1. Tests

  Clarke-tech ET-9000: Een droomontvanger

  De eerste conclusie van 2011: Clarke-Tech maakt een einde aan de hegemonie van Dream Multimedia als fabrikant van Linuxontvangers.
  Jarco Kriek
  22 april 2016
  0.0
  comments 13
  Clarke-tech ET-9000: Een droomontvanger
  De eerste conclusie van 2011: Clarke-Tech maakt een einde aan de hegemonie van Dream Multimedia als fabrikant van Linuxontvangers. 

  Als we de Clarke-Tech ET-9000 uit de doos bevrijden hebben we een satellietontvanger in handen die echt als een digitale decoder aanvoelt. Geen plastic prul dus. 

  Aan de achterkant zien we dat er twee DVB-S2 (dus HD/MPEG4) satelliettuners aanwezig zijn. Om een makkelijke doorlus te kunnen maken wordt ook een handige insteek doorluskabel, dus zonder schroefdraad, meegeleverd. 

  We raden kopers wel aan om heel voorzichtig met het zakje vol onderdelen om te gaan: naast de doorluskabel, afstandsbediening en Engelstalige gebruiksaanwijzing bevat hij diverse kleine onderdelen om een interne S-ATA harde schijf in de ontvanger te plaatsen. Aan de achterzijde van de ontvanger vinden we ook mogelijkheden om via eS-ATA of USB een externe harde schijf aan te sluiten. 

  Naast HDMI, dat natuurlijk de beste beeldkwaliteit geeft, kan men ook een verbinding tussen ontvanger en televisie maken via scart, A/V cinch en YPbPr component. Bij latere testen bleek deze laatste met de door ons gebruikte PLI-firmware nog niet te werken. Voor digitaal geluid is er een optische geluidsuitgang. 

  Aan de voorzijde van de ontvanger zien we een strakke, mooie vormgeving. Alle bedieningsknoppen, behalve de belangrijke standby-toets, zitten achter de frontklep. Daar bevinden zich ook twee interne kaartlezers, twee Common Interface (CI) sloten en een USB-aansluiting. 

  Om de Clark Tech van nieuwe firmware te voorzien hoeven we slechts één keer de PLi-firmware van het internet te downloaden. Als we het bestand uitpakken op een lege USB-stick is de rest kinderspel. We zetten de ontvanger met de netschakelaar aan de achterzijde uit, steken de USB-stick aan de voorzijde in de ontvanger, en zetten de ontvanger weer aan. Als op deze manier de firmware in de ontvanger is geplaatst, gaat het toekomstige updaten van de ontvanger rechtstreeks via het menu. Als men de ontvanger tenminste met het internet verbonden heeft. 

  Een internetverbinding is eigenlijk een must bij deze ontvanger. Er komen hierdoor ongekende mogelijkheden beschikbaar, en het wordt mogelijk om via de Clarke-Tech alle mediabestanden op computers in het thuisnetwerk te benaderen en af te spelen. 

  Daarbij raken we direct aan een belangrijk punt: wie alles uit deze ontvanger wil halen, dient toch wel wat verstand van computers, Linux en satellietontvangers te hebben. Dat wil zeker niet zeggen dat deze satellietontvanger voor de beginnende gebruiker niet aan te raden is. Maar dan moet deze gebruiker wel een beetje op weg worden geholpen door de verkoper of mensen uit de kennissenkring. 

  Zo is de CI-handling, net als bij vrijwel alle andere Open Source Linux ontvangers, niet om naar huis te schrijven. Dat hoeft bij dit soort ontvangers ook niet. Als men gebruik maakt van een zogenaamde softcam - CCCam is erg populair - worden de interne kaartlezers geschikt voor vrijwel alle smartcards van grote betaaltelevisieaanbieders in Europa. Hieronder bevinden zich ook de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Men dient er wel rekening mee te houden dat dit een niet geautoriseerde manier is, en dat altijd de mogelijkheid bestaat dat gebruik in de toekomst wordt geblokkeerd door technische aanpassingen bij de coderingseigenaar of de televisieaanbieder.

