1. Tests

  Dream Multimedia DM 500HD: Een droomontvanger

  De goedkoopste HD-ontvanger van Dream Multimedia lijkt veel op zijn voorganger, de DM 800HD. In de praktijk blijkt zelfs dat hij hem overtreft.
  Jarco Kriek
  13 april 2016
  0.0
  comments 2
  Dream Multimedia DM 500HD: Een droomontvanger

  De goedkoopste HD-ontvanger van Dream Multimedia lijkt veel op zijn voorganger, de DM 800HD. In de praktijk blijkt zelfs dat hij hem overtreft.

  Net als de Dreambox DM 800HD is de DM 500HD piepklein. Vergeleken met zijn voorganger missen we het OLED display en de mogelijkheid om een interne harddisk te plaatsen. Dat is overigens geen groot gemis. Het display op de DM 800HD was eigenlijk te klein, en de plaats voor een harddisk is bij de DM 500HD benut voor een ventilator. Door de kleine behuizing was warmteontwikkeling bij de DM 800HD een probleem, dat vooral de prestaties van de tuner beïnvloedde. Dat is met de ventilator in de DM 500HD opgelost. Daarnaast is er de mogelijkheid om een externe harddisk via e-SATA aan te sluiten.

  Dat de ontvanger zijn beste prestaties behaalt als hij op het internet is aangesloten, wordt direct duidelijk. Slechts een summiere snelstarthandleiding, in het Duits en Engels, is bijgesloten. De uitvoerige handleiding moet eerst op het internet worden gedownload. Opvallend is ook dat dit de eerste Dreambox is met een HDMI-aansluiting. Alle voorgaande HD-ontvangers van dit merk waren voorzien van een DVI-aansluiting. Overigens wordt HDCP niet via HDMI ondersteund.

  De Dreambox DM 500HD wordt gevoed met een externe 12 volts voeding. Zo wordt er ruimte bespaard in het doosje - een reden waarom de ontvanger zo klein van formaat is - maar hierdoor kunnen we hem ook mobiel gebruiken op de camping. Een HDMI-kabel wordt meegeleverd, evenals de bekende Dreambox-afstandsbediening. De perfect in de hand liggende afstandsbediening werkt perfect en is voor de verandering eens in het zwart uitgevoerd.

  De Dreambox DM 500HD heeft alleen een interne kaartlezer, geen Common Interface (CI). Dat is op zich geen probleem. De meeste satellietontvangers die op het Linux-besturingsysteem werken en beschikken over CI-sloten hebben een slechte CI-handling. Hierdoor zijn deze vrijwel nooit probleemloos te gebruiken. Ook deze HD-satellietontvanger werkt op Linux.

  Via de originele firmware die Dream Multimedia in deze ontvanger levert is de interne kaartlezer niet met de CanalDigitaal of TV Vlaanderen smartcard te gebruiken. De oplossing kan worden gevonden in alternatieve hobbyfirmware. Deze is ook voor deze Dreambox beschikbaar. Om de ontvanger voor het zenderpakket van CanalDigitaal of TV Vlaanderen geschikt te maken, moeten we hem dus direct voorzien van alternatieve firmware. Er zijn diverse mogelijkheden. Wij kozen voor de firmware van PLi. Het plaatsen van de nieuwe firmware kan via twee manieren. Een moeilijke en langzame weg is via RS232. Wij kozen de makkelijkere manier via het thuisnetwerk. Via een speciale handeling met de Dreambox kunnen we deze in firmware-laadstand krijgen. Het is aan te raden om eerst in het menu te kijken welk IP-adres de router aan de ontvanger heeft gegeven. Via de webbrowser kunnen we de nieuwe firmware in de ontvanger plaatsen. Is dat gedaan, dan is het doorlopen van de installwizard voldoende om de ontvanger met de gewenste schotelinstallatie te configureren. Het menu bevat maar liefst 29 talen, waaronder Nederlands en Fries.

  Ook als we de PLi firmware in de ontvanger hebben zitten, werkt de kaartlezer nog niet direct. We moeten een zogenaamde softcam installeren. Aan te bevelen is de CCcam versie. Dit kunnen we via het internet doen. De CCcam wordt automatisch na het downloaden geïnstalleerd. En direct daarna zien we dat de interne kaartlezer probleemloos werkt met onze CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard. Nadeel is wel dat als de kaartlezer niet meer werkt er geen mogelijkheid is voor gebruik van een CI-module.

