1. Tests

  Betrouwbare instapontvanger

  Ook zonder abonnement is er via de schotel veel moois te zien. Met de SAB Titan FTASC Prime satellietontvanger kijkt u voordelig mee.
  Jarco Kriek
  10 october 2018
  8
  comments 0
  Betrouwbare instapontvanger

  Steeds meer huishoudens kijken online tv, maar vergeleken met traditionele lineaire tv biedt dat nog geen volwaardig aanbod. Het ongecodeerde – en dus gratis – satellietaanbod kan een oplossing zijn. Ontvangerfabrikant SAB heeft voor deze groep kijkers een heel interessante HD-satellietontvanger op de markt gebracht.

   

  Kaartlezer

  De SAB Titan FTASC Prime is een kleine, maar vooral ook goedkope ontvanger. Voor een bescheiden prijsje krijgt de koper veel mogelijkheden. Er kan worden gekeken naar FTA uitgezonden zenders via de satelliet, maar er is ook een ingebouwde kaartlezer aanwezig. Deze kan gebruikt worden voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. De werking is probleemloos, maar we moeten er wel een kanttekening bij plaatsen. De kaartlezer werk op basis van multicrypt-emulatie, en is niet gecertificeerd door Canal Digitaal of TV Vlaanderen. De toekomstige werking kan daardoor niet gegarandeerd worden. Daar moeten we dan wel weer bij zeggen dat deze vorm van emulatie de laatste jaren probleemloos heeft gewerkt.

   

  Canal Digitaal

  De aanwezigheid van de interne kaartlezer maakt de SAB Titan FTASC Prime ook om een andere reden interessant. Canal Digitaal is onlangs begonnen met het aanbieden van de OTT-abonnementsvormen Vol en Bomvol. Naast een groot aanbod van zenders die online via de Canal Digitaal Live TV-omgeving bekeken kunnen worden, levert Canal Digitaal afnemers van deze abonnementen desgevraagd ook een gratis smartcard voor het lineair kijken via de satelliet. Deze smartcard werkt uitstekend in deze HD-satellietontvanger. Op deze manier kan het online aanbod dus heel voordelig worden aangevuld met lineair kijken van de belangrijkste Nederlandse zenders op de tv in de woonkamer. Daarnaast biedt de schotel nog honderden ongecodeerde buitenlandse zenders, inclusief de belangrijkste internationale nieuwskanalen die in Europa beschikbaar zijn. Om het feest compleet te maken, ondersteunt de SAB Titan FTASC Prime fastscan. Er is dus altijd een actuele kanalenlijst van Canal Digitaal beschikbaar in de ontvanger.

   

  Joyne

  Satellietkijkers die via Joyne naar Nederlandse zenders kijken, moeten de SAB Titan FTASC Prime echter links laten liggen. Een CI-slot is namelijk niet aanwezig. Omdat Joyne geen smartcard heeft maar een kaartloze CI+ module, kunnen de zenders die deze aanbieder via de satelliet verspreidt dus niet worden bekeken.

   

  Uiterlijk

  Met afmetingen 22x4x16cm is de SAB Titan FTASC Prime een kleine ontvanger die eenvoudig onopvallend in de omgeving van de televisie geplaatst kan worden. Helemaal onzichtbaar plaatsen kan dan weer niet, omdat er geen mogelijkheid is voor de aansluiting van een extern infrarood-oog. Op de voorzijde van de ontvanger zit alleen een numeriek display van vier posities. Onder de frontklep vinden we de interne kaartlezer. Aan de achterzijde van het apparaat zijn diverse aansluitmogelijkheden aanwezig. De satelliettuner heeft geen doorlusmogelijkheid. Wel is een ouderwetse scartaansluiting aanwezig waarmee de SAB Titan FTASC Prime ook op een oudere beeldbuistelevisie kan worden aangesloten. Het beeld via scart is natuurlijk wel van mindere kwaliteit dan via de HDMI-aansluiting. Wie een analoog audiosignaal uit deze satellietontvanger wil krijgen, moet hiervoor ook de scartaansluiting gebruiken. Voor digitale audio is er een coaxiale S/PDIF-uitgang.

