Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Azbox Ultra HD: Meer dan een satellietontvanger

    De Azbox ontvangerlijn heeft uitbreiding gekregen. De nieuwe telg kreeg de naam Ultra HD en doet het spreekwoord ‘klein maar fijn’ eer aan.
    Jarco Kriek
    23 april 2016
    0.0
    comments 1
    Azbox Ultra HD: Meer dan een satellietontvanger
    De Azbox ontvangerlijn heeft uitbreiding gekregen. De nieuwe telg kreeg de naam Ultra HD en doet het spreekwoord ‘klein maar fijn’ eer aan.

    De Azbox Elite HD en Premium HD kenden we al langer. Daar is nu het kleinere broertje Azbox Ultra HD bijgekomen. Aan processorkracht levert de nieuwe ontvanger, ondanks zijn kleinere formaat, niets in. Het hart van de multimediadecoder is namelijk hetzelfde: de 300 MHz snelle Sigma Design SMP8634LF processor. Dat heeft voordelen. Zo is de firmware voor alle Azbox HD-ontvangers hetzelfde. 

    We spreken niet voor niets over een multimediadecoder. Deze decoder is namelijk veel meer dan een satellietontvanger, en beter te omschrijven als mediaplayer met multimedia-mogelijkheden via het internet en een geïntegreerde HD-satellietontvanger. Dat is natuurlijk een welkome toevoeging voor huishoudens die satelliettelevisie gebruiken voor het dagelijkse televisiekijken. 

    De Portugese fabrikant van de Azbox Ultra HD heeft ervoor gekozen om de decoder een externe voedingsadapter te geven. Gezien het kleine formaat van de decoder zou een interne voeding voor onnodig veel geprop in de behuizing hebben gezorgd. Omdat er intern ook nog eens een S-ATA harde schijf geplaatst kan worden, zou dat voor erg veel warmteontwikkeling hebben gezorgd. En dat was de levensduur van voeding, hardware en harde schijf niet ten goede gekomen. 

    Bij deze ontvanger is het eigenlijk een must om een harde schijf te installeren. De voorkeur gaat dan zeker uit naar een interne harde schijf. Azbox maakt dat erg gemakkelijk, want het verwijderen van de hele kap is namelijk niet nodig. Aan de bovenkant van de decoder is namelijk een klep gemaakt. Deze kan simpel met enkele schroeven worden opengemaakt. In de ruimte onder de klep kan men heel eenvoudig zelf een harde schijf plaatsen en aan de hardware koppelen. Om de harde schijf goed te koelen is er een kleine maar zeer functionele ventilator in de behuizing gebouwd. Hoewel hij fluisterstil is, kan hij indien gewenst via het menu ook worden uitgezet. 

    Het kleine formaat van de decoder brengt ook enkele beperkingen met zich mee. Zo is er geen display en ontbreekt de mogelijkheid om gebruik te maken van één of meer Common Interface-modules. Er is wel een interne kaartlezer. Wie deze aan de voorzijde van de ontvanger zoekt, komt bedrogen uit: onder de frontklep zit alleen een USB-aansluiting verborgen. De kaartlezer vinden we aan de linkerzijkant van de ontvanger. Zonder klepje ervoor, gewoon een gleuf waarin de smartcard - chip naar beneden - geplaatst kan worden. 

    Deze interne kaartlezer is niet direct geschikt voor de Mediaguard3-smartcard die door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt wordt. Maar natuurlijk is daar via het internet een oplossing voor te vinden. We maakten zonder grote problemen van deze interne kaartlezer een multicas-kaartlezer, waarmee vrijwel alle in Europa door televisieaanbieders gebruikte smartcards, dus ook die van CanalDigitaal en TV Vlaanderen, gebruikt kunnen worden. Natuurlijk willen we weer goed benadrukken dat de toekomstige werking van dit soort emulatie-kaartlezers niet gegarandeerd is. En als deze kaartlezer niet meer zou werken is dat bij deze decoder toch wel een probleem, omdat er CI-module gebruikt kan worden om het gemis op te vangen. Wie het niet ziet zitten om de kaartlezer zelf tot multicas om te bouwen, kan de verkopende partij vragen om dit bij levering alvast te doen. 

    De Azbox Ultra HD bestaat eigenlijk uit twee delen: een satellietontvanger en een mediaspeler. In het satellietgedeelte is één tuner beschikbaar. Deze is geschikt voor ontvangst van DVB-S2 uitgezonden signalen, inclusief HD en MPEG4. De decoder heeft geen scartaansluiting, wel natuurlijk een HDMI en YPbPr-component aansluitmogelijkheid. Ook is er analoge A/V cinch aansluiting. Digitaal geluid wordt rechtstreeks via HDMI of de optische digitale geluidsuitgang geleverd. 

    Omdat er één tuner beschikbaar is heeft deze decoder slechts beperkte PVR-mogelijkheden. Er kan één zender worden opgenomen terwijl een ander kanaal op dezelfde transponder kan worden bekeken of beluisterd. Verder zijn er timeshift mogelijkheden beschikbaar. 

