Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Compleet nieuwe kijkervaring bij Ziggo

  De nieuwe 4K Ultra HD decoder van Ziggo is een feit. Totaal TV mocht negen maanden meekijken bij de ontwikkeling van de Mediabox Next.
  Jarco Kriek
  18 juni 2019
  10
  comments 30
  Compleet nieuwe kijkervaring bij Ziggo

  Afgelopen september kondigde VodafoneZiggo op de eigen Tech Summit daags na vakbeurs IBC samen met aandeelhouder Liberty Global de nieuwe tv-decoder Mediabox Next aan. Vorige week kwam de nieuwe decoder na een testtraject van meer dan een jaar voor alle Ziggo-klanten beschikbaar. Totaal TV mocht gedurende negen maanden achter de schermen meekijken met de ontwikkeling van de Mediabox Next. In deze periode hadden we de beschikking over deze decoder en werd ons wel duidelijk dat VodafoneZiggo zich enorm heeft ingespannen om deze nieuwe 4K Ultra HD-decoder een betrouwbaar onderdeel van een geheel nieuw kijkplatform te maken.

   

  Complete ervaring

  Naast de Mediabox Next levert Ziggo klanten die deze decoder gebruiken ook de vernieuwde 360 gradenversie van de mobiele app Ziggo GO. De bedoeling is duidelijk: Ziggo wil klanten op elk scherm en op elke plek dezelfde content en bijbehorende ervaring leveren. Een serie op televisie kijken via de Mediabox Next en naar bed gaan om het vervolg met Ziggo GO op de tablet naadloos verder te kijken is dus geen probleem. Of een serie die op de Mediabox Next ’s avonds tot een bepaald punt bekeken is, ’s morgens op weg naar werk in de trein verder kijken. Het is allemaal mogelijk met het nieuwe kijkplatform van Ziggo.

   

  Na XL komt Next

  In deze test kijken we specifiek naar de spil in het nieuwe kijkplatform: de Mediabox Next. Het is bij Ziggo de opvolger van de Mediabox XL, in de volksmond ook wel Horizon Mediabox genoemd. En laten we eerlijk zijn, niet alle klanten van Ziggo hebben een positieve ervaring met deze oude Mediabox. In de tijd van sterke concurrentie is het voor Ziggo dan ook van groot belang dat de Mediabox Next een veel betere gebruikerservaring geeft. In dit streven is Ziggo meer dan geslaagd.

   

  Klein formaat

  Vergeleken met de kolossale Mediabox XL is de Mediabox Next een compacte decoder. Dit heeft enkele belangrijke voordelen. In deze tijd klinkt het iedereen als muziek in de oren dat de Mediabox Next uiterst energiezuinig is. In volledig bedrijf trekt de nieuwe box slechts 10 watt uit het net. Het verminderde stroomverbruik heeft diverse redenen. Zo is de interne internetmodem met bijbehorende router niet meer aanwezig in de nieuwe Mediabox Next. Dit geldt ook voor de telefoonmodem. Ziggo-klanten die de Mediabox XL ook voor internet en telefonie gebruiken dienen dus bij overstap naar de Mediabox Next de losse modem Connectbox te installeren om van internet en vaste telefoon gebruik te kunnen maken.

   

  CloudPVR

  Maar de grootste energiebesparing is bereikt door geen fysieke harde schijf meer te plaatsen in de Mediabox Next. Voor het opnemen van programma’s maakt Ziggo met de Mediabox Next gebruik van de zogeheten cloudPVR techniek. Programma’s worden dus niet meer bij de klant thuis opgenomen, maar op het netwerk van Ziggo. Concurrenten van Ziggo maken al langer gebruik van deze techniek. Opgenomen programma’s kunnen zo vaak al gewenst tot 365 dagen na opname teruggekeken worden. Vooruit- en terugspoelen – bijvoorbeeld tijdens reclameblokken – blijft ook gewoon mogelijk. En een tekort aan ruimte om programma’s op te nemen, is vrijwel ondenkbaar: Ziggo biedt gebruikers van de Mediabox Next namelijk de mogelijkheid om tot 400 uur aan programma’s op te nemen. Bij deze tijdslimiet speelt het geen rol of het opgenomen programma in SD, HD of Ultra HD (UHD) is opgenomen. Opgenomen programma’s kunnen worden bekeken op alle apparaten die aan het abonnement gekoppeld zijn. Een opgenomen programma op de Mediabox Next kan dus voortaan ook overal in de EU met een internetverbinding op Ziggo GO op tablet of smartphone bekeken worden. Of in een later stadium op een tweede of derde Mediabox Next elders in de woning. Dit laatste kan op dit moment overigens nog niet, omdat Ziggo nog bezig is met de introductie van de extra Mediabox Next bij het abonnement. Ziggo moet hiervoor de interne netwerkstructuur op kleine punten nog optimaliseren.

