Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  De kleine Denson 1010 Mini V2G staat zijn mannetje

  Wie op zoek is naar een ontvanger voor camper of caravan, kan zich aan de eenvoudige Denson 1010 Mini V2G geen buil vallen.
  Jarco Kriek
  24 augustus 2022
  8
  comments 0
  De kleine Denson 1010 Mini V2G staat zijn mannetje

  De verkoop van mobile homes - caravans en campers - is naar recordhoogte gestegen. De vraag naar televisieontvangers die geschikt zijn voor mobiel gebruik is dan ook groot. Wie op het vakantieadres via satelliet tv wil kijken, kan voor deze kleinste telg uit de Denson-familie kiezen. Denson is geen onbekende naam in de satellietwereld. Het merk staat bekend om betrouwbare satellietontvangers die ook geschikt zijn voor ontvangst van de satelliettelevisieaanbieders Canal Digitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Dit is ook het geval bij deze Denson 1010 Mini V2G.

   

  Fastscanzenderlijst

  Deze kleine Denson-ontvanger ondersteunt de fastscanzenderlijst van de genoemde aanbieders. Dit betekent dat de ontvanger altijd de laatste zenderlijst automatisch inlaadt. Op deze manier kan altijd worden gekeken en geluisterd naar de tv- en radiozenders die bij het abonnement horen. Ook als er een zender van frequentie mocht zijn veranderd; iets wat vooral bij Canal Digitaal en TV Vlaanderen regelmatig gebeurt. Als een nieuwe zender aan het aanbod wordt toegevoegd, is ook deze direct in de zenderlijst terug te vinden.

   

  CI+

  Een ander voordeel van de ontvanger is dat het moduleslot niet alleen geschikt is voor een CI-module, maar dat ook de nieuwere CI+ module erin gebruikt kan worden. Dit is belangrijk voor de toekomst. De nieuwste modules van Canal Digitaal en TV Vlaanderen zijn CI+. Doordat hij kan omgaan met CI+ modules is deze Denson 1010 Mini V2G dus beter op de toekomst voorbereid. Ook als de eigenaar bijvoorbeeld met een abonnement, CI+ module en smartcard naar het Duitse HD+ pakket of het Franse Fransat aanbod wil kijken, dan kan dat met deze ontvanger. Wie met de mobile home naar Duitsland of Frankrijk rijdt, kan dus met de prepaid smartcard van deze aanbieders naar de belangrijkste zenders uit het vakantieland kijken. Nadeel is dan wel dat deze Denson slechts over één CI+ slot beschikt en geen mogelijkheid heeft tot het plaatsen van een losse smartcard in een interne kaartlezer. Wie het zenderaanbod van twee betaaltelevisieaanbieders wil bekijken, moet dus steeds de CI/CI+ module wisselen.

   

  Mobile Home

  Wat maakt deze Denson 1010 Mini V2G dan zo geschikt voor gebruik in een mobile home? Dat zijn verschillende eigenschappen, maar het belangrijkst is natuurlijk dat er geen 230 volt voedingsspanning nodig is. Deze ontvanger werkt namelijk op een spanning tussen de 8 en 24 volt. Ook de compacte afmetingen zijn een voordeel: met zijn omvang van 13 bij 10 bij 3 cm kan de ontvanger op een losse standaard (die wordt meegeleverd) achter de televisie geplaatst worden. Om de ontvanger toch goed met de afstandsbediening te kunnen besturen wordt een los infraroodoog meegeleverd dat aan de achterzijde op het apparaat wordt aangesloten. Door dit infraroodoog kan de Denson indien gewenst ook in een kastje geplaatst worden, en toch worden bediend.

