1. Tests

  Coolstream Trinity: Veel meer dan satelliet

  De Coolstream Trinity is een zeer veelzijdige campingontvanger, en nog gebruiksvriendelijker dan zijn voorgangers.
  Jarco Kriek
  16 juli 2016
  10.0
  comments 4
  Coolstream Trinity: Veel meer dan satelliet

  De Coolstream Trinity is een zeer veelzijdige campingontvanger, en nog gebruiksvriendelijker dan zijn voorgangers.

  Coolstream maakt al een poos kwalitatief goede tv-decoders die voor satelliet, kabel of Digitenne. Door het gebruik van het Neutrino firmware liet het bedieningsgemak soms te wensen over. Daar heeft de fabrikant nu een oplossing voor.

  De eerste indruk die we krijgen als we de Coolstream Trinity in de hand houden, is dat het de grote versie is van de Apple TV mediaspeler. Hij is strak voorgegeven en het ontbreekt aan een display en bedieningsknoppen. Aan de voorzijde en de zijkant is de ontvanger voorzien van een doorzichtige kunststof rand, die we eerst aanzien voor een plastic beschermingsstrip. Al met al is de Coolstream Trinity een trendy ogend apparaat.

  Door de uitgebreide aansluitmogelijkheden en de beperkte afmetingen (24cm breed, 18cm diep en 3cm hoog) is de achterzijde van de ontvanger volledig bezet met connectoren en poorten. In onze test gebruiken we de satellietuitvoering van de Coolstream Trinity. Deze heeft een LNB-ingang met doorlusmogelijkheid. We kunnen aan deze LNB-ingang alle soorten LNB’s en multisat-schotelinstallaties koppelen. Alle gangbare DiSEqC-mogelijkheden – inclusief draaibare schotelconfiguraties – worden ondersteund. 

  Voor beeldweergave vinden we voor analoge beeldschermen een scartaansluiting. Digitaal – en dus aanbevolen – is er de HDMI mogelijkheid. Digitale audio richting versterker of home cinema set verloopt via optische S/PDIF. Externe harde schijven en sticks kunnen via e-SATA of USB worden aangesloten. 

  De netwerkaansluiting wordt op dit apparaat niet gebruikt. Wel nuttig is de infraroodaansluiting. Hierop kunnen we een infraroodoog voor de afstandsbediening aansluiten, zodat we de decoder uit het zicht kunnen plaatsen in bijvoorbeeld de caravan. Dit infraroodoog is optioneel verkrijgbaar voor rond de vijftien euro.

  Ook vinden we op de achterkant naast de voedingsingang een hardwarematige aan/uit-schakelaar.

  Naast de afstandsbediening, een houder waarin de decoder rechtop geplaatst kan worden en een gebruiksaanwijzing in drie talen waaronder het Nederlands wordt er ook een voedingsadapter meegeleverd. Deze levert een voedingsspanning van 12 volt. Dat houdt in dat we de ontvanger ook via bijvoorbeeld een accu op de camper, in de caravan of op een boot kunnen laten werken. Hierbij kan zelfs een fluctuerende spanning tussen de 12 of 24 volt gebruikt worden. Daarmee is bij ook bestand tegen piekspanningen, bijvoorbeeld tijdens het starten van de camper.

  Kijken we naar de rest van de behuizing van de Coolstream Trinity dan zien we dat er goed rekening met de warmteafvoer is gehouden. Er zijn aan de boven en onderzijde voldoende openingen aanwezig om warme lucht aan te voeren. 

  Aan de rechterzijde van de ontvanger vinden we daarnaast ook de interne kaartlezer waarmee we via emulatie smartcards van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT kunnen gebruiken. Er is geen Common Interface-slot aanwezig. Dit heeft tot gevolg dat er met deze decoder niet naar het betaalkanaal FOX Sports International kan worden gekeken. 

  Als we de ontvanger aanzetten blijkt dat Coolstream zijn beloftes nakomt. Bij eerdere testen van Coolstream apparaten was één van onze klachten de soms wat complexe bediening en menustructuur. Bij de Coolstream Trinity vinden binnen de Neutrino HD software – die werkt op het Linux besturingssysteem – de mogelijkheid om te kiezen tussen een makkelijke en een uitgebreide menustructuur. 

  Er kan tussen de menustructuren worden geschakeld door de toetsen menu-stop-0000 achter elkaar op de afstandsbediening in te drukken. Het makkelijke menu maakt de bediening eenvoudig voor iedereen. Het uitgebreide menu is wat we kennen van Neutrino HD in eerdere Coolstream-apparaten. 

  We vinden daarbij ook de mogelijkheid om UPnP in te schakelen en ondersteunende servers op het thuisnetwerk te zoeken. Op deze manier werden computers en beschikbare NAS-apparaten zonder problemen gevonden en is de Trinity ook een mediaspeler die vrijwel alle mediabestanden kan afspelen. Ook Full HD videobestanden kunnen in 1080p beeldresolutie worden weergegeven. 

