Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Bravia Core: Sony's exclusieve streamingdienst

  Nederland heeft er een nieuwe streamingdienst bij. Een heel exclusieve, want slechts een select gezelschap krijgt toegang tot Sony Bravia Core.
  Jarco Kriek
  21 october 2021
  9
  comments 0
  Bravia Core: Sony's exclusieve streamingdienst

  Bravia is geen onbekende naam. Sony gebruikt hem al vele jaren voor zijn televisiemodellen. Maar het Japanse bedrijf koppelt de naam Bravia nu ook aan een eigen streamingdienst, Bravia Core. Maar mogen we van deze streamingdienst verwachten, en nog belangrijker: hoe kun je je aanmelden?

   

  Exclusief

  Laten we met het aanmelden beginnen. Het opvallende antwoord luidt: je kan je niet aanmelden voor Sony Bravia Core. De dienst biedt een soort van exclusieve content zoals we in Nederland al enige jaren gewend zijn bij onder meer aanbieders van traditionele tv-diensten. Als Ziggo-klant kun je bijvoorbeeld exclusief kijken naar films en series afkomstig van het Amerikaanse Home Box Office (HBO). In het geval van Sony Bravia Core is deze streamingdienst vooralsnog alleen beschikbaar voor consumenten die onlangs een specifiek model Sony televisie hebben gekocht. Wie de in 2021 gemaakte televisies van de modellen A80J, X90J of X95J koopt, krijgt een jaar gratis toegang tot het onbeperkt kijken aanbod van Bravia Core, plus vijf credits voor het kopen van premium films. Bij de duurdere modellen A90J en Z9J is de periode van onbeperkt kijken verdubbeld naar 24 maanden (twee jaar) en worden tien credits geleverd.

   

  Onduidelijk

  En wat moet je doen als je alle credits hebt opgemaakt, of als de periode van gratis kijken naar het onbeperkte aanbod voorbij is? Het logische antwoord lijkt: extra credits kopen of een nieuw abonnement voor onbeperkt kijken afsluiten. Was dit maar zo makkelijk. Sony is op dit punt onduidelijk. Op dit moment is het niet mogelijk om tegen betaling langer gebruik te maken van Bravia Core. En of dat in de toekomst wel mogelijk wordt, daar kan eigenlijk niemand een duidelijk antwoord op geven. De situatie op dit moment is dat je een nieuwe televisie moet kopen als je periode van onbeperkt kijken na een of twee jaar is verstreken, of om extra credits op je account te krijgen. En dat zullen niet veel consumenten doen na de aanschaf van een televisie die mogelijk meer dan drieduizend euro heeft gekost.

   

  Toekomst

  De verwachting is dan ook dat Sony Bravia Core in 2022 voor een groter publiek in de markt gaat zetten door middel van losse abonnementen. Daarbij zouden credits voor koopfilms kunnen worden opgewaardeerd. Ook kan de streamingdienst dan op andere apparaten beschikbaar komen, zoals bijvoorbeeld Google TV en de PlayStation 5. Bij de genoemde televisiemodellen die toegang bieden tot Sony Bravia Core is de streamingdienst beschikbaar met een aparte app via het online platform Google TV.

   

  Aanbod

  Het aanbod van Bravia Core bestaat inmiddels uit meer dan driehonderd titels. Het merendeel overigens wel in de vorm van koopfilms die met credits gekocht moeten te worden. Daar zijn de vijf of tien credits die je op dit moment krijgt - afhankelijk van de gekochte televisie – dus snel aan uitgegeven. Het contentaanbod dat onbeperkt kan worden bekeken bestaat uit iets meer dan honderd films. Het gaat daarbij echter om oudere films, die vaak alleen in HD-kwaliteit en niet in 4K Ultra HD te bekijken zijn.

