1. Tests

  CanalDigitaal Triple Sat: Driedubbel feest op de beeldbuis

  CanalDigitaal en TV Vlaanderen introduceerden de Triple Sat schotel. Helemaal nieuw is de Triple Sat niet, want hij lijkt sprekend op de TechniSat Multytenne. Bevalt hij net zo goed?
  Jan-Hein Visser
  19 maart 2016
  0.0
  comments 8
  CanalDigitaal Triple Sat: Driedubbel feest op de beeldbuis

  CanalDigitaal en TV Vlaanderen introduceerden de Triple Sat schotel. Helemaal nieuw is de Triple Sat niet, want hij lijkt sprekend op de TechniSat Multytenne. Bevalt hij net zo goed?

  Wat is de Triple Sat?
  De Triple Sat is een kleine antenne die uiterlijk veel overeenkomsten vertoont met de Multytenne van de Duitse fabrikant TechniSat. Eigenlijk is het een geamputeerde Multytenne die is ontdaan van de Hot Bird LNB. De Triple Sat is geschikt voor ontvangst van de Astra1, Astra2 en Astra3-positie, waarop zo veel zenders kunnen worden ontvangen dat de kabel er nooit aan kan tippen. Vooral in combinatie met HD-televisie en HD-decoders wordt deze antenne steeds vaker gebruikt. Niet verwonderlijk, omdat je er gratis en voor niets BBC HD mee kunt ontvangen. Zou dat de reden zijn dat er een HD-logo op de antenne is afgedrukt? Feit is dat de antenne nauwelijks opvalt en dat is natuurlijk fijn als buurtgenoten of wooncorporatie liever geen schotel aan de gevel zien kleven.

  Hoe werkt de Triple Sat?
  De antenne is klein van formaat, 40 cm in diameter en licht van gewicht. Zowel het antraciet gekleurde uiterlijk als het innerlijk van de Triple Sat lijken op de Multytenne. De min of meer vierkante antenne is van aluminium dat, zoals je van aluminium kan verwachten, ietwat fragiel is en makkelijk kan verbuigen. Er wordt een flinke kap op gemonteerd waarin de LNB-koppen zijn verstopt. Het vastschroeven van de verschillende onderdelen met de bijgeleverde bouten ging niet geheel vlekkeloos en het uitrichten en bevestigen is toch nog een hele kunst. Er wordt een muurbeugel bij geleverd, maar de antenne kan met behulp van een speciale mastklem (let er op of deze wordt meegeleverd) ook op een mast of voet worden gemonteerd. Wie er weinig verstand van heeft – of misschien niet zo handig is – kan de Triple Sat beter door de CanalDigitaal ‘bijgeleverde monteur’ laten installeren. We geven meteen een tip: wil je nog meer zenders ontvangen via de Hot Bird, ga dan liever naar een dealer en vraag naar de Multytenne.
   
  De Triple Sat antenne wordt standaard geleverd bij de HD-pakketten van de Nederlandse en Vlaamse aanbieders van satelliettelevisie en wordt behalve voor HD-zenders op Astra3 ook veel gebruikt om de vele Britse zenders op Astra2 mee te ontvangen. Dit alles roept de vraag of er een goede stabiele ontvangst mee is te verkrijgen. Er moeten immers maar liefst drie satellietposities tegelijk mee worden ontvangen: Astra1, Astra2 en Astra3. Bij dat alles verwacht een kijker natuurlijk dat zenders niet bij het eerste spatje regen wegvallen wegens te zwak signaal. Dit hebben we kritisch bekeken en gemeten en eerlijk is eerlijk: ook bij regen bleef de ontvangst gewoon goed. Ondanks de geringe afmetingen van de schotel is het ontwerp zo degelijk dat de verschillende satellietposities goed doorkomen. Bij echt noodweer zal het best mis kunnen gaan, maar niemand zal onder extreme omstandigheden nog beeld hebben. Op de plastic kap die over de LNB’s is gemonteerd, blijven wel wat druppels staan, maar dat heeft weinig invloed op de ontvangsr. De LNB-houder is tevens voorzien van een waterdichte coating wat de kans op beschadigingen minimaliseert.

  Voorwaarde is wel dat de antenne echt heel nauwkeurig wordt uitgericht. Dit doen we op de Astra1-positie op 19 graden oost. Dat luistert nauw, maar als de ontvangst daarvan goed is, dan is de rest automatisch goed afgesteld. De kap met daarin de LNB’s die alle door de schotel weerkaatste signalen opvangt, heeft een behoorlijk gewicht en dat maakt het monteren en uitrichten net wat lastiger omdat bij goed signaal de antenne bij het vastzetten niet meer mag afwijken. De DiSEqC-instellingen (daarmee schakelt de ontvanger via een voltage puls tussen de LNB koppen ofwel tussen de verschillende satellieten) zijn op de CanalDigitaal sets automatisch goed ingesteld. Op veel ontvangers kan dit ook handmatig worden ingesteld.

