De nieuwe Delta Smart-box is verrassend goed

De tijd dat we met het 'kastje van de provider' alleen langs lineaire zenders konden zappen is voorbij. Na de introductie van interactieve diensten - zoals terugkijken via de tv-gids en opnemen in de cloud - is hybride kijken de nieuwe trend. Dit betekent dat lineaire tv wordt gecombineerd met tv via streamingdiensten. De onlangs door Delta gepresenteerde Smart-box - ook bekend als de Amigo7v3 - is zo'n hybride set-top box.
Even voorstellen
De Delta Smart-box is in feite een mediaspeler met het Android TV-besturingssysteem. Deze set-top box of decoder gebruikt op dit moment Android TV 12, maar Delta wil de Smart-box nog dit jaar opwaarderen naar de nieuwste versie Android TV 14. De decoder is afkomstig van fabrikant Amino. Dit bedrijf is zo'n beetje de huisfabrikant van de provider, want oudere modellen van interactieve decoders waren ook van Amino afkomstig.
Aansluitingen
De Smart-box is een kleine vierkante decoder (12 bij 12 cm) met minimale aansluitmogelijkheden, zoals de meeste andere mediaspelers. Aan de voorzijde zijn naast de stand-by toets slechts drie ledlampjes zichtbaar. De aansluitmogelijkheden vinden we achterop. De mini-jack aansluiting maakt het mogelijk om analoge audio en video van de decoder naar andere apparaten over te brengen. Aansluiten op de televisie kan via de HDMI-poort. Eventueel kan op deze poort ook een soundbar worden aangesloten, met vanaf daar een doorlus naar de televisie. Naast de aansluiting voor stroomtoevoer is een netwerkaansluiting aanwezig. Hoewel er een goed werkende wifi-mogelijkheid is ingebouwd luidt ons advies om de decoder indien mogelijk bekabeld met het internet te verbinden. Aan de zijkant zijn twee USB-poorten aanwezig, waarvan de ene 3.0 en de andere 2.0. De USB-poorten kunnen bij gebruik van de juiste app worden gebruikt om bijvoorbeeld audio- en videobestanden via de Smart-box af te spelen. Verder is een microSD kaartlezer om bijvoorbeeld het opslaggeheugen uit te breiden. Bij normaal gebruik zal dat meestal niet nodig zijn.
De basis
Het hart van de Delta Smart-box is de bekende Amlogic S905X4 chipset (SoC). Deze wordt in veel hedendaagse mediaspelers gebruikt, maar fabrikanten die dit soort decoders voor providers fabriceren gebruiken de nieuwste chipset van Broadcom. Deze heeft als voordeel dat er iets sneller tussen lineaire kanalen kan worden gezapt. De processor in de Smart-Box is de ARM Cortex-A55 met vier kernen (quad core) en een kloksnelheid van 2.0 GHz. Het werkgeheugen (RAM) bedraagt 2 GB en het opslag/flash geheugen 8 GB. Amino heeft de ARM Mali-G31 MP2 als grafische processor gebruikt.
Eerste installatie
De eerste installatie duurt een paar minuten langer dan bij de Android TV decoders van KPN en Odido. Alle handelingen die we moeten uitvoeren worden op het scherm duidelijk uitgelegd met tekst en plaatjes. Het is aan te raden om voor de eerste installatie de inloggegevens van een Google account bij de hand te hebben. Wie al een Google account gebruikt voor dagelijks e-mailverkeer kan voor dit soort decoders en andere online mediaspelers ook een apart account aanmaken. Dit is gratis. Het is overigens niet noodzakelijk om in te loggen met een Google account om de tv-dienst van Delta te gebruiken. Een Google account is wel nodig om gebruik te maken van diensten als de Play Store, Google Assistent en Chromecast. Bij de eerste installatie hoort ook de bluetooth koppeling van de afstandsbediening. Dit is handig omdat hiermee de afstandsbediening op de Smart-box bericht hoeft te worden. De kleine decoder kan dan ook uit het zicht achter de televisie of zelfs in een kast worden geplaatst. De afstandsbediening heeft een microfoon waardoor we de Smart-box via Google Assistent met spraak kunnen bedienen. Dit werkt tijdens onze test goed.
Launcher
Als deze handelingen zijn uitgevoerd, moeten we inloggen met de persoonlijke gegevens van het Delta account. Na iets minder dan een half uur kunnen we dan beginnen met kijken. Bij de eerste installatie heeft Delta al een launcher geactiveerd die toegang geeft tot alle geleverde tv-diensten, zowel lineair als interactief. Dit geldt ook voor enkele veel gebruikte apps die op het beginscherm te zien zijn. Twee dingen vallen hierbij op. De enige app die Delta vooraf heeft geïnstalleerd is Videoland, omdat deze dienst wordt geleverd binnen het Entertainment-abonnement. Als is ingelogd met een Google account, verschijnen er ook andere apps van eerder via het account gebruikte diensten. Opvallende afwezige is de Netflix app. Deze vinden we op het beginscherm noch in de Google Play Store, en dat heeft een specifieke reden.
Niet compleet
De Delta Smart-box functioneert op een zogeheten Operator Tier-variant van Android TV 12. Dit betekent dat de provider - of Amino als fabrikant van de decoder - afspraken moet maken met streamingdiensten over de aanwezigheid van hun app op de decoder. Netflix heeft enkele eisen waaraan een decoder moet voldoen, en blijkbaar is dat bij dit apparaat niet het geval. Netflix geeft daarom geen certificering voor de Amino Amigo7x3 en dus ook niet aan deze Delta Smart-box. Omdat het ontbrekende vinkje op de checklist van Netflix hardware-gerelateerd is, ligt het niet voor de hand dat de Smart-box in de toekomst nog een certificatie zal krijgen. Het ontbreken van de meest gebruikte streamingdienst kan voor gebruikers natuurlijk een groot minpunt zijn.
Televisiezenders kijken
Bij de tv-diensten die Delta via de eigen launcher levert zijn alle mogelijkheden aanwezig die we kennen van de oudere bruikleendecoders van de provider. Wel is het begrijpelijk dat niet alle Delta-klanten vanaf het eerste moment gelukkig zijn met de Smart-box, want voor wie nog nooit een Android TV mediaspeler heeft gebruikt is het allemaal even wennen. Ook werkt nog niet alles feilloos, maar vergeleken met andere providers zijn de prestaties van de Delta Smart-box enkele maanden na de marktintroductie boven verwachting. Er moet nog zeker het nodige geschaafd worden aan de software van de launcher en de firmware van de decoder. Zo moet moeten we nu voor sommige zaken een knopje extra intoetsen (een bug die met een software-update werd opgelost), verloopt het doorspoelen in opnames niet soepel en moet de decoder van de stroom gehaald worden voordat de Dolby Digital 5.1-stream in het optie menu verschijnt. Het grootste gemis vinden we het ontbreken van de afspeel- en opnametoetsen op de afstandsbediening. Deze acties moeten nu via het beeldscherm worden geactiveerd, wat iedere keer meerdere handelingen betekent die met wat extra knopjes onnodige zouden zijn. Het is overigens een nadeel dat Delta voor het verbeteren van de bugs afhankelijk is van anderen. In tegenstelling tot KPN heeft Delta de ontwikkeling hiervan uitbesteed.
Menu
Kritisch zijn we ook over de menustructuur: deze is nogal ‘ingepakt’. Het voordeel hiervan is dat bij het openen van het menu slechts een beperkt aantal opties zichtbaar is. Het nadeel is dat we flink moeten zoeken als we een bepaalde instelling willen wijzigen. Onder het beperkte aantal opties binnen het menu zijn weer sub-opties en soms zelfs sub-sub-opties. Gebruikersvriendelijker is de manier zoals KPN het doet, door alles met zo min mogelijk sub-opties in het menu te plaatsen. Dit maakt het menu-overzicht langer, maar ook direct veel duidelijker. Over de informatiebalken, EPG en taakbalken in beeld zijn wij heel positief. Grafisch kan het wellicht onder Android TV veel beter, maar de eenvoud bevordert de gebruiksvriendelijkheid. Een sterk pluspunt van de Delta Smart-box is het snelle zappen tussen zenders en de vlotte navigatie binnen het menu, de EPG en taakbalken. Ook zijn eerder uitgezonden programma’s - met alle restricties die contenteigenaren aan Delta opleggen - duidelijk op het beginscherm te vinden. Zoals we gewend zijn van Android TV wordt het beginscherm verder gevuld met aanbevelingen gebaseerd op eerder kijkgedrag.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit die de Smart-box levert is zeer goed. De decoder is geschikt voor 4K en ondersteunt de meest gebruikte HDR-technieken, inclusief HLG. Ook geluidstechnisch is alles tot Dolby Atmos aanwezig. De streams die Delta op deze decoder aanbiedt zijn echter in unicast, wat betekent dat de provider niet echt alle remmen kan loslaten met betrekking tot bandbreedte en dus beeldkwaliteit. Delta stelt zelf dat niet unicast maar diverse andere factoren een rol spelen in de keuze voor de gebruikte bandbreedte. Ook geeft Delta aan dat zowel de decoder als het eigen glasvezelnetwerk voor multicast geschikt zijn: er zit dus nog de nodige rek in de kwaliteit. SD-zenders worden momenteel met gemiddeld 6 Mb/s geleverd, wat een iets beter beeld geeft vergeleken met Ziggo en KPN. Bij HD-zenders is het juist omgekeerd, want de 8,5 Mb/s van Delta is minder dan de bandbreedte bij Ziggo en KPN. Dit heeft op zich niets met beperkingen van de Delta Smart-box te maken. Ook is het beeld bij Delta zeker niet slecht; bij andere aanbieders is het alleen net wat beter. De multicast-optie die Delta in de toekomt nog zou kunnen activeren brengt hier mogelijk nog wat verbetering in. De zender ESPN UHD die Delta test op het demonstratiekanaal hebben we niet kunnen beoordelen met ons testaccount.
Conclusie
Wij zijn blij verrast door deze Delta Smart-box. De decoder heeft alle potentie om uit te groeien tot een apparaat waarmee Delta zijn klanten nog vele jaren kan laten genieten van zowel lineaire als online content. Door deze decoder versterkt Delta zijn concurrentiepositie ten opzichte van andere providers. Wel moet Delta kritisch blijven kijken naar de Smart-box en investeren om de soft- en firmware verder te verbeteren. Het gemis van Netflix is het grootste minpunt en kost in ons eindoordeel een halve ster.