1. Tests

  DGStation CubeCafe 250S: Ondeugende ontvanger

  Het Koreaanse DGStation, wist eerder te scoren met de Relook 400. Nu is het de beurt aan de CubeCafe 250S, een echte Dreambox-killer.
  Jarco Kriek
  12 februari 2016
  0.0
  comments 1
  DGStation CubeCafe 250S: Ondeugende ontvanger
  De markt voor Open Source Linux ontvangers wordt gedomineerd door het Duitse Dream Multimedia. Er zijn echter nog meer merken die in dit ontvangersegment actief zijn. Eén daarvan is het Koreaanse DGStation.
   
  Enkele jaren geleden kwam men met de eerste ontvanger, de Relook 300, op de Nederlandse markt. Na het grootste succes van DGStation in de Lage Landen - de Relook 400 - is het nu tijd om de Cubecafé 250S op onze testbank te plaatsen.
   
  We schrijven 2004 als DGStation voor het eerst van zich laat horen in Nederland. Een prototype van de eerste ontvanger van het Koreaanse bedrijf is te zien op een satelliethobbydag georganiseerd door de internetsites SatelliteFun en Duck. De werknaam van deze ontvanger is Relook 3000. Deze wordt een half jaar later, bij de marktintroductie in Nederland, veranderd in de uiteindelijke naam Relook 300.
   
  In de tijden erna ontplooit DGStation zich als een bedrijf met meerdere gezichten. Het bedrijf zit vol goede ideeën en maakt deze waar door hardwarematig goede apparaten op de markt te brengen. Maar het heeft ook te maken met zaken die als typisch Koreaans gekenmerkt kunnen worden. De ontwikkeling van de firmware voor de op de markt gebrachte ontvangers is over het algemeen niet al te best. En ook is de ontwikkeling van nieuwe firmware voor oudere modellen onvoldoende.
   
  Wat kan de DGStation Cubecafe 250?
  Deze ontvanger is geschikt voor ontvangst van MPEG2/DVB-S uitgezonden satellietsignalen. De ingebouwde smartcardlezer is voor de Nederlandse markt, met gebruik van de originele firmware, een wassen neus. Hij is namelijk geschikt voor de door bijna niemand gebruikte coderingstechnieken Xcrypt en Firecrypt. De smartcardlezer kan overigens wel voor de in Nederland en Vlaanderen gebruikte coderingstechnieken Seca/Mediaguard en Irdeto gebruikt worden. De gebruiker dient de ontvanger dan te voorzien van onofficiële firmware, die door hobbyisten is gemaakt. Hiervoor is enige kennis van computertechniek nodig. Is dit niet aanwezig en wil men deze ontvanger toch aanschaffen dan is het aan te raden bij de aankoop van deze ontvanger aan de verkoper te verzoeken deze onofficiële firmware te installeren.
   
  DiSEqC-ondersteuning
  Het gebruik van zogenaamde multisat schotelinstallaties, een vaste schotel waarmee meerdere satellieten gelijktijdig ontvangen kunnen worden, neemt steeds meer toe. Hierdoor worden de DiSEqC-mogelijkheden van een ontvanger een steeds belangrijkere aankooppunt voor de consument. De DGStation Cubecafe 250S beschikt over alle DiSEqC-protocollen, te weten 1.0, 1.1, 1.2 en USALS, en scoort dus op dit punt optimaal. Ook de werking van deze protocollen verloopt zonder enige problemen. Of men nu een multisat schotel heeft staan met twee of 16 LNB’s: geen probleem voor deze ontvanger.
   
  PVR-mogelijkheden
  In de DGStation Cubecafe 250S kan, overigens optioneel, een harde schijf geplaatst worden. Dit kan zowel een 3,5 als 2,5 inch harde schijf zijn. Hiermee kan men van de ontvanger een Personal Video Recorder maken. Dat wil zeggen dat programma’s digitaal kunnen worden opgenomen op de harde schijf. Hierbij moet wel vermeldt worden dat er beperkende omstandigheden zijn. De Cubecafe 250S beschikt slechts over één tuner. Hierdoor kan slechts één programma tegelijkertijd opgenomen worden. Overigens kan men in dit geval nog wel kijken naar een, ongecodeerd, kanaal op dezelfde transponder als waar de opgenomen zender op uitgezonden wordt. Ook wat betreft de time shift functies, die op de meeste digitale videorecorders aanwezig is, zijn hierdoor beperkte mogelijkheden. Bij onze testen konden we wat betreft de opgenomen bestanden geen noemenswaardige problemen constateren. Voor bewerking en archivering van de opgenomen bestanden op de computer is het goed om te weten dat het transport van de satellietontvanger naar PC op een snelle manier geschiedt via de aanwezige ethernetaansluiting. De Cubecafe dient in dit geval in het thuisnetwerk te worden geplaatst. Ook hiervoor is kennis van de computertechniek een aanbeveling.
   
  Hoe werkt de Cubecafé 250 in praktijk?
  Wanneer men gebruik maakt van de originele DGStation firmware dan lopen we toch tegen een aantal bugs op. DGStation staat hier overigens om bekend. Hardware technisch zijn de producten van het Koreaanse bedrijf bovengemiddeld goed te noemen. De firmware-ontwikkeling blijft echter ver achter.
   