   

  Sober

  Naast de Mediabox XL is de Mediabox Next duidelijk een veel kleiner en meer sober ogend apparaat, gemaakt door fabrikant Arris. Het glimmende uiterlijk (waar vingerafdrukken direct zichtbaar op waren) is dus verdwenen, maar ook het alfanumeriek display. We vinden slechts een enkel simpel ledje aan de voorzijde en minimale aansluitmogelijkheden aan de achterzijde van het apparaat. Wel is er nog een ethernetaansluiting aanwezig. De decoder dient op het internet te zijn aangesloten om alle functies te kunnen gebruiken. De Mediabox Next is namelijk een volledig hybride tv-decoder. Het kijken van de meeste lineair aangeboden zender geschiedt op dit moment dan nog wel via DVB-C, maar bijvoorbeeld de tv-gids en programma-informatie worden via het internet opgehaald. De Mediabox Next kan overigens ook draadloos via wifi op het internet aangesloten worden. Onze voorkeur gaat – zeker bij de Mediabox Next als spil van het kijkplatform – uit naar een vaste verbinding aan de router met een UTP-kabel.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde van de Mediabox Next vinden we naast de ethernetaansluiting ook de aansluitingen voor coaxantenne, een analoge mini-jack en optische digitale geluidsuitgang, een cinch analoge tv-uitgang, een digitale HDMI beelduitgang en een USB-aansluiting (die we maar snel moeten vergeten omdat deze voor de consument niet bruikbaar is). Voor de stroomtoevoer is er een externe adapter. Een hardwarematige aan/uit schakelaar is ook aanwezig. Het beste advies is om de Mediabox Next – zeker bij de eerste installatie – direct met de Connectbox of een ander door Ziggo geleverde modem te verbinden.

   

  Snel

  Na installatie van de Mediabox Next zullen veel Ziggo-klanten een geheel nieuwe ervaring beleven: de decoder is namelijk een ontzettend snel apparaat. En dat is zeker een verademing voor klanten die voorheen de vaak stroperige Mediabox XL gebruikten. Direct wordt dan ook duidelijk dat de Mediabox Next een veel plezierigere en dus betere gebruikerservaring biedt.

   

  Interactieve tv

  Vergeleken met de Mediabox XL zijn veel mogelijkheden hetzelfde gebleven. Interactieve diensten als terugkijken vanuit de tv-gids, Begin Gemist, Ziggo Movies & Series en video on demand zijn identiek. Maar ook hier is de snelheid waarmee we door de keuzeschermen scrollen en navigeren weer duidelijk hoger. Natuurlijk kunnen we ook direct via de decoder gebruik maken van online streamingdiensten Netflix en Videoland. En omdat de Mediabox Next een 4K Ultra HD-decoder is, kan Netflix-content in combinatie met een geschikte televisie en het juiste abonnement in Ultra HD bekeken worden. Ook met een app via IPTV kijken naar Italiaanse en Franse zenders is bij de Mediabox Next gewoon mogelijk.

   

  Spraakbesturing

  Wat voor ons de grootste innovatie van de Mediabox Next is, is de nieuwe spraakbesturing. Door het indrukken van de voiceknop op de afstandsbediening kunnen we de Mediabox Next vrijwel volledig met de stem bedienen. Spraakbesturing is natuurlijk niet nieuw, maar wel de gebruikservaring die Ziggo hiermee levert. Die is namelijk uitmuntend. Zeg tegen de afstandsbediening “NPO 1”, en de Mediabox Next zapt razendsnel naar deze zender. Maar ook series van Netflix kunnen met stemcommando snel gevonden en bekeken worden. Menu-instellingen kunnen met de stem opgezocht en gewijzigd worden. Opgenomen programma’s kunnen bekeken worden. Of bijvoorbeeld eerder uitgezonden programma’s kunnen in de tv-gids gevonden en bekeken worden. En dat allemaal met een simpele druk op de afstandsbediening en gebruik van de eigen stembanden. Dit maakt Mediabox Next een ideale tv-decoder voor gebruikers met bijvoorbeeld een visuele beperking. Maar ook Ziggo-klanten die de tv-decoder op de geluidsinstallatie aangesloten hebben om op deze manier digitaal naar radio te luisteren, vinden in de Mediabox Next een nieuwe vriend. Zenderposities van radiokanalen hoeven niet langer meer te worden onthouden, en de televisie hoeft niet te worden aangezet om van radiozender te wisselen. Met de stem kan makkelijk naar de gewenste radiozender geschakeld worden. En dat Ziggo spraakbesturing uiterst serieus neemt, blijkt uit de ondersteuning van streektalen en dialecten zoals Fries, Limburgs en Brabants. Om spraakbesturing te gebruiken, moet de tv-decoder overigens wel op het internet aangesloten zijn.