   

  Installatie

  De eerste installatie van de Denson 1010 Mini V2G is eigenlijk kinderspel. De menustructuur en de GUI (Graphic User Interface) zijn grafisch geen hoogvliegers, maar maken de bediening overzichtelijk en eenvoudig. Wie al eerder een Denson satellietontvanger heeft gebruikt, komt het menu zeker bekend voor. De satellietdatabase voldoet voor gebruik in mobile homes, maar ook als de ontvanger thuis op bijvoorbeeld een vaste multisat of draaibare schotel wordt aangesloten zijn alle belangrijke satellieten met bijbehorende transponders aanwezig. Het maximale aantal zenders dat in de zenderlijst geplaatst kan worden bedraagt 4000. Ruim voldoende dus.

   

  Geen 4K

  De Denson 1010 Mini V2G is een HD-ontvanger. Dit betekent dat de hoogste beeldkwaliteit Full HD 1080p is. Ook de HD-beeldformaten 1080i en 720P en alle SD-beeldformaten worden weergegeven. Hoewel de ontvanger geschikt is voor HEVC (H.265) kan er niet naar 4K-zenders worden gekeken. De ondersteuning van HEVC is vooral bedoeld voor de interne mediaspeler in de ontvanger. Met deze mediaspeler kunnen we bijvoorbeeld video- en fotobestanden op het aangesloten beeldscherm vertonen.

   

  Opnemen

  De Denson 1010 Mini V2G beschikt over een USB 2.0 poort. Op deze poort kan bijvoorbeeld een USB-stick of externe USB harde schijf aangesloten worden. Zo kan een lopend programma tijdelijk worden onderbroken voor bijvoorbeeld een sanitaire stop of telefoongesprek (timeshifting) en ontstaat de mogelijkheid om programma's op te nemen. Omdat de Denson slechts beschikt over één DVB-S2 tuner zijn de opnamemogelijkheden enigszins beperkt. Het instellen van programma's voor opname kan zowel handmatig als direct via de EPG (tv-gids). De EPG is tot kan maximaal zeven dagen vooruit te raadplegen. De tv-zender bepaalt echter hoeveel dagen programma-informatie er beschikbaar wordt gesteld. Natuurlijk ondersteunt de ontvanger ook de mogelijkheid om ondertitels weer te geven indien deze beschikbaar zijn. Ook teletekst wordt ondersteund, maar natuurlijk ook alleen op de tv-zenders die het signaal meeleveren.

   

  Aansluitingen

  Door de geringe afmetingen van de witte, fris ogende Denson 1010 Mini V2G zijn alleen de hoogstnodige aansluitingen aanwezig. Natuurlijk is er de ingang voor de stroomtoevoer. Pluspunt is dat Denson gekozen heeft om de ontvanger van een hardwarematige aan/uit-schakelaar te voorzien. Verder vinden we een LNB-ingang die beveiligd is met Automatic Gain Control (AGC) om beeldproblemen door een te sterk ontvangstsignaal te voorkomen. Natuurlijk is er een HDMI-aansluiting voor de kabel naar de tv en een aansluitpunt voor het eerder genoemde infraroodoog. Alle aansluitmogelijkheden bevinden zich aan de achterzijde van de ontvanger. En voor wie deze Denson 1010 Mini V2G thuis wil gebruiken wordt er een netstroomadapter meegeleverd. Om het geheel af te maken, vinden we in de verpakking ook de – overzichtelijke en goedwerkende – afstandsbediening inclusief batterijen.

   

  Conclusie

  Het voordeel van deze Denson 1010 Mini V2G is dat de ontvanger zowel in een mobile home als thuis gebruikt kan worden. Wie bijvoorbeeld een paar weken of maanden met camper of caravan vakantie gaat vieren, kan dus gewoon de satellietontvanger uit de huiskamer meenemen en bij terugkomst weer terugplaatsen. Eigenlijk biedt deze ontvanger op eenvoudige wijze al het kijk- en luisterplezier dat je van een zapper mag verwachten. En dat voor een aantrekkelijke prijs, Maar wellicht het belangrijkste voor mobile home-bezitters is de betrouwbaarheid van deze Denson 1010 Mini V2G.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door H. van Hunen

  Densoncampercaravanmobile homesatellietCanal DigitaalTeleSatTV VlaanderenDenson 1010 Mini V2GCI+Common Interface

  Reacties

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview