1. Tests

  Dream Multimedia DM7020 HD: HD-ontvanger met een gouden randje

  De Dream Multimedia 7020 HD is de opvolger van een legende. Worden onze hooggespannen verwachtingen op de testbank waargemaakt?
  Jarco Kriek
  15 mei 2016
  9.0
  comments 4
  Dream Multimedia DM7020 HD: HD-ontvanger met een gouden randje
  De Dream Multimedia 7020 HD is de opvolger van een legende. Worden onze hooggespannen verwachtingen op de testbank waargemaakt?

  We hebben lang moeten wachten op een nieuwe twin tuner ontvanger van Dream Multimedia. De Duitse fabrikant was pionier op het gebied van Linux-ontvangers en bracht jaren geleden als eerste een satellietontvanger op de markt die op dit besturingssysteem werkte. In het afgelopen jaar hebben Koreaanse fabrikanten Dream Multimedia voorbijgestreefd. 

  Dat is ook de schuld van de Duitse fabrikant zelf, die te lang heeft gewacht met het op de markt brengen van een twin tuner HD-ontvanger. Hierdoor was er een gapend gat tussen de single tuner HD-modellen en de Rolls-Royce in het Dreambox assortiment, de DM8000 HD, die maar liefst vier tuners kan herbergen. 

  Met de DM7020 HD wil Dream Multimedia het terrein dat men aan Koreaanse fabrikanten heeft verloren weer terugwinnen. De naam van de ontvanger verwijst naar een eerder succesmodel; een zeer populaire twin tuner, die echter geen HD kon weergeven. In de DM7020 HD probeert Dream Multimedia met gedeeltelijk gesloten firmware nieuwe onderdelen die men aan de functionaliteit van de Enigma2 firmware toe gaat voegen exclusief voor zichzelf te houden. Koreaanse fabrikanten achter merken als VU+, Xtrend en Clarke-tech maakten in het verleden vaak gebruik van research en ontwikkeling die Dream Multimedia in de Engima2 software stopte. Soms verscheen de naam ‘Dreambox’ zelfs doodleuk op het scherm bij deze satellietontvangers.

  Wat betreft vormgeving, design en duurzaamheid heeft Dream Multimedia zichzelf overtroffen. In de doos vinden we naast de HD-ontvanger ook een handleiding – jammer genoeg niet in de Nederland, maar alleen Engels en Duits – in een mooi boekje. De gebruiksaanwijzing is voorzien van foto’s die de mogelijkheden van de ontvanger goed duidelijk maken. In de doos vinden we verder een VIP-pakket waarmee men exclusieve toegang tot internetcontent kunnen krijgen, een wifi USB-stick, de stroomkabel en een echt prachtige afstandsbediening. Lekker in de hand liggend, goed werkend, een mooi verlichte zijkant en een uiterlijk dat hoort bij een HD-satellietontvanger uit het duurdere segment.

  De ontvanger zelf is bepaald geen plastic prul, maar een zwaar uitgevoerd apparaat in gedeeltelijk zwart pianolak. We kijken naar de achterzijde van de ontvanger en zien dat de Dreambox 7020 HD standaard wordt geleverd met één DVB-S2 satelliettuner zonder doorlusmogelijkheid en één gecombineerde tuner met doorlusmogelijkheid, die voor DVB-C (kabel) of DVB-T (Digitenne) gebruikt kan worden. De tuners zijn overigens verwisselbaar. De gebruiker kan dus alle wenselijke twin tuner varianten samenstellen die hij wil. 

  Er is één scartaansluiting en een A/V cinch aansluitmogelijkheid. Om te genieten van de sublieme beeldkwaliteit moet men deze ontvanger met een HDMI-kabel op de televisie aansluiten.

  Verder vinden we twee USB en een eSATA aansluiting. Hiermee kunnen we onder meer externe harde schijven aansluiten. Dat werkt probleemloos, maar onze voorkeur gaat toch uit naar een interne harde schijf. Deze is zelf makkelijk in te bouwen zonder grote kennis van elektronica. De netwerkaansluiting is bij Linux-ontvangers natuurlijk erg belangrijk. Het geeft de ontvanger veel multimediale mogelijkheden. 

  En dan de voorzijde, waarvan het design ons doet smelten van genot. Achter de frontklep – die met een magneetsluiting gesloten blijft - vinden we twee Common Interface-modules, twee smartcardlezers en een USB-ingang. Het display, een OLED-scherm, is een verrukking om te zien en geeft duidelijk alle gewenste informatie. Bij normaal gebruik wordt hier onder meer de zendernaam getoond, maar ook als we in het menu van de ontvanger bezig zijn zien we op dit display duidelijk wat we aan het doen zijn.

  Als we de ontvanger aanzetten zien we dat er een duidelijke opstartwizard aanwezig is. Toch blijven we van mening dat dit soort Linux-ontvangers in principe door de beginnende digitale kijker gemeden moet worden. Ze werken net even wat anders en in sommige punten wat ingewikkelder dan andere modellen. Wie echter openstaat om te leren hoe de ontvanger in elkaar zit, krijgt daar dan wel veel meer functionaliteit voor terug. 

