1. Tests

  Coolstream Neo2: Elegant gebruiksgemak

  Dat de HD twin tuner volwassen is geworden, bewijst het nieuwe model van Coolstream weer eens. We testen de fraaie Neo2.
  Jarco Kriek
  25 juni 2016
  10.0
  comments 29
  Coolstream Neo2: Elegant gebruiksgemak
  Dat de HD twin tuner volwassen is geworden, bewijst het nieuwe model van Coolstream weer eens. We testen de fraaie Neo2.

  Bij aankoop van de Coolstream Neo2 kan de consument zelf kiezen of hij voor twee kabeltuners of twee satelliettuners kiest. In ons testexemplaar zijn door importeur Astrasat twee DVB-S2 satelliettuners ingebouwd. 

  De decoder wordt geleverd met uitgebreide accessoires. Zo vinden we een kwalitatief zeer goede HDMI-kabel. De witte doorluskabel om de twee tuners – bij gebruik van één LNB – aan elkaar te koppelen is een beetje lang, waardoor er een grote lus aan de achterzijde van de ontvanger ontstaat. De meegeleverde afstandsbediening is van plastic, maar ligt goed in de hand. De knopindeling is logisch en het bereik zeer goed. Opvallend is dat er een Wi-Fi dongle en USB-stick wordt meegeleverd. 

  Op een los blad wordt duidelijk gemaakt dat er op deze ontvanger niet standaard twee maar drie jaar fabrieksgarantie wordt geleverd. Fabrikant en importeur hebben dus veel vertrouwen in hun apparaat. De uitgebreide handleiding in het Engels, Duits en Nederlands is een mooi stukje service.

  De ontvanger zelf ziet er redelijk spectaculair uit. Hij heeft een elegante behuizing en na het aansluiten is het OLED-display een echte eyecatcher. Op dit display zien we niet alleen programma- en zenderinformatie, maar ook opname-informatie en logo’s van tv-zenders. Aan de voorzijde vinden we naast de stand-by knop een zevental bedieningstoetsen. Achter de frontklep zitten twee interne kaartlezers en één Common Interface-slot. 

  Op de achterkant van de ontvanger vinden we de meest gangbare aansluitingen als HDMI, netwerk en USB. Wie deze ontvanger op een oude beeldbuistelevisie gaat gebruiken kan onder meer van de scartaansluiting gebruik maken. Digitale audio verloopt via de HDMI-kabel en een optische digitale geluidsuitgang. Er is een hardwarematige aan/uit-schakelaar; wat ons betreft een groot pluspunt.

  De ontvanger werkt op het Linux-besturingssysteem, waarbij van het Neutrino-platform gebruikt wordt gemaakt. Neutrino staat bekend als zeer betrouwbare en vrijwel nooit haperende firmware. Dat blijkt ook ons tijdens onze test. De enige manier waarop we de ontvanger op tilt wisten te krijgen was om hem tijdens het inbrengen van de firmware stroomloos te maken - iets dat overigens expliciet wordt afgeraden via een melding op het beeldscherm. 

  Wat direct opvalt is uitmuntende beeldkwaliteit op de HD-zenders. Daarbij wordt ook het beeldformaat 1080p ondersteund. Misschien nog opvallender is de zeer goede beeldkwaliteit op SD-kanalen via HDMI, zowel in MPEG2 en MPEG4. Ook als we via scart naar SD-kanalen kijken geeft de Neo2 een betere beeldkwaliteit dan de meeste andere HD-satellietontvangers. Steeds belangrijker wordt de geluidskwaliteit bij HD-decoders. Ook op dit punt scoort de Coolstream Neo2 goed.

  De gebruikte DVB-S2 satelliettuners zijn een minpuntje. Deze zijn namelijk niet erg gevoelig. Dat wil zeggen dat ze snel stotterend beeld tonen als het ontvangstsignaal minder is. Daarom raden wij af om deze decoder met een 45 centimeter schotel als de Multytenne of Triplesat te gebruiken. Met een 60 centimeter schotelantenne zijn deze problemen er niet – behalve natuurlijk tijdens hevige regenval. 

  Een andere voordeel van Neutrino is de mooie en toch simpele gebruikersinterface. De menustructuur is wel even wennen Bijzonder is de mogelijkheid om zelf een eigen menu in te delen. Men kan bijvoorbeeld aangeven welke onderdelen niet in het standaardmenu moeten worden getoond. Deze worden dan wel in het expertmenu getoond. Het is een aardige klus om dit zelf te doen, maar de importeur biedt hierbij de helpende hand. Als men de firmware voor deze ontvanger op de site van de importeur downloadt, wordt direct een versie geïnstalleerd met een optimale menustructuur voor de Nederlandse en Belgische markt. Daarbij werken de twee interne kaartlezers ook feilloos met de smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. De werking van het CI-slot is met de meest gangbare modules verrassend goed.

