Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Bescheiden prijsje, grote mogelijkheden

  SAB presenteert zijn eerste ontvanger die functioneert op het Linux besturingssysteem. Een begrijpelijke en slimme stap van de fabrikant.
  Jarco Kriek
  18 july 2017
  9
  comments 1
  Bescheiden prijsje, grote mogelijkheden

  De markt voor tv-decoders is al een poosje tanende. Decoders die nog wel goed verkocht worden, werken in de meeste gevallen op Linux. Dat SAB zich in dit segment begeeft is daarom een slimme zet. In de nieuwe SAB Alpha Triple HD is plaats voor maar liefst drie tuners. Hiermee kan men niet alleen naar satelliet, maar ook naar kabel en Digitenne kijken. Daarnaast biedt het Linux besturingssysteem uitgebreide online mogelijkheden, waaronder YouTube, internettelevisie en internetradio. Ook is er ondersteuning voor de gecombineerde lineaire en online tv-dienst HbbTV. Dit alles maakt de SAB Alpha Triple HD een zeer complete hybride decoder waar ook nog eens een zeer gunstig prijskaartje aan hangt van minder dan tweehonderd euro.

   

  Verwisselbare tuners

  De SAB Alpha Triple HD beschikt over drie tunerslots waarin verwisselbare tuners geplaatst kunnen worden. Standaard wordt het apparaat met één DVB-S2 tuner voor satellietontvangst geleverd. SAB levert voor het apparaat ook een losse tuner voor DVB-C/T/T2. Deze kan, net als de DVB-S2 tuner, voor enkele tientjes gekocht worden. SAB leverde Totaal TV voor deze test een exemplaar met twee DVB-S2 tuners en één DVB-C/T/T2 tuner.

   

  In de doos

  In de verpakking vinden we naast de SAB Alpha Triple HD diverse accessoires. Het apparaat werkt op 12 volt voedingsspanning van een meegeleverde externe voeding. In de meegeleverde afstandsbediening heeft SAB flink geïnvesteerd. De gebruiksvriendelijkheid is verbeterd door een aanpassing van de functies van de toetsen, In tegenstelling tot andere Linux ontvangers werken de plus- en mintoetsen van het zappen en het geluid gewoon zoals het hoort. Verder vinden we de aansluitkabels en schroefjes om een interne 2,5 inch harde schijf te monteren en aan te sluiten. Ook een doorluskabel voor satellietontvangst is inbegrepen.

   

  Vormgeving

  De SAB Alpha Triple HD heeft een strakke, fraaie vormgeving. Er is in de behuizing voldoende ventilatie aanwezig om het apparaat zonder interne ventilator probleemloos te laten functioneren. De bovenklep van de ontvanger is te openen door het losdraaien van een vijftal schroeven. Dit is nodig om extra tuners te plaatsen. Ook het monteren van een interne harde schijf is aan te raden. Dit zijn geen moeilijk uitvoerbare klussen, maar als u ertegen opziet kunt u de verkoper vragen dit voor u te doen.

   

  Smartcards

  De voorzijde van de ontvanger is eveneens strak vormgegeven. Er is een touchscreen toets om het apparaat handmatig aan en uit te zetten. Het meest in het oog springend is het zestien posities tellende alfanumerieke display, dat niet alleen de zendernaam weergeeft maar ook het navigeren door het menu eenvoudiger maakt. Rechts onder de frontklep vinden we één van de drie USB 2.0-aansluitingen. De twee andere zitten op de achterzijde van de decoder. Voor het bekijken van gecodeerde zenders is er de mogelijkheid voor het plaatsen van drie smartcards. Twee kunnen in de interne kaartlezers, en voor de derde is een Common Interface-module nodig die in het aanwezige CI-slot geplaatst kan worden. De twee interne kaartlezers zijn geschikt voor de Conax codering. Via emulatie kunnen deze kaartlezers ook geschikt gemaakt worden voor de smartcards van onder meer Canal Digitaal en TV Vlaanderen.

   

  Common Interface

  De aanwezigheid van een CI-slot is een groot pluspunt. Als de interne kaartlezers uitvallen blijft het hierdoor mogelijk om toch naar gecodeerde zenders te blijven kijken. Ook maakt het de SAB Alpha Triple HD geschikt voor nieuwe abonnees van Canal Digitaal en de nieuwe aanbieder Joyne. Deze groep satellietkijkers krijgt bij het abonnement van deze aanbieders alleen nog een CI+ module in plaats van een fysieke smartcard geleverd. De werking van het CI-slot in combinatie met de meest gebruikte CI-modules is goed. Dit geldt overigens niet voor de CI+ module die Ziggo in het voormalig UPC verzorgingsgebied aan klanten levert: hiervoor is koppeling aan de hardware nodig, en dat is bij de SAB Alpha Triple HD niet mogelijk.