  Belangrijk onderdeel van de antenne is dus de kap waar drie LNB-koppen in verstopt zitten, evenals één of twee (bij de twin-versie voor twee ontvangers) DiSEqC-switches. Wij konden onze nieuwsgierigheid niet bedwingen en openden de kap om te constateren dat er ten opzichte van de Multytenne simpelweg een LNB ontbrak. Er is dus ook op de geïntegreerde DiSEqC -switch een ingang ongebruikt gelaten. Dat is jammer, want intussen zijn zowel TV Vlaanderen als CanalDigitaal proef kanalen van de Hot Bird op 13 graden oost in de zaplijsten aan het zetten. De Vlaamse aanbieder doet dit om kijkers tegemoet te komen die de RTBF (hetzij Télélesat hetzij RTBF Sat) ook willen ontvangen en CanalDigitaal is op proef de zaplijst nog verder aan het uitbreiden.  Wie weet komt er ooit nog een generatie Triple Sats die gewoon ook de Hot Bird kan ontvangen. Of zou die extra LNB de prijs te hoog maken?  

  Wij konden het niet laten en zorgden zelf voor ontvangst van de Hot Bird op deze antenne. Bij webwinkel Regiowebshop vonden we namelijk een losse Multytenne LNB die eigenlijk als reserve is bedoeld bij een mogelijk defect. Na het openen van de kap (doe dat in principe niet zelf en niet zomaar!) was het een koud kunstje om deze erin te plaatsen. Er zitten onder de kap immers vier voorgevormde houders waarin de LNB’s geplaatst kunnen worden. We zien in de Triple Sat de LNB van links naar rechts voor Astra2/Eurobird (28,5 oost), Astra3 (23,5 graden oost) en  Astra1 (19,2 oost). Iets meer naar rechts konden we de extra LNB plaatsen en aansluiten op de vierde en nog vacante ingang van de switch. Voor het uitrichten maakt het niets uit, want nu het weer een Multytenne is moet er nog steeds op 19,2 oost worden uitgericht. De onderlinge afstand van de LNB’s en het reflectiepunt ten opzichte van de schotel maken dat dan ook 13 graden oost uitstekend doorkomt. Wel willen we een klein minpuntje aanstippenen: de LNB’s kunnen niet goed om hun lengte-as gedraaid worden (‘ skew’). Veelal moet de LNB in de houder iets gedraaid worden om een optimale signaalsterkte te krijgen. En dan wordt ons duidelijk dat deze Triple Sat net als de Multytenne eigenlijk is geconstrueerd voor Duitsland, waar de satellietsignalen net iets anders binnenvallen dan in Nederland het geval is.

  Conclusie
  De Triple Sat schotel is een onopvallende en gebruiksvriendelijke oplossing voor ontvangst van Astra1, 2 en 3. Installatie luistert nauw, maar dan is de ontvangst ook behoorlijk regenbestendig.

   

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN FIGHTING WITH MY FAMILY

   Fighting with My Family is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle WWE-worstelaar Paige. Wanneer zij en haar broer Zak de kans krijgen om auditie te doen voor WWE (World Wrestling Entertainment), grijpen ze deze unieke kans om hun stoutste dromen werkelijkheid te laten worden. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaarten voor deze dramafilm weggeven.

  TV-TIP Naar de bibliotheek

  Naar de bibliotheek
  NPO 2 om 19:15 uur
  Documentairemaker Frans Bromet en de zijnen dwalen tijdens de komende dagen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken. Het spreekt boekdelen dat dit aloude boekenparadijs allang niet meer de plek is waar je op je lazer krijgt als je die stapel vakantieliteratuur weer eens te laat terugbrengt; de bieb is verworden tot een soort buurthuis, waar uiteenlopende figuren voor Frans een boekje opendoen.

  TV-TIP The First Wives Club

  The First Wives Club
  om 04:41 uur
  In deze aangename film worden veertigers Hawn, Midler en Keaton door hun ondankbare eega's gedumpt voor jonge blaadjes. Dat roept om wraak, en wanneer de drie de handen in elkaar slaan, trakteren ze de kerels op een koekje van eigen deeg. Van het drietal is Hawn als door siliconen opgevoerde actrice de leukste. Keaton speelt op de automatische piloot een neurotisch wrak en Midler is erg leuk als grofgebekte tante. De lach wordt vooral opgewekt door geniale dialogen.

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)