    Er is (nog) geen fastscan mogelijkheid aanwezig. Wel zijn er vele manieren om een satelliet of transponder van een satelliet in te lezen. Ook blindscan behoort tot de mogelijkheden. Met blindscan wordt het frequentiespectrum van de satelliet tot in detail uitgeplozen, zodat vrijwel alle uitgezonden televisie- en radiozenders worden gevonden. In de firmwareversie waarmee wij deze ontvanger testten konden we helaas geen verfijningen in een blindscan zoekopdracht maken: waarschijnlijk een klein bugje, want in een eerdere firmwareversie was dit wel mogelijk. 

    Belangrijk is ook dat de AZbox de eerste consumenten MPEG4 HD-satellietontvanger is die 4:2:2 uitgezonden satellietsignalen kan weergeven. Om dit mogelijk te maken wordt de Sigma processor in de firmware op het verkeerde been gezet. Deze kleine maar belangrijke tweak lijkt vooralsnog alleen te werken bij deze Sigma processor. 

    De satelliettuner is gevoelig. Zwak ontvangen zenders worden dan ook goed weergegeven. Ook kan de tuner goed overweg met zeer smalbandig uitgezonden signalen. Het zappen gaat niet al te snel. Dat is jammer, maar de vele extra mogelijkheden die de decoder met zich meebrengt maken dit meer dan goed. De info, EPG en menumogelijkheden zijn duidelijk en overzichtelijk. Er zijn veel instelmogelijkheden waardoor we deze decoder geheel naar eigen wens kunnen personaliseren. Een mooie feature is dat we via het beeldscherm kunnen zien hoeveel uren en minuten opnameruimte er nog aanwezig is op de harde schijf. Daarbij wordt ook een onderscheid gemaakt tussen SD en HD. 

    De internetmogelijkheden werken zeer gebruikersvriendelijk. Zo kunnen we de decoder rechtstreeks en met één druk op de afstandsbediening voorzien van de nieuwste firmware. Ook bestaat de mogelijkheid om via het internet zenderlijsten in te laden (al waren deze op moment van testen nog niet beschikbaar). Tevens zijn er vele add-ons beschikbaar hiermee we de decoder kunnen opwaarderen met onderdelen die we interessant vinden.

    En dan de mediaspeler. Die is echt uitzonderlijk goed. Alle gangbare soorten video-, geluids- en fotobestanden kunnen worden afgespeeld; ook HD-videobestanden. Zelfs 1080p50 bestanden worden zonder problemen in het beeldformaat 1080p vertoond. Een bekend testbestand in 1080p50 werd zonder problemen of hick-ups vertoond. Kwalitatief mindere bestanden, maar ook satellietsignalen, kunnen worden opgewaardeerd naar het beeldformaat 1080p. Ook DVD-bestanden (VOB en IFO) kunnen zonder problemen en met behoud van het menu worden afgespeeld. ISO-bestanden kunnen ook direct worden afgespeeld en hoeven niet eerst uitgepakt te worden. Via het thuisnetwerk kunnen er van andere computers multimediabestanden naar de decoder gestreamed worden. Voor HD-videobestanden is wel een snel netwerk nodig, en zelfs dan worden nog niet alle 1080p bestanden zonder hick-ups weergegeven.

    De decoder heeft nog diverse extra internetmogelijkheden. YouTube is standaard in de firmware beschikbaar. Ook is er een open internetbrowser. Via diverse add-ons kunnen we extra toepassingen toevoegen. Een leuke is internetradio: grafisch heel mooi weergegeven via een menu waarbij met een druk op een icoon een radiostation via internet kan worden beluisterd. 

    Wij hebben deze Azbox Ultra HD getest met de originele firmware zoals deze standaard en geïnstalleerd bij aankoop wordt geleverd. Azbox heeft met deze Linux-decoder echter ook de weg naar de hobbyist gevonden. Zeker nu Enigma2 beschikbaar is; de firmware die op andere populaire Linux-ontvangers als Dreambox en VU+ wordt gebruikt. Dat deze niet eerder beschikbaar was, komt omdat de Azbox gebruik maakt van een Sigma chipset en de anderen van Broadcom. Om Enigma2 te laten werken moesten ook de drivers speciaal voor de Azbox herschreven worden. Via de testversie van Enigma2 voor de Azbox kunnen we de veelgebruikte CCCam softemu laten werken. Dat betekent dat deze ontvanger gebruikt kan worden voor cardsharing. Tevens zijn hobbyisten bezig met het maken van een Neutrino firmwareversie voor de Azbox. Neutrino wordt gezien als meest stabiele firmware voor digitale decoders. Op dit moment gebruiken de Coolstream satellietontvangers standaard de Neutrino firmware.

    Wie met een klein formaat decoder echte multimedia in huis wil halen, kan niet om de Azbox Ultra HD heen.


    CATEGORIE We hebben deze Azbox Ultra HD getest in de categorie multimedia satellietontvangers.


    FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 0.9.5020. De testontvanger werd geleverd door Smart Innovations, Zutphen.



    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview