Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    De nieuwe Apple TV 4K: Perfect, maar meer van hetzelfde

    Meer dan tien jaar na de introductie van de Apple TV is de online mediaspeler uitgegroeid tot een apparaat met veel meer functionaliteiten.
    Jarco Kriek
    19 juli 2021
    8
    comments 1
    De nieuwe Apple TV 4K: Perfect, maar meer van hetzelfde

    Vier jaar nadat Apple de Apple TV 4K op de markt bracht, ligt zijn opvolger in de winkel. Het model van 2021 is de vijfde generatie Apple TV en de tweede met 4K. De mediaspeler maakte in 2015 een sprong voorwaarts toen Apple tvOS als besturingssysteem introduceerde. Voorheen kon er alleen gebruik worden gemaakt van apps die door Apple waren geselecteerd en in de firmware gebakken zaten. Verder kon de gebruiker muziek via iTunes luisteren en films digitaal huren. Met de introductie van tvOS veranderde dit. De Apple TV kreeg een eigen appstore. Daardoor kunnen gebruikers zelf de apps downloaden voor hun favoriete online- en streamingdiensten. Daarnaast werd het mogelijk om via Apple TV games te spelen.

     

    4K

    De eerste Apple TV met tvOS was alleen in een HD-uitvoering verkrijgbaar. Wel kwam de speler in twee versies. Door de mogelijkheid om zelf apps te downloaden moest er ook een groter intern en variabel geheugen aan de mediaspeler worden toegevoegd. De Apple TV HD was daarom te koop met een geheugen van 32GB en 64GB. Die twee geheugenopties bleven gehandhaafd tot aan het huidige model. Bij de introductie van de Apple TV 4K hield Apple daarnaast een HD-versie van de speler in het assortiment. De speler van 2021 is uitsluitend in 4K verkrijgbaar. Dit heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer huur- en koopfilms in 4K verkrijgbaar zijn. Ook streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video bieden hun nieuwe content hoofdzakelijk in 4K aan.

     

    Uiterlijk

    Apple TV is Apple TV. Wat we daarmee bedoelen is dat het uiterlijk van de online mediaspeler in tien jaar nauwelijks is veranderd. Op de eerste twee generaties waren iets meer uitsluitmogelijkheden aanwezig, en verder is het apparaat iets dikker en zwaarder geworden. Het past bij de denkwijze van Apple om niet al te veel te experimenteren met het uiterlijk van zijn apparaten. In het geval van de Apple TV lijkt het daarom dat de nieuwe speler meer van hetzelfde is, en dat is tot op zekere hoogte ook zo. De meeste veranderingen zitten 'onder de motorkap'.

     

    Afstandsbediening

    Het enige dat echt opvalt in vergelijking met de voorganger uit 2017 is de nieuwe afstandsbediening. En het moet gezegd worden: dat is dan ook wel meteen een hele verbetering. Het gaat om de tweede versie van de Siri Remote, die geheel van aluminium is gemaakt. De afstandsbediening is groter en dikker dan zijn voorganger. Wat heel prettig is: er is een aan/uit knop en een mute-knop voor het geluid aanwezig. Niet revolutionair, maar de knoppen werden door veel gebruikers gemist bij de voorgaande Siri Remote. Het aanwezige klikvak op de afstandsbediening is nu niet alleen geschikt voor bewegen en drukken, maar er kunnen ook veegcommando's mee worden uitgevoerd. Het voor- of achteruit scrollen bij muziek en video is daarmee makkelijker geworden, omdat ook draaibewegingen door de nieuwe afstandsbediening worden begrepen. Wie overigens overweegt om alleen voor de nieuwe Siri Remote een nieuwe Apple TV 4K te kopen is er goed nieuws. De Siri Remote 2 werkt ook probleemloos op de modellen uit 2015 en 2017, en de afstandsbediening is binnenkort ook los te koop.

     

    Aansluitingen

    De nieuwe Apple TV 4K heeft een minimaal aantal aansluitmogelijkheden. Dit zijn een HDMI 2.1-poort, een gigabit netwerkaansluiting en het aansluitpunt voor de stroomkabel. De voeding zit in de mediaspeler ingebouwd. Hierdoor komt het gewicht uit op 425 gram. Met afmetingen van 3,5 bij 9,8 bij 9,8cm past de speler in de palm van je hand. Hij is dus makkelijk uit het zicht te plaatsen. Zowel het gewicht als de afmetingen zijn gelijk aan die van de modellen uit 2017. Er zijn verschillende draadloze verbindingsmogelijkheden. Naast Bluetooth beschikt de Apple TV over wifi, inclusief Wi-Fi 6 (ax) en de protocollen AirPlay 2, Home Theater en Thread. De nieuwe Apple TV 4K is het eerste Apple-apparaat in Nederland dat Thread ondersteunt. Thread moet een toekomstbestendig protocol worden voor smart home-toepassingen. Er zijn in Nederland nog maar een beperkt aantal accessoires met Thread-ondersteuning te koop.