   

  Aansluitingen

  Naast de drie tunersloten heeft de SAB Alpha Triple HD aan de achterzijde een HDMI 1.4 aansluiting voor de aansluiting op een televisie. Analoog kan dit via A/V cinch. Voor digitaal geluid is er een optische uitgang. De netwerkaansluiting heeft een doorvoersnelheid van maximaal 100Mbit. Naast twee USB 2.0 poorten vinden we ook een e-SATA poort.

   

  OpenPli

  Voor de SAB Alpha Triple HD is hobbysoftware beschikbaar van OpenPli en OpenATV. Daarbij is OpenPli meer op Nederlandse gebruikers gericht en OpenATV op de Duitse markt. In onze test gebruiken we dus OpenPli. Het voordeel hiervan is dat makkelijke mogelijkheden voor de Nederlandse markt standaard aanwezig zijn. Die zijn er bij OpenATV ook, maar daarvoor dient men dan eerst zogeheten plug-ins te installeren. Het gaat hierbij onder meer om fastscan. Een tegenvaller is er wel: de SAB Alpha Triple HD ondersteunt geen blindscan vanwege de nieuwe tuners die worden gebruikt. Dit is een probleem dat zich voordoet bij alle nieuwe Linux ontvangers, en heeft met het ontbreken van de juiste drivers te maken.

   

  Mogelijkheden

  Alle mogelijkheden die we van een hedendaagse tv-decoder mogen verwachten, zijn op de SAB Alpha Triple HD aanwezig. Denk hierbij aan alle gangbare DiSEqC mogelijkheden, EPG, timerinstellingen, favorietenlijsten, opnemen en timeshifting. De werking is probleemloos. De beeldkwaliteit is perfect, ook als via de mediaspelerfunctie naar video wordt gekeken, en er is zelfs een IP-streamplayerfunctie. Ultra HD content kan met de ontvanger helaas niet worden bekeken: de maximale beeldresolutie is Full HD.

   

  Processor

  Het technisch hart van de SAB Alpha Triple HD wordt gevormd door een de 1,3 GHz snelle dualcore BCM7241 Broadcom chipset. Hieraan heeft SAB een RAM geheugen van 512MB en flash geheugen van 256MB gekoppeld. Het maakt dit apparaat een snelle zapper. De webinterface is een groot pluspunt van alle Linux ontvangers, en dus ook van deze Alpha Triple HD. Men kan hierdoor het apparaat bedienen en instellen via tablet, smartphone, pc of laptop. Ook het streamen naar deze apparaten is mogelijk. Met de juiste configuratie kan men zo bijvoorbeeld op een vakantieadres in binnen- of buitenland via de SAB Alpha Triple HD naar tv-zenders kijken.

   

  Conclusie

  De SAB Alpha Triple HD is een goed werkende hybride ontvanger die online en lineair probleemloos aan elkaar koppelt. Door de mogelijkheid voor installatie van drie wisselbare tuners zijn maar liefst negen configuraties mogelijk.

   

   

  Het geteste apparaat werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd Endangered Species

   Een droomvakantie in een Keniaans natuurreservaat verandert voor een gezin in een nachtmerrie als ze de parkregels negeren. Hun busje wordt verwoest en ze moeten te voet terugkeren. Totaal TV mag deze actiethriller vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Hoeveel ben je waard?

  Hoeveel ben je waard?
  SBS6 om 13:25 uur
  Hans en Marieke willen het liefst morgen nog in de lege woning van wijlen oma trekken. Maar kunnen ze dat eigenlijk wel betalen?

  TV-TIP U.S. Marshals

  U.S. Marshals
  om 01:07 uur
  U.S. Marshal Sam Gerard opent samen met zijn ervaren team de jacht op de mysterieuze ex-geheim agent Mark Sheridan.

  Interview

  • *

   Martine van Os

   We zijn er bijna

   Martine van Os blijft dit jaar met de groep kampeerders dicht bij huis; de vakantiereizigers maken een tocht door Nederland. “Eerlijk? Ik vond het verrassend leuk!”
   Reacties0 reactie(s)