1. Tests

  Clarke-tech HD 6600 SST: Van vele markten thuis

  Clarke-Tech presenteert een HD-ontvanger die zowel geschikt is voor satelliet als voor Digitenne. Wij plaatsten de HD 6600 SST op onze testbank.
  Jarco Kriek
  2 april 2016
  0.0
  comments 7
  Clarke-tech HD 6600 SST: Van vele markten thuis

  Clarke-Tech presenteert een HD-ontvanger die zowel geschikt is voor satelliet als voor Digitenne. Wij plaatsten de HD 6600 SST op onze testbank.

  Een mooi uiterlijk in zwarte pianolak. Dat is de eerste indruk als we de ontvanger uit de doos halen. Meegeleverd zijn een kwalitatief goede HDMI-kabel en een Engelstalige gebruiksaanwijzing.

  De snelheid van deze ontvanger verrast ons zeer. Dat begint al bij het inlezen van de beschikbare CanalDigitaal, TV Vlaanderen of TéléSAT fastscanlijst. Ook de nieuwe HD-variant van deze zenderlijst voor CanalDigitaal is beschikbaar. Het inlezen van de transponders op een satelliet gaat snel en doeltreffend. Naast deze mogelijkheden beschikt de Clarke-Tech over blindscan. Door blindscan is de gebruiker overigens verzekerd dat alle radio- en televisiezenders die via een satelliet worden uitgezonden in de ontvanger worden ingelezen. En dit is blindscan zoals het hoort: snel, en toch de meeste signalen vinden die op een satelliet aanwezig zijn. Ook de hele smalbandige signalen. Alleen jammer is dat 4:2:2 uitgezonden feeds niet worden weergegeven. Zeker door de zeer gevoelige tuners had dit de HD 6600 SST tot de ideale feedhuntmachine gemaakt.

  Deze ontvanger beschikt over twee satelliettuners die geschikt zijn voor HDTV-ontvangst via de schotel, en ook nog eens een ‘aardse’ tuner voor de ontvangst van Digitenne of andere in het buitenland uitgezonden DVB-T zenders. Het beste van twee werelden dus. En daar heeft men bij Clarke-Tech ook goed rekening mee gehouden. Er zijn namelijk mogelijkheden voor het gebruik van vier smartcards tegelijk. Naast twee interne kaartlezers, die onder andere geschikt zijn voor Mediaguard en Conax, zijn er ook nog een twee Common Interface (CI) sloten aanwezig. Zowel de meest gebruikte CI-modules voor CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT (allen Mediaguard) als Digitenne (Conax) werken in deze CI-sloten goed. De CI-handling in dit apparaat is dus geheel in orde.

  Wat betreft DiSEqC is de HD 6600 SST voorzien van alle opties. Dus vier satellieten via DiSEqC 1.0, meer dan vier satellieten via DiSEqC 1.1 en aansturing van draaibare DiSEqC-motoren via DiSEqC 1.2 of USALS. In onze testopstelling gebruikten we een Multytenne schotel voor satellietontvangst en de standaard KPN binnenantenne voor ontvangst van Digitenne. De verrassing was groot toen we merkten dat we zonder problemen tegelijk gebruik konden maken van zenders uitgezonden door vier verschillende providers met de vier smartcards die hiervoor nodig zijn. We schakelden, zapten, namen door elkaar heen op van zenders beschikbaar bij CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT en Digitenne. We konden drie opnames tegelijk starten terwijl we naar een vierde gecodeerde programma konden kijken. De opnames waren geheel goed en zonder schokkerig beeld, ook wanneer we drie HD-programma’s tegelijk opnamen. En wat wellicht nog wel het meest belangrijke is: de opnamens belanden direct ongecodeerd op de harde schijf. Direct opnemen vanuit de EPG gaat feilloos en daarnaast zijn er maar liefst 32 timers voor het handmatig programmeren van opnames. Hierbij kan gekozen worden uit vier verschillende instellingen waarop programma’s op de harde schijf worden opgenomen: eenmalig, maandag tot en met vrijdag, dagelijks of wekelijks.

  Een harde schijf kan men zelf via een handige afschroefbare klep aan de zijkant van de ontvanger plaatsen. Met kan hiervoor zowel een 2,5 inch als 3,5 inch S-ATA schijf gebruiken. De ventilator die de harde schijf koelt is overigens fluisterstil. Om het geheel geruisloos te houden is het belangrijk een goede harde schijf te kiezen. Daarbij gaat onze voorkeur toch nog steeds uit naar de iets duurdere 2.5 inch harde schijven. Opgenomen programma’s kunnen via de aanwezige netwerkaansluiting met een speciaal programma naar de pc worden overgezet. In principe is dat eigenlijk niet nodig als men een grotere harde schijf in de ontvanger geplaatst heeft. Via diezelfde netwerkaansluiting - en wat lezen en downloaden van het internet - was cardsharing ook mogelijk met deze ontvanger, via een wat omslachtige methode.

