1. Tests

  DGStation Relook 400S: Volwassen ontvanger zonder grenzen

  De DGStation Relook 400S is een Linux -satellietontvanger met een netwerkaansluiting, en dat belooft nogal wat spannende mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  26 januari 2016
  0.0
  comments 0
  DGStation Relook 400S: Volwassen ontvanger zonder grenzen

  Al tijdens de Europese introductie van de Relook 300S was de Koreaanse fabrikant DGStation achter de schermen bezig met de opvolger: de Relook 400S. Belangrijkste extra van deze ontvanger is ongetwijfeld de netwerkaansluiting. Want een op het Linux OS draaiende satellietontvanger met een netwerkaansluiting belooft nogal wat spannende mogelijkheden. Dat is dan ook de reden dat veel satelliethobbyisten al maanden met spanning zitten te wachten op deze ontvanger. TVSatellite plaatste hem langdurig op de testbank.

   

  De Relook 400S is niet alleen qua afmeting de grotere broer van de 300S. Ook door de extra mogelijkheden van de netwerkaansluiting, waarmee de ontvanger in een computernetwerk geplaatst kan worden en/of met het internet kan worden verbonden, overtreft hij zijn voorganger. De belangrijkste vraag in deze test is natuurlijk of de Relook 400S alle verwachtingen waar maakt. Maar daarnaast vroegen we ons ook af of deze ontvanger alleen voor satelliethobbyisten interessant is, of dat de gemiddelde satellietconsument ook aan zijn trekken komt.

   

  Voor en achter

  Als we de Relook 400S uit zijn doos bevrijden valt direct de eigentijdse vormgeving op. Aan de voorzijde van de metallic grijs gekleurde ontvanger is naast de aan/uit knop alleen het vacuum fluorescent display (VFD) te zien. Overigens zijn alle basisfuncties wel via het apparaat zelf te bedienen: de bedieningsknoppen zitten verscholen achter het openklapbare front. Hier vinden we ook de twee Common Interface-sloten en de twee smartcard-readers. Overigens zit hier ook een ongebruikte, afgeschermde opening waarin een CompactFlash-kaart geplaatst zou kunnen worden.

   

  De achterzijde van de ontvanger heeft veel aansluitmogelijkheden. Natuurlijk de twee tuneringangen met doorlus. Daarnaast twee scartaansluitingen (softwarematig schakelbaar in RGB, CVBS en YUV), audio/video cinch-uitgangen, een digitale optische geluidsuitgang (S/PDIF), RF-modulator in/uitgang, een RS232 datapoort, een USB2.0 uitgang en de reeds vermelde ethernet RJ45 uitgang. Daarnaast beschikt de Relook 400S over een stroomschakelaar waarmee hij helemaal kan worden uitgeschakeld.

   

  Van binnen

  Als we de Relook 400S openmaken zien we een goed gestructureerd moederboard. Er is voldoende ruimte om een harde schijf in te bouwen. De cradle waar de HDD in geplaatst moet worden is al aanwezig, evenals de IDE-aansluitkabel en de stroomkabel voor de HDD. Het inbouwen van de HDD is hierdoor kinderspel. In principe lenen alle merken en soorten harde schijven zich voor inbouw, maar het is aan te bevelen om hiervoor een speciale HDD te gebruiken die geschikt is voor audio/video bewerking. Aanraders zijn de schijven van Seagate en Samsung. Problemen kunnen ontstaan bij sommige typen van het merk Hitachi; deze kunnen niet altijd goed overweg met de in deze ontvanger gebruikte processor. Voor de koeling van de harde schijf is een ventilator aanwezig die op het moederboard is geplaatst. De Relook 400S wordt standaard zonder harddisk geleverd (‘PVR ready’).

   

  De processor – een IBM PowerPC 405 met een snelheid van 350 MIPS - heeft een prominente plek op het moederboard. Verder is de Relook voorzien van 96 MB SDRAM en een flashgeheugen van 8 MB. Met dit alles heeft de Relook 400S een maximum stroomverbruik van 50 watt tijdens gebruik en 7 watt in standby.

   

  Aan de slag

  De gebruiker dient er rekening mee te houden dat het hier gaat om een satellietontvanger die werkt op het Linux OS. De opstarttijd van deze ontvangers is altijd langer dan bij ‘normale’ ontvangers. Op het beeldscherm en het alfanumerieke display wordt overigens duidelijk aangegeven wat de ontvanger bij het opstarten aan het doen is.

   

  In onze testopstelling sluiten we de Relook 400S via tuneringang 1 aan op een Stab USALS motor. De uitgang van tuner 1 lussen we door naar tuner 2. We moeten in dit geval in het menu van de Relook enige instellingen aanpassen. Wat direct opvalt is dat het menu van de Relook erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Alle instelbare onderdelen van het menu zijn in hoofdstukken verdeeld, waardoor het installeren voor iedereen zonder problemen mogelijk moet zijn. Als we de ontvanger eenmaal geconfigureerd hebben naar onze opstelling, gaan we op zoek naar de zenders op de satellieten.

