Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Een klasse apart

  Apple heeft zichzelf overtroffen met de nieuwe versie van de iPad Pro. Wie ermee aan de slag gaat, wil al snel geen andere tablet meer.
  Jarco Kriek
  20 november 2018
  10
  comments 1
  Een klasse apart

  De iPad Pro 2018 is de derde generatie van de luxe tabletfamilie van Apple en wordt in twee schermformaten op de markt gebracht. Als eerste is er een 11 inch model. Dit is de opvolger van het model met een schermformaat van 10,5 inch uit de vorige generatie. Ook werd er een nieuwe iPad Pro met een schermformaat van 12,9 inch gepresenteerd. Deze gebruiken we in deze test.

   

  Randen verdwenen

  Met de uitvoering van deze fors uitgevallen tablet verrast Apple in positieve zin. De vorige iPad-modellen met een scherm van 12,9 inch waren lomp, lagen niet lekker in de hand en waren dus hoofdzakelijk geschikt om in een houder of standaard gebruikt te worden. Met de nieuwe iPads is dat anders. Het displayformaat is hetzelfde gebleven, maar omdat de randen om het scherm vrijwel verdwenen zijn is deze iPad Pro kleiner en handzamer. Natuurlijk is het nog steeds een groot apparaat, maar niet te groot om het ook in de hand comfortabel te kunnen gebruiken. De nieuwe, compactere uitvoering maakt het overwegen van een groter formaat iPad de moeite waard. Vergeleken met een kleinere tablet is een avondje bingewatchen of live tv-kijken op de 12,9 inch iPad Pro echt een betere ervaring.

   

  Beeldscherm

  Maar wat is er nu precies aan de iPad Pro vernieuwd? Niet het technische deel van het beeldscherm. Apple gebruikt in de nieuwe iPad Pro geen OLED-beeldscherm maar blijft hangen bij een - overigens wel verbeterde – variant van Retina. Dit is feitelijk een lcd-display. Apple spreekt bij deze versie iPad Pro van Liquid Retina: een door Apple zelf bedachte naam voor een Retina-beeldscherm met afgeronde hoeken. Hoewel OLED feitelijk een beter beeld weergeeft, kunnen we niets aanmerken op de beeldkwaliteit van de iPad Pro 2018. Die is gewoon zeer goed.

   

  Uiterlijk

  In het ontwerp van de iPad Pro 2018 valt direct het ontbreken van de home-knop op. Bij deze iPads is voor het eerst de Home-knop vervangen door de gezichtsherkenningtechniek Face ID. En ook Face ID is door Apple verder verbeterd. Zo wordt het gezicht van de gebruiker vanuit meer hoeken goed herkend. We hoeven dus niet per se recht voor het scherm te gaan zitten om de iPad te ontgrendelen. In de testperiode gebruikten we Face ID zeer uitvoerig en het aantal keren dat de gezichtsherkenning ons in de steek liet, kunnen op de vingers van twee handen geteld worden. In deze gevallen kan de iPad Pro altijd met een zescijferige, zelf in te stellen code ontgrendeld worden. Wat ook direct opvalt, is het ontbreken van de Lightning-aansluiting. Apple kiest bij de iPad Pro 2018 - net als bij de nieuwe versies van de Macbook Air en Macbook Pro - voor om de meer universele USB-C aansluiting. Deze poort wordt echter alleen voor de stroomvoorziening gebruikt. Als we op deze aansluiting een opslagapparaat zoals een USB-stick aansluiten, dan wordt deze niet door de iPad herkend. Apple levert standaard een nogal opvallende USB-kabel bij deze iPad Pro, namelijk een model met aan beide zijden een USB-C aansluiting. Het koppelen van de iPad Pro aan een computer is hierdoor voor een deel van de kopers een probleem. Zij moeten op zoek naar een geschikte USB-kabel.

   

  Krachtpatser

  Apple stelt dat de iPad Pro 2018 qua rekenkracht en snelheid gelijk is aan de Xbox One spelconsole. In onze praktijktest kunnen we bevestigen dat de nieuwe tablet een krachtpatser is. De technische specificaties laten zien dat de nieuwe door Apple ontwikkelde A12X-chip wordt gebruikt. Dit is een octacore processor en beschikt dus over acht kernen. De GPU beschikt over zeven kernen en is eveneens door Apple gemaakt. Opzienbarend is ook de forse uitbreiding van het RAM-geheugen. De iPad Pro 2018 heeft een geheugen van 6GB en dat is 2GB groter dan in de vorige versies. De iPad Pro is verkrijgbaar met een opslaggeheugen van 64GB, 256GB, 512GB of 1TB. De prijzen variëren van iets minder dan 900 euro tot iets boven de 2100 euro. En daarmee is deze tabletreeks echt prijzig. Maar dat zijn we natuurlijk van Apple gewend.

