1. Tests

  Comwell MC40: Klaar voor gebruik dankzij fastscan

  De Comwell MC40 is voorzien van ingebouwde UCAS-kaartlezer, 6000 zenderplaatsen en een fastscan-functie.
  29 december 2015
  0.0
  comments 1
  Comwell MC40: Klaar voor gebruik dankzij fastscan

  Importeur STV Holland uit Lekkerkerk brengt onder de merknaam Comwell al enkele jaren satellietontvangers op de markt. De MC40 is een nieuw model, voorzien van ingebouwde UCAS-kaartlezer, 6000 zenderplaatsen en een Fastscan-functie. maakt deze ontvanger heel interessant.

   

  Bij het openmaken van de doos valt het op dat de Comwell een vrij compacte ontvanger is, met afmetingen van 27,8 x 20 x 6,8 cm. Een scartkabel is meegeleverd. Dat zou standaard zo moeten zijn, maar helaas wordt dat steeds minder normaal. Aan de voorzijde is een leuk spiegelend frontje aangebracht. Hier bevinden zich de stand by-, menu-, OK- en navigatietoetsen. In het midden is het viercijferige LED-display te zien. De interne kaartlezer gaat verscholen achter een klepje. Bij het grotere broertje van deze ontvanger – de Comwell MC50 – bevinden zich daar ook nog twee Common Interface-sloten.

   

  Aan de achterkant van de ontvanger zijn de meest gebruikelijke aansluitingen te vinden. Naast een LNB in- en uitgang is er tevens een antenne coax-doorlusmogelijkheid. Als audio-uitgang is er zowel de digitale S/PDIF als de analoge tulp-oplossing. Ook voor het videosignaal is er een tulpaansluiting. Uiteraard zijn er twee scartaansluitingen (voor tv en video) aanwezig, en tot slot kan er met de RS-232C een verbinding met de PC gemaakt worden om software en zenderlijsten te updaten.

   

  De toetsen op de afstandsbediening zijn logisch en duidelijk gegroepeerd: prettig voor het gebruik.

   

  Handleiding

  De handleiding is klein van formaat, en telt 27 pagina’s per taal. Het eerste gedeelte is Nederlandstalig, het tweede gedeelte Engelstalig. Het gebruik van het apparaat wordt prima uitgelegd met bijbehorende afbeeldingen. Er is bovendien een kleine inleiding te lezen over Fastscan. Met deze functie kan de standaard zenderlijst van CanalDigitaal of TV Vlaanderen ingeladen worden – een optie die tot voor kort alleen beschikbaar was op CanalDigitaal-gecertificeerde ontvangers. Een leuke toevoeging is het bijgeleverde zenderoverzicht: aan de ene kant staat de Nederlandse zenderlijst, aan de andere kant de Vlaamse lijst. Deze lijsten veranderen regelmatig, maar het is toch leuk voor zolang het klopt en geeft de beginnende schotelkijker in ieder geval een goed beeld van wat er zoal te ontvangen is.

   

  De eerste keer

  De scartkabel is tussen de ontvanger en tv aangesloten, de schotel is eraan gekoppeld, de CanalDigitaal-smartcard in de kaartlezer gestoken: daar gaat ’ie dan! De stekker gaat in het stopcontact en de Comwell start op. Al snel verschijnt er een menu in beeld. Er wordt gevraagd of we een Fastscan voor Nederland of België willen doen. We kiezen Nederland. De zenderlijst wordt gezocht en opgeslagen. Dit klusje kost nog geen 15 seconden, en verder hoeft er niets ingesteld te worden. De ontvanger start vervolgens op en laat keurig Nederland 1 zien. Alle zenders bevinden zich op een logische positie. Dit is pas makkelijk voor de gebruiker! Niks moeilijke instellingen en ingewikkelde technische termen, maar meteen kijken. De ontvanger staat standaard al ingesteld op de Nederlandse taal, maar via het menu is er een keuze uit maar liefst verschillende 15 talen.

   

  De Comwell gaat er vanuit dat er een basis schotelinstallatie is aangesloten: een enkele schotel, gericht op Astra1. In zo’n 90 procent van alle gevallen zal dat ook inderdaad het geval zijn. Wie een andere opstelling heeft, kan dit uiteraard altijd nog via het menu instellen. Er wordt DiSEqC 1.2 en USALS ondersteund. Ook is er een keuze voor een DiSEqC poort. Hier is te kiezen tussen mini A, mini B en poort 1 tot en met 4. Met deze instelling kan er geschakeld worden tussen verschillende LNB’s op een vaste schotel.

   

  Dagelijks gebruik

  De ontvanger komt in zes seconden uit de stand by. Dat is een snelle score. Op het display verschijnt netjes het zendernummer. Omdat de zenderlijst in papieren vorm is meegeleverd, kan de tv in principe uit blijven als er via de hifi-installatie naar de radiozenders wordt geluisterd.

   

  De Comwell is helemaal geoptimaliseerd voor de Nederlandstalige pakketten. De interne kaartlezer is daarom ook geschikt voor de SECA-codering. Bij het plaatsen van de smartcard is er, zoals het hoort, meteen beeld op de gecodeerde zenders. Aspirant kopers moeten zich wel realiseren dat de UCAS-kaartlezer niet gelicenceerd is voor de gebruikte codeersystemen. Bij de MC50 kan de eigenaar dan altijd terugvallen op de aanwezige Common Interface, maar bij de MC40 zal er een softwarematige oplossing voor de kaartlezer moeten worden gevonden.

