1. Tests

  Coolstream Tank: Onverslaanbare alleskunner

  De nieuwe multimediadecoder van Coolstream trok onze aandacht met zijn mogelijkheden. Maakt de Tank de hoge verwachtingen waar?
  Jarco Kriek
  23 juli 2016
  10.0
  comments 3
  Coolstream Tank: Onverslaanbare alleskunner
  De nieuwe multimediadecoder van Coolstream trok onze aandacht met zijn mogelijkheden. Maakt de Tank de hoge verwachtingen waar?

  De satelliethobbyist van het eerste uur kent zeker de Dbox2, een Linux satellietontvanger die nog betrouwbaarder werd door de alternatieve Neutrino-firmware. Neutrino staat ook aan de basis van de Coolstream-ontvangers van fabrikant CST. 

  Het goede nieuws is dat de ontwikkeling van Neutrino niet stil heeft gestaan. Sterker nog, na de komst van de Coolstream-ontvangers is de ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat de toch wat ingewikkelde menu- en bedieningsstructuur sterk is verbeterd. De doorgewinterde satellietkenner haalt nog steeds alle mooie mogelijkheden uit een Coolstream-ontvanger, maar tegelijkertijd kan de instappende kijker met de vernieuwde menustructuur goed overweg, 

  De meer gevorderde satelliethobbyist kan zich ook uitleven door de tv-decoder te personaliseren. Bijvoorbeeld door de eigen softcams in te stellen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het delen van een smartcard binnen het thuisnetwerk mogelijk. En wat wellicht het belangrijkste is: de betrouwbaarheid van de Neutrino-firmware is bij de doorontwikkeling hetzelfde gebleven.

  Wat is zo interessant aan deze Coolstream Tank? Zijn mogelijkheden. We kunnen met deze ontvanger vier uitzendplatformen in één tv-decoder combineren. Daarvoor zijn er vier tuneringangen aanwezig. Standaard wordt de Tank met twee DVB-S2 satelliettuners geleverd. Daarnaast zijn er twee tunersloten waarin we zelf kunnen bepalen of met daar DVB-C tuners in plaatsen of extra satelliettuners. 

  In onze configuratie besloten we om het maximale uit de Coolstream Tank te willen halen. We plaatsen dus twee DVB-C tuners in de vrije tunersloten. De extra tuners gebruiken we voor digitale kabeltelevisie. Samen met satelliet brengen we dus twee belangrijke uitzendplatformen in één tv-decoder samen. 

  De derde mogelijkheid komt via de netwerkaansluiting in de ontvanger. Via het internet kunnen we naar bepaalde content kijken en luisteren. Dat is met de huidige firmware beperkt tot het bekijken van videofilms via YouTube en het beluisteren van duizenden internetradiozenders via Icecast. 

  Toch kijken we een beetje ongelovig als we de Tank uit de verpakking verlossen. Een tv-decoder met deze mogelijkheden - en deze naam - roept beelden van een groot en lomp apparaat op. Niets minder is waar. De Tank ziet er juist modern en compact uit. 

  Aan de voorzijde zien we naast het display en de stand-by knop zeven bedieningsknoppen en een USB-ingang. Onder de frontklep vinden we twee interne kaartlezers. Opvallend is dat er aan de voorzijde van de ontvanger geen Common Interface-slot aanwezig is. Die vinden we aan de achterkant. Iets dat onze voorkeur zeker niet heeft: het maakt het wisselen van de CI-module en/of smartcard onhandig. 

  De achterzijde van de ontvanger is verder voorzien van veel aansluitmogelijkheden. De twee satelliettuners zijn direct op de printplaat gemonteerd en dus niet te vervangen. Wel hebben deze tuners een doorlusmogelijkheid. 

  De twee extra tunersloten zijn wel geschikt voor het wisselen van tuners. Let wel goed op! De DVB-C/T2 tuners hebben dezelfde F-connectoren als de satelliettuners. Er worden wel verlooppluggen meegeleverd om de standaard RF-pluggen te kunnen aansluiten. Daardoor heeft de Tank aan de achterkant wat meer ruimte nodig als hij in een kastje wordt geplaatst. 

  Verder vinden we aan de achterzijde één scartaansluiting, de A/V cinch- en YPbPr-beeldaansluitingen, de door ons aanbevolen HDMI-beeldaansluiting, twee USB- en een eSATA-aansluiting. Voor digitaal geluid is er een optische S/PDIF-aansluiting. 

  De Tank koppelen we via de netwerkaansluiting aan het thuisnetwerk en daardoor ook aan het internet. De aanwezige analoge modemaansluiting vergeten we snel; die heeft totaal geen nut en is alleen aanwezig omdat het apparaat hierdoor in een gunstigere importklasse valt. Verder vinden we aan de achterzijde ook een hardwarematige aan/uit-schakelaar.