  De EPG is biedt veel informatie over de programma’s, ook de programma’s die dagen later worden uitgezonden. We kunnen kiezen tussen een single of multi-EPG en zien in de zenderlijst direct de volledige EPG-informatie. Zo wordt het opvragen van programmainformatie - ook van andere zenders dan het kanaal waar we naar kijken - heel eenvoudig. De koppeling met de opnamelijst verloopt goed. Programma’s kunnen met één knop direct vanuit de EPG voor opname geprogrammeerd worden. 

  Het opnemen van tv- en radioprogramma’s gaat in onze test in alle gevallen zonder problemen. Daarvoor gebruikten wij een interne harde schijf. De ingebouwde koeling is voldoende: ook na langdurig gebruik wordt de decoder niet te warm. 

  We kunnen via USB en e-SATA ook externe harde schijven aan de decoder koppelen. Op zich werkt dit goed, maar een interne harde schijf heeft onze voorkeur. Met de harde schijf kunnen we ook gebruik maken van de timeshift-functie. 

  Met de Coolstream Neo2 zijn onder de meest ideale omstandigheden – deze zijn afhankelijk van het aantal gebruikte LNB’s en satellieten waarop tv-zenders uitzenden – zeven tv-programma’s tegelijk op te nemen. Alle opgenomen programma’s worden automatisch ongecodeerd op de harde schijf opgeslagen. Hierdoor zijn ze tot in lengte van dagen terug te kijken. 

  Uniek is de picture-in-picture functie. Andere decoders maken hier soms een puinhoop van en vertonen bij gelijktijdige weergave van twee HD-zenders de uitzendingen in SD-kwaliteit. De Coolstream Neo2 toont zoals het hoort beide HD-kanalen echt in HD-kwaliteit. 

  Zoals veel hedendaagse decoders kan de Coolstream Neo2 meer dan alleen tv weergeven. Daarbij speelt het internet een belangrijke rol. Zo kunnen we de video’s van YouTube direct via deze decoder bekijken. Ook zijn tienduizenden radiozenders uit de hele wereld via de internetradio-speler te beluisteren. Via het thuisnetwerk kunnen we films, series, foto’s en muziek die op andere computers of NAS-spelers in het netwerk staan zonder problemen afspelen, ook videobestanden in HD-kwaliteit. 

  Via plugins kunnen we de basisfuncties ook nog verder uitbreiden. Daarvoor moeten we wel enige computerkennis hebben. Dat geldt ook voor de stoutere mogelijkheden, zoals het delen van een smartcard. Hierdoor is deze decoder ook voor de gevorderde gebruiker een ideaal tv-maatje. We kunnen de Coolstream Neo2 ook via FTP benaderen. Erg fraai is de webinterface yWeb, waarmee we de ontvanger via een webbrowser – ook op smartphone en tablet – volledig kunnen beheren en bedienen. Ook kunnen we bijvoorbeeld screenshots van tv-programma’s maken.

  De Coolstream Neo2 is de alleskunner waar we vrolijk van worden. Voor de beginnende en de gevorderde gebruiker een goede keuze.


  VERBRUIK EN OPSTART De Coolstream Neo2 heeft een opstarttijd van ongeveer dertig seconden. Vanuit stand-by is de opstarttijd minder dan twee seconden. Hij verbruikt in volledig bedrijf 16 watt; in low stand-by minder dan één watt.

  FIRMWARE We hebben de Coolstream Neo2 getest met firmwareversie 2.12.B8. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Beasts of the Southern Wild

  Beasts of the Southern Wild
  Canvas om 22:40 uur
  Hushpuppy, een zesjarig meisje, woont bij haar vader in een moerasgebied ten zuiden van de Mississippi-Delta, aan de eind van de wereld. Alhoewel Wink van zijn dochter houdt, bereidt hij haar met harde hand voor op de ineenstorting van het heelal. Een bijzonder sprookje over opgroeien en hoop.

  Doe mee en win!

  • *

   3X DVD-PAKKET ANIMAL KINGDOM

   Animal Kingdom draait om een criminele familie uit Californië. Als het tweede seizoen losbarst, zitten de onbezonnen Cody-broers midden in een bloedstollende roofoverval. De buit blijkt waardeloos en ze komen gefrustreerd in opstand tegen hun bazige moeder Smurf, en tegen elkaar. De dvd van het tweede seizoen is vanaf 4 april verkrijgbaar: Totaal TV mag drie keer een dvd-pakket weggeven met daarin het eerste én het tweede seizoen.

  TV-TIP Formule 1: GP van Australië

  Formule 1: GP van Australië
  Ziggo Sport Select morgen om 07:00 uur
  Een nieuw seizoen, dus nieuwe kansen in de Formule 1. Max Verstappen rijdt dit seizoen in een ‘Aston Martin Red Bull Racing’, dat is even wennen, een hele mond vol. Zal Max vol voor de wereldtitel kunnen gaan? Hoe stabiel is zijn Red Bull? Vanochtend krijgen we de eerste antwoorden, maar we moeten er wél vroeg voor opstaan.