  Open Source Linux
  Gelukkig bieden firmwareversies gemaakt door hobbyisten hier uitkomst. Zo lieten wij de Cubecafe op een firmwareversie gebaseerd op Enigma draaien. En plots werd de werking van de ontvanger stukken beter. En natuurlijk werd daarnaast de kaartlezer geschikt voor onze CanalDigitaal kaart. Deze hobbyisten kunnen zelf firmware voor deze ontvanger maken omdat de DGStation gebruik maakt van het Open Source Linux besturingsysteem. Met het gebruik van hobbyfirmware komt de gebruiker wat betreft de mogelijkheden van de ontvanger wel in een grijs gebied van de wetgeving uit. De firmware is zonder enige, juridische, problemen in de ontvanger te plaatsen. Echter gebruik van sommige onderdelen van deze hobbyfirmware bevinden zich in het schemergebied over wat nu wel en weer niet mag.
   
  Cardsharing
  Het ombouwen van de inwendige kaartlezer naar een multi-kaartlezer die diverse soorten coderingen en zodoende voor abonnees van CanalDigitaal en TV Vlaanderen bruikbaar te maken is, behalve een garantie voor toekomstige werking, geen enkel probleem. Maar de meeste hobbyfirmware maakt tegelijkertijd, met de nodige kennis van de gebruiker, het delen van smartcards (cardsharing) mogelijk. Zonder twijfel is het buitenhuis, via internet, delen van de smartcard door meerdere personen strafbaar volgens het Nederlands wetboek van Strafrecht. Met het delen van de smartcard binnen het eigen huis, om bijvoorbeeld in diverse kamers in het eigen huis naar digitale satelliettelevisie te kunnen kijken, komen we in een schemergebied terecht. Satelliettelevisie aanbieder CanalDigitaal, zegt met de Algemene Voorwaarden in de hand, dat dit ook illegaal is. Echter is hier nog geen juridisch kader voor te vinden. Met andere woorden; de onafhankelijke rechter heeft dit nog niet getoetst met de in Nederland geldende wetgeving. Naast cardsharing kan men zogenaamde softcam files in de ontvanger plaatsen die, bij gebruik van een emulator, kunnen leiden tot het zonder betaling kijken naar betaaltelevisie. En natuurlijk is dit ook illegaal.
   
  Algemene indruk
  Wij gebruikten een op Enigma gebaseerde firmware gemaakt door hobbyisten. Het eerste nadeel werd direct na het inbrengen van deze firmware zichtbaar. Het numerieke display aan de voorzijde van de ontvanger raakte direct de weg volledig kwijt en gaf vreemde tekens aan. Een klein onderzoek wees uit dat de maker van de firmware getracht had het numerieke (alleen cijfers) display als alfanumeriek (cijfers en letters) display te gebruiken. Hierin zijn nog enkele bugs in de gebruikte drivers aanwezig. Die overigens, volgens de maker, met een volgende update van de firmware wordt verholpen.
   
  Na het inbrengen van de firmware viel ons direct iets anders op. De DGStation werd met deze firmware een Dreambox van het concurrerend bedrijf Dream Multimedia. Dit had tot gevolg dat niet alle knoppen op de afstandsbediening dezelfde functies hadden als deze op de afstandsbediening aangeeft. Iets waarmee overigens zeer goed te werken is.
   
  De snelheid van de ontvanger is zeer goed te noemen. Dat komt mede doordat de Cubecafe 250S extra geheugen heeft ten opzichte van de kleine broeder Mutant 200S. Het interne geheugen van de CubeCafeé 250S is 64 MB. Daarnaast is er een flashgeheugen aanwezig van 8 MB. Ook de gebruikte processor, een IBM Power PC 405 met een processorsnelheid van 350 MIPS, draagt zijn steentje bij aan de snelheid van deze ontvanger.
   
  In de nieuwe versies van de Cubecafé 250S wordt gebruikt gemaakt van een nieuwe tuner. Deze is gevoeliger dan de tuner die in de voorgaande hardwareserie werd gebruikt. Hierdoor is de ontvanger extreem gevoel te noemen. Dat heeft als voordeel dat televisie- en radiozenders van satellieten met een zwakker uitzendsignaal eerder door deze ontvanger ontvangen kunnen worden. Ook de ontvangst van smalbandige satellietzenders is met de DGStation Cubecafe 250S mogelijk.
   
  Conclusie
  Voor mensen die, om welke reden dan ook, geen Dreambox ontvanger in huis willen halen en een satellietontvanger met dezelfde mogelijkheden willen aanschaffen is deze DGStation Cubecafe 250S wellicht een uitkomst. Hardwarematig is hij zeker in orde. De ontwikkeling van de firmware is echter afhankelijk van de hobbyisten die hier tijd in steken. En dat is natuurlijk niet zoals het hoort. Maar bijna alle andere fabrikanten van Open Source Linux ontvangers maken deze zelfde fout.

  Reacties

 1. TV-TIP The Pursuit of Happyness

  The Pursuit of Happyness
  RTL 4 om 06:30 uur
  Deze verfilming van Chris Gardners levensverhaal draait om de Amerikaanse Droom. In dit geval: hoe je van alleenstaande vader en kansloze vertegenwoordiger een veelverdienende effectenmakelaar wordt. Dat levert clichés en rampspoed op, die met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en één of twee mazzeltjes overwonnen wordt. Gelukkig is daar Smith als rots in de branding, die met zijn sterke optreden zorgt voor aangrijpende momenten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Bed and Breakfast

  Bed and Breakfast
  NPO 1 om 20:25 uur
  Op de boerderij van Johan en Jeanet draait alles om ezels. Je kunt ze aaien, ruiken en er een blokje mee om. Of de Achterhoekers hiermee de aflevering winnen? Nou, niet als het aan Marcel en Peter en Linda en Dénis ligt.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)