  Kijken we onder de 'motorkap' van de Tank, dan zien we dat er de mogelijkheid is voor het inbouwen van een 2,5 of 3,5 inch harde schijf. Ons advies is om de kleinere variant te kiezen: die is meestal stiller en zorgen vooral voor minder warmteontwikkeling in de ontvanger. Dat zorgt ervoor dat de aanwezige componenten op de printplaat langer meegaan. 

  De Tank kan zo klein van formaat zijn omdat de voeding niet is ingebouwd. Ook dat houdt het binnenwerk koel. We sluiten de ontvanger dus met een externe voeding aan op het net. 

  De aansluitkabels voor de interne harde schijf worden meegeleverd, net als een kwalitatief zeer goede HDMI-kabel, een doorluskabel, de gebruiksaanwijzing en een afstandsbediening inclusief batterijen. We moeten de Nederlandse distributeur complimenten geven voor de gebruiksaanwijzing. Naast Engels en Duits is deze ook uitvoerig in het Nederlands beschikbaar. 

  Ontzettend lovend zijn we over de afstandsbediening. De laatste tijd hebben we zelden zo'n goed exemplaar bij een tv-decoder gezien. De knoppen zijn groot, waardoor iedereen de afstandsbediening goed kan gebruiken. Daarnaast is er verlichting aanwezig en is de knopindeling logisch. De communicatie met de Tank verloopt ook nog eens soepel. Wat wil je als gebruiker nog meer?

  Aan de al eerder genoemde betrouwbaarheid van de Neutrino-firmware wordt in de Tank gekoppeld aan een uitmuntende beeldkwaliteit. We hebben zelden zo mooi beeld uit een tv-decoder zien komen. 

  Om beeld te krijgen moeten we de ontvanger natuurlijk eerst installeren. Die eerste installatie is duidelijk, overzichtelijk en verloopt via een stappenplan. We merken dan direct op dat de Tank de fastscan-applicatie ondersteunt. Hierdoor kunnen we altijd de meest recente zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen in de ontvanger laden. 

  Tevens is er voor ontvangst van digitale kabelzenders een kabelscan beschikbaar. De Tank kan via de kabel alleen digitaal uitgezonden tv-kanalen ontvangen. Analoge tv-zenders worden dus niet in de zenderlijst opgeslagen. 

  De interne kaartlezers werken goed samen met de smartcards van vrijwel alle Nederlandse kabelbedrijven. Uitzondering is UPC. Dit kabelbedrijf gebruikt een koppeling van smartcard en hardware waardoor alleen via de eigen UPC mediabox gekeken kan worden. 

  Wat betreft satellietontvangst werken de kaartlezers ook goed samen met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Om naar FOX Sports International HD via CanalDigitaal te kunnen kijken is gebruik van de nieuwe CanalDigitaal CI-module noodzakelijk. Deze werkt goed in de Tank.

  Kijken we naar de ontvangstmogelijkheden via de satelliet dan zien we dat alle DiSEqC-protocollen ondersteund worden en probleemloos werken. Ook een Unicable LNB kan probleemloos worden gebruikt. Behalve via fastscan kunnen we een satelliet ook automatisch inlezen via de aanwezige satelliet- en transponderdatabase. De database is recent en dus goed bruikbaar. Ook handmatig kunnen we frequenties op een zelf gekozen satelliet inlezen. 

  Een minpunt is dat er geen blindscan aanwezig is. De makers van Neutrino zouden hier toch eens wat tijd in moeten steken. Dat geldt ook voor de ondersteuning van HbbTV. Deze interactieve tv-dienst wordt in Europa – en ook Nederland – steeds belangrijker. Op de Tank kan de rode knop bij zenders als Nederland 1, ARD en ZDF helaas nog niet gebruikt worden. 

  Daar tegenover staat dan wel weer een weergaloos mooi OLED-display met een beeldresolutie van 256 x 64 pixels. Hierop is zeer duidelijk de zendernaam te lezen. Ook zijn bepaalde specificaties van de tv- of radiozender te zien. Via het menu kunnen we eenvoudig zeer uitgebreide stream-informatie over zender op het beeldscherm krijgen. Daarbij zit een uitvoerige bitrateviewer.

