1. Tests

  Cisco 8455DVB: Interactieve tv via de kabel van Ziggo

  Na UPC introduceert nu ook Ziggo interactieve tv via de kabel. Totaal TV heeft de mogelijkheden uitvoerig getest.
  17 maart 2016
  0.0
  comments 0
  Cisco 8455DVB: Interactieve tv via de kabel van Ziggo

  Digitale televisie bestaat via de schotel al sinds 1996. Even oud is de belofte van interactieve televisie. Satellietprovider CanalDigitaal heeft daar echter nooit wat mee gedaan, mede doordat tweeweg-communicatie via de schotel lastig is. UPC biedt inmiddels wel al enige tijd interactieve televisie. Met name het opvragen van eerder uitgezonden programma’s is populair. Ziggo komt nu ook met deze dienst. Abonnees kunnen hiervoor de Cisco 8455DVB ontvanger aanschaffen.

  Wat kan de Cisco 8455DVB?
  Bij UPC krijgt de abonnee de digitale ontvanger in bruikleen. Bij Ziggo niet. De ontvanger kan gekocht worden voor 459 euro, of voor 130 euro bij het afsluiten van een tweejarig abonnement. Beide providers hebben hun eigen gebied: de kijker kan dus niet kiezen. Deze Cisco-ontvanger is uitsluitend geschikt voor huishoudens in het Ziggo kabelgebied. Cisco levert voornamelijk netwerkproducten. In de internetwereld is dit merk een begrip en staat voor kwaliteit. Dat zorgt voor hoge verwachtingen. Kan de ontvanger dit ook waarmaken?

  De Cisco 8455DVB is een digitale ontvanger voor SD en HDTV-uitzendingen. Er zit een harde schijf van 160 GB in om programma’s op te nemen. Tevens heeft hij een kabelmodem om gebruik te maken van de interactieve diensten.

  De installatie wordt verzorgd door een monteur, al is dat niet noodzakelijk. De oude wantcontactdoos en versterker moeten vervangen worden door nieuwe exemplaren, die het retourkanaal voor de interactieve dienst kan verwerken. Als alles is aangesloten, werkt de Cisco al vrij snel. Er moet alleen wel een netwerk ID opgegeven worden. In de handleiding staat een tabel die het juiste ID weergeeft aan de hand van de postcode. Hierna worden de kanalen gezocht en de instellingen voor interactieve televisie bepaald.

  De afstandsbediening ligt lekker in de hand. Er zitten twee knoopcellen in, in plaats van de standaard penlights. Hierdoor kon de afstandsbediening heel plat worden uitgevoerd. Ook de tv kan ermee worden bediend: twee afstandsbedieningen in één dus. Verder wordt de Cisco geleverd met een duidelijke Nederlandse en Engelse handleiding. Tevens zit er een coax, scart en HDMI-kabel bijgesloten.

  Hoe werkt de Cisco 8455DVB?
  Het zappen kan beginnen. Het valt op dat de Cisco niet zo heel snel reageert. Het opvragen van de zenderlijst duurt een paar seconden. Ook het navigeren door het menu kan de ontvanger niet bijhouden als er te snel naar links of rechts wordt gedrukt. Het zappen gaat verder wel prima en snel genoeg.

  Na het in stand-by zetten gaat de ontvanger vanzelf nieuwe software installeren, indien beschikbaar. De gebruiker hoeft hier dus verder niets aan te doen.

  De PVR-mogelijkheid werkt naar behoren. Er kan een kanaal worden opgenomen terwijl er naar een andere zender wordt gekeken. Het opnemen van een HDTV-uitzending gaat probleemloos. Er zitten twee ethernetaansluitingen achterop de ontvanger. Deze worden momenteel nog niet gebruikt, maar hopelijk kunnen deze in de toekomst worden benut om opnames over te zetten naar andere computers of media.

