Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Betaalbaar beeldgenot

  Xsarius heeft zijn eerste 4K Ultra HD-decoder op de markt gebracht en belooft de best mogelijke beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs.
  Jarco Kriek
  9 may 2017
  9
  comments 2
  Betaalbaar beeldgenot

  De Xsarius Revo 4K is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. Als eerste is er een DVB-S2 twin tuner variant. De meer uitgebreide hybride versie voegt hier ook ontvangst van digitale kabeltelevisie aan toe. Beide versies zijn geschikt voor ontvangst van online tv-, video- en radiodiensten.

   

  Kleine ontvanger

  Met een afmeting van 20 bij 14 bij 4cm is de Xsarius Revo 4K zeer compact als je bedenkt dat er twee of drie tuners aan boord zitten. Hij is dus gemakkelijk onopvallend te plaatsen. Dankzij het meegeleverde infraroodoog kan de decoder zelfs onzichtbaar in een kastje of achter de televisie worden geplaatst. Bediening met de meegeleverde en zeer goed functionerende afstandsbediening blijft dan gewoon mogelijk. Omdat de decoder geen interne voeding heeft maar met een externe adapter van stroom wordt voorzien, is de Revo 4K ook uitermate geschikt voor mobiel gebruik in camper of caravan.

   

  Geen display

  Op het front van de Xsarius Revo 4K missen we een display. In plaats daarvan is er een groene en rode LED-aanduiding. Bij groen licht is de decoder actief; bij rood wordt er een programma opgenomen. Verder vinden we aan de voorkant naast de stand-by toets alleen nog de sleuf om een smartcard in de interne kaartlezer te steken. Deze is niet afgedekt met een frontklep en dus altijd zichtbaar. De interne kaartlezer is geschikt voor de Conax coderingstechniek, maar kan door middel van emulatie van een softcam worden voorzien. Hierdoor wordt de kaartlezer geschikt voor onder meer de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen.

   

  Aansluitingen

  Omdat de Xsarius Revo 4K een compacte ontvanger is, zijn alleen de hoogstnodige aansluitmogelijkheden aanwezig op de achterkant van de ontvanger. De eerste satelliettuner heeft geen doorlusmogelijkheid; de tweede wel. Dat geldt ook voor de kabeltuner in de hybride uitvoering. Naast de aansluiting voor het infraroodoog is er een HDMI 2.0 aansluiting die het mogelijk maakt om volwaardige 4K Ultra HD-content op een hiervoor geschikte televisie weer te geven. Voor digitale audio-overdracht is er een S/PDIF-aansluiting. We vinden verder twee USB 3.0 poorten. De netwerkaansluiting is, zoals het een Ultra HD-ontvanger betaamt, geschikt voor een snelheidsoverdracht van 1000Mbps.Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we verder het Common Interface-slot. Dit werkt prima in combinatie met alle CI+ modules van Nederlandse aanbieders, naast de modules van het Duitse HD+ en het Italiaanse Tivusat. Een 12 volt stroomingang en een aan/uit schakelaar maken de aansluitmogelijkheden compleet.

   

  Opnemen

  Met de Xsarius Revo 4K kunnen we programma's opnemen. Hiervoor kan in de decoder een 2,5 inch harde schijf worden geplaatst. Wie dat een te moeilijke klus vindt of liever de decoder niet wil openen, kan op een van de USB-poorten een harde schijf aansluiten. In beide gevallen verloopt het opnemen van programma's probleemloos. Deze programma's kan men met een druk op de opnameknop van de afstandsbediening opnemen. Ook is het mogelijk om meerdere timerinstellingen handmatig in te voeren, of direct vanuit de EPG een programma in de opnamelijst plaatsen. Dit werkt in onze test vlekkeloos. Met gebruik van een harde schijf wordt ook de timeshiftmogelijkheid actief. Hiermee kunnen we lopende en live uitgezonden programma's tijdelijk onderbreken om op een later tijdstip, bijvoorbeeld na toiletbezoek of telefoongesprek, vanaf het pauzepunt weer verder te kijken. De Revo 4K ondersteunt hardware decoding, waardoor programma's die gecodeerd worden uitgezonden in vrijwel alle gevallen ongecodeerd op de harde schijf worden opgenomen.

   

  Linux

  Net als de meeste nieuwe decoders werkt de Xsarius Revo 4K op het open source Linux Enigma2 besturingsysteem. Dat biedt de voor velen welbekende voordelen. Belangrijkste hiervan zijn de mogelijkheden om de decoder zelf aan te kleden en in te richten. Met behulp van skins en add-ons kunnen we de Graphic User Interface (GUI) en de mogelijkheden die de decoder biedt zelf kiezen. Daarnaast zijn er veel instelmogelijkheden in het menu. Voor de beginnende gebruiker zijn alleen de belangrijkste instellingen zichtbaar. Voor ervaren Engma2-gebruikers zijn er binnen het expert-menu veel meer instellingen naar eigen wens aan te passen. Gebruiksgemak en bediening staan bij Enigma2-ontvangers hoog in het vaandel. Na een poosje wennen is de bediening dan ook voor iedereen kinderspel. De Revo 4K wordt standaard door de fabrikant met eigen firmware geleverd, maar de meeste mogelijkheden komen pas binnen handbereik door het installeren van hobbyfirmware. De installatie hiervan gaat via een USB-stick en is eenvoudig uit te voeren. Voor de Revo 4K is onder meer firmware van OpenATV en OpenPli beschikbaar. Voor Nederlandse en Vlaamse gebruikers is OpenPli wellicht het meest geschikt.

