1. Tests

  Clarke-tech 2100 PLUS/USB: Opvolger van beproefde ontvanger

  De Clarke-tech 2100 PLUS/USB is voor de normale consument een goede opvolger van de niet meer leverbare, Nederlandse voorganger MAXplus HTS 2100+.
  Jarco Kriek
  5 februari 2016
  0.0
  comments 2
  Clarke-tech 2100 PLUS/USB: Opvolger van beproefde ontvanger

  In 2006 werd de MAXplus HTS 2100+ door TVSatellite verkozen tot beste CI-satellietontvanger. Deze ontvanger was in Europa ook onder andere namen op de markt. Verschil was dat de Nederlandse importeur van deze satellietontvanger, die dit ontvangerconcept dus onder de eigen merknaam MAXplus op de markt bracht, zelf de firmware op bepaalde punten liet verbeteren. Hierdoor had de MAXplus enkele softwareonderdelen die de internationale firmware voor dit ontvangerconcept niet in huis heeft.

   

  Inmiddels is de MAXplus niet meer leverbaar. De internationale versie, die merendeels onder de naam Clarke-tech 2100 wordt verkocht, is nog wel leverbaar. Sterker nog: van deze satellietontvanger is nu een verbeterde versie op de markt verschenen. Met USB-aansluiting en YPbPr-beelduitgang om de satellietontvanger met verbeterde beeldkwaliteit aan te sluiten om vlakbeeldscherm, projector of beamer. Voor ons reden om te kijken of de Clarke-tech 2100 PLUS/USB de succesformule van de MAXplus kan evenaren of zelfs verbeteren.

   

  Zoals gezegd hebben we bij deze ontvanger te maken met een plakmerk (OEM) concept. Dit houdt in dat de fabrikant zijn ontvangerconcept op de vrije markt aanbiedt aan iedere geïnteresseerde. Deze kunnen de ontvanger dan met eigen merknaam op de markt brengen. Standaard wordt de firmware door de fabrikant hiervoor beschikbaar gesteld. Wil de koper echter zogenaamde ‘custom made’ aanpassingen maken, dan moet hij hiervoor een meerprijs betalen. Hij is dan echter wel verzekerd dat deze wijzigingen exclusief in zijn firmware aanwezig is.

   

  Het HTS 2100+ ontvangerconcept is in handen van de Koreaanse set-top box fabrikant Hub-Tech. Deze heeft vele satellietontvangerconcepten op de markt gebracht. Zo zijn de ontvangers van het merk Edision ook afkomstig van Hub-Tech. Verder maakt Hub-Tech ook decoders voor digitale kabel- en DVB-T ontvangst.

   

  Zoek het verschil

  Als we de Clarke-tech 2100 PLUS/USB vergelijken met de eerdergenoemde MAXplus dan zien we enkele verschillen. Achter de frontklep aan de voorzijde van de ontvanger zien we een USB aansluiting. Hier kan men een USB-stick inpluggen. Via de USB-stick kan nieuwe firmware en zenderlijsten op zeer snelle en efficiënte manier in de ontvanger worden ingelezen. Dit gaat vele malen makkelijker dan met de MAXplus (of natuurlijk de oudere Clarke-tech 2100) via de RS232-poort het geval was. Naast deze functionaliteit heeft de USB-poort nog andere multimediafuncties. Zo kunnen via de satellietontvanger mp3-muziekbestanden en jpg-fotobestanden die op een USB-stick geplaatst zijn afgespeeld worden. Deze extra functionaliteit is een belangrijk pluspunt voor de Clarke-tech 2100 PLUS/USB.

   

  Nog een zeer belangrijk pluspunt is de analoge YPbPr-beelduitgang aan de achterzijde van de ontvanger. Via deze beelduitgang kan men een beter beeld op het beeldscherm weergeven dan wanneer men gebruik maakt van de video cinch of scart-beelduitgangen. Ook wordt het hiermee mogelijk de Clarke-tech 2100 PLUS/USB op een projector of beamer aan te sluiten. In praktijk levert de YPbPr-beelduitgang bij gebruik door de consument een betere beeldkwaliteit op. Het is dus sterk aan te raden om deze ontvanger, waar mogelijk is, via de YPbPr-beelduitgang aan te sluiten.