   

  Eerste installatie

  Abonnees die hebben aangegeven de Mediabox Next zelf te installeren, moeten de eerste installatie zelf uitvoeren. Dit is eigenlijk kinderspel. Op het beeldscherm van de televisie worden alle handelingen die moeten worden uitgevoerd duidelijk uitgelegd in de Nederlandse taal. Het is bekend dat het in enkele gevallen mogelijk is dat een foutcode in beeld komt. In de meeste gevallen betekent dit dat het exemplaar van de Mediabox Next nog niet op het netwerk van Ziggo is geactiveerd. Andere foutmeldingen hebben veelal met de internetverbinding te maken. Bij de eerste installatie is een internetverbinding van Ziggo verplicht. Wie dus bij de eerste installatie een internetverbinding van KPN gebruikt, krijgt een foutmelding in beeld. Ook bij gebruik van een VPN op alle apparaten in het thuisnetwerk kan er een foutcode optreden. In dat geval is Ziggo wel de leverancier van de internetaansluiting, maar wordt dit door de VPN-server gemaskeerd. De Mediabox Next ziet dus feitelijk geen Ziggo-verbinding en geeft hierdoor in veel gevallen een foutcode.

   

  Beeldkwaliteit

  De Mediabox Next is een 4K tv-decoder die maximaal de beeldresolutie 2160p kan weergeven, Natuurlijk zijn ook lagere beeldresoluties zoals 1080p, 1080i, 720p en 576p met de Mediabox Next te bekijken. Op alle beeldresoluties scoort de tv-decoder goed met het geleverde beeld. Maar nog niet alles is perfect aan de Mediabox Next. Zo zijn er problemen met de beeld/geluidsynchronisatie bij Dolby Digital 5.1 geluid. Ziggo zegt dat voor dit probleem en enkele andere kleinere bugs naar oplossingen wordt gezocht. Dit moet verbeterd worden met firmware-updates. Ziggo zit op dit gebied niet stil: regelmatig worden nieuwe updates – voor de gebruiker vrijwel altijd onmerkbaar – in de Mediabox Next geplaatst.

   

  Hybride

  Mediabox Next is een volledig hybride tv-decoder. Dit betekent dat (voor de gebruiker niet merkbaar) de uitzendnormen DVB-C en IPTV gecombineerd worden. In praktijk houdt dat in dat Ziggo in de zenderlijst zowel zenders kan plaatsen die via broadcastnorm DVB-C worden aangeleverd als zenders die via IPTV via de internetverbinding geleverd worden. Dit is voor de toekomst belangrijk voor Ziggo. Vooral Ultra HD-zenders nemen veel bandbreedte in beslag als deze via DVB-C aangeleverd worden. De voordelen van IPTV zorgen ervoor dat Ziggo in de toekomst makkelijker meerdere Ultra HD-zenders kan leveren. Ook minder bekeken nichezenders kunnen op deze manier met IPTV aan gebruikers van de Mediabox Next worden geleverd. Ook het grotere Franse en Italiaanse zenderaanbod - dat nu alleen met een app bekeken kan worden – zou later in de zenderlijst geïntegreerd kunnen worden.

   

  Niet voor iedereen

  En na alle lovende woorden over de Mediabox Next nu wellicht een domper voor sommige Ziggo-klanten: het kabelbedrijf levert de decoder op dit moment alleen aan klanten die een Alles-in-1 Max of Alles-in-1 Complete abonnement afnemen. Dit zijn de twee duurste Alles-in-1-pakketten. Wie een goedkoper pakket heeft, moet het abonnement eerst opwaarderen om een Mediabox Next in bezit te krijgen. Ook komt bij een overstap van Mediabox XL naar Mediabox Next de eventueel gebruikte Extra Mediabox te vervallen tot het moment dat Ziggo het technisch voor elkaar heeft gekregen om twee of meer exemplaren van de Mediabox Next aan een abonnement te koppelen. De verwachting is overigens dat dit niet al te lang gaat duren. Het gebruik van de Mediabox Next brengt geen hogere kosten met zich mee als tenminste een Alles-in-1 Max of Alles-in-1 Complete abonnement wordt afgenomen. Wel moet eenmalig €19,95 betaald worden voor omruil van de decoder. Dit bedrag dekt de verzend- en behandelingskosten.

   

  Conclusie

  Ziggo slaat zijn slag met de Mediabox Next. De voorganger Mediabox XL werd door velen gezien als een van de slechtere bruikleendecoders die door Nederlandse aanbieders werd geleverd. Met de Mediabox Next heeft Ziggo plots een van de beste, zo niet dé beste, bruikleendecoder in handen. En dit zou door het kabelbedrijf wel eens prominent ingezet kunnen worden voor het behouden van bestaande klanten en het werven van nieuwe klanten. En terecht! Het enige wat Ziggo nu nog hoeft te doen, is het eigen sportkanaal Ziggo Sport naar 4K opwaarderen en bijvoorbeeld voetbal en Formule 1 in UHD uitzenden. Succes verzekerd.

   

  Wij hebben Mediabox Next met firmware versie 4.12 getest.

  ZiggoMediabox NextUltra HD4K Ultra HDcloudPVRDVB-CIPTVhybride

  Reacties

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)