1. Tests

  Digi1 TR-60 en TR-80: Onopvallende kwaliteit

  Er komen steeds meer alternatieven voor de standaardschotel die minder in het oog springen. De nieuwe transparante schotel van Digi1 is er in een uitvoering van 60 en 80 centimeter.
  22 january 2016
  0.0
  comments 1
  Digi1 TR-60 en TR-80: Onopvallende kwaliteit

  Veel mensen denken bij satelliet-tv aan de grote, onooglijke metalen ‘wokken’, die vooral in de grote steden de gevels van flatgebouwen bevolken. De schotel heeft een stigma. Voor woningcorporaties is dit een reden om een schotelverbod af te kondigen; voor veel consumenten een belemmering om over te stappen op de schotel - ondanks de enorme voordelen van satelliet-tv. De fabrikanten van schotelantennes beseffen dit maar al te goed en komen regelmatig met alternatieven voor de standaardschotel die minder in het oog springen. De nieuwe transparante schotel van Digi1 is er in een uitvoering van 60 en 80 centimeter. In deze test vergelijken we de Digi1 met het grijsmetalen standaardmodel.

   

  Digi1 is niet de eerste met een alternatief voor de grijsmetalen schotel. Andere fabrikanten kwamen al met onder meer een vierkante plastic bak (de cubsat) en een ronde bol (de digi-globe). Door de tegenvallende ontvangst hadden deze vindingen niet altijd succes: een alternatieve schotel is leuk, maar moet niet ten koste gaan van het kijkgenot.

   

  Transparant

  Veteranen onder de satellietkijkers kennen nog wel de oude Amstrad-schotelantenne met gaatjes. Ook deze was bedacht om minder opvallend te zijn. Echt onzichtbaar was hij zeker niet, maar het idee van een doorzichtige schotel was zo gek nog niet. Tegenwoordig is het mogelijk om een schotel te maken van transparante kunststof. Een heel mooi voorbeeld daarvan zijn de schotelantennes die we dit keer in onze test hebben: de Digi1 TR-60 en TR-80 met een middellijn van respectievelijk 60 en 80 centimeter en een inlay van metaalgaas voor de reflectie. De schotels zijn bovendien opvallend betaalbaar.

   

  Een stukje theorie

  De werking van een schotelantenne is heel eenvoudig. De schotel zelf is een reflector en moet de golven van de satelliet weerkaatsen én bundelen naar de hals van de LNB, de elektronische kop die aan de arm van de schotel is gemonteerd. Een volledig metalen schotel is dicht en heeft dus geen moeite met het reflecteren van deze golven; elektromagnetische golven zoals het signaal van de satelliet kunnen niet door metaal heen. Als de vorm en het formaat van de schotel in orde zijn, zal de signaalopbrengst ook voldoende zijn voor een goed beeld.

   

  De schotelantenne die we hier testen is echter niet van metaal, maar van glashelder kunststof. Kunststof laat elektromagnetische golven ongehinderd passeren; van reflectie is dus geen sprake. Om de golven toch te reflecteren en bundelen is er een metalen vlechtwerk in de kunststof schotel aangebracht. Dit metalen gaas heeft een open structuur: je kunt er gewoon doorheen kijken. Of een dergelijke schotel werkt of niet is afhankelijk van de golflengte van het signaal en de diameter van de gaatjes in het vlechtwerk. In theorie mogen de gaatjes in het vlechtwerk niet groter zijn dan een tiende van de golflengte van de te reflecteren radiogolven. Als we kijken naar de te ontvangen satellietzenders zien we dat de hoogste frequentie ongeveer 12,750 gigahertz is. De golflengte van deze frequentie is ongeveer tweeënhalve centimeter. De gaatjes in het gaas van de schotel mogen dus niet groter zijn dan tweeënhalve millimeter. Om het geheel wat begrijpelijker te maken, kunnen we de schotel vergelijken met een tennisracket. Ook een tennisracket heeft gaatjes, maar toch gaat de tennisbal er niet doorheen. De bal is namelijk veel groter dan de gaatjes in het vlechtwerk, en wordt dus keurig teruggeslagen. Bij de doorzichtige schotel gaat het net zo: de golven zijn veel groter dan de gaatjes en worden gereflecteerd zoals bij een dichte schotel.

   

  De praktijk

  Nu we weten hoe een dergelijke schotel werkt, wordt het tijd om te controleren of   de schotel dit principe in de praktijk waarmaakt. Om goed te kunnen vergelijken hebben we een testopstelling gemaakt met twee schotelantennes: de transparante Digi1 TR-60 en een standaard schotelantenne van vergelijkbare afmeting. We kozen voor de meestverkochte schotel van Nederland: de stalen Triax TDS 64. In beide schotels gebruiken we een Smart Titanium LNB met een ruisgetal van 0,2 dB. De beide LNB’s zijn van te voren gecontroleerd om er zeker van te zijn ze even goed zijn. Beide schotels zijn met een coaxkabel van het merk Belden aangesloten op een eigen testontvanger. Deze testontvangers zijn twee identieke Hauppauge DEC-3000-S ontvangers. De kabellengte is voor beide schotels uiteraard identiek.

   

  Gedurende een drietal weken blijken de schotelantennes een nagenoeg gelijk gedrag te hebben. Beide zijn betrouwbaar wat ontvangst betreft en hebben geen van beide last van blokken of uitval. Tijdens regen en zware mist blijft het beeld volledig in tact, en ook de zwakke transponders blijven het doen zonder blokken in beeld. Erg zwaar weer hebben we helaas niet gehad, dus om te weten hoe de schotel presteert onder extreme weersomstandigheden moeten we onze toevlucht nemen tot de digitale satellietmeter.

   

  Meten is weten

  De gebruikte satellietmeter is een PROMAX Prolink-3. Om te weten wat de schotel in zijn mars heeft, hebben we de meetresultaten van de Triax en de Digi1 naast elkaar gelegd. We hebben de signaalsterkte gemeten van de totale combinatie van schotel en LNB en gekeken naar de C/N-verhouding bij beide schotels. Deze ‘carrier-to-noise ratio’ geeft aan wat het verschil is tussen de sterkte van de draaggolf en de ruis in het signaal. Als laatste hebben we de zogeheten BER (Bit Error Rate) meting gedaan. Uiteraard hebben we de metingen op de voor ons belangrijkste frequenties gedaan, zodat we een duidelijk beeld krijgen van de ontvangst van de Nederlandse zenders.

   

  Bij de signaalsterktemeting blijkt de Triax iets beter te presteren. Toch blijven de verschillen in signaalsterkte van de twee schotels binnen ongeveer 1 dB. Alleen op de frequentie van de zender Mezzo is er een iets groter verschil te zien (1,9 dB). Als we kijken naar de C/N-waarde zien we een iets groter verschil. Hier presteert de transparante schotel duidelijk iets lager dan verwacht. Bij een aantal zenders is het verschil meer dan 2 dB. Dit is een duidelijke aanwijzing dat de ‘slechtweer-reserve’ van de transparante schotel iets minder is dan bij de Triax: bij zeer slecht weer kan dit tot een mindere beeldkwaliteit leiden. De laatste meting die we hebben gedaan is de BER-meting. Deze meting vertelt ons welke fouten de meter tegenkomt in het digitale domein van het signaal - met andere woorden: hoeveel foute bits de meter ziet. Ook bij de BER-meting presteert de Triax beter dan de transparante schotel. Een duidelijk, maar allerminst verontrustend resultaat.

   

  Conclusie

  De praktijktest laat duidelijk zien dat de transparante schotel in normale weersomstandigheden niet wezenlijk onderdoet voor een volledig stalen schotel. De verschillen die werden gemeten zijn niet verontrustend, en kunnen deels verklaard worden door de iets grotere diameter van de Triax (64 cm versus 60 cm). De Digi1 heeft wel een iets lagere slechtweer-reserve. Dat wil zeggen dat de transparante schotel bij zeer slecht weer iets eerder zal uitvallen dan de stalen antenne. In dit geval hebben we het natuurlijk over erg barre omstandigheden, zoals zeer zware regenval, sneeuw of onweer. Uiteindelijk zal in dit weer ook de beste schotel het laten afweten.

   

  De transparante schotel presteert in de normale omstandigheden tot volle tevredenheid. Door het onopvallende uiterlijk is deze schotel natuurlijk de ideale oplossing op het balkon van een appartementencomplex. Maar ook bij een mooie villa in de tuin zal de Digi1 niet misstaan. De bevestiging van de Digi1 is eveneens uitgevoerd in transparante kunststof. Dat verhoogt het onopvallende karakter en ziet er fraai uit, maar het maakt voor het oog een wat fragiele indruk. Tijdens het testen hield de schotel zich echter prima. Het is overigens altijd aan te raden om een schotel te monteren op een beschut plaatsje uit de wind.

   

  Door de prijs hoeft u zich niet te laten afschrikken. Vergeleken met een stalen schotel betaalt u voor de Digi1 hooguit een paar tientjes extra; niet zo veel gezien de prijs van een complete satellietontvangstinstallatie.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Win de Italiaanse misdaadfilm L'immortale

   Win de Italiaanse misdaadfilm L'immortale

   Nadat zijn beste vriend Genny hem in de borst schiet, tuimelt Ciro in het donkere water van de Golf van Napels. Maar wat gefluisterd wordt, klopt: niets of niemand kan ‘de onsterfelijke’ doden. Ciro gaat elke uitdaging aan in een wereld waarin onsterfelijkheid zijn noodlot is. Totaal TV mag vijf keer een streamstart voor deze Italiaanse film weggeven.

  TV-TIP Downton Abbey

  Downton Abbey
  BBC First om 05:05 uur
  Het is 1920 en terwijl Engeland de wonden likt na de Eerste Wereldoorlog lijkt de wereld van Downton nog veilig en sereen, maar hoe lang zal dat duren?

  TV-TIP Steenrijk, straatarm

  Steenrijk, straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  De Rotterdamse familie Baas laat de schuldsanering even voor wat het is en ruilt met de Blaricumse muziekbons Hans van Hemert en zijn gezin.

  Interview

  • Tom Waes Reizen Waes

   Tom Waes

   Reizen Waes

   Tom Waes reisde begin dit jaar af naar Japan, onder andere vanwege de Olympische Spelen. Die werden uitgesteld, maar Toms reportages kunnen we gewoon zien.
   Reacties0 reactie(s)