1. Tests

  Coolstream NEO: Cooler dan cool

  Enige maanden geleden testten we al het kleine broertje van deze Coolstream NEO. Kan deze ontvanger de goede prestaties van zijn voorganger verbeteren en zijn bekende minpunten opgelost?
  Jarco Kriek
  20 april 2016
  0.0
  comments 0
  Coolstream NEO: Cooler dan cool
  Enige maanden geleden testten we al het kleine broertje van deze Coolstream NEO. Kan deze ontvanger de goede prestaties van zijn voorganger verbeteren en zijn bekende minpunten opgelost?

  De Coolstream NEO oogt alvast mooier en strakker dan zijn voorganger. Iets groter van formaat, met een betere ‘look and feel’. Er zijn aansluitingen genoeg. Aan de achterkant zien we de bekende aansluitmogelijkheden als HDMI, YPbPr component, AV cinch en de digitale optische audio-uitgang. Tevens is er voor de oudere televisie ook één scartaansluiting beschikbaar. Voor het aansluiten van een externe HDD zijn er USB en e-SATA poorten. Tevens is er een LNB-doorlusmogelijkheid. Wat we als enige missen is de netschakelaar. 

  De voorzijde van de ontvanger is ook fraaier dan die van zijn voorganger. Blikvanger is het mooie, goed leesbare alfanumerieke display. Op dat display wordt de gebruiker goed op de hoogte gehouden van hetgeen de satellietontvanger aan het doen is. Bij televisie kijken is dat natuurlijk de naam van de televisiezender waar men naar kijkt. Maar bijvoorbeeld bij het opstarten wordt precies weergegeven wat de ontvanger aan het inladen is. Naast het alfanumerieke display zijn er zeven bedieningsknoppen, een stand-by toets omringd met blauwe ledverlichting, een USB-aansluiting en een frontklep. Achter de frontklep zien we twee interne kaartlezers en één Common Interface module. 

  Eenmaal aangezet zien we dat deze ontvanger gebruik maakt van de Neutrino-firmware, die onder Linux OS draait. Neutrino staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Dat blijkt ook wel tijdens onze testen. De ontvanger is zeer snel in het uitvoeren van commando’s. Ook het zappen tussen kanalen gaat vlot. Tijdens onze gehele testperiode konden we deze ontvanger niet één keer laten vastlopen. 

  Neutrino heeft echter niet alleen voordelen. Het heeft een moeilijkere gebruikersinterface (GUI). De doorgewinterde satellietkijker die al vaker een satellietontvanger heeft ingesteld komt daar met goed nadenken wel uit. De beginnende satellietkijker heeft aan deze ontvanger ook een heel goede ontvanger, maar krijgt problemen met deze GUI. Het is daarom voor deze groep kijkers een minder geschikte ontvanger. Of men moet natuurlijk een goede satellietspecialist hebben die deze ontvanger geheel geïnstalleerd aflevert. En dan loopt men natuurlijk weer tegen problemen aan als men na een nieuwe firmware een fabrieksreset moet uitvoeren. 

  Dat goed verstand van de materie belangrijk is blijkt uit de CI-handling. Die is bij deze ontvanger, net als bij andere Linux-ontvangers, niet al te goed. De Aston DUAL CI wordt in zijn geheel niet herkend. De officiële Mediaguard CI module werkt gedeeltelijk goed. Het beste resultaat wordt met de PowerCam CI bereikt, maar ook deze werkt niet altijd heel goed. 

  De twee interne kaartlezers werken wel goed, maar daarvoor moeten we wel gebruik maken van hobbyfirmware en de instellingen voor de kaartlezer zelf goed invoeren. Ook hiermee kan de verkopende partij u natuurlijk helpen. Maar ook dan geldt dat u na een fabrieksreset toch zelf aan de slag moet om alles weer goed in te stellen.

  De PVR-mogelijkheden zijn door de enkelvoudige DVB-S2 tuner beperkt. Toch zijn er voldoende mogelijkheden als men zenders wil opnemen die op één transponder worden uitgezonden. Om te kunnen opnemen dient men de satellietontvanger te voorzien van een harde schijf (HDD). Dat kan bij deze nieuwe Coolstream intern via SATA. De montagebeugels en S-ATA kabel om de harde schijf op het moederboard aan te sluiten worden meegeleverd. 

