Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Compact voor op de camping

  Met de zomer voor de deur en meer bewegingsvrijheid in het vooruitzicht, zoeken veel kampeerders een kleine satellietontvanger.
  Jarco Kriek
  20 april 2021
  8
  comments 1
  Compact voor op de camping

  Nu de meeste zenders in HD of SD/MPEG4 uitzenden, is het gebruik van een HD-satellietontvanger voor de vakantieganger met camper of caravan een must geworden. Hiermee ontvang je in Nederland en de rest van Europa dezelfde tv-kanalen als thuis. Satellietliefhebbers die al wat langer meegaan, veren op als ze de naam Dreambox horen of lezen. Het illustere merk heeft op veel satellietkijkers een grote aantrekkingskracht. Het begon met het model DM7000, dat zorgde voor nieuwe 'stoute' technieken als cardsharing. Maar de Dreambox van vijftien jaar geleden is een heel ander apparaat dan de Dreambox van nu. Op dit moment is Dreambox alleen nog een merknaam die herinnert aan de 'goede oude tijd', maar niet meer staat voor de kwaliteit en allure van verkoophits als de DM7000 en DM8000.

   

  DM520 Mini HD

  Het huidige Dreambox brengt overwegend decoders op de markt die in China worden gemaakt en te koop zijn voor een prijs die iets hoger is dan gerechtvaardigd. Dit keer probeert Dreambox te scoren met het oude succesnummer DM520 in een nieuw jasje en onder de naam Dreambox DM520 Mini HD. En 'mini' is deze Dreambox ten opzichte van zijn grote broer zeker: het kastje meet slechts 148 bij 118 bij 31mm. De functionaliteit is echter vrijwel gelijk gebleven. Het enige wat we op de Mini missen is een tweede USB-poort. Door het kleine formaat is de ontvanger wel ideaal om te gebruiken in camper of caravan. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de Dreambox DM520 Mini HD op een voedingsspanning van 12 volt functioneert. Voor het gebruik op 230 volt wordt een adapter meegeleverd.

   

  Uiterlijk

  De Dreambox DM520 Mini HD heeft een mooi en fris uiterlijk, dat vergelijkbaar is met de andere nieuwe ontvangers die door Dream Property uit het Duitse Lunen op de markt zijn gebracht. Het Dreambox-logo is mooi aan de bovenzijde van de behuizing aangebracht en goed zichtbaar. Aan de voorzijde zien we weer de speelse schuine lijn die de nieuwe Dreambox-modellen karakteriseert. Het ontvangerfront heeft geen display; alleen een sleuf waar we een smartcard in de interne kaartlezer kunnen steken. Ook zit er op de voorkant een stand-by toets.

   

  Aansluitmogelijkheden

  Door het kleine formaat zijn er alleen de hoognodige aansluitingen aanwezig op de achterzijde van de ontvanger. Eén daarvan is voor de consument onbruikbaar: dat is een service-aansluiting. Bij deze HD-satellietontvanger bestaat geen mogelijkheid om de satelliettuner te verwisselen, want deze is vast op het moederboard geplaatst. De LNB-ingang aan de achterzijde heeft geen doorlusmogelijkheid naar een andere satellietontvanger. De aansluiting op een televisie kan alleen worden gemaakt met een HDMI-kabel. Wie dus nog een oudere televisie zonder HDMI in de camper of caravan heeft, kan de Dreambox DM520 Mini HD beter links laten liggen. Verder is er aan de achterzijde een netwerkaansluiting en de stroomingang aanwezig. Ook vinden we er een hardwarematig aan/uit schakelaar. Er zijn geen aparte aansluitmogelijkheden voor analoge of digitale geluidsapparatuur.

   

  Afstandsbediening

  Wat wel een pluspunt is: bij de Dreambox DM520 Mini HD wordt de bekende Dreambox RC20 afstandsbediening meegeleverd. Dit type afstandsbediening staat bekend om zijn goede knopindeling en ligt lekker in de hand. De communicatie tussen de afstandsbediening en ontvanger verloopt goed.

   

  Alleen Canal Digitaal

  De Dreambox DM520 Mini HD heeft alleen een interne kaartlezer en geen mogelijkheid voor het plaatsen van een Common Interface of CI+ module. Wie een abonnement heeft bij een andere aanbieder, zoals Joyne, kan deze satellietontvanger dus niet gebruiken voor het gecodeerde zenderaanbod. Dit geldt ook voor abonnees van Canal Digitaal die een Viaccess CI+ module met geïntrigeerde smartcard gebruiken. Als voor ontvangst van het gecodeerde zenderaanbod van Canal Digitaal een smartcard wordt gebruikt, kan de kaartlezer hiervoor geschikt worden gemaakt. Het gaat hierbij niet om geautoriseerde ondersteuning, maar om emulatie.

   

  Het hart van de ontvanger

  In de Dreambox DM520 Mini HD wordt de BCM 73625 processor van Broadcom gebruikt. Dit is een nieuwe budgetprocessor met een snelheid van 2000MIPS. Hieraan gekoppeld is een bescheiden geheugen, dat bestaat uit 512MB flashgeheugen en 512MB RAM werkgeheugen. Hoewel het geheugen niet echt groot is, kunnen we niet anders zeggen dan dat de ontvanger een vlotte zapper is.

   

  Opnemen

  Met deze ontvanger kunnen we live programma's opnemen en pauzeren. Er is echter geen mogelijkheid om intern een harde schijf in de ontvanger te plaatsen. Er kan alleen een externe harde schijf op de USB-aansluiting aangesloten worden. Dat heeft enkele nadelen. Er is namelijk slechts één USB-poort aanwezig, en die is ook nog eens van het oudere, minder snelle 2.0-protocol. Het opnemen vanuit de tv-gids en het live pauzeren verloopt echter zonder noemenswaardige problemen.

   

  Tuner

  In de Dreambox DM520 Mini HD wordt een DVB-S2 tuner gebruikt. Deze ondersteunt de standaard S2X niet. De gevoeligheid van de tuner is goed. Er zijn diverse zoekmogelijkheden aanwezig om satellietzenders te vinden. Voor aansturing van een of meerdere LNB's worden de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 en USALS ondersteund. Ook kan er een Unicable-LNB op deze satellietontvanger worden aangesloten.

   

  Linux

  De Dreambox DM520 Mini HD is een Linux Enigma2 OS ontvanger. Dit betekent onder meer dat de kanalenlijst oneindig uitgebreid kan worden. Ook kunnen we voor deze ontvanger op het internet alternatieve hobbysoftware vinden, en kunnen we de functionaliteit naar eigen inzicht aanpassen door het toevoegen van apps. Als de ontvanger door middel van de netwerkaansluiting via het huisnetwerk op het internet wordt aangesloten, kunnen we de firmware uitbreiden. Ook komen er dan diverse interactieve mogelijkheden onder handbereik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HbbTV bij de zenders die deze hybride dienst ondersteunen.

   

  Beeldkwaliteit

  De Dreambox DM520 Mini HD is een Full HD-satellietontvanger. Dit houdt in dat alle beeldformaten tot Full HD 1080p worden ondersteund. Deze ontvanger is ook geschikt voor ontvangst en weergave van zenders en videobestanden die gebruik maken van de HEVC/H.265 codec. De DM520 Mini is echter niet geschikt voor ontvangst van 4K Ultra HD-zenders. De beeldkwaliteit van de beeldformaten die wel ondersteund worden, kunnen we als goed bestempelen.

   

  Conclusie

  De Dreambox DM520 Mini HD is zeker zonder twijfel een goede HD-satellietontvanger. Het apparaat werkt zonder noemenswaardige problemen en de beeldkwaliteit is goed. Maar net als met alle andere modellen van het huidige Dreambox is de prijs wat aan de hoge kant.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Dream Property

  DM520 Mini HDDreamboxDream PropertysatellietFull HDDVB-S2DVB-S2Linuxkaartlezercampingcaravan12 volt

  Reacties

 1. TV-TIP WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten

  WK Voetbal: Nederland - Verenigde Staten
  NPO 1 om 15:50 uur
  Nederland neemt het vandaag in de achtste finale van het WK op tegen de Verenigde Staten. De groepsfase zorgde voor niet al te veel weerstand dus nou moeten de Oranje leeuwen laten zien wat ze in huis hebben. Laten we hopen dat Virgil van Dijk de mannen naar een overwinning kan leiden, anders houdt het WK hier op voor Oranje.

  TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)