   

  De afstandsbediening is ook net even wat uitgebreider dan bij de eerdere versie. Er zijn drie extra knoppen aanwezig om de extra functionaliteit van de YPbPr-mogelijkheden te bedienen. Daarnaast is de vormgeving en de verdere knoppenstructuur precies gelijk.

   

  Klein maar fijn

  Met zijn 33,5 x 21 x 6 cm is het een zeer compacte ontvanger. Aan de voorzijde zien we een viercijferdisplay waarop naast het zendernummer in standbye stand ook de tijd zichtbaar is. Aan de voorzijde zien we verder een standby-toets en twee toetsen om te kunnen zappen tussen de zenders. De afstandsbediening is nodig om de uitgebreidere functies te bedienen.

   

  Verder vinden we achter de frontklep aan de voorzijde van de ontvanger de eerder genoemde USB-aansluiting. Tevens vinden we hier één kaartingang voor de inwendige kaartlezer en een Common Interface-slot voor het inbrengen van een Common Interface module.

   

  De achterzijde is voorzien van de gangbare aansluitingen zoals twee scartaansluitingen, de video/audio cinch aansluiting, de coaxiale digitale geluidaansluiting (S/PDIF) en de LNB-aansluiting inclusief doorlusmogelijkheid. Daarnaast vinden we ook de eerder genoemde YPbPr beelduitgang. Overigens is deze beelduitgangen zeer krap naast de LNB-ingang geplaatst. Bij gebruik van bepaalde professionele soorten pluggen kan het voorkomen dat de pluggen elkaar raken. Positief is dat er een netschakelaar aanwezig is aan de achterzijde van de ontvanger. Bij langdurig niet gebruiken kan de ontvanger dus gemakkelijk helemaal worden uitgeschakeld. In standby-stand neemt de ontvanger namelijk nog bijna 10 watt op uit het stroomnet. In werkende toestand kan dit oplopen tot meer dan 21 watt. Deze waarde ligt net iets boven het verbruik van vergelijkbare satellietontvangers. Erg zuinig is de Clarke-tech dus niet.

   

  Goed alternatief

  In Nederland en België worden de meeste satellietontvangers gebruikt om te kunnen kijken naar de zenderpakketten van de digitale televisieaanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Het is goed om te weten dat met de meegeleverde firmware de interne kaartlezer een zogenaamde multi-kaartlezer is. In praktijk houdt dit in dat de kaartlezer geschikt is voor alle smartcards met verschillende soorten coderingsnormen. Dus ook de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte Irdeto- en SECA-codering. De verschillende smartcards van deze satelliettelevisieaanbieders werken probleemloos in de Clarke-tech 2100 PLUS/USB. Omdat de kaartlezer geen officiële licentie heeft - er wordt namelijk gebruik gemaakt van emulatie - is toekomstig gebruik echter niet gegarandeerd. Wanneer de satellietproviders technische aanpassingen zouden doorvoeren aan het coderingsysteem kan de werking van de kaartlezer in het geding komen.

   

  Op het internet is er alternatieve firmware beschikbaar om de interne kaartlezer geschikt te maken voor de NDS/Videoguard-codering die door de Engelse betaaltelevisieaanbieder BSkyB gebruikt wordt. In deze firmware zijn er ook emulatiemogelijkheden beschikbaar voor de satellietontvanger. Met het invoeren van geldige sleutels kan men dan zonder abonnement naar betaalzenders. U overtreedt hiermee wel de in Nederland en België geldende wet. Net als de MAXplus kunt u in de Clarke-tech dit geheime menu binnentreden met de code ‘8282’.

   

  Het CI-slot kan gebruikt worden voor het inbrengen van CI-modules. De Clarke-tech gaat goed om met alle soorten modules. De in Nederlands meest gangbare modules, de CanalDigitaal Mediaguard, Aston DUAL CI en Irdeto Euro Access, zijn probleemloos te gebruiken. Ook hobbymodules zoals (Super)T-Rex, Diablo en Matrix zijn probleemloos te gebruiken.

   

  Blind Search

  Belangrijk bij dit ontvangerconcept zijn de blind search mogelijkheden. Hiermee kan men een gehele satelliet afzoeken naar alle beschikbare televisie- en radiosignalen. In principe is met deze zoekfunctie elke zender die op de betreffende satelliet uitzendt te zien en te horen.

   

  Deze functie wordt ook gebruikt door zogeheten feedhunters. Deze hobbyisten zijn op zoek naar incidentele beeldverbindingen die via de satelliet worden verspreid. Op dit punt zien we enkele grote verschillen tussen de MAXplus en deze Clarke-tech. Juist de Nederlandse importeur van de MAXplus had op dit punt zelf enkele belangrijke aanpassingen in de firmware laten aanbrengen. Deze werden vooral doorgevoerd om feedhunters een zo compleet mogelijk product te kunnen aanbieden. Deze zijn niet terug te vinden in de Clarke-tech. In praktijk zal men zien dat de Clarke-tech de zenders die gevonden zijn met een Blind Search zoektocht niet bij naam laat zien, maar met de uitzendfrequentie.

   

  Ook kan men niet ingeven tussen welke symbolrate-waarden men de zoektocht wil laten uitvoeren. Feeds worden vooral met lagere symbolrate uitgezonden. Het niet laten afzoeken van hogere symbolrate-waarden komt vooral de snelheid van het zoeken ten goede. Wat ook niet functioneert is dat wanneer men een zoektocht tussentijds afbreekt de inmiddels gevonden zenders toch worden opgeslagen in de zenderlijst, zodat deze zichtbaar worden. Dit werkt bij de MAXplus wel.

   

  Verder valt het op dat de Blind Search optie beduidend langzamer is dan bij de MAXplus. Een zoektocht op de Astra1-positie duurt bijna twee keer zo lang en kan zelfs tot meer dan 20 minuten duren.

   

  Conclusie

  De Clarke-tech 2100 PLUS/USB is voor de normale consument zeker een goede opvolger van de niet meer leverbare, Nederlandse voorganger MAXplus HTS 2100+. De extra functionaliteit van de USB-aansluiting en de YPbPr-beelduitgang zijn de geringe meerprijs zeker waard. Zeker is daarnaast de extra opslagcapaciteit van het aantal zenders, die is uitgebreid van 4000 tot 10000, voor de toekomst zeker prettig te noemen.

   

  De Clarke-tech zou ten opzichte van zijn voorganger ook aan snelheid hebben gewonnen. Bij het zappen is dit echter niet merkbaar omdat zijn voorganger al een erg snelle zapper was. Bij zoektochten blijkt heel weinig van de snelheidsverbetering merkbaar te zijn. Bij een Blind Search is deze versie zelfs veel trager dan zijn voorganger.

   

  Door de goed werkende multi-kaartlezer is de Clarke-tech een goedkope en zeer goed werkende satellietontvanger om te gebruiken voor ontvangst van het CanalDigitaal en TV Vlaanderen zenderpakket. Op deze manier is voor een prijs van tussen de 200 en 250 euro een complete satellietinstallatie, inclusief schotel, LNB en coaxkabel, voor de consument binnen handbereik.

    Hobbyisten die de ontvanger voor feedhunting willen gebruiken door de Blind Search mogelijkheden zullen in de Clarke-tech een mindere satellietontvanger vinden dat de in Nederland bij feedhunters populaire MAXplus HTS 2100+. Omdat laatstgenoemde niet meer leverbaar is, kan men bij nieuwkoop beter kiezen voor de Vantage X221SCI satellietontvanger. Deze heeft meer Blind Search functionaliteit voor het alleen afzoeken van lagere symbolrate waarden.

  Reacties

 1. TV-TIP Haar naam was Sarah

  Haar naam was Sarah
  RTL 8 om 20:32 uur
  In 1942 helpen de Fransen met het opruimen van hun joodse medeburgers: duizenden worden opgepakt en doorgestuurd naar Polen. In 2009 haalt journaliste Julia het hartverscheurende verhaal van de tienjarige Sarah boven water. Enkele zwakke punten wegen niet op tegen de dramatiek en het ijzersterke acteerwerk.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Time to Dance

  Time to Dance
  RTL 4 om 20:33 uur
  In deze eerste halve finale moeten de overgebleven dansers hun heupen pas écht los gooien om de concurrentie net voor de finale de strijd uit te wippen. Het niveau is torenhoog, wat betekent dat Dan, Robin en Gianinni een aantal pittige beslissingen moeten nemen.