   

  Pure Stream

  Juist de sublieme 4K-beeldkwaliteit maakt Bravia Core onderscheidend van andere streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ en Apple TV. Dit heeft te maken met de Pure Stream techniek die Sony bij de eigen streamingdienst gebruikt. Pure Stream is overigens niet overal beschikbaar. De gebruikte internetverbinding wordt vooraf op snelheid getest. Alleen als daarbij blijkt dat de internetverbinding een constante minimale snelheid van 43Mbps haalt, wordt Pure Stream ingeschakeld bij Bravia Core. Bij een internetverbinding met een lagere snelheid is Bravia Core wel te gebruiken, maar wordt de bandbreedte – en dus de beeldkwaliteit – automatisch teruggeschroefd.

   

  Bandbreedte

  Met Pure Stream kan uiteindelijk 4K geleverd worden met een bandbreedte van 80Mbps. Dit is iets minder dan bij een 4K Ultra HD blu-ray. Maar vergelijken we de beeldkwaliteit van een film in Pure Stream via Bravia Core met een 4K Ultra HD blu-ray, dan is met het blote oog geen verschil te bespeuren. Na het kijken van een film in Pure Stream via Bravia Core is het even wennen als we daarna overschakelen naar de 4K-content van Netflix. Waar Bravia Core regelmatig de 80Mbps aan bandbreedte aantikt, komt Netflix niet hoger dan 15Mbps. En dat is duidelijk te zien aan het beeld. Overigens is het niet zo vreemd dat Netflix technieken die veel bandbreedte vergen - zoals Pure Stream - niet kan ondersteunen. Netflix heeft namelijk veel meer gebruikers dan Bravia Core. Met de huidige abonnementstarieven zou het voor Netflix onbetaalbaar zijn om Pure Stream te gebruiken.

   

  IMAX

  Een deel van de content bij Bravia Core is ook in IMAX beschikbaar. Ook hierbij gaat het alleen om films die via de credits gekocht moeten worden. Waar IMAX in de bioscoop staat voor een groot scherm met een betere beeldbeleving en beeldkwaliteit, is bij Bravia Core eigenlijk weinig tot geen verschil zichtbaar vergeleken met de 'normale' 4K-content van de streamingdienst.

   

  Bioscoop

  Ook wat betreft geluidskwaliteit scoort Bravia Core bij de koopfilms goed. Zeker als de televisie is aangesloten op een goede soundbar of geluidsinstallatie wordt zowel op het gebied van beeld als geluid een soort van bioscoopbeleving in de huiskamer gehaald.

   

  Eindoordeel

  Het is ongelooflijk jammer dan niet iedere Nederlander toegang heeft tot Bravia Core. De gebruikte Pure Stream techniek zet namelijk de standaard voor de manier waarop streamingdiensten 4K bij abonnees zouden moeten afleveren. Ook jammer is dat het nog zo onduidelijk is wat Sony nu eigenlijk met deze streamingdienst wil bereiken. Extra credits zijn niet te koop, dus kunnen er maximaal tien films in sublieme beeldkwaliteit worden bekeken bij een televisie die meer dan 3000 euro heeft gekost. Daarna wordt het weer behelpen met Netflix.

  SonyBravia CoreIMAXPure Stream4K Ultra HD4KUltra HDGoogle TV

  Reacties

 1. TV-TIP Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
  Veronica om 20:00 uur
  Er is een nieuwe Death Star in aanbouw. Onder leiding van Han Solo en prinses Leia proberen de rebellen deze opnieuw te vernietigen.

  TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:18 uur
  Opnieuw scharrelt Raven van Dorst rond in het vervallen boerderijtje, dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid moet veranderen.

  Interview

  • *

   Samantha Steenwijk

   De Hollandse nieuwe

   Jeroen van der Boom gaat op zoek naar dé nieuwe volkszanger van Nederland, met hulp van juryleden René Froger, Danny de Munk en Samantha Steenwijk.
   Reacties0 reactie(s)