Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  De decoder kan in de kast

  Canal Digitaal maakt kijken zonder set-top box mogelijk met een speciale app voor Smart TV-toestellen van Samsung en LG.
  Jarco Kriek
  19 december 2018
  8
  comments 3
  De decoder kan in de kast

  Met het wegvallen van KNIPPR en Play van KPN viel er in Nederland een gat in de markt voor tv-diensten  zonder set-top box. Canal Digitaal springt daar nu in met een speciaal OTT-abonnement dat al voor €9,95 per maand verkrijgbaar is. Een uitgebreider abonnement inclusief het hoofdkanaal van voetbalzender FOX Sports is voor €14,95 per maand af te sluiten. Hiermee kan de abonnee bijvoorbeeld ook de belangrijkste wedstrijden uit de Eredivisie bekijken. Ook kijkers met een satellietabonnement bij Canal Digitaal kunnen zonder extra kosten gebruik maken van de Canal Digitaal Smart TV App. Het is dus een extra dienst die door de aanbieder geleverd wordt.

   

  Ook met Chromecast

  De app kan niet alleen in de huiskamer gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook in slaapkamers. Dat scheelt veel kabels en extra kastjes in de woning. Daarvoor is overigens wel een geschikte televisie van LG of Samsung noodzakelijk. Met het OTT- en satellietabonnement van Canal Digitaal krijgt men ook toegang tot de Canal Digitaal Smart TV App voor mobiele apparaten zoals tablet en smartphone. Op deze app voor iOS en Android is een streamingfunctie via Chromecast aanwezig. Zo kan er ook naar het tv-aanbod van Canal Digitaal worden gekeken op televisies van andere merken.

   

  Satelliet op retour

  Canal Digitaal bestaat in Nederland – overigens onder diverse merknamen – al meer dan twintig jaar. Het klinkt misschien cru, maar satelliettelevisie is op zijn retour. In de toekomst zal satelliet voornamelijk gebruikt worden in buitengebieden waar geen kabel of snel internet aanwezig is om tv-zenders te kijken. En omdat in steeds meer buitengebieden een glasvezelnetwerk ligt of er plannen zijn om een dergelijk netwerk aan te leggen, wordt de doelgroep van satelliettelevisie met de Nederlandse zenders kleiner. Wat overblijft is de recreatieve markt en de expats: een te smalle doelgroep als fundament voor een bedrijf dat tv-diensten verkoopt. De nieuwe Canal Digitaal Smart TV App en de komst van een OTT-abonnement waarbij satelliet als extra meerwaarde aan klanten geboden wordt, zijn goede zetten van Canal Digitaal-eigenaar M7 Group. Binnen de M7 Group wordt de combinatie van satelliet en online de hybride strategie genoemd.

   

  Niet alle televisies

  De Canal Digitaal Smart TV App is niet op alle televisies van de fabrikanten LG en Samsung beschikbaar. Voor LG geldt als minimale eis dat de tv het Smart TV-platform WebOS 3.0 heeft. Bij Samsung televisie is de app alleen in de appstore verkrijgbaar bij televisies met het Tizen Smart TV-platform en op modellen die vanaf 2016 door de fabrikant zijn uitgebracht. Dat wil echter niet zeggen dat op een Samsung televisie die in 2016 is gekocht ook altijd de Canal Digitaal Smart TV App beschikbaar is. Veel elektronicazaken verkopen bij aanbiedingen namelijk oudere televisiemodellen. Een televisie die in 2016 gekocht is kan zomaar een model zijn dat Samsung in 2015 op de markt heeft gebracht. In dat geval is de Canal Digitaal Smart TV App niet op deze televisie beschikbaar.

   

  Installatie

  De Canal Digitaal Smart TV App kan dertig dagen gratis ter kennismaking worden gebruikt. Huidige abonnees van Canal Digitaal kunnen op een makkelijke manier inloggen. Als de app voor de eerste keer wordt opgestart, verschijnt op het televisiescherm een QR-code. Daarbij staat een duidelijke uitleg hoe deze QR-code kan worden gescand op tablet of smartphone. Als alle handelingen zijn uitgevoerd, kan de Canal Digitaal Smart TV app direct gebruikt worden.

