Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Betaalbaar alleskunnertje

  Satellietontvangst combineren met kabel of Digitenne, ook tijdens het kamperen? Voor de prijs hoeft u het niet meer te laten.
  Jarco Kriek
  13 maart 2018
  8
  comments 0
  Betaalbaar alleskunnertje

  De SAB Titan Mini Combo is een compacte en betaalbare multi-ontvanger. Als bonus zijn er ook nog mogelijkheden om online naar tv en radio te kijken en luisteren. Als we de Titan Mini Combo bekijken, is het moeilijk te geloven dat dit kleine apparaat voor nog geen honderd euro een volledige hybride kijkervaring biedt. De ontvanger wordt vrij compleet geleverd: in de verpakking vinden we naast de ontvanger ook de afstandsbediening met batterijen, een HDMI-kabel, een infraroodoog en de adapter. Een beknopte handleiding wordt eveneens meegeleverd.

   

  Mobiel gebruik

  Zoals gezegd is de SAB Titan Mini Combo een zeer compacte decoder. Het apparaatje weegt ook vrijwel niets, omdat het volledig van plastic is vervaardigd. Dat maakt de ontvanger uitermate geschikt om bijvoorbeeld achter de televisie geplaatst te worden. Om dit makkelijker te maken, heeft SAB twee grote dubbelzijdige plakstrips aan de achterzijde van het apparaat aangebracht. Door zijn minimale gewicht kan de decoder probleemloos aan de televisie vastgemaakt worden. Door de aanwezigheid van een infrarood (IR) oog blijft bediening met de afstandsbediening dan gewoon mogelijk. Het was een goede keuze van SAB om de Titan Mini Combo naast HDMI ook van een scartaansluiting te voorzien, voor het geval er een oudere tv wordt gebruikt. Het apparaat werkt op 12 volt. De voeding kan niet alleen via de meegeleverde stroomadapter maar ook via een accu verzorgd worden. Dit alles bij elkaar maakt de Titan Mini Combo uitermate geschikt voor mobiel gebruik in onder meer caravan of camper.

   

  Aansluitingen

  Vanwege het compacte formaat zijn slechts de hoogstnodige aansluitingen aanwezig. Aan de achterzijde vinden we de ingangen voor satelliet en coax, scart en HDMI voor beeldoverdracht en een netwerkaansluiting. Aan de zijkanten vinden we twee USB 2.0-poorten, de ingang voor het IR-oog en een digitale geluidsuitgang. De SAB Titan Mini Combo heeft geen mogelijkheid om een CI of CI+ module te gebruiken. Wel is er een interne smartcardlezer. Deze is aan de onderzijde van de ontvanger te vinden. Deze smartcardlezer is vanuit de fabriek geschikt voor de Conax codering, maar kan via emulatie voor meerdere coderingsnormen – waaronder die van Canal Digitaal en TV Vlaanderen – geschikt gemaakt worden. Omdat de Titan Mini Combo inwendig niet veel elektronica bevat en de stroomvoorziening extern geregeld is, blijft de warmteontwikkeling beperkt. Er is daarom geen gevaar dat een geplaatste smartcard last krijgt van kromtrekken. Aan de voorzijde van de ontvanger – overigens met een mooie ronding – vinden wel alleen een klein display met vier cijfers.

   

  Multituner

  De SAB Titan Mini Combo beschikt over een multituner waarbij satelliet (DVB-S/DVB-S2) kan worden gecombineerd met kabel (DVB-C) en Digitenne (DVB-T). Het is niet duidelijk of dit apparaat geschikt is om in de toekomst naar het ongecodeerde aanbod van NPO en regionale omroep via de ether te kijken. SAB is hierin onduidelijk. De tuner die voor Digitenne wordt gebruikt, is volgens de specificaties geschikt voor DVB-T maar ondersteunt wel H.265 (HEVC).  Aangezien vrijwel alle nieuwe decoders met DVB-T ook voor DVB-T2 geschikt zijn, is het aannemelijk dat ook het nieuwe DVB-T2 signaal dat de NPO ongecodeerd gaat gebruiken met deze decoder bekeken kan worden. Dat is echter pas vanaf het vierde kwartaal van dit jaar te testen, als het nieuwe Digitennesignaal in de ether komt. Een andere reden om aan te nemen dat het nieuwe DVB-T2 signaal wel ontvangen kan worden, is dat SAB deze decoder op de markt brengt in meerdere landen, waaronder Duitsland. En daar wordt op dit moment al een soortgelijk DVB-T2 signaal gebruikt dat de NPO in de toekomst in Nederland gaat gebruiken.