  De EPG-informatie is volledig en compleet. De werking is probleemloos en programma’s die via de EPG voor opnames worden ingesteld kunnen zonder problemen worden opgenomen. De Tank is een ideale tv-decoder voor gezinnen die veel programma’s opnemen. Er kunnen maar liefst acht opnames tegelijk worden gemaakt. Het gebruik van meerdere tuners maakt dit mogelijk. Opgenomen programma’s kunnen via het FTP-protocol van de Tank naar de computer worden verplaatst. Op deze manier kunnen we ook video-, muziek- en fotobestanden naar de Tank verzenden. 

  Daarbij komen we bij het volgende pluspunt: de ingebouwde mediaspeler. Deze werkt zeer goed en kan met alle gangbare bestanden overweg. Ook HD-videobestanden met hoge bitrate worden probleemloos afgespeeld. 

  Net als de EPG- en menustructuur is de infobalk ook heel effectief. Een minpunt is wellicht dat de belangrijkste structuren in het huidige Neutrino HD niet erg zijn veranderd ten opzichte van de Neutrinoversie van eind vorige eeuw. Maar de simpelheid en eenvoud maakt het geheel krachtig en gebruikersvriendelijk. En waarom iets veranderen als het goed en overzichtelijk werkt?

  Het aantal kanalen dat met de Tank in de zenderlijst kan worden opgeslagen is onbeperkt. De gebruikte tuners zijn zeer gevoelig. Ook zenders die met minder bandbreedte via SCPC worden uitgezonden, zijn hierdoor zonder noemenswaardige problemen te ontvangen. Wel hebben de satelliettuners problemen om zenders met een symbolrate van minder dan 1000 te ontvangen. Een nadeel is dat de ingebouwde satelliettuners bij langdurig gebruik heet worden. Dat kan op termijn voor problemen zorgen. 

  De zaptijd tussen ongecodeerde kanalen is iets meer dan één seconde. Ook bij gecodeerde kanalen en bij gebruik van de interne kaartlezer blijft de Tank binnen de grens van twee seconden.

  Een voordeel is dat de Tank een DLNA/UPnP mogelijkheid heeft. Dat betekent dat we op deze manier van opslagapparaten zoals een NAS in het thuisnetwerk direct bestanden kunnen streamen, maar ook kunnen andere apparaten vanaf de Tank streamen. Dat levert leuke extra mogelijkheden op. Op apparaten die DLNA/UPnP ondersteunen kunnen we direct naar live satelliet-tv kijken via de Tank. Dat is een mooie optie voor tv's met UPnP, of op een tablet of smartphone als we een app gebruiken die UPnP ondersteunt. En wie bijvoorbeeld in de slaapkamer gebruik maakt van het kleine broertje van de Tank, de Coolstream Trinity, kan hierdoor gewoon satelliet-tv kijken zonder dat er een directe aansluiting op de schotel nodig is. Zo zorgt de Tank voor een volwaardige multiroom-oplossing.

  De Tank is nog niet helemaal compleet. Het gemis van HbbTV is daarbij het belangrijkst. Maar de Tank is wel een zeer betrouwbare multimedia-decoder die garant staat voor zorgeloos kijkplezier.


  VERBRUIK EN OPSTART De Coolstream Tank verbruikt in stand-by minder dan 0,4 watt. In volledig bedrijf inclusief interne harde schijf bedraagt het verbruik 18 watt. De opstarttijd is 60 seconden.

  FIRMWARE We hebben de Coolstream Tank getest met firmwareversie 2.14. Testmodel beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN THE BEACH BUM

   Moondog is een succesvolle dichter die zijn leven volgens zijn eigen regels leeft. Samen met zijn rijke vrouw is het leven één groot feest vol drugs en drank. Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, moet hij zich echter herpakken en zich richten op zijn grote talent: schrijven. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Verborgen verleden

  Verborgen verleden
  NPO 2 om 20:25 uur
  Er lopen verschillende Indische lijnen door de familiegeschiedenis van Georgine Verbaan. Zo is haar vader in het toenmalige Nederlands-Indië geboren en pas op zijn elfde naar Nederland verhuisd. Om meer over haar voorouders te weten te komen, volgt Georgina hun spoor naar Indonesië. Want ze heeft eigenlijk maar één vraag: hoe zit het met mijn Indische roots?

  TV-TIP Friends with Benefits

  Friends with Benefits
  om 10:50 uur
  Headhunter Kunis heeft Timberlake naar New York gehaald, en om hem de stad te leren kennen, trekken ze elke dag met elkaar op. De chemie tussen de twee heeft één nadeel: als kijker vraag je je af waarom het zo lang duurt voordat ze aan elkaar gaan friemelen.

  Interview

  • *

   Olav Mol

   Formule 1

   Met een tegensputterende Renault-motor kon Max Verstappen geen gooi naar de wereldtitel doen. Brengt zijn nieuwe Honda daar verandering in?
   Reacties0 reactie(s)