1. Tests

  Beeldende kunst

  Losse decoders voor Ultra HD doen hun intrede. Na de Solo 4K komt VU+ nu met de Uno 4K: een Ultra HD-decoder voor een gunstige prijs.
  Jarco Kriek
  6 december 2016
  10
  comments 4
  Beeldende kunst

  Astrasat leverde Totaal TV het eerste exemplaar dat in Nederland beschikbaar was. Daarbij werd de firmware van Open VTi op de decoder geïnstalleerd. De VU+ Uno 4K is namelijk een open source Linux decoder, en dat betekent dat de gebruiker naast de fabrieksfirmware ook firmware van hobbygroepen kan installeren. Hierdoor wordt er veel meer met het apparaat mogelijk. Zodra de firmware geïnstalleerd is, kunnen we deze automatisch via het internet via de decoder laten bijwerken en updaten. Via het internet is het ook mogelijk om de decoder met add-ons naar eigen inzicht en voorkeur in te richten. Zo kunnen we apps installeren voor Programma Gemist, internettelevisie en internetradio, maar ook bijvoorbeeld het grafische uiterlijk - de zogenaamde skin - aanpassen.

   

  Veelzijdig in gebruik

  In de verpakking vinden we natuurlijk de VU+ Uno 4K. Een kleine ontvanger met de afmetingen 23x17x4cm. Door de kleine omvang is er geen ruimte voor een interne voeding. Het apparaat wordt door een externe adapter van de benodigde 12Volt voedingsspanning voorzien. Dat biedt ook voordelen. De VU+ Uno 4K kan hierdoor ook mobiel – bijvoorbeeld in caravan of camper – gebruikt worden. Het zorgt er tevens voor dat de warmteontwikkeling in de decoder zelf binnen de perken blijft. En dat is gunstig voor de levensduur van het apparaat. In de verpakking vinden we verder de afstandsbediening. Dit is het standaard model dat VU+ bij de ontvangers levert. En natuurlijk is er een meertalige gebruiksaanwijzing.

   

  Design

  De VU+ Uno 4K is een mooi ontworpen en strak ogende decoder met enkele fraaie schaduweffecten om het geheel af te maken. Op voorzijde vinden we een LED-display en de stand-by toets. Er zijn twee USB 3.0-aansluitingen aanwezig. De eerste vinden we aan de linkerzijde van het apparaat, de andere aan de achterzijde bij de overige aansluitingen. De VU+ Uno 4K beschikt over een ingebouwde twin tuner. Beide LNB-aansluitpunten zijn aan de achterzijde te vinden. Dat geldt ook voor de HDMI 2.0 beeld- en geluidsaansluiting. Analoog kan het apparaat voor beeld en geluid worden aangesloten met een 3,5mm AV-verloopstekker. Digitale audio is via een optische uitgang uit de VU+ Uno 4K te halen. De decoder beschikt over een goed werkende interne wifi-mogelijkheid, maar we raden aan om hem via de gigabit ethernet-aansluiting aan het thuisnetwerk en dus het internet te koppelen. Ook vinden we nog de mogelijkheid voor het aansluiten van het meegeleverde externe infrarood oog, wat handig is als de ontvanger wordt ingebouwd, bijvoorbeeld in caravan of camper. Maar eigenlijk is het uiterlijk van de VU+ Uno 4K te fraai om te verstoppen.

   

  Smartcards

  De VU+ Uno 4K beschikt over een interne kaartlezer en een Common Interface-slot. Deze zijn ook op de achterkant te vinden. De interne kaartlezer is geschikt voor de Conax-codering, maar via de hobbyfirmware wordt deze voor vrijwel alle coderingen geschikt. Zo kunnen we ook de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de interne kaartlezer gebruiken. Door het ontbreken van officiële ondersteuning is een blijvende werking echter niet verzekerd. Gelukkig kunnen we bij eventuele uitval van de interne kaartlezer dankzij het CI-slot toch gewoon doorkijken naar betaalzenders. Hiervoor is wel een kleine investering in een CI-module nodig. Dat geldt ook wanneer we willen kijken naar de zenders die CanalDigitaal en TV Vlaanderen met de aangescherpte CWOE-codering uitzenden. Deze zijn niet met een smartcard in de interne kaartlezer te bekijken, maar wel via een geschikte CI-module. De VU+ Uno 4K werkt goed met alle meest gebruikte CI-modules, waaronder de witte CI-module en de nieuwe Viaccess Orca module van M7 Group. Maar ook de CI-modules van het Duitse HD+ en het Italiaanse Tivusat werken zonder problemen. Bij gecombineerd gebruik van smartcards in de kaartlezer en het CU-slot konden we geen problemen ontdekken.

   

  FBC-tuners*

  De VU+ Uno 4K beschikt over verwisselbare, zogeheten FBC-tuners. Slechts weinig satelliet- en kabeldecoders komen met tuners die deze interessante techniek ondersteunen. Een DVB-S2 FBC twin tuner beschikt over een stukje speciale technologie waardoor in feite tot acht tuners in de decoder aanwezig zijn. Deze kunnen afzonderlijk van elkaar functioneren. Hierdoor wordt het mogelijk om acht zenders op te nemen of naar een ander scherm te streamen, ook al worden ze op verschillende transponders op een satelliet uitgezonden. Het aantal gelijktijdig en afzonderlijk te gebruiken tuners is afhankelijk van de gebruikte LNB op de schotelantenne. Met een Unicable LNB is het volledige aantal van acht tuners beschikbaar. FBC  brengt dus een groot voordeel met zich mee. Zo kunnen we meerdere programma's tegelijk opnemen terwijl we in de huiskamer naar de televisie kijken en gelijktijdig in de slaapkamer op de tablet. Alles onafhankelijk van elkaar en dat met slechts één decoder in de huiskamer.