  UPnP maakt nog veel meer extra’s mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld zenders die via de Trinity ontvangen worden streamen naar televisies die UPnP ondersteunen. Het is ook mogelijk om de beelden naar een tweede Trinity-decoder te streamen. Hiervoor heeft de distributeur ook Trinity-decoders zonder ingebouwde tuner op de markt gebracht. 

  Naast de Trinity voor de satelliet en zonder tuner levert Coolstream ook een versie met ingebouwde DVB-C/T tuner. 

  Neutrino HD is wellicht de meest betrouwbare software voor tv-decoders van dit moment. Op de testbank laat de Trinity dan ook geen enkele steek vallen en loopt niet vast – ook niet als we hiervoor echt ons best doen. 

  Het zappen tussen gecodeerde en ongecodeerde kanalen verloopt soepel. Dat komt vooral door de ARM Cortex-A9 1250DMIPS processor met een kloksnelheid van 500MHz. Deze processor zorgt ook voor de sublieme beeldkwaliteit; iets dat we ook in het verleden van Coolstream apparaten gewend zijn. 

  De EPG- en infostructuur zijn uitgebreid, gebruikersvriendelijk en door de gebruiker te personaliseren. Mooi in het volledige infoscherm. Daarop zien we alle mogelijke informatie over de tv- of radiozender inclusief een bitrate-meter. 

  Abonnees van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT hoeven nooit een zender te missen die door deze aanbieders in de zenderlijst zijn opgenomen. De HD- en SD-fastscanzenderlijsten worden ondersteund maar zijn daarnaast zo in het menu van de ontvanger in te stellen dat ze automatisch worden aangepast. Op regelmatige basis kijkt de Trinity of er een nieuwe versie van de gekozen fastscanzenderlijst beschikbaar is. Hiervoor is echter wel altijd Astra1-satelliet ontvangst nodig.

  Via USB of e-SATA kan er een externe harde schijf of USB-stick worden aangesloten. Zo krijgen we opnamemogelijkheden, die natuurlijk wel beperkt zijn omdat er slechts één tuner in de Trinity aanwezig is. Voor een single tuner-apparaat zijn de mogelijkheden toch uitgebreid. Naast het opnemen van tv-programma’s kunnen we ook live uitgezonden programma’s pauzeren via de timeshift-functie. Opgenomen programma’s kunnen automatisch door de Trinity gedecodeerd worden. Op deze manier kunnen we programma tot in lengte van dagen terugkijken. 

  Mooi is ook de picture-in-picture mogelijkheid. Bij HD-kanalen is het tweede tv-kanaal ook in HD-kwaliteit op het beeldscherm zichtbaar. 

  Ook op het gebied van firmware is het gebruikersgemak groot. We kunnen nieuwe firmware online via het menu van de decoder automatisch opzoeken en inladen. Updaten kan ook via een USB-stick. Via de satelliet (OTA) is er geen firmware voor de Trinity te vinden. 

  Interactiviteit is een belangrijk onderdeel van de Trinity. Als we de decoder via het thuisnetwerk aan het internet koppelen, krijgen we via het menu direct toegang tot de videodienst YouTube. Ook is er een webbrowser beschikbaar. Daarnaast kan men via internet naar tienduizenden radiozenders of de hele wereld luisteren. In het internetradio menu vinden we ook een lokale zenderlijst waarin alle belangrijke Duitse publieke- en commerciële radiozenders zijn opgenomen. 

  Het is spijtig dat HbbTV nog niet ondersteund wordt op de Trinity. Op deze manier hadden we bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de diensten voor uitgesteld kijken van de NPO en de Duitse ARD en ZDF. Een ander minpuntje is dat de blindscan zoekfunctie ontbreekt. 

  Wie een betaalbare satellietontvanger voor de camping of thuis zoekt met veel extra functies – waaronder mediaspeler – en daarbij waarde hecht aan een sublieme beeldkwaliteit, kan niet om de Coolstream Trinity heen.


  VERBRUIK EN OPSTART De Coolstream Trinity gebruikt in stand-by minder dan 1 watt. In volledig bedrijf varieert het verbruik tussen de 15 en 23 watt. De opstarttijd bedraagt rond de dertig seconden. 

  FIRMWARE De Coolstream Trinity is getest met firmwareversie 2.14. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Tennis

  Tennis
  Eurosport 1 om 11:00 uur
  Twee jaar geleden verbaasde Kiki Bertens vriend en vijand door de halve finale te halen op Roland Garros. Ze versloeg onder anderen de als derde geplaatste Angelique Kerber, waarna Serena Williams haar in de halve finale helaas onder het gravel sloeg. Maar de ondergrond ligt haar goed, dat liet ze afgelopen maand nog maar eens zien in Madrid.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport Select om 14:00 uur
  Het is niet altijd even makkelijk om de teamgenoot te zijn van Max Verstappen. Daniel Ricciardo moet af en toe flink op zijn tong bijten. In Bakoe botsten de Red Bull-coureurs tegen elkaar, maar ze rookten gelukkig al snel de vredespijp. In Monaco is Ricciardo misschien wel favoriet, het circuit ligt hem namelijk goed.