  Door te navigeren in het menu komen we de mogelijkheid tegen om gebruik te maken van ‘Net Gemist’, ‘Wedstrijd Gemist’, ‘Ooit Gemist’, ‘TV-theek’ en ‘On Demand’. Via ‘Net Gemist’ kunnen eerder uitgezonden programma’s van de publieke omroep en SBS opgevraagd worden. Via ‘Wedstrijd Gemist’ zijn voetbalwedstrijden van Eredivisie Live te zien. Hiervoor moet apart betaald worden, maar Eredivisie Live abonnees kunnen hier gratis gebruik van maken. Via ‘Ooit Gemist’ kunnen per zender eerder uitgezonden programma’s bekeken worden. Het gaat hierbij vooral om themazenders zoals E! Entertainment en Misdaadnet. De ‘TV-theek’ bevat allerlei films en series, die voor een vast bedrag per maand bekeken kunnen worden. Tot slot is er nog ‘On Demand’. Daarmee zijn programma’s (voornamelijk films) te bestellen. De kijker betaalt dan per film, momenteel zo’n 4 a 5 euro. Het aanbod wordt snel uitgebreid. Momenteel is er al een mooie selectie van films, ook in HDTV. Er zijn contracten gesloten met Disney, Warner en Sony Pictures. Ziggo streeft ernaar om hetzelfde aanbod te bieden als de DVD. Dus zodra een film op DVD uit komt, zal deze in de toekomst ook via deze interactieve dienst te bestellen moeten zijn. Dat is nu nog niet mogelijk, omdat de filmmaatschappijen dit nog niet toestaan. Met Warner Bros heeft Ziggo nu de afspraak dat de films tegelijkertijd met de videotheek aangeboden worden. Ziggo wil graag het verschil tussen de videotheekrelease en het beschikbaar stellen voor On Demand TV verminderen. Bij Sony is deze periode nu nog 90 dagen, maar men probeert dat dit jaar nog terug te brengen naar 80.

  Alle interactieve diensten werken prima. Als er een programma is gekozen, komt er heel even een melding dat de uitzending gaat starten. Daarna verschijnt het beeld. Afhankelijk van het soort programma, blijkt de beeldkwaliteit zeker acceptabel te zijn. De uitzendingen van Net Gemist, Wedstrijd Gemist en Ooit Gemist zijn wel kwalitatief minder dan de reguliere uitzendingen. Dit komt niet zozeer door Ziggo, maar doordat de aanbieders vrezen dat er niet meer ‘live’ gekeken wordt wanneer de kwaliteit net zo goed zou zijn als de reguliere uitzending. De reclame-inkomsten zouden dan flink kunnen teruglopen. Maar de HDTV-uitzendingen in de TV-theek zien er prachtig uit. Het aantal HDTV-zenders is nog vrij gering, maar met interactieve content wordt het kijken naar HD een stuk interessanter.

  Conclusie
  Naast het kunnen bekijken van HDTV en de PVR-mogelijkheid heeft de Cisco interactieve televisie als pluspunt. Deze diensten werken goed. Het Ziggo-aanbod is nog enigszins beperkt, maar werd zelfs tijdens onze testperiode al flink uitgebreid. De ontvanger is niet heel snel, maar dat mag de pret niet drukken. Het is vanaf nu mogelijk om altijd een programma terug te kijken, ook al heb je het niet zelf opgenomen. En een recente film kijken zonder de deur uit te hoeven wordt werkelijkheid. Maar: voor deze diensten moet wel extra betaald worden.

   

  Reacties

 1. TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport Select om 14:00 uur
  Het is niet altijd even makkelijk om de teamgenoot te zijn van Max Verstappen. Daniel Ricciardo moet af en toe flink op zijn tong bijten. In Bakoe botsten de Red Bull-coureurs tegen elkaar, maar ze rookten gelukkig al snel de vredespijp. In Monaco is Ricciardo misschien wel favoriet, het circuit ligt hem namelijk goed.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP San Andreas

  San Andreas
  Net5 om 20:00 uur
  De San Andreasbreuk zorgt al eeuwen voor zware aardbevingen in Californië, maar wat als de grootste klap nog moet komen? Dan ben je blij dat Dwayne Johnson je vader speelt. Als hij zegt: „Ik ga mijn dochter redden”, zal niemand daar aan twijfelen. Als reddingshelikopterpiloot is hij zo stoer, dat je bijna medelijden krijgt met de aardbeving.