  Met de standaard firmware van Dream Multimedia kunnen we eigenlijk weinig. We hebben het wel gebruikt voor het testen van de CI-handling. Zoals verwacht is dat niet erg goed, maar echt slecht kunnen we het ook niet noemen. Een ruime voldoende zullen we maar zeggen. En dat is voor een Linux-ontvanger eigenlijk bovengemiddeld, want dit soort ontvangers heeft altijd moeite met CI-modules. Om op een goede manier naar betaaltelevisie – bijvoorbeeld van CanalDigitaal of TV Vlaanderen – te kijken moeten we de interne kaartlezer gebruiken. 

  En daarvoor moeten we alternatieve firmware van makers als Gemini, Ozooon of Pli gebruiken. Nu valt Pli voor deze HD-satellietontvanger eigenlijk af. Omdat de maker zich niet achter het nieuwe beleid van Dream Multimedia omtrent Enigma2 schaart, kan men geen gebruik van Engima 3.2 maken. We kiezen daarom voor de Ozooon firmware om verder te testen.

  Als we deze nieuwe firmware in de ontvanger hebben geplaatst – en dat gaat na het lezen van de handleiding vrij makkelijk – kunnen we de softcam installeren. Vanaf dat moment kunnen we de interne kaartlezers voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken. Dit gaat goed, maar het blijft natuurlijk een oplossing via emulatie. Toekomstige werking lijkt – zeker omdat er hobbyisten bij firmware-updates betrokken zijn – in orde, maar kan niet gegarandeerd worden. 

  Het zappen verloopt goed. Niet elke leverancier van alternatieve firmware biedt fastscan ondersteuning, maar op het internet vinden we veel zenderlijsten die we via de computer makkelijk in de ontvanger kunnen plaatsen. En dan is er geen vuiltje aan de lucht. 

  Wel vinden we een compleet nieuwe mogelijkheid voor deze Dreambox 7020 HD en dat is blindscan. Hiermee wordt het frequentiespectrum in stukjes gehakt en bij elk stukje wordt naar een beschikbaar signaal gezocht. Het nadeel is dat een blindscan enige tijd in beslag neemt. Het voordeel is dat vrijwel elke tv- of radiozender door de ontvanger gevonden wordt. Blindscan is daarom bij feedhunters populair. De blindscan optie verloopt soepel: veel zenders worden in relatief korte tijd gevonden. Ook 4:2:2 uitgezonden feeds en tv-kanalen, maar deze kan de Dreambox helaas niet weergeven.

  De Dreambox 7020 HD mag dan enkele honderden euro’s duurder zijn dan Koreaanse twin tuner Linux-ontvangers, maar dat is zeker aan de kwaliteit van de ontvanger af te zien. We zien dat Dream Multimedia gebruik maakt van kwalitatief hoogwaardigere componenten, en dat ook het voedingsgedeelte verbeterd is ten opzichte van eerdere modellen. Niet dat Koreaanse concurrenten slecht zijn. Beide doen waar ze voor gemaakt zijn: het ontvangen en decoderen van tv- en radiozenders. Ook maken ze allebei stoute en soms illegale zaken als cardsharing mogelijk. Maar het is net als met auto’s: alle modellen rijden, maar een enkeling biedt wat extra mogelijkheden die het rijplezier aangenamer maken. Op dezelfde manier maakt de DM7020 HD de ontvangst van digitale kanalen aangenamer. Voor wie veel programma’s tegelijk wilt opnemen is deze HD-ontvanger ook een aanrader. In onze test konden we makkelijk zes kanalen tegelijk opnemen.


  CATEGORIE We hebben de Dreambox DM7020 HD getest in de categorie multimedia-ontvangers. Ontvanger beschikbaar gesteld door Bombeeck, Eindhoven.


  FIRMWARE We hebben de Dreambox DM7020 HD gebruikt met recente firmware van diverse makers. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital.

  Reacties

 1. TV-TIP Jamie & Jimmy's Food Fight Club

  Jamie & Jimmy's Food Fight Club
  24Kitchen om 20:00 uur
  Die gast naast Jamie Oliver ken je misschien van Star Wars. De vertolker van Luke Skywalker kreeg onlangs zelfs een asteroïde naar hem vernoemd: Hamill. Met de Britse tv-kok gaat Mark kijken waar zijn favoriete gerecht vandaan komt. 'Luke, I'm your farmer.'

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Loft

  Loft
  NPO 3 om 20:25 uur
  Onze zuiderburen maakten met Loft een fantastische film over liefde, lust en verraad. Antoinette Beumer maakte een Nederlandse remake met het ijzersterke gegeven van een aantal mannen dat in het geheim een appartement deelt, om ongestoord te hoeren en sloeren. De acteurs zetten hun veelseisende rollen vlekkeloos neer.