   

  Alle toepassingen

  De iPad Pro is door het hoge krachtpatser-gehalte zeer multifunctioneel. Natuurlijk kan met de tablet op het internet worden gesurft, e-mail gelezen en sociale media worden bijgehouden. Voor de lezers van tv-gids Totaal TV is het belangrijk om te weten dat het kijken naar tv- en videocontent via apps als Netflix, Videoland, NLziet en de mobiele streamingdiensten van aanbieders als Ziggo, KPN en Canal Digitaal probleemloos verloopt. Ook spellen kunnen zonder problemen soepel gespeeld worden, of het nu gaat om een snel racespel, een shooter of scrabbelen via Wordfeud. Maar ook veel rekenkracht vergende grafische applicaties kunnen op de iPad Pro 2018 gedraaid worden. Eigenlijk kunnen we stellen dat de nieuwe tablet niet voor de nieuwste versie van de Macbook Pro onderdoet. En dit rechtvaardigt dan wel een beetje de hoge prijs van de iPad Pro. Voor wie de tablet echt als vervanger van een laptop wil gaan gebruiken, kunnen enkele optionele accessoires een uitkomst zijn. Zo is er een speciaal voor deze iPad Pro ontwikkeld toetsenbord en een nieuwe versie van de Apple Pencil te koop. Maar ook hierbij geldt dat deze accessoires vrij prijzig zijn.

   

  Op alle fronten beter

  Bij Apple is natuurlijk elke nieuwe generatie iPad een verbetering op zijn voorganger. Maar bij de iPad Pro 2018 is dit wel extreem zichtbaar. Niet alleen het uiterlijk is anders, maar bijvoorbeeld ook onder de motorkap is flink gesleuteld en werd de nieuwe iPad Pro veel krachtiger. Zeker nu een versie van Photoshop voor de iPad is aangekondigd, wordt de tablet voor een grotere groep gebruikers – zowel privé als zakelijk – interessanter. Net als beeldkwaliteit is het geluid bij een tablet belangrijk. Aan beide kanten van de iPad Pro zijn twee speakers te vinden. Deze vier speakers geven een goede geluidservaring. De mini-jack koptelefoonaansluiting is bij de iPad Pro verdwenen. Dit maakt de tablet dunner en zorgt er tevens voor dat de tablet beter in de hand ligt. Om met een koptelefoon te kunnen luisteren is dus een bluetooth-oplossing nodig, zoals de Apple Airpods.

   

  Conclusie

  Het kost wat, maar de iPad Pro 2018 is echt de beste tablet die op dit moment verkrijgbaar is. Sneller, mooier, beter in de hand liggend en hip in zijn uiterlijk. Mocht u nog een leuk cadeautje zoeken om uzelf met Sinterklaas of Kerstmis te verblijden, dan is dit apparaat een aanrader. U zult niet worden teleurgesteld.

  Reacties

 1. TV-TIP Find It, Fix It, Sell It

  Find It, Fix It, Sell It
  Discovery Channel om 19:30 uur
  Wat de American Pickers doen in Amerika, doen Henry Cole en Simon O’Brien aan de overkant van Het Kanaal. De energieke Britten reizen stad en land af en gaan in muffe schuurtjes en bedompte kelders op zoek naar vergeten spulletjes die ze op hun eigen unieke wijze kunnen pimpen en voor de hoofdprijs kunnen verkopen.

  TV-TIP Hunted VIPS

  Hunted VIPS
  NPO 3 om 20:25 uur
  Terwijl het oliedomme gedrag van de vloggende zangeres Famke Louise en haar vriend, de niet veel slimmere oud-profvoetballer Denzel Slager, hen al binnen 24 uur in de armen van de hunters dreef, loopt een aantal bekende koppels nog vrij rond. Zij proberen tijdens de finale het extractiepunt te bereiken voordat ze alsnog in de kladden worden gegrepen. Zijn ze op tijd?

  Interview

  • *

   Monic Hendrickx

   Arcadia

   Monic Hendrickx en regisseur Tim Oliehoek vonden het fijn om een tijdje in de futuristische wereld van de nieuwe serie Arcadia rond te lopen, maar ze zouden daar nooit willen wonen.
   Reacties0 reactie(s)