   

  Een eerste minpuntje komt nu aan het licht. De scan van een gekozen satelliet is weliswaar zeer nauwkeurig, maar de ontvanger heeft erg veel tijd nodig om een satelliet te doorzoeken naar zenders. Ook neemt de Relook 400S niet altijd de benaming van een gevonden zender over, en geeft dan in de lijst de zendernaam ‘unknown’ (onbekend) aan. In het menu kan men bij een zoekopdracht alleen kiezen tussen de opties ‘alles zoeken’, ‘FTA zoeken’ en ‘gecodeerd zoeken’. Een extra menuoptie ‘FTA en gecodeerd zoeken’ zou het zoeken aanzienlijk kunnen versnellen, want nu wordt er bij een volledige zoektocht ook gezocht naar datakanalen op de transponders. Via diverse websites is er al een zeer goede PC-editor voor de Relook 400S te downloaden, waarmee men op een makkelijke manier via de computer de zenderlijsten naar eigen inzicht kan ordenen en veranderen. Ook is het mogelijk om door andere gebruikers gemaakte zenderlijsten in de ontvanger te plaatsen. Opslagruimte voor zenders is er genoeg: in het geheugen van de Relook 400S kunnen maar liefst 10.000 zenders worden opgeslagen.

   

  Software

  Er zijn twee verschillende soorten software voor de Relook 400S beschikbaar. Als eerste natuurlijk de officiële, door DGStation uitgebrachte software. Tijdens het testen gebruikten we versie 1.19 van 2 december 2005. Maar er is ook alternatieve software, gemaakt door hobbyisten. Deze bevat mogelijkheden die ontbreken in de originele software. Zo kunnen we via de alternatieve software ook de kaartlezers van de Relook 400S gebruiken. Bij de originele software werken deze kaartlezers alleen met bepaalde smartcards die in Nederland niet worden gebruikt.

   

  Met de officiële software van DGStation zien we dat we voor ontvangst van het Nederlandse satellietpakket van CanalDigitaal een Common Interface-module nodig hebben. Als eerste gebruiken we de Irdeto2-kaart van CanalDigitaal in combinatie met de CI-module van Irdeto Access. Het zappen binnen het CanalDigitaal-pakket verloopt redelijk soepel. Soms heeft de ontvanger enige tijd nodig om een gecodeerd kanaal op te zetten. De zapsnelheid is maar een fractie lager dan bij het zappen tussen ongecodeerde kanalen. Bij het zappen is de Relook 400S niet de snelste, maar de zapsnelheid is ruim voldoende.

   

  In combinatie met de SECA-smartcard van CanalDigitaal hebben we twee CI-modules getest. Als eerste keken we naar de prestaties van de door CanalDigitaal gecertificeerde CI-module. Zoals bij zoveel CI-satellietontvangers verloopt het zappen binnen het zenderpakket van CanalDigitaal stroef. Zo nu en dan moet men lang wachten om beeld te krijgen op een zender. Dit is vooral een euvel van de module.

  Als tweede proberen we de Aston Dual CI module. Met deze module werkt de Relook 400 zonder enige problemen en gaat het zappen binnen het CanalDigitaal pakket zowat even snel als het zappen tussen ongecodeerde kanalen. Wat wel opvalt is dat de Relook tot op heden de dual-encoding mogelijkheden waarover deze module beschikt niet ondersteunt. Dit houdt in dat men slechts één gecodeerde zender kan opnemen en gelijktijdig bekijken.

   

  Wat opvalt tijdens het opnemen is dat er geluidssynchronisatieproblemen optreden als men twee zenders tegelijk opneemt. De zender die bekeken en gelijktijdig opgenomen wordt heeft hier geen last van, maar bij het programma waar niet naar gekeken wordt is dit een duidelijk probleem. Het geluid loopt in dit geval soms meer dan een seconde voor bij het getoonde beeld. Dit euvel is softwarematig, en kan door DGStation in een toekomstige update worden aangepakt.

   

  Hobbysoftware

  In deze test gebruikten we de hobbysoftware van de maker ‘Ronaldd’. Dit is de eerst uitgebrachte software die de kaartlezers geschikt maakt voor de meeste coderingsvormen. Ook is het met deze software mogelijk om de Relook 400 te laten ‘cardsharen’ met andere Linux-satellietontvangers binnen een netwerk. In onze testopstelling lieten we bijvoorbeeld de Relook 400S sharen met een Dreambox DM7020 S. In het algemeen kunnen we stellen dat deze hobbysoftware is gebaseerd op de originele software van DGStation, maar dat er bepaalde opties extra aan zijn toegevoegd.