     

    Onder de motorkap

    De meeste vernieuwingen bij de nieuwe versie van de Apple TV 4K vinden we dus aan de binnenkant. Het belangrijkst is het gebruik van de A12 Bionic chipset. In de modellen van 2017 was dit nog de A10X chipset. Dit betekent dat de rekenkracht en snelheid van de nieuwe modellen een grote stap vooruit heeft gezet. Het aanwezige RAM-geheugen is met 3GB gelijk gebleven.

     

    Installatie

    De eerste installatie van de Apple TV 4K is kinderspel als er een iPhone of iPad in gebruik is. In een handomdraai wordt de online mediaspeler ingesteld. Door het ingeven van de inloggegevens van het Apple-account worden bijvoorbeeld alle wifi-instellingen inclusief wachtwoorden in de mediaspeler geplaatst. Wie al eerder een model van de Apple TV (vanaf 2015) in gebruik had, ziet dat niet alleen alle instellingen maar ook alle gedownloade apps op de nieuwe speler geplaatst en geïnstalleerd worden. Zonder iPhone of iPad is de eerste installatie natuurlijk ook mogelijk, maar wel wat omslachtiger. Overigens is ook deze manier van installeren geen al te moeilijke klus.

     

    Online

    De Apple TV 4K biedt meer mogelijkheden dan de meeste Smart TV internettelevisies. Het is daardoor ook een aanwinst als er in de huis- of slaapkamer al een Smart TV staat. Het aanbod van streamingdiensten is veel uitgebreider, en daarnaast is de beeldkwaliteit in veel gevallen beter vergeleken met een Smart TV. De nieuwe Apple TV 4K komt het beste tot zijn recht als deze op een 4K-televisie met HDR-ondersteuning wordt aangesloten. Naast HDR10 wordt ook Dolby Vision ondersteund. Voor de geluid- en muziekliefhebbers is ondersteuning van Dolby Atmos aanwezig. Video-ondersteuning is er voor HEVC, MPEG2 en MPEG4, en muziekbestanden kunnen worden beluisterd in de formaten e-AC-3, AC-3, FLAC, Apple Lossless, MP3, HE-ACC, AIFF en WAV. Het aanbod van apps is groot, met onder andere Netflix, Videoland, Disney+, Prime Video, NPO Start/Plus en NLZIET. En natuurlijk is ook Apples eigen streamingdienst Apple TV+ beschikbaar. Bij aanschaf van een Apple TV 4K mag deze streamingdienst drie maanden lang gratis worden gebruikt.

     

    Games

    Ook games zijn voorhanden op de Apple TV 4K. Deze zijn via apps op de mediaspeler te plaatsen. Voor veel game-apps moet los betaald worden. Daarom is het voor fanatieke gamers wellicht aantrekkelijk om een abonnement op Apple Arcade te nemen. Een groot aantal games is dan tijdens de abonnementsperiode zonder extra aanschafkosten te spelen. Gamen met een controller is natuurlijk het lekkerst. Het is daarom goed nieuws dat de nieuwe Apple TV overweg kan met de draadloze bluetooth controllers van de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X|S.

     

    Conclusie

    Voor wie al een Apple TV uit 2017 heeft is wellicht alleen de Siri Remote 2 een aanschafargument. Maar deze is binnenkort ook los te koop. Wie een verouderd online platform van een Smart TV wil aanvullen, heeft aan de Apple TV 4K een goede aanschaf. Maar voor kijkers met een HD-televisie is het wellicht beter om het goedkopere HD-model uit 2017 aan te schaffen. Voor liefhebbers van films en series die kiezen voor de beste beeld- en geluidskwaliteit is de nieuwe Apple TV 4K ideaal.

    AppleApple TVApple TV 4KmediaspelerApple TV 4K 2021Siri Remote

    Reacties

  1. TV-TIP Run Hide Fight

    Run Hide Fight
    RTL 7 om 20:25 uur
    De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

    TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

    Mr. Frank Visser doet uitspraak
    SBS 6 om 20:30 uur
    Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

    Interview

    • *

      Maarten Remmers

      Keuringsdienst van Waarde

      Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
      Reacties0 reactie(s)