk om hoeft te maken. AZtrino verraadt in ieder geval dat de decoder gebruik maakt van het Linux-besturingssysteem, en daardoor gaat bij velen het hart sneller kloppen.

  De AZBox Me zit verpakt in een goede doos. Daarin vinden we naast de decoder ook de externe voedingsadapter, een stroomkabel, een setje aansluitkabels voor de interne harde schijf en een afstandsbediening met batterijen. 

  Wat betreft documentatie zit het ook goed. Er is een uitklapbare Engelstalige handleiding. De Nederlandse importeur heeft hier een goede Nederlandse vertaling van gemaakt en die in een klein boekwerkje gestopt. Dat leest wel zo gemakkelijk. Ook is er een Engelstalige handleiding – inclusief foto’s om handelingen te verduidelijken – die beschrijft hoe men deze decoder kan voorzien van nieuwe firmware. Deze is niet in het Nederlands aanwezig, maar de importeur heeft hiervoor op zijn website wel een Nederlandse handleiding staan.

  Kijken we naar de ontvanger zelf, dan zien we dat er gekozen is voor een eigentijdse vormgeving. Wij vinden hem mooi, maar het is wel een vormgeving waar je van moet houden. Aan de voorkant vinden we geen frontklep; alleen een aan/uit standby-knop met verlichtingsindicator. Verder is er een ingang om een USB-apparaat aan de decoder te koppelen. Ook zit er een alfanumeriek display op het front. Hierop wordt bij tv-gebruik de naam van het kanaal weergegeven. Als we in het menu navigeren toont het display het menuonderdeel waarin we ons bevinden. Als de ontvanger op standby staat zijn de datum en tijd zichtbaar. 

  Aan de achterkant van de ontvanger vinden we een knop die we vrijwel nooit bij digitale decoders tegenkomen: de zogenaamde recovery- of herstelknop. Komt men bij een firmware-update of bij het vastlopen van de firmware in de problemen, dan kan men met deze knop de ontvanger terugbrengen in de originele staat. Zeker bij dit soort Linux-ontvangers - waar men als gebruiker meer mee speelt dan met ontvangers met gesloten firmware - is dit een mooie optie. 

  Aan de achterzijde vinden we verder een aan/uit schakelaar, de optische digitale audio-uitgang, de analoge A/V cinchuitgangen, de component YPbPr-uitgangen, de HDMI-uitgang, USB, E-SATA, netwerkpoort en een tuner met doorlusmogelijkheid. 

  De gebruikte Availink DVB-S2 tuner werkt naar behoren en is zeker niet ongevoelig, maar extreem gevoelig is hij ook weer niet. Met deze tuner is blindscan in principe mogelijk, maar de vraag is of dit in de firmware ondersteund gaat worden. Datzelfde geldt ook voor ontvangst van 4:2:2 uitgezonden tv-kanalen. AZBox zegt overigens te werken aan de ondersteuning van dit uitzendformaat. 

  De eerder uitgebrachte AZBox HD-satellietontvangers ondersteunen voorlopig als enige consumentenontvanger 4:2:2 al langere tijd. Mocht dit ook bij dit model het geval worden, dan is de AZBox Me zeker ook voor feedhunters een satellietontvanger om naar te kijken. De eerste aanzet voor blindscan is inmiddels gemaakt in de RTI-image. Net als fabrikant Opensat met AZtrino heeft gedaan, maakte ook het RTI-team alle codes van de firmware openbaar, waardoor beide firmwares open-source zijn geworden. 

  Als we de ontvanger opstarten zien we direct dat hij beschikt over een multi-boot systeem. Dat wil zeggen dat we bij het opstarten kunnen kiezen uit drie bootsectoren. Hierin kunnen we verschillende firmwares plaatsen. We gebruikten in onze test nieuwe AZtrino 1.5 versie van 31 januari 2011, de hobbyfirmware van RTI versie 1.60 en de hobbyfirmware van RSI versie 0.3. We konden deze onafhankelijk van elkaar gebruiken door bij het opstarten de gewenste bootsector te selecteren. 

  Van de meegeleverde AZtrino firmware kunnen we stellen dat hij wel heel stabiel is, maar dat het voor veel gebruikers gewoon te moeilijk is om alles goed te configureren. Veel gebruikers van Linux-ontvangers vallen dan ook vaak terug op de bekende en beproefde Enigma2 firmware. De hobbyfirmware van RTI en RSI draaien op Enigma2. Het is aan de gebruiker zelf om te bepalen wat hij in gebruik het prettigst vindt. 

  Voor gebruikers die nog niet vertrouwd zijn met Enigma2 en Linux-ontvangers is RSI zeker aan te raden. Hiermee kan men zonder moeite direct via de blauwe knop aanvullende onderdelen in de satellietontvanger plaatsen. Onder meer zenderlijsten, skins maar ook emulators als Cccam en Oscam kunnen zo direct worden geïnstalleerd. Die emulators zijn overigens een noodzakelijk kwaad bij de AZBox Me. De ontvanger beschikt namelijk niet over een Common Interface-slot. 

  Een interne kaartlezer is wel aanwezig. Deze zit op een opvallende plek aan de zijkant van de ontvanger, waarbij de chip van de smartcard naar onderen gericht moet worden. Wanneer men de emulator niet installeert dan blijft de AZBox Me beperkt tot een FTA HD-satellietontvanger met multimediamogelijkheden. 

  Door gebruik van emulators kan men met deze satellietontvanger ook cardsharen. Let wel op dat cardsharing binnen het eigen huis tot vier cliënts door CanalDigitaal en TV Vlaanderen op dit moment nog wordt gedoogd. Externe cardsharing via het internet is in Nederland verboden. Cardsharing binnen het eigen huis werkt met de AZBox Me goed.

  Hiermee willen we ook direct een risico aantippen. Mochten tv-aanbieders manieren vinden om emulators te blokkeren, dan kan men met deze AZBox Me door het ontbreken van een CI-slot voor wat betreft het kijken naar betaaltelevisie geen kant op. 

  In de Linux-firmware is standaard MyTube aanwezig. Hiermee kan men videofilms van de videodienst YouTube afspelen. Er zijn ook plugins beschikbaar die nog meer multimediale functies activeren. In tegenstelling tot de eerdere AZBox HD-satellietontvangers – die het beste kunnen worden omschreven als een mediaspeler met een digitale televisiedecoder – is de AZBox Me in eerste plaats een HD-satellietontvanger. Aanvullend heeft hij mogelijkheden om films af te spelen via het huisnetwerk, interne harde schijf en/of E-SATA harde schijf. Dat geldt natuurlijk ook voor muziek- en fotobestanden. Vooral voor het bekijken van bestanden van computers of harde schijven in het huisnetwerk is enige Linux-ervaring geen overbodige luxe is. Onze voorkeur gaat dan toch uit naar een aparte mediaspeler. 

  De opnamemogelijkheden van ze decoder zijn natuurlijk beperkt, omdat de AZBox Me slechts over één tuner beschikt. We ondervonden geen problemen met gemaakte opnames. Ook viel op dat we de interne harde schijf gelijktijdig met een extern aangesloten E-SATA harde schijf konden gebruiken. 

  De beeldkwaliteit van de AZBox Me is iets waar we heel gelukkig van worden. Als we eenmaal een goede koppeling naar harde schijven en computers in het huisnetwerk hebben gemaakt, kunnen we films in HD-kwaliteit en 1080p bekijken. Ook het bekijken van HD-kanalen via de satelliet is een lust voor het oog. Ook de upscaling van SD naar een HD-beeldformaat is meer dan voldoende. 

  Wel komen we met de interne mediaspeler bij één van de minpunten. Niet alle videobestanden kunnen probleemloos worden afgespeeld. Opvallend is dat bij HD-videobestanden deze problemen vrijwel niet voorkomen. 

  Ook tijdens het gebruik als satellietontvanger komt naar voren dat de AZBox Me soms onstabiel is. Bij vele opdrachten achter elkaar loopt hij vast en dient de ontvanger opnieuw opgestart te worden. Dat is overigens niet altijd reproduceerbaar, wat het verhelpen van dit soort bugs zeker niet makkelijker maakt. 

  Het zappen tussen zowel gecodeerde als ongecodeerde kanalen verloopt snel. Dit is zeker één van de grote pluspunten ten opzichte van eerder op de markt gebrachte AZBox ontvangers. Dit heeft mede te maken met de gebruikte snelle processor, namelijk de SIGMA SMP 8655 met een kloksnelheid 500 MHz. Deze werd eerder onder meer ook gebruikt voor diverse modellen mediaspelers van verschillende fabrikanten. 

  Perfect is de AZBox Me nog niet, maar de basis is goed. Werk aan de winkel dus voor de Portugese fabrikant én voor de makers van alternatieve firmware.


  CATEGORIE We hebben de AZBox Me getest in de categorie Linux satellietontvangers. Beschikbaar gesteld door Smart Innovations.

  FIRMWARE We hebben de AZBox getest met firmwareversie AZtrino 1.5 en de alternatieve firmware RSI 0.3 en RTI 1.6. 

  Reacties

 1. TV-TIP Volle zalen

  Volle zalen
  NPO 2 om 20:25 uur
  Majd Mardo (29) vluchtte met zijn ouders en zijn zus uit Syrië. Heel wat hobbels later speelt hij in het veelgeprezen Een klein leven. Marco bezoekt met Cornald Maas plekken uit zijn jeugd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BOHEMIAN RHAPSODY

   Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, de muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor dit muziekdrama weggeven, met daarin een t-shirt, een plectrum en een zonnebril en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Brard & Jekel: VetGelukkig?!

  Brard & Jekel: VetGelukkig?!
  NPO 3 om 20:25 uur
  Patty Brard en Diederik Jewel weten allebei wat het is om te strijden tegen overgewicht. Zij onderzoeken vanuit hun persoonlijke ervaring de wetenschappelijke en culturele kanten van overgewicht.