  Voor de gebruikers die de motorkap liever met de stickers verzegeld willen laten, is er ook de mogelijkheid om extern een HDD aan te sluiten. Dat kan via USB en e-SATA. Er zijn in het menu uitgebreide recorderinstellingen te kiezen. Zo kan men vooraf instellen dat een programma een zelf gekozen aantal minuten voor de start van het programma gaat opnemen. Dat kan ook met het eind van het programma. Zo hoeft u zeker geen minuut van het opgenomen programma te missen, ook al begint het eerder of loopt het uit. 

  Steeds belangrijker wordt natuurlijk de mogelijkheden om meerdere satellieten tegelijk te kunnen ontvangen. Ook hiervoor zijn er uitgebreide mogelijkheden bij deze ontvanger. Alle DiSEqC-protocollen worden ondersteund: 1.0, 1.1, 1.2 en USALS. Ook voor satellietkijkers die gebruik maken van een GSO-satellietontvangstopstelling is dit een geschikte satellietontvanger. De DiSEqC-functies werken zonder enige problemen. Instellen, maar dat hadden we eerder al gezegd, is wellicht wat omslachtiger en daarom moeilijker dan met menige andere satellietontvanger. 

  Intern beschikt deze ontvanger over één DVB-S2 tuner. Deze heeft een goede ontvangst. De beeldkwaliteit van de Coolstream NEO is echt uitzonderlijk goed. Net als zijn kleine broer is het bij uitstek de HD-satellietontvanger die op zowel HD- als SD-kanalen het beste plaatje op het beeldscherm toont. Liefhebbers van haarscherpe HDTV-beelden kunnen dus eigenlijk niet om deze satellietontvanger heen.

  Maar naast een satellietontvanger is de Coolstream NEO nog veel meer: jij kan als multimediamiddelpunt in de huiskamer fungeren. Hij is bijvoorbeeld een volwaardige mediaspeler. Niet alleen op de satellietontvanger opgenomen bestanden kunnen worden weergegeven. Als men hem via de netwerkaansluiting aan het thuisnetwerk koppelt kan men bestanden van alle aangesloten computers afspelen. Dit gaat dan om video-, audio- en fotobestanden. Verder is gebruik van UPnP mogelijk. 

  Als men het thuisnetwek aan het internet heeft gekoppeld, zijn er nog meer mogelijkheden. Zo kan men naar internetradio luisteren. Dat kan via een zelfgemaakte lijst van internetstreams van favoriete radiozenders. Men kan ook automatische lijsten inladen, met keuze tussen shoutcast en icecast. Ook bij deze multimediale toepassingen konden we geen enkele bug constateren. 

  Over het internet gesproken. Inderdaad, de experimenterende satellietkijker kan met deze satellietontvanger zowel intern als extern cardsharen. 


  SNEL Het hart van de Coolstream NEO is de voor een satellietontvanger supersnelle processor met die wel tot 600 MHz aan snelheid kan behalen.

  AFSTANDSBEDIENING Compact en lekker in de hand liggend, met een goed bereik. Oogt iets te simpel voor zo’n luxe HD-satellietontvanger.


  Reacties

 1. TV-TIP Wildernis onder water

  Wildernis onder water
  NPO 2 om 19:50 uur
  De makers van Wildernis onder water zijn aanbeland bij het tweede couplet van het Limburgs volkslied: Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit; weeldrig sappig veldgewas, kost'lijk groeit en bloeit. Je hoort het al: ze nemen een frisse duik in de Zuid-Limburgse beken en rivieren die door de provincie kronkelen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Je geld of mijn leven

  Je geld of mijn leven
  NPO 1 om 20:30 uur
  Bert van Leeuwen maakt de wereld een beetje beter. Is het niet middels een diner voor gebroken families, dan zoekt (en vindt) hij wel vier patiënten die een crowdfunding gestart zijn om hun operatie of onderzoek te bekostigen. Bertje zou Bertje niet zijn als hij de patiënten vervolgens niet volgt.