Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Betaalbaar hybride tv-kijken

  Decoders die twee manier van ontvangst combineren winnen aan populariteit. Deze hybride ontvangers worden ook steeds goedkoper.
  Jarco Kriek
  21 november 2017
  8
  comments 0
  Betaalbaar hybride tv-kijken

  De Amiko Mini Combo Extra is voor minder dan honderd euro verkrijgbaar. Het ontvangertje is de opvolger van de Mini HD, die vorig jaar door ons werd getest. De Mini Combo heeft niet alleen verbeterde hardware maar combineert tevens DVB-S2 (satelliet) met DVB-T2 (Digitenne) of DVB-C (kabel). De afmetingen zijn gelijk gebleven: een compacte 14 bij 4 bij 11cm.

   

  Infraroodoog

  Aan de voorzijde van de Amiko Mini Combo Extra vinden we cijferdisplay met vier posities. De ontvanger heeft een infraroodsensor voor de afstandsbediening, maar er wordt standaard een extern infraroodoog meegeleverd. Zo kan het apparaat onzichtbaar achter de televisie of in een kast geplaatst worden en toch met de afstandsbediening bediend worden. Deze afstandsbediening is een bekend exemplaar dat eerder door Amiko gebruikt is: niet bijzonder, maar hij voldoet en bedient probleemloos alle functies van het apparaat. De kleine omvang maakt een externe voedingsadapter nodig, die natuurlijk wordt meegeleverd. De Mini Combo Extra werkt op 12 volt en is dus geschikt voor mobiel recreatief gebruik. Zeker handig voor op vakantie:  zo kan de kijker satellietontvangst combineren met lokale aardse ontvangst - DVB-T, in Nederland ook wel Digitenne genoemd. Daarbij is het een groot pluspunt dat het apparaat bij DVB-T2 ondersteunt HEVC/H.265. Hierdoor kunnen alle ongecodeerde kanalen worden ontvangen en bekeken.

   

  Aansluitingen

  Alleen de meest noodzakelijke aansluitmogelijkheden vinden we op de Amiko Mini Combo Extra terug. Dat heeft natuurlijk ook weer met de afmeting van het apparaat te maken. Naast de coaxaansluitpunten voor DVB-S2 en DVB-T2/DVB-C zijn er uitgangen voor digitale en analoge audio, twee maal USB 2.0, een 10/100Mbit netwerkaansluiting, infraroodoog en RS232 aanwezig. Bij de mini-jack voor analoge audio is tevens een videobron beschikbaar. Hierdoor kan het apparaat ook op een oudere televisie zonder HDMI aangesloten worden. Het aansluiten via de aanwezige HDMI-poort heeft natuurlijk de voorkeur. Dit zorgt dan ook voor een kwalitatief goed beeld.

   

  Toekomst

  De Amiko Mini Combo Extra beschikt over een interne kaartlezer. Deze is vanuit de fabriek voor de Conax codering geschikt. Met emulatie kan de kaartlezer ook voor andere coderingssystemen worden gebruikt, waaronder het door Canal Digitaal en TV Vlaanderen gebruikte Mediaguard 3/Nagravision. Ook de smartcards van Digitenne en een aantal kabelbedrijven, waaronder deels Ziggo, zijn hierdoor bruikbaar om naar het gecodeerde zenderaanbod te kijken. Het grote gemis is het ontbreken van een Common Interface-slot. Dat beperkt de toekomstzekerheid van het apparaat. Zo kunnen nieuwe abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen de Amiko Mini Combo Extra niet gebruiken. Net als de nieuwe satelliettelevisieaanbieder Joyne maakt deze gebruik van een CI-module met ingebouwde of virtuele smartcard. Oudere abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen die een losse smartcard gebruiken, kunnen het apparaat wel voor ontvangt van het gecodeerde zenderaanbod gebruiken. Maar ook in dat geval zijn er restricties bij zenders die met een extra beveiliging worden uitgezonden. En ondanks dat de Amiko Mini Combo Extra de nieuwe uitzendnormen van Digitenne (DVB-T2 en HEVC/H.265) ondersteunt, is het nog maar de vraag of in de toekomst naar het gecodeerde aanbod van Digitenne gekeken kan worden. KPN heeft immers laten doorschemeren dat het wil overstappen op een nieuwe coderingsnorm met een kaartloze CI-module. Ongecodeerd uitgezonden zenders kunnen natuurlijk altijd worden bekeken.

   

  Gebruik

  In gebruik is de Amiko Mini Combo Extra een fijn apparaatje waar oude en jonge gebruikers probleemloos meer overweg kunnen. De menu- en infostructuur  is overzichtelijk. Opnemen kan door het aansluiten van een externe harde schijf of USB-stick op één van de USB-poorten. Naast het opnemen van programma's is het ook mogelijk om live uitgezonden tv-programma's tijdelijk te pauzeren. De EPG laat duidelijk het programmaoverzicht van zenders tot enkele dagen vooruit op het beeldscherm zien. De Mini Combo Extra heeft een opslagcapaciteit van 5000 tv- en radiokanalen. Deze kunnen ook in favorietenlijsten opgeslagen worden.

   

  Mediaspeler

  Naast ontvangst van lineair uitgezonden zenders via meerdere uitzendplatforms heeft de Amiko Mini Combo Extra  ook beperkte online mogelijkheden. Ook kunnen binnen het eigen huisnetwerk films, series, muziek en foto's naar het apparaat worden gestreamd en op het televisiescherm via de mediaspelerfunctie worden bekeken.

   

  Conclusie

  De Amiko Mini Combo Extra is een verbetering op het model van vorig jaar, maar de tv-markt in Nederland is sindsdien flink veranderd. Meer aanbieders doen de losse smartcard in de ban en stappen over naar CI-modules met ingebouwde - al dan niet virtuele - smartcards. Door het ontbreken van een CI-slot wordt de toepasbaarheid van de ontvanger beperkt. Voor wie alleen ongecodeerde zenders bekijkt is dit een prima, betaalbaar apparaat.

   

  De geteste ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  AmikoMini Combo ExtrahybridekaartlezerDVB-TDVB-CDigitenneDVB-T2satelliet

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Kopen zonder Kijken

  Kopen zonder Kijken
  RTL 4 om 20:30 uur
  Vera en Casper huren een flatje in de binnenstad van Leiden. Nu het tijd wordt om de vleugels uit te slaan, moet er een aantal knopen worden door­gehakt.

  TV-TIP Chateau Bijstand

  Chateau Bijstand
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het kostte heel wat gepuf, gesteun, geklaag en rollende ogen, maar voor de familie Meiland zit de maand afzien in de bijstand erop.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)