  Als we naar het menu kijken, zien we dat het echt een menu is dat gemaakt is voor de Clarke-Tech. De ontvanger maakt dan wel gebruik van het Enigma2 Linux OS, maar men heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VU+ DUO toch de nodige aanpassingen meegekregen. Hierdoor kan men geen skins voor de Dreambox of VU+ DUO op deze ontvanger gebruiken. Maar dat er nieuwe skins voor de Clarke-Tech zullen komen is wel duidelijk. 

  Met een skin kan men het uiterlijk van het menu, de EPG en informatievoorziening aanpassen. Dit is een groot voordeel van Linux ontvangers ten opzichte van ‘normale’ satellietontvangers. Er zijn in het menu veel instelmogelijkheden, en wie een beetje tijd in deze ontvanger investeert kan via deze instellingen van alles naar eigen inzicht en voorkeur personaliseren. 

  Maar hoe belangrijk dit ook mag zijn, verreweg het belangrijkst is de ontvangst en beeldkwaliteit van de satellietontvanger. De gebruikte tuners zijn qua gevoeligheid geen hoogvliegers, maar voldoen goed. Soms is er bij een smalbandig (SCPC) uitgezonden televisiezender even tijd nodig om beeld op het scherm te toveren. Is er eenmaal beeld, dan is het genieten van de beeldkwaliteit. HD-kanalen worden namelijk in uitmuntende beeldkwaliteit weergegeven. Maar ook MPEG4/SD en MPEG2/SD uitgezonden televisiekanalen kunnen in een zeer goede kwaliteit worden bekeken. 

  Belangrijk om te melden is dat met de PLi-firmware ook de fastscan zenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT kunnen worden binnengehaald. Mooi is dat via deze ontvanger de drie fastscan zenderlijsten gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Ideaal voor Nederlanders en Belgen die abonnementen bij twee of zelfs alle drie de televisieaanbieders hebben lopen.

  Het netwerkgedeelte is belangrijk bij de Clarke-Tech ET-9000. In onze testen konden we een aantal keren vaststellen dat de ontvanger met de huidige firmware steekjes laat vallen als we via het DCHP-protocol, dus volledig automatisch via de gebruikte router, een IP-adres toewijzen. Die problemen doen zich niet voor als we kiezen voor een statisch, door ons zelf bepaald, IP-adres. Voorlopig is het dus aan te bevelen om deze laatste, iets meer omslachtige manier toe te passen. Net als bij het eerder aangehaalde YPbPr-component probleem is dit duidelijk een firmwarematig euvel, dat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door nog niet goed geoptimaliseerde drivers. 

  Over netwerkfuncties gesproken. Natuurlijk worden met deze Linux ontvanger ook stoute dingen mogelijk, zoals het delen van smartcards via het netwerk. Dat is bij cardsharing binnen het eigen huis nog niet zo stout, maar wel illegaal als men een abonnement via het internet met anderen gaat delen.

  Waren we verleden jaar onder de indruk van de prestaties en mogelijkheden van de VU+ Duo satellietontvanger, dit jaar is het de nieuwe Clarke-Tech ET-9000. Een veel mooiere vormgeving, alfanumeriek display en afstandsbediening maken dit een ontvanger met de ‘wow’-factor.

  CATEGORIE We hebben deze Clarke-Tech ET-9000 getest in de categorie Open Source Linux ontvangers

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie OpenPli 2.0 van 3 januari 2011. De ontvanger werd geleverd door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP CupCakeCup

  CupCakeCup
  NPO 3 om 09:30 uur
  Nog één weekje school en dan is het kerstvakantie. Al die vreugde bij kinderen is te doen om de CupCakeCup, die sinds een paar jaar traditioneel te zien ?is op tv. Vandaag de voorronde: zestig baktalenten proberen een plekje in die finale te bemachtigen. Er zijn twintig plekken te verdelen, dus Robèrt en Remy moeten streng zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.