   

  Satellietontvangst

  Alle zenders die Canal Digitaal via de satelliet uitzendt zijn ook via de Canal Digitaal Smart TV App te bekijken. Daarnaast zijn er Nederlandse zenders online te bekijken die niet door de aanbieder via de satelliet worden uitgezonden. Denk hierbij aan alle regionale omroepen en een nichezender als Schlager TV. In de tv’s die geschikt zijn voor de app is tevens een satelliettuner aanwezig. Het grote aanbod van ongecodeerde tv- en radiozenders dat via satelliet te ontvangen is, kan dus eveneens zonder set-top box bekeken worden. Daarbij kan de Canal Digitaal fastscan zenderlijst als leidraad dienen.

   

  Beeldkwaliteit

  Als we naar het lineaire gedeelte van de Canal Digitaal Smart TV App kijken, dan merken we direct dat M7 Group hier nog verbeteringen kan aanbrengen. Dat is op zich niet vreemd: het is immers een nieuwe dienst en de app staat aan de begin van zijn ontwikkeling. En hoewel er ruimte voor verbetering is, is de app in zijn huidige staat zeker goed bruikbaar. De verbeteringen zouden vooral bij het zappen en de beeldkwaliteit welkom zijn. Wat betreft het laatste is de kwaliteit vergelijkbaar met de satellietuitzendingen van Canal Digitaal. Omdat de app is elk Nederlands huishouden gebruikt kan worden, is een vergelijking met de beeldkwaliteit van bijvoorbeeld Ziggo en KPN echter ook relevant. Daarbij constateren we dat het beeld bij deze laatste twee beter is. Bij het zappen maakten we een vergelijking met Youfone TV, dat ook OTT tv-diensten levert. De wisseling van het beeld duurt bij Youfone TV iets korter. Hierdoor is het zappen tussen zenders sneller en vloeiender. De beeldkwaliteit van Youfone TV is vergelijkbaar met die van Canal Digitaal, dat een onderlinge vergelijking op punten weet te winnen.

   

  Goedkoper

  Het grootste voordeel voor de consument zijn de maandelijkse kosten van het abonnement. Voor minder dan tien euro per maand kan naar tientallen zenders gekeken worden. Hieronder bevinden zich de belangrijkste zenders van Nederland, waaronder die van de NPO, RTL en Talpa TV. Voor wie niet te veel geld aan televisie wil uitgeven, is het OTT-abonnement van Canal Digitaal dus een uitkomst. Dat geldt tevens voor cordcutters: wie alleen nog via internet wil kijken, heeft in Canal Digitaal een goede partner.

   

  Interactieve diensten

  Via de Canal Digitaal Smart TV App kan niet alleen live naar lineaire tv-zenders gekeken worden, maar ook naar verschillende interactieve diensten die bij het abonnement geleverd worden. Zo kunnen lopende programma’s via Begin Gemist vanaf het eerste moment teruggekeken worden. De aanwezige tv-gids biedt informatie over lopende en toekomstige programma’s en biedt de mogelijkheid om eerder uitgezonden programma’s tot zeven dagen terug te bekijken. Ook is het mogelijk om een groot aanbod aan Europese films van Film Europe via het video on demand-platform te bekijken. Omdat al deze mogelijkheden ook worden geleverd aan abonnees van een satellietabonnement, wordt tv-kijken via de satelliet door de hybride strategie bij Canal Digitaal plots ook interactief, en dus meer volwaardig en volwassen.

   

  Verdere ontwikkeling

  Toch liepen we in onze testperiode tegen enkele bugs en vastlopers aan. Allemaal makkelijk te verhelpen, maar omdat bijvoorbeeld vastlopers op ongewenste momenten plaatsvinden, kan dit zeker als storend worden ervaren.  Canal Digitaal zou er daarnaast goed aan doen ook een app uit te brengen voor Apple TV en Android TV. Op deze manier kunnen nog meer Nederlanders gebruik maken van de OTT-diensten van Canal Digitaal.

   

  Conclusie

  De Canal Digitaal Smart TV App voor Smart TV is een goede uitbreiding van de mogelijkheden die de aanbieder levert. Nu moeten echter wel de nodige vervolgstappen gezet worden om de app meer body, mogelijkheden en een iets betere beeldkwaliteit te geven.

  appSmart TVCanal DigitaalLGSamsung

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)