1. Tests

  Clarke-tech HD3100: Kleintje met grote prestaties

  De populaire Clarke-Tech 2100 SD-ontvanger heeft eindelijk een HD-opvolger gekregen. Kan hij ons net zo bekoren als zijn voorganger?
  Jarco Kriek
  24 april 2016
  0.0
  comments 1
  Clarke-tech HD3100: Kleintje met grote prestaties
  De populaire Clarke-Tech 2100 SD-ontvanger heeft eindelijk een HD-opvolger gekregen. Kan hij ons net zo bekoren als zijn voorganger?

  Bij het uitpakken van de Clarke-Tech HD3100 krijgen we een kleine déjà vu. De ontvanger is qua uiterlijk identiek aan de 2100, die in Nederland ook onder de naam MaxPlus werd verkocht. De binnenkant en achterkant van de ontvanger is natuurlijk wel anders. Omdat het om een HD-ontvanger gaat is er een HDMI-aansluiting aanwezig, evenals een YPbPr-aansluiting. 

  Nieuw is ook de netwerkaansluiting om contact te maken met het thuisnetwerk, en daardoor ook het internet. Er zijn geen mogelijkheden voor het delen van de smartcard (cardsharing). Via het internet kunnen we wel nieuwe firmware downloaden. Deze functie werkt alleen als we handmatig het IP-adres van een server activeren waarop deze firmware geplaatst is. 

  Er bestaat ook alternatieve firmware voor de ontvanger, de zogenaamde P-versie. Deze is eigenlijk gelijk aan de originele firmware, met als extra dat de interne kaartlezer wordt omgetoverd tot een smartcard-happer die vrijwel alle kaartjes van belangrijke Europese televisieaanbieders accepteert. Hieronder zijn ook de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. De werking van de interne kaartlezer is zeer goed. 

  Er zijn ook twee Common Interface-sloten in deze decoder aanwezig. Deze werken goed met alle bekende CI-modules, inclusief de officiële Mediaguard-module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Dat is zeker belangrijk. De interne kaartlezer werkt op dit moment namelijk prima, maar is niet officieel gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de toekomstige werking niet gegarandeerd is. Het gecombineerde gebruik van de interne kaartlezer en de CI-sloten loopt soepel. We konden zelfs probleemloos de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT gelijktijdig met elkaar laten samenwerken.

  Toch geven we op dit moment de voorkeur aan de interne kaartlezer. Dat heeft een reden, namelijk de opnamemogelijkheden. Hoewel de decoder slechts over één DVB-S2 tuner beschikt - en dus over beperkte opnamemogelijkheden - zijn we blij verrast. Door de enkele tuner kunnen we slechts gelijktijdig televisiezenders bekijken en opnemen als deze op dezelfde transponder worden uitgezonden. Maar daar komen dan wel de extra mogelijkheden van de decoder om de hoek kijken. Met gebruik van de kaartlezer kunnen er twee opnamen van televisie- en/of radiozenders tegelijk worden gemaakt. Ook kunnen we dan ook nog een derde kanaal live bekijken. Die twee opgenomen programma’s worden ook nog eens ongecodeerd op de externe harde schijf of USB-stick opgeslagen. Als we een CI-slot gebruiken, kan er slechts één kanaal gecodeerd worden opgenomen.

  Wil men HD-kanalen gaan opnemen, dan is een snelle externe harde schijf nodig. Voor SD-kanalen kan men ook een simpele en goedkope USB-stick gebruiken. Ook zijn er timeshift-mogelijkheden. We kunnen pauzeren tijdens een lopend programma en later vanaf dat punt het live uitgezonden programma weer verder kijken. We lopen bij timeshift wel tegen een minpunt aan. Bij SD-kanalen is er geen enkel probleem, maar bij HD-kanalen loopt de ontvanger in veel gevallen vast. Deze bug kan met een firmware-update opgelost worden. 

  Wie deze decoder gebruikt hoeft niet bang te zijn om een zender of satelliet te missen. Er zijn volop zoekmogelijkheden. Voor de Nederlandse en Belgische satellietmarkt is fastscan het belangrijkst. Hiermee haalt men de laatste, meest actuele zenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT binnen. Voert één van deze aanbieders wijzigingen door, dan kan men met één druk op de knop via het menu van de decoder de zenderlijst verversen. 

  Ook belangrijk is de blindscan optie. Hiermee kunnen echt alle signalen van televisie- en radiozenders die op een satelliet worden uitgezonden worden gevonden. Bij een blindscan zoektocht wordt het frequentiespectrum van de gekozen satelliet in stukjes gehakt. Elk stukje wordt nauwkeurig naar aanwezig satellietsignaal afgezocht. Hierdoor duurt een blindscan langer dan alle andere beschikbare zoekmogelijkheden. Helaas kunnen we in deze firmwareversie nog geen begin- en eindfrequentie instellen waartussen de decoder de satelliet moet scannen. Ook dat lijkt een kwestie van een kleine aanpassing in de firmware.

  Het menuscherm is nog geen grafisch hoogstandje, maar wel beter dan we tot voor kort van Clarke-Tech gewend waren. De scherminformatie via de infobalken is gewoon precies wat we bij een HD-satellietontvanger willen zien. Ook de EPG heeft een verbeterd uiterlijk. Daarbij is het makkelijk dat we kunnen kiezen uit een zogeheten horizontale en verticale versie van de EPG. 

  Belangrijk bij digitale decoders is de zapsnelheid. Veel mensen die overstappen van analoge naar digitale televisie schrikken omdat het zappen bij digitale televisie langzamer verloopt. Dit is een van de grootste ergernissen bij digitale kijkers. Ook bij deze Clarke-Tech ontvanger is het zappen iets langzamer dan bij analoge televisie, maar voor een digitale decoder is het zeker een snelle zapper. Ook is hij snel als hij moet overschakelen van een ongecodeerd naar gecodeerd kanaal, of van een SD- naar een HD-kanaal. Bij sommige HD-ontvangers is dat wel anders. 

  De beeldkwaliteit is, zeker bij de HD-kanalen, top. Bij SD-kanalen zien we toch enige minpuntjes, maar over het algemeen is de upscaling naar HD-beeldformaat meer dan voldoende. 

  De Clark Tech 3100 HD beschikt over een gevoelige DVB-S2 tuner. Dat wil zeggen dat hij niet veel signaal nodig heeft om een digitaal plaatje op het beeldscherm te toveren. Hij is dus goed bruikbaar in combinatie met kleinere schotels, zoals de door CanalDigitaal ondersteunde 45 centimeter grote TripleSat antenne waarmee de Astra1, Astra2 en Astra3 satellietposities worden ontvangen. Ook de luxere Multytenne, waarmee ook de Hot Bird positie in beeld komt, is zo’n kleine schotel. 

  De tuner is ook geschikt voor ontvangst van in MPEG4 uitgezonden televisie- en radiokanalen. Dat is zeker voor de Nederlandse en Belgische markt belangrijk. Dit omdat aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen het overgangstraject van MPEG2 naar MPEG4 inmiddels hebben ingezet. Daarnaast kunnen we natuurlijk ook HD-kanalen en SD-kanalen die in MPEG2 worden uitgezonden bekijken. 

  Het beeldformaat kan door de decoder automatisch worden ingesteld. Ook kan men handmatig kiezen tussen beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. Deze zijn ook beschikbaar als we gebruik maken van de beschikbare multimediale toepassingen. We kunnen foto’s, muziek en videobestanden afspelen. Als we een DivX-bestand op de harde schijf of USB-stick plaatsen kunnen we dit via de decoder bekijken.

  DiSEqC-mogelijkheden zijn in voldoende mate aanwezig. Vier LNB’s kunnen we aansturen via het 1.0-protocol. Via 1.1 kunnen we 16 LNB’s aansturen. Via 1.2 en USALS kunnen we DiSEqC-motoren voor draaibare installaties besturen. In onze testen konden wij geen enkele problemen met de DiSEqC-functies ontdekken. 

  De meegeleverde afstandsbediening heeft niet de look die bij een HD-satellietontvanger hoort, maar werkt goed en ligt lekker in de hand. De Clarke-Tech HD3100 is verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart.


  CATEGORIE We hebben de Clarke-Tech HD3100 HD getest in de categorie single tuner satellietontvangers.

  FIRMWARE We gebruikten bij deze test de firmwareversie 1.02. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door DVB Electronics

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)