Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Campingontvanger met meer

  Voor wie de zomervakantie in eigen land doorbrengt, is satelliet-tv een interessante optie. Totaal TV testte een ontvanger voor de camping.
  Jarco Kriek
  20 mei 2020
  8
  comments 0
  Campingontvanger met meer

  Het coronavirus verstiert de vakantieplannen van veel Nederlanders. Kamperen in eigen land lijkt een populair alternatief te worden. Met satellietontvangst is er op de camping altijd wat te kijken, met of zonder abonnement. In deze editie van Totaal TV testen we een ontvanger met net een beetje meer dan soortgelijke apparaten.

   

  Ongecodeerd

  De Edision Primo IP S2 is een HD-ontvanger voor ongecodeerde satellietkanalen. Het apparaat is geschikt voor mobiel gebruik in camper of caravan, maar kan ook thuis prima worden gebruikt voor ontvangst van ongecodeerde tv- en radiozenders. De Primo IP S2 is niet nieuw op de markt, maar biedt zoveel extra dat een test op zijn plaats is. Daarnaast is de prijs van deze HD-satellietontvanger aardig gedaald, terwijl de prestaties en mogelijkheden nog steeds actueel zijn. Wie goed zoekt haalt de Primo IP S2 voor minder dan vijftig euro in huis.

   

  Online

  We presenteren de Edision Primo IP S2 als FTA-satellietontvanger (free-to-air, ofwel ongecodeerd), maar het apparaat kan veel meer. Zo is er ondersteuning voor veel online mogelijkheden. Deze zijn natuurlijk niet allemaal handig voor gebruik in camper of caravan, omdat hiervoor een internetverbinding vereist is. Maar op steeds meer campings en vakantieparken in Europa is er voor de gasten een goed werkend wifi-netwerk beschikbaar. Als dit het geval is, dan kan de Primo IP S2 na de aanschaf van een optionele wifi USB-adapter met het internet verbonden worden. Als de Primo IP S2 thuis wordt gebruikt, kan het apparaat ook met een kabel op het thuisnetwerk worden aangesloten. Zodra de ontvanger contact heeft met het internet, kan er bijvoorbeeld naar video's op YouTube worden gekeken, of naar buitenlandse zenders via het internet dankzij de IPTV-mogelijkheden Stalker en Xtream. Tevens kan online naar tienduizenden radiozenders uit heel de wereld worden geluisterd.

   

  Mediaspeler

  De netwerkmogelijkheden zorgen er tevens voor dat Edision Primo IP S2 ook een mediaspeler is. Daarvoor is geen netwerkapparatuur voor nodig: wie bijvoorbeeld een USB-stick of harde schijf op de aanwezige USB-poort van dit apparaat aansluit, kan de op deze opslagapparaten aanwezige muziek-, film- en fotobestanden in vrijwel alle gevallen probleemloos afspelen. Zo kunnen de kinderen op vakantie dus zoet worden gehouden als het regent, en kan er met het hele gezin naar een film of serie worden gekeken.

   

  Canal Digitaal

  Zoals gezegd is de Edision Primo IP S2 meer dan een FTA-ontvanger. Met een beetje geknutsel zelfs veel meer: er is namelijk een ingebouwde smartcardlezer aanwezig in het apparaat. Officieel is deze niet geschikt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen, maar door emulatie is dit wel mogelijk te maken. We gaan niet al te diep in op deze mogelijkheid, omdat het apparaat direct uit de doos niet over deze mogelijkheid beschikt en er in vergelijking met andere satellietontvangers met een interne smartcard net iets meer verrichtingen moeten worden gedaan om een smartcard werkend te krijgen. Omdat er geen Common Interface-slot aanwezig is, is de Primo IP S2 ongeschikt voor abonnees van Joyne.

   

  Compacte ontvanger

  De Edision Primo IP S2 is een kleine, compacte ontvanger met de afmetingen 14 bij 4 bij 12cm. Hij is makkelijk weg te werken in een camper en caravan, en door de voedingsspanning van 12 volt ook uitermate geschikt voor recreatief gebruik in de zogenoemde mobile homes. Aan de voorzijde zien we een viercijferig display, enkele bedieningstoetsen en de smartcardlezer. Aan de zijkant zijn twee USB 2.0 ingangen aanwezig, een jack ingang voor RS232 en een jack ingang voor een infraroodoog. Door dit infraroodoog te gebruiken kan de satellietontvanger dus geheel onzichtbaar weggewerkt worden. Aan de achterzijde vinden we de F-connector om de ontvanger aan de LNB van een satellietschotel te koppelen. De ontvanger kan zowel digitaal met HDMI als analoog met scart op een televisie worden aangesloten. Verder is er een netwerkaansluiting, een digitale optische geluidsuitgang en de 12 volt aansluiting. Bij de Primo IP S2 wordt tevens een goed werkende afstandsbediening en een 12 volt adapter geleverd.

   

  Linux

  De Edision Primo IP S2 werkt op een variant van het Linux besturingssysteem. Hoewel het een gesloten versie is, kunnen er wel Enigma2 zenderlijsten in het apparaat geplaatst worden. Technisch gezien is het apparaat een 'slome duikelaar': de processor komt niet verder dan een kloksnelheid van 600MHz en zowel het RAM- als het flashgeheugen is met 128MB uiterst beperkt.

   

  Multistream

  Wat maakt de Edision Primo IP S2 dan zo speciaal? Het zijn dan vooral de ontvangstmogelijkheden. Alle DiSEqC protocollen worden ondersteund. Dus ook thuis kan deze satellietontvanger met allerlei soorten schotelconfiguraties gebruikt worden. Het zoeken naar zenders is makkelijk. Dit kan niet alleen met de standaard zoekmogelijkheden, maar er is ook een best wel goed werkende blindscan functie aanwezig. Op deze manier kunnen alle FTA-kanalen in SD- en HD-beeldkwaliteit worden gevonden. Maar de kers op de taart is dat deze budgetontvanger ook Multistream ondersteunt. Dit betekent dat op de Eutelsat-satelliet op 5 graden west een groot aantal Franse en Italiaanse publieke en commerciële zenders kan worden ontvangen. Dit soort Multistream ontvangst is gewoonlijk alleen mogelijk met minimaal twee keer zo dure satellietontvangers. Alles bij elkaar maakt dat deze Primo IP S2 voor veel Nederlanders voor thuis en onderweg de goedkoopste, meest complete en zelfs beste oplossing om van ongecodeerde satellietontvangst te genieten.

   

  Conclusie

  De Edision Primo IP S2 is niet de nieuwste FTA-ontvanger, maar zeker nu de prijs van dit apparaat is gezakt wellicht wel de meest interessante. Voor weinig geld haalt men veel mogelijkheden in huis, camper of caravan. Vooral de IP-opties en ondersteuning van blindscan en Multistream maken de Edision Primo IP S2 een interessante keuze.

  FTAkaartlezerIPTVMultistreamblindscanEdision Primo IP S2Edisioncampingontvanger

  Reacties