   

  Satelliet

  De satelliettuner werkt goed, met probleemloze ondersteuning voor alle DiSEqC-protocollen. Ook alle belangrijke zoekfuncties – waaronder blindscan en fastscan – zijn aanwezig. De interne smartcardlezer werkt goed in combinatie met de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Als een zender met de aanvullende CWEO-beveiliging wordt uitgezonden, is deze niet zichtbaar. Ook de Viaccess Orca CI+ module van deze aanbieders kan niet gebruikt worden, omdat er geen CI-slot aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de kaartloze CI+ module van Joyne. Abonnees van Joyne hebben dus niets aan deze ontvanger.

   

  Kabel en Digitenne

  Met de multituner kunnen we kabel en Digitenne niet gelijktijdig gebruiken. We moeten kiezen voor kabel of Digitenne, en kunnen ontvangst dan eventueel combineren met satelliet. De werking van de multituner is prima, maar kent enkele restricties. Ziggo-klanten kunnen de Titan Mini Combo alleen in het voormalige Ziggo verzorgingsgebied gebruiken om naar de gecodeerde kanalen van het kabelbedrijf te kijken. Dit gaat niet al men in het voormalige UPC verzorgingsgebied woont. De interne smartcardlezer ondersteunt namelijk alleen de oude Ziggo smartcards. Het ongecodeerde FTC-zenderaanbod is wel voor alle Ziggo-klanten te zien. Ook de gecodeerde Digitenne-kanalen kunnen op dit moment bekeken worden met de Digitenne-smartcard. Als Digitenne met de overgang naar DVB-T2/HEVC op een nieuwe codering overstapt, is dit niet meer mogelijk. In het buitenland kan men bij gebruik in caravan of camper wel naar ongecodeerd in de ether uitgezonden signalen kijken.

   

  Mogelijkheden

  In de praktijk is de SAB Titan Mini Combo een soepel functionerend apparaat en een snelle zapper. Nieuwe firmware kunnen we via USB in de ontvanger plaatsen. Het zappen tussen kanalen verloopt snel en soepel, ook als we van de ene naar de andere uitzendnorm zappen. Het apparaat heeft een simpele maar duidelijke grafische interface voor de menu's en informatiestructuur. Ook de elektronische programmagids voldoet. Als we een USB harde schijf of USB-stick aan het apparaat koppelen, kunnen programma's opgenomen worden en live uitgezonden programma's worden gepauzeerd. De ontvanger beschikt over favorietenlijsten die we zelf met zenders kunnen vullen. Er is meer dan voldoende ruimte om alle kanalen in de zenderlijst op te slaan.

   

  Multimedia

  Ook het kijken naar online diensten hoort tot de mogelijkheden. Zo kunnen we video's op YouTube bekijken. Ook tv-zenders kijken via IPTV is mogelijk. Daarnaast halen we online nog eens tienduizenden radiozenders de huiskamer binnen. In alle gevallen moeten we de ontvanger wel zelf van de benodigde links voorzien om dit voor elkaar te krijgen. De SAB Titan Mini Combo is daarnaast een volwaardige mediaspeler waarmee de meest gebruikte bestanden voor video, foto en muziek afgespeeld kunnen worden.

   

  Conclusie

  De SAB Titan Mini Combo is een kleine alleskunner die voor een zeer aantrekkelijke prijs hybride tv- en videomogelijkheden biedt. Toch heeft het apparaat enkele beperkingen die vrijwel allemaal terug te leiden zijn naar het ontbreken van een CI-slot. Maar daar is de prijs van de ontvanger dan ook naar. Opvallend is dat de afstandsbediening groter is da de ontvanger zelf.

   

  De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)