  De PLi firmware kan het beste worden gezien als een kale kerstboom. Men kan naar eigen inzicht deze optuigen met diverse plugins die via het menu van de ontvanger direct van het internet kunnen worden gedownload. Deze worden daarna ook direct automatisch geïnstalleerd. Zo is de bitrate viewer een aanrader, maar ook de Elektronische Programma Gids (EPG) kunnen we met plugins zo instellen dat de informatie niet vanaf de satelliet maar via het internet wordt gedownload. En hiermee is er voor vrijwel alle kanalen in Europa een meerdaagse EPG, meestal zelfs tot zeven dagen vooruit. Tip: installeer alleen plugins die u echt gebruikt. Dit houdt de ontvanger snel.

  Wat betreft de prestaties van deze Dreambox kunnen we kort zijn. Perfect. Doordat de Dreambox DM 500HD een snellere processor gebruikt dan zijn voorganger kunnen we snel doorzappen. Het beeld is subliem, ook als we SD-kanalen via HDMI bekijken. Mocht de ontvanger alleen gebruikt worden om naar SD-kanalen te kijken via scart, dan is de beeldkwaliteit ook zeer goed. In de PLi firmware is de mogelijkheid voor fastscan zenderlijsten aanwezig. We kunnen zowel de HD- als SD-fastscan zenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen inlezen en direct gebruiken.

  Als we een externe harddisk aansluiten kunnen we makkelijk meerdere programma’s opnemen. Deze moeten dan wel op één transponder uitgezonden worden. Dit komt omdat er slechts één DVB-S2 tuner beschikbaar is. Deze tuner is gevoelig, waardoor ook zwakkere satellietsignalen kunnen worden weergegeven. Bij gebruik van een externe schijf hebben we ook timeshift-mogelijkheden.

  Via het internet zijn er ook meerdere gratis settingseditors te downloaden. Hierdoor kan via een computer gemakkelijk de zenderlijst gepersonaliseerd worden. Om de beste prestaties uit deze ontvanger te halen is het koppelen aan het thuisnetwerk, en dus ook het internet, een must. Op deze manier kunnen we ook makkelijk met andere Linux-ontvangers in huis één smartcard delen. Als we een smartcard via het internet met ontvangers buiten ons eigen huis delen, is dat illegaal. En u raadt het al: ook dat is met deze Dreambox een mogelijkheid.

  Omdat er toch enige kennis van computertechniek nodig is, raden we deze ontvanger niet aan voor mensen die deze kennis ontberen. Vraag desnoods aan de verkoper of deze de ontvanger wil voorzien van hobbyfirmware. Als we bijvoorbeeld PLi in deze Dreambox hebben geplaatst, kunnen we zowat dagelijks via internet een nieuwe firmwareversie downloaden en automatisch laten installeren.

  De grote prestaties van deze kleine Dreambox hebben ons positief verrast. Stop verder met zoeken. In zijn segment is dit dé ontvanger van dit moment.

  GEEN INSTAPPER Computerkennis is een pre bij deze satellietontvanger. Alleen dan kun je van alle voordelen genieten.

  STROOMVERBRUIK Zeker niet onbelangrijk op de camping: het stroomverbruik varieert tussen de 18 en 25 watt.


  Reacties

 1. TV-TIP CupCakeCup

  CupCakeCup
  NPO 3 om 09:30 uur
  Nog één weekje school en dan is het kerstvakantie. Al die vreugde bij kinderen is te doen om de CupCakeCup, die sinds een paar jaar traditioneel te zien ?is op tv. Vandaag de voorronde: zestig baktalenten proberen een plekje in die finale te bemachtigen. Er zijn twintig plekken te verdelen, dus Robèrt en Remy moeten streng zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 14:40 uur
  Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij. Allemaal schaatsten ze in de ploeg met Sven Kramer en zouden ze zijn kroonprins worden. Door verschillende omstandigheden mislukte dat, maar nu laat ploeggenoot Patrick Roest toch écht zien dat Kramer voorbij is gestreefd. Vandaag schaatst de allrounder de 1.500 meter.