   

  Met de navigatietoetsen is er goed door de zenderlijst te zappen. Overschakelen tussen gecodeerde zenders duurt 1,8 seconden. De tijd tussen FTA zenders bedraagt 1 seconde. Dit zijn heel acceptabele waarden. Door op de OK-toets te drukken, verschijnt er een overzicht met kanalen. In een klein schermpje kan er ondertussen nog naar de huidige zender gekeken worden. De zenders zijn ondergebracht in een aantal lijsten, te weten: Nederland (alle Nederlandse zenders), TV (alle tv-kanalen), Radio (alle radiokanalen) en Astra1 (alle zenders op Astra 1). Er kan gebladerd worden tussen deze lijsten. Bovendien zijn hier de aangemaakte favorietenlijsten aanwezig.

   

  Niet alleen via de OK-toets kunnen de favorietenijsten in beeld worden gebracht. Er is ook een speciale FAV-toets op de afstandsbediening, waarmee de ‘favorieten’ worden opgeroepen. Er verschijnt eenzelfde overzicht als met de OK-toets, maar dan met alleen de titels van de favorietenlijsten. Door een gewenste lijst te bevestigen, verschijnt het overzicht met de ingestelde kanalen.

   

  Met de audiotoets zijn andere talen achter een zender te selecteren, mits ze worden uitgezonden uiteraard. Hetzelfde geldt voor de ondertiteling.

   

  Teletekst wordt zowel in OSD als in VBI mode doorgegeven. Bij OSD-weergave worden de teletekstpagina’s softwarematig door de ontvanger op het scherm gezet. De teletekst kan dan ook worden bekeken als de aangesloten tv geen ingebouwde teletekstfunctie heeft. Teletekst wordt op de manier prima weergegeven door de MC40. Het bladeren tussen de pagina’s gaat redelijk snel, omdat veel pagina’s in het geheugen staan opgeslagen. 
   

  Zenders zoeken

  Zoals gezegd is het gebruik van Fastscan erg makkelijk. Alle zenders worden op een logische wijze gerangschikt en de Nederlandse of Vlaamse (afhankelijk van welk land bij installatie is gekozen) zenders zullen vooraan in de kanalenlijst verschijnen. Maar eigenwijs als we zijn vinden we het wel prettig om zelf wat controle over de lijst te hebben. Gelukkig kan er daarom ook nog automatisch en handmatig naar zenders gezocht worden. Van iedere satelliet staan de transponders voorgeprogrammeerd. Hierdoor wordt gezocht bij het automatische zenderzoeken. Het doorzoeken van de Astra1-positie duurt iets minder dan vier minuten. Dat is een gebruikelijke snelheid. Voor wie een zender wil toevoegen waarvan de frequentiegegevens al bekend zijn, kan een handmatige zoekopdracht uitvoeren. Helaas is het niet mogelijk om PID-gegevens op te geven.

   

  De zenders kunnen via het menu of via de OK-toets binnen iedere lijst worden verplaatst. Het zendernummer is echter niet aan te passen. Zo kan bijvoorbeeld Nederland 3 best op positie 4 gezet worden, maar zal altijd via de afstandsbediening op te vragen zijn door de ‘3’ in te toetsen. Dit kan wat verwarrend zijn. Het verplaatsen van zenders is daarom niet echt aan te raden. De volgorde van de Fastscan-lijst is logisch en kan prima aangehouden worden.

   

  Conclusie

  Comwell heeft met de MC40 een heel goede ontvanger voor het brede publiek op de markt gezet. Door de Fastscan-functie is de ontvanger in no-time kant en klaar voor gebruik en hoeft de gebruiker niet urenlang alle zenders op een logische plek te zetten. De mogelijkheid om handmatig of automatisch te zoeken naar nieuwe kanalen geeft de MC40 wat meer vrijheid. Dit is goed te gebruiken om naar de populaire satellieten te kijken. Wie op zoek wil naar feeds zal een ontvanger met een nog uitgebreidere handmatige zoekfunctie moeten aanschaffen. Door de DiSEqC 1.2 en Stab–USALS ondersteuning is de MC40 prima geschikt voor een draaibare opstelling. Ook een vaste opstelling met LNB’s voor bijvoorbeeld Astra1 en Astra3 levert geen enkel probleem. En dat is prettig, want als de regionale zenders later dit jaar alleen nog via Astra3 te ontvangen zullen zijn gaat dit voor de Nederlandse kijker een belangrijke opstelling worden.

  Reacties

 1. TV-TIP TCS Amsterdam Marathon 2018

  TCS Amsterdam Marathon 2018
  Ziggo Sport Select om 09:15 uur
  De Marathon van Amsterdam geldt ook als NK en dit trekt de beste atleten van ons land naar de hoofdstad, zoals Michel Butter. Abdi Nageeye is helaas geblesseerd. Het wereldrecord staat sinds Berlijn dit jaar met 2.01.39 op naam van Eliud Kipchoge.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GIRL IN THE SPIDERS WEB

   Lisbeth Salander, het bekende personage uit de populaire Millennium-boeken, keert terug in The Girl in the Spider’s Web. Het is de eerste verfilming van de bestseller. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze dramathriller weggeven, met daarin het boek (filmeditie) en twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Formule 1 race

  Formule 1 race
  Ziggo Sport Select om 19:00 uur
  Verstappen mag dan voor de zoveelste keer Driver of the Day zijn geworden na een recordaantal fraaie inhaalacties, de wereldtitel gaat in 2018 aan zijn neus voorbij. Vanavond probeert Lewis Hamilton in het Texaanse Austin zijn wereldtitel veilig te stellen.