   

  Gevoelige tuner

  De DVB-S2 tuners die in de Xsarius Revo 4K gebruikt worden, zijn zeer gevoelig. Ook zwakke signalen worden dus probleemloos in beeld gebracht. Dat maakt deze decoder niet alleen geschikt voor gebruik thuis, maar ook voor mobiel gebruik in camper en caravan. Zeker voor wie op vakantie gaat naar gebieden in Zuid-Europa of woont op een plek met wat minder sterk ontvangstsignaal van de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen doorgegeven zenders, is de Revo 4K aan te bevelen. Maar ook voor satelliethobbyisten die zoeken naar incidentele verbindingen, zogeheten feeds, is deze decoder een goede partner. De tuners ondersteunen alle zoekfuncties, inclusief de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte fastscan-techniek. Verder worden alle DiSEqC-protocollen ondersteund. De tuners zijn jammer genoeg niet geschikt voor de FBC-techniek.

   

  Processor

  De Xsarius Revo 4K is een snelle zapper. Binnen een seconde zappen we bij zowel gecodeerde als ongecodeerde zenders van het ene naar het andere kanaal. Dat is vooral te danken aan de Broadcom ARM-processor BCM7252S. Deze 12.000DMPIS chipset heeft een snelheid van 1.7GHz met twee kernen. De processor wordt ook vaak gebruikt door concurrenten in 4K Ultra HD-ontvangers in dezelfde prijsklasse. Xsarius koppelt hier een 4GB eMMC flash en een 2GB DDR4 RAM geheugen aan.

   

  Beeldkwaliteit

  De Xsarius Revo 4K kan dus niet alleen SD en HD maar ook Ultra HD-kanalen ontvangen en weergeven. Belangrijk om te vermelden is dat de nieuwste codec H.265, ook wel HEVC genoemd, ondersteund wordt. Tevens wordt de eerdere standaard H.264 probleemloos ondersteund. Deze decoder is dus op de directe toekomst voorbereid en kan zeker jarenlang gebruikt worden. Daarbij is het tevens een groot pluspunt dat de fabrikant standaard een fabrieksgarantie van drie jaar aanbiedt. Het vertrouwen in het product is dus groot. Kijken we naar de beeldkwaliteit van deze decoder, dan kunnen we hierover alleen met lof spreken. Die is namelijk uitmuntend. Ook de SD-kanalen zien er via HDMI goed uit. Er is geen mogelijkheid om de decoder analoog via scart of cinch op een televisie aan te sluiten.

   

  Niet alleen lineair

  Installatie van add-ons maakt de Xsarius Revo 4K ook een interessant apparaat voor internet-tv. Zo kunnen we online bijvoorbeeld naar video's kijken via YouTube, of kijken en luisteren naar live streams van duizenden tv-zenders en tienduizenden radiozenders uit de hele wereld. Met de aanwezige mediaspeler kunnen we video's afspelen, zelfs in Ultra HD-kwaliteit. De bestanden kunnen zowel via USB als via het thuisnetwerk, bijvoorbeeld vanaf een NAS-apparaat, aangeboden worden. Hierbij speelt de gigabit netwerkaansluiting een belangrijke rol.

   

  Conclusie

  Wie een compacte hybride 4K Ultra HD-ontvanger zoekt voor een betaalbare prijs, kan in de Xsarius Revo 4K wel eens het ideale apparaat gevonden hebben, zeker als men in caravan of camper tv in de best mogelijke beeldkwaliteit wil kijken.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  XsariusRevo 4KUltra HDhybridesatellietkabel

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Westworld season three

   Win de dvd Westworld

   Hoe vergaat het de mensheid wanneer de zelfbewuste robots uit het futuristisch western-pretpark ontsnappen? Onder leiding van Dolores zoekt de groep in de straten van het toekomstige Los Angeles vergelding. Totaal TV mag dit derde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Camp to go

  Camp to go
  RTL 4 om 17:00 uur
  Sander Janson trakteert elke week drie families vol kampeermaagden op een weekendje camping.

  TV-TIP Helden van hier: MUG

  Helden van hier: MUG
  RTL 5 om 20:00 uur
  De Spoedeisende Hulp-afdeling van het Antwerpse ZNA Stuivenberg is een van de drukste van heel België.

  Interview

  • Rudolph van Veen 24Kitchen kerst

   Rudolph van Veen

   24Kitchen Feestdagen met Rudolph

   Rudolph van Veen staat vanwege de feestdagen klaar in de 24Kitchen-keuken om ons met de lekkerste gerechten te helpen. Van kerstontbijt tot en met de oud & nieuw-borrel en alles daartussen.
   Reacties0 reactie(s)