   

  Wat direct opvalt is dat het zappen met deze hobbysoftware minder snel geworden is. Ook andere handelingen, zoals zenderlijst of favorietenlijst opvragen, duren net even wat langer dan bij de originele software. De kaartlezer in de Relook 400S werkt echter perfect met de smartcards van CanalDigitaal. Ook kan de ontvanger zonder problemen overweg met de Conax-smartcard voor het Duitse Technisat-radiopakket op de Astra.

  Het cardsharen via een netwerk verloopt zonder enige problemen. De gebruiker heeft de mogelijkheid om te sharen via twee verschillende protocollen. Hierbij moeten we wel zeggen dat het nog niet geheel duidelijk is of cardsharen binnen het netwerk in eigen huis legaal is. Wanneer men via het internet buitenhuis gaat sharen is dit echter zeker illegaal.

   

  PVR-mogelijkheden

  De PVR-mogelijkheden met de Relook 400S zijn uitgebreid. Men kan met de ontvanger twee zenders tegelijk opnemen en daarnaast een eerder opgenomen zender terugkijken. Men kan zelfs een derde zender bekijken als er op dat moment al twee worden opgenomen. Deze zender moet dan wel gebruik maken van de Viaccess CAM die in de ontvanger aanwezig is. In alle andere gevallen, ook bij FTA zenders, kan dit niet.

  Voordeel is dat een opgenomen programma ongecodeerd op de harde schijf wordt geplaatst. Men hoeft dus niet bang te zijn dat men dit programma op een later tijdstip niet meer kan terugkijken omdat de keys van de codering in de tussentijd zijn veranderd. Natuurlijk biedt de Relook 400S ook timeshift-mogelijkheden: een programma kan worden stopgezet en daarna op een geschikt moment worden hervat.

   

  Conclusie

  De DGStation Relook 400S is een prima nieuwkomer op de satellietmarkt: niet alleen interessant voor hobbyisten, maar ook voor de ‘dagelijkse gebruiker’. Deze laatste kan dan wel bij voorkeur gewoon gebruik maken van de originele software. Hiermee is hij verzekerd van een goede en bijna zorgeloze werking van de ontvanger. De satelliethobbyist heeft er mede dankzij de alternatieve software een nieuw speeltje bij: met deze ontvanger kan hij menige winteravond met plezier doorbrengen. De mogelijkheden van deze ontvanger zijn groot te noemen en in hobbykringen is er op het internet al een aardige commune ontstaan. De combinatie van het Linux OS, twee tuners, PVR-mogelijkheden en netwerkaansluiting wordt al geruime tijd beloofd door Dream Multimedia, maar een releasedatum van de langverwachte Dreambox DM7025 S is nog niet bekend.

   

  Minpunten hebben we ook gevonden. Zo ligt de afstandsbediening niet al te lekker in de hand, en wordt zijn signaal soms niet goed opgepikt door de ontvanger. De gevoeligheid van de tuner is redelijk, maar niet uitmuntend. Voor de Europese satellieten is hij echter meer dan toereikend. De koelventilator in de Relook zorgt voor een soms hinderlijk geluid. Een andere kleine ergernis: als men in een favorietenlijst wil doorzappen naar de volgende zender, kan dit niet direct met de omhoog/omlaag toets, maar moet men eerst weer de favorietenlijst-toets op de afstandbediening drukken alvorens door te kunnen zappen.

   

  Voor de rest niets meer dan lof over deze ontvanger. Met de Relook 300S bleek een op het Linux OS draaiende satellietontvanger al geschikt voor iedere gebruikersgroep. Met de komst van de Relook 400S is dit alleen nog maar verbeterd. Door zijn gebruikersvriendelijkheid en vele mogelijkheden geeft de ontvanger, ook voor beginnende satellietkijkers, digitaal televisie kijken een extra dimensie.

  Reacties

 1. TV-TIP Hunted

  Hunted
  NPO 3 om 20:25 uur
  Het derde seizoen alweer van Hunted. Veertien mensen proberen van de radar te verdwijnen en dat 500 uur vol te houden. Iets wat elk jaar lastiger lijkt te worden. In het eerste seizoen lukte het marinier (logisch) Evert, vorig seizoen slaagde student (logisch) Omar.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET THE GIRL IN THE SPIDERS WEB

   Lisbeth Salander, het bekende personage uit de populaire Millennium-boeken, keert terug in The Girl in the Spider’s Web. Het is de eerste verfilming van de bestseller. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze dramathriller weggeven, met daarin het boek (filmeditie) en twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Holland's Next Top Model

  Holland's Next Top Model
  RTL 5 om 20:30 uur
  Er is licht aan het eind van de tunnel voor de finalisten van HNTM. De finale is aangebroken en wordt dit jaar in de Utrechtse Nicolaïkerk gehouden. De kandidaten lopen meerdere runs in kleding van vier aanstormende Nederlandse ontwerptalenten. Het 250 man tellende publiek bevat grote namen uit de fashionwereld.