   

  USB

  Wat verder opvalt is dat er geen ethernetaansluiting aanwezig is op de SAB Titan FTASC Prime, terwijl het menu van de ontvanger toch toegang biedt tot een beperkt online video-aanbod, waaronder YouTube. Om verbinding te maken met de router in het huisnetwerk (en dus met het internet) moet de USB-aansluiting gebruikt worden. Daarop kan een USB WiFi-adapter worden aangesloten. Deze wordt overigens - net als bijvoorbeeld een HDMI-kabel - niet in de verpakking meegeleverd en dient dus los gekocht te worden. Maar hier lopen we tegen een belangrijk minpunt aan: er is namelijk maar één USB-aansluiting aanwezig. We kunnen dus niet gelijktijdig een WiFi-adapter en een USB-opslagapparaat aansluiten. Zo’n opslagapparaat – een harde schijf of USB-stick – is nodig om programma’s op te nemen of te pauzeren (time shift). Nu is dit wel op te lossen door op de enige USB-poort een USB hub aan te sluiten. Uit de test die wij hiermee hebben gedaan, bleek dat dit alleen probleemloos werkt met hubs die extern van voedingsspanning worden voorzien. Dit zijn dan weer de duurdere modellen, en wellicht is het in dat geval verstandiger om een iets duurdere SAB HD-satellietontvanger te kopen die over meer USB-aansluitingen beschikt.

   

  Zoekmogelijkheden

  Naast het eerder genoemde fastscan beschikt de SAB Titan FTASC Prime over een scala van mogelijkheden om tv- en radiozenders die via de satelliet uitgezonden worden te vinden en in de zenderlijst op te slaan. Zo kan een bepaalde frequentie op een satelliet handmatig gescand worden en kan een hele satelliet of zelfs meerdere satellieten tegelijk op basis van de in de ontvanger aanwezige transponderdatabase op zenders worden doorzocht. Maar wellicht de meest interessante zoekmogelijkheid is blindscan. Hiermee wordt een gehele satelliet op aanwezige tv- en radiozenders doorzocht. Dit gebeurt door het gehele frequentiespectrum is kleine stukjes te hakken. Elk stukje wordt vervolgens doorzocht op aanwezige zenders. Deze manier van het zoeken van zenders duurt wel langer, maar heeft als voordeel dat vrijwel alle zenders die op een satelliet uitzenden gevonden worden. Het aansluiten van LNB’s op de schotelantenne is vrijwel altijd mogelijk omdat de belangrijkste DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en Usals ondersteund worden.

   

  User interface

  Het menu van de SAB Titan FTASC Prime is zoals we van SAB kennen en dus simpel in uiterlijk maar zeer overzichtelijk en daardoor gebruikersvriendelijk. De infobalken die bij het zappen zichtbaar zijn, bieden de belangrijkste informatie over de betreffende zender. De EPG is overzichtelijk en van de meeste zenders is tot zeven dagen vooruit de programmering zichtbaar. Hieruit kunnen we zonder problemen een programma selecteren om het op te nemen. Daarvoor moet dan wel een opslagapparaat worden aangesloten op de USB-aansluiting van de ontvanger .

   

  Conclusie

  De SAB Titan FTASC Prime is een voordelige ontvanger met veel mogelijkheden. Er zijn wel wat beperkingen op, zoals het ontbreken van de ethernetaansluiting en de enkele USB-poort. Ook is deze ontvanger alleen met 220V voedingsspanning te gebruiken, waardoor gebruik caravan of camper lastig is. De beeldkwaliteit is echter zeer goed en de werking van de interne kaartlezer probleemloos.

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door SAB Satellite, Rotterdam

  SABfree-to-airFTAongecodeerdkaartlezerSAB Titan FTASC Primefastscan

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • The Best of Decade Collection met Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max

   Win The Best of Decade Collection dvd-box

   De periode van pepernoten, kerstkransjes en lekker wegkruipen op de bank is alweer bijna aangebroken en daarom heeft Warner Home Video een bijzondere The Best of Decade Collection uitgebracht. Argo, American Sniper, Gravity, Joker en Mad Max zijn enkele van de beste films van het afgelopen decennium en Totaal TV mag deze box vol topfilms drie keer weggeven.

  TV-TIP Mission: Impossible III

  Mission: Impossible III
  RTL 7 om 20:00 uur
  Geheim agent Ethan Hunt neemt niet meer actief deel aan missies, maar leidt nieuwe rekruten op. Hij wil een normaal leven opbouwen met zijn nieuwe liefde Julia, die niet op de hoogte is van zijn vroegere werkzaamheden. Ethans hulp wordt ingeroepen om de ontvoerde agente Lindsey uit de klauwen van de wapenhandelaar Davian te redden.

  TV-TIP Postcode Loterij Eén tegen 50

  Postcode Loterij Eén tegen 50
  RTL 4 om 20:00 uur
  Het programma bestaat al twintig jaar en is al vijf keer van omroep gewisseld. Caroline Tensen staat echter nog steeds aan het roer.

  Interview

  • The Undoing Hugh Grant

   Hugh Grant

   The Undoing

   Hugh Grant werd groot als de ietwat onhandige goedzak in een rits aan romantische komedies. Inmiddels kiest de onlangs zestig geworden acteur andere rollen, zoals in drama-miniserie The Undoing.
   Reacties0 reactie(s)