   

  Opnemen

  Het opnemen van programma's gebeurt met een externe harde schijf. De VU+ Uno 4K biedt geen mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Zeker wanneer er HD of Ultra HD programma's worden opgenomen is het verstandig om te kiezen voor een externe harde schijf die geschikt is voor de USB 3.0-standaard. Daarmee werkt het opnemen probleemloos, ook bij Ultra HD-zenders. Dat geldt ook voor programma's waarvan de opname vooraf via de aanwezige programmagids (EPG) is ingesteld.

   

  Processor

  De VU+ Uno 4K is een decoder die snel zapt en vlot reageert op de afstandsbediening. Dat is te danken aan het technisch hart van de decoder. Dat bestaat uit een nieuwe generatie Broadcom chipset: model  7252S met een dual core ARM processor met een kloksnelheid van 1700MHz. Hieraan is een RAM geheugen van 2GB en een flash geheugen van 4GB gekoppeld.

   

  Beeldkwaliteit

  Over de beeldkwaliteit die de VU+ Uno 4K levert kunnen we heel kort zijn. Deze is subliem. Nog nooit heeft er een decoder op onze testbank gestaan die zo'n goede beeldkwaliteit gaf als deze. Dat geldt niet alleen bij Ultra HD, maar ook bij HD en SD. Het evenaart de beeldkwaliteit van een Ultra HD televisie met interne satelliettuner, maar deze losse decoder heeft als voordeel dat er veel meer mogelijkheden beschikbaar zijn. Zo is er volledige ondersteuning van DiSEqC, kunnen we meerdere satellieten gelijktijdig ontvangen, zijn er vele uitgebreide zoekmogelijkheden - waaronder fastscan en blind scan - en kan een draaibare schotel worden aangestuurd. Allemaal mogelijkheden die via met de interne tuner van een Ultra HD televisie niet of slechts gedeeltelijk voorhanden zijn. Dus ook voor kijkers met een Ultra HD televisie met interne satelliettuner is de aankoop van de VU+ Uno 4K het overwegen waard.

   

  Meer mogelijkheden

  De VU+ Uno 4K beschikt over nog veel meer mogelijkheden. Zo kunnen we het apparaat ook als 4K Ultra HD mediaspeler gebruiken. De VU+ Uno 4K ondersteunt alle gangbare beeldformaten tot en met 2176p. Er zijn vele interactieve mogelijkheden, waaronder HbbTV, en we kunnen streamen naar andere apparaten in het zelfde netwerk. Wie even de tijd neemt om zich beter in het streamen te verdiepen, kan via een internetverbinding zelfs buitenshuis naar zenders kijken die thuis door de VU+ Uno 4K ontvangen worden. Op deze manier kunnen we bijvoorbeeld op vakantie via een wifi-verbinding naar Nederlandse en buitenlandse televisiezenders kijken. Mogelijkheden zijn er dus genoeg.

   

  Kabel

  De VU+ Uno 4K is ook te koop in een versie voor kabeltelevisie. Deze beschikt over dezelfde mogelijkheden als de door ons geteste satellietvariant. Ook de kabelvariant beschikt over een FBC-tuner die de mogelijkheid heeft om acht zenders die op verschillende frequenties uitzenden te bekijken, op te nemen of te streamen.

   

  Conclusie

  De VU+ Uno 4K mag misschien klein van formaat zijn, de prestaties zijn groot. Op dit moment is het apparaat wellicht wel de beste Ultra HD decoder die in de winkel te koop is. En dat voor een prijs die in dit segment erg gunstig is. Wie overigens behoefte heeft aan meer tuners, kan het beste wachten op de VU+ Ultimo 4K. Dat is de grotere broer van deze Uno 4K.

   

   

  Het geteste apparaat is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

   

  * In de versie van deze test die is gepubliceerd in Totaal TV nummer 25 van 2016 staat vermeld dat de tuners van de VU+ Uno 4K niet verwisselbaar zouden zijn. Dat is echter wel het geval.

  VU+Uno 4KUltra HDFBCsatelliet

  Reacties

 1. TV-TIP De bende van Oss

  De bende van Oss
  NPO 3 om 20:25 uur
  De schets van het oude Oss, dat geregeerd werd door de georganiseerde misdaad, is overtuigend dankzij de grauwe stijl en sterk spel. Emotioneel investeren is lastiger: daarvoor is Sylvia Hoeks' hoofdpersonage, dat alles doet om uit Oss weg te komen, te ongrijpbaar.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD BLACK LIGHTNING

   Na een pauze van negen jaar keert Pierce terug als elektrische superheld om ‘t stadje Freeland uit de angstgreep van een lokale bende te redden. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP Split

  Split
  Net5 om 20:30 uur
  Drie meisjes ontwaken in een kelder. Ze lijken ontvoerd te zijn door een schizofrene gekkie met meerdere persoonlijkheden. De hooggespannen verwachtingen na zijn geniale debuut The Sixth Sense heeft regisseur M. Night Shyamalan nooit waargemaakt. Split is absoluut een stap voorwaarts: hij heeft eindelijk weer een spannende, degelijke thriller gemaakt.

  Interview

  • *

   Philippe Geubels

   Is er een dokter in de zaal?

   Waar veel mensen tv kijken in hun vrije tijd, bestudeert Philippe Geubels bijsluiters van medicijnen. Beide soorten vinden elkaar in de nieuwe gezondheidsquiz Is er een dokter in de zaal?
   Reacties0 reactie(s)