  Naast fastscan beschikt deze ontvanger ook over een emulatie van MediaHighway EPG. Op het moment van deze hardwaretest was CanalDigitaal bezig met een grotere test van de standaard DVB EIT-EPG op de meeste van haar transponders. De wisselwerking tussen de emulatie MHW EPG en EIT-EPG ging goed. Hierdoor was er voor vrijwel alle zenders een volwaardige EPG met programma-informatie voor een periode van zeven dagen aanwezig. Natuurlijk was deze meerdaagse EPG ook beschikbaar bij Digitenne. Opvallend was overigens dat er op een kleiner televisiescherm (32 inch) weinig verschil was tussen de beeldkwaliteit van de door CanalDigitaal en Digitenne uitgezonden zenders. Toen wij echter dezelfde vergelijking maakten op een 40 inch scherm was dit verschil wel duidelijk zichtbaar, en wel in het voordeel van CanalDigitaal. De beeldkwaliteit is overigens zeer goed te noemen. Zeker bij HD-kanalen tovert deze ontvanger een subliem plaatje op het scherm. Dat is natuurlijk iets minder bij SD uitgezonden kanalen, maar toch altijd nog bovengemiddeld goed. Men kan de keuze maken uit vier beschikbare beeldformaten: 576i, 576p. 720p en 1080i.

  En dan de minpunten. Elke ontvanger heeft wel kleine verbeterpunten, maar echt grote bugs hebben we in dit apparaat nog niet weten te vinden. Wel vonden we dat het standaard Clarke-Tech menu en de infostructuur, die ook in deze ontvanger weer aanwezig is, een beetje gedateerd is en zeker niet thuishoort bij een HD-ontvanger met dit uiterlijk en deze mogelijkheden. Sommige zaken zijn daarnaast ver weg in de menustructuur verstopt. Wat we verder missen in de infobalk die bij het zappen zichtbaar is zijn de iconen voor onder meer Dolby Digital en HDTV. Dit HD-icoon is overigens wel weer zichtbaar als we de zenderlijst opvragen.

  Deze ontvanger heeft ons erg verbaasd: het genieten van twee digitale werelden in één ontvanger was nog noot zo probleemloos. Niet alleen hierdoor is deze ontvanger ideaal te noemen. Ook de ongecodeerde opnamemogelijkheid van maar liefst drie programma’s gelijktijdig en daarnaast ook nog de mogelijkheid om een vierde te bekijken stemt ons vrolijk. Prettige en gemakkelijke bediening maakt deze ontvanger zeker geschikt voor de beginnende satellietkijker.

   
  Pluspunten: Satelliet gecombineerd met Digitenne, ongecodeerde opnamen
  Minpunten: Simpel ogende menustructuur, sobere infobalk
   
   
  COMBI Deze ontvanger biedt perfecte gecombineerde ontvangst van satelliet en Digitenne (DVB-T). Ideaal voor de Digitennekijker die extra (gratis) zenders via de schotel wil ontvangen.

  ENERGIEZUINIG? Minder dan 1 watt in deep standby is wel leuk, maar een ontvanger is er om naar digitale televisie te kijken. En dan gaat hij toch wel aardig aan de stroomtap. Bij het opstarten constateerden we een gebruik van meer dan 41 watt. In gebruik is dit nog steeds 34,8 watt, terwijl in de normale standby 22,9 watt verbruikt wordt.

   

  Reacties

 1. TV-TIP De zaak van je leven

  De zaak van je leven
  NPO 2 om 20:25 uur
  Voor een laatste keer duiken de rechercheurs in het dossier van Melanie Sijbers. De vijftienjarige scholier verdween in september 2006 van de aardbodem, werd twee weken later gevonden in de bossen bij Someren en bleek te zijn gewurgd door Peter H., haar minnaar én tevens stiefvader van een van haar vriendinnen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Oplichters in het buitenland

  Oplichters in het buitenland
  SBS6 om 20:30 uur
  De hoofdstad van Nepal herbergt maar liefst 500 weeshuizen. Kees en zijn team ontdekken in deze laatste aflevering van het seizoen dat velen ervan hartstikke nep zijn. Malafide reisbureaus organiseren er tours heen, zodat toeristen gulle gifts achterlaten. De opbrengst delen de weeshuizen vervolgens samen met de reisbureaus.