Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Een nieuwe standaard

  We hebben er lang op gewacht, maar het vlaggenschip van VU+ is nu eindelijk verkrijgbaar. Is de VU+ Ultimo 4K zijn forse prijskaartje waard?
  Jarco Kriek
  25 april 2017
  10
  comments 3
  Een nieuwe standaard

  Met zijn nieuwe ontvanger wil VU+ een nieuwe standaard zetten. Dat begint al bij de doos waarin de VU+ Ultimo 4K wordt geleverd: die straalt klasse uit. De inhoud doet daar niet voor onder. Het apparaat is stijlvol en prachtig vormgegeven en wordt compleet met alle benodigde accessoires geleverd. Zo vinden we de van VU+ bekende afstandsbediening, een stroomkabel, een HDMI-kabel van zeer goede kwaliteit, aansluitkabels en benodigdheden om een harde schijf in de ontvanger te plaatsen, en een doorluskabel voor de satelliettuner.

   

  Display

  De voorzijde van de VU+ Ultimo 4K wordt prominent opgesierd door het 4 inch TFT-kleurendisplay. Dit kan niet alleen zendernaam en informatie weergeven, maar ook zenderlogo's kunnen worden getoond. En dat is nog niet alles. Het display kan ook als minitelevisie fungeren en een ander kanaal tonen dan via de aangesloten tv wordt weergegeven. Verder vinden we onder de frontklep twee interne kaartlezers die voor de Conax-codering geschikt zijn. Met een softcam worden deze kaartlezers onder meer geschikt voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Tevens zijn er twee Common Interface-sloten aanwezig. Deze kunnen met CI+ overweg. In onze test konden we zonder problemen de nieuwe Viaccess Orca module en de witte CI+ module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruiken. Maar ook de CI+ modules van het Duitse HD+ en het Italiaanse Tivusat zijn gewoon bruikbaar.

   

  Aansluitingen

  Een blik op de achterzijde van de VU+ Ultimo 4K leert ons dat het apparaat plaats biedt aan drie insteektuners. De Ultimo 4K is een hybride ontvanger, geschikt voor ontvangst van DVB-S/S2, DVB-C en DVB-T/T2. Dankzij de gigabit netwerkaansluiting komt daar interactieve tv en IPTV bij. Verder zien we een HDMI ingang en HDMI uitgang. De beide HDMI-poorten gebruiken de nieuwe 2.0 technologie en zijn dus volledig geschikt voor 4K Ultra HD. Het apparaat beschikt over vier USB-poorten, waarvan drie snelle 3.0 aansluitmogelijkheden. Ten behoeve van audio zijn er de analoge cinch en de digitale S/PDIF aansluitmogelijkheden. De ontvanger heeft een ingebouwde voeding en een hardwarematige aan/uit-schakelaar. Bluetooth en wifi zijn ingebouwd: het gaat hierbij om Bluetooth 4.0 en dual band 2,4 en 5GHz draadloos internet.

   

  Verwisselbare tuners

  De drie tunersloten van de VU+ Ultimo 4K bieden plaats aan verwisselbare tuners. Standaard wordt hij met een DVB-S2 FBC-tuner in het eerste tunerslot geleverd. Daarna kan men zelf kiezen tussen verschillende insteektuners. Voor satelliet is er de DVB-S2 FBC-, de DVB-S2 dual- en de DVB-S2-tuner. Voor kabelontvangst kan men kiezen tussen de DVB-C FBC-, de DVB-C/T2 dual- en de DVB-C/T2-tuner. De laatste twee genoemde insteektuners zijn zowel voor ontvangst van digitale kabel als aardse ethersignalen (Digitenne) geschikt.

   

  FBC-tuners

  Net als de VU+ Uno 4K beschikt ook deze grotere broer over de keuzemogelijkheid voor zogeheten FBC-tuners. FBC staat voor Full Band Capture; een interessante techniek die nog maar door weinig satelliet- en kabeldecoders wordt ondersteund. Een DVB-S2 FBC -tuner beschikt over een stukje speciale technologie waardoor in feite tot acht tuners in de decoder aanwezig zijn. Deze kunnen afzonderlijk van elkaar functioneren. Hierdoor wordt het mogelijk om acht zenders op te nemen of naar een ander scherm te streamen, zelfs als ze op verschillende transponders worden uitgezonden. Het aantal gelijktijdig en afzonderlijk te gebruiken tuners is afhankelijk van de gebruikte LNB op de schotelantenne. Met een Unicable LNB is het volledige aantal van acht tuners beschikbaar. FBC brengt dus een groot voordeel met zich mee. Zo kunnen we meerdere programma's tegelijk opnemen terwijl we in de huiskamer naar de televisie kijken en gelijktijdig elders in huis op de tablet. Alles onafhankelijk van elkaar en dat met slechts één decoder in de huiskamer. Dezelfde mogelijkheden zijn bij de DVB-C FBC-tuner aanwezig: men heeft met deze tuner altijd acht tuners ter beschikking. In de configuratie die we bij ons testmodel gebruikten (DVB-S2 FBC, DVB-C FBC en DVB-S2 Dual) hebben we maar liefst achttien tuners tot onze beschikking, waarmee we zenders verdeeld over drie satellieten én het Ziggo kabelnetwerk konden ontvangen. We verwachten niet dat veel mensen de achttien tuners werkelijk gelijktijdig zullen gebruiken, maar technisch is deze mogelijkheid in ieder geval binnen handbereik.

   

  Dual HD transcoding

  Waar die extra tuners zeker bij van pas komen, is het bekijken van zenders op de tablet en smartphone. De VU+ Ultimo 4K beschikt over dual HD transcoding. Dat wil zeggen dat gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar videocontent in HD-kwaliteit vanaf de Ultimo 4K naar twee mobiele apparaten gestreamd kan worden. Streamen in 4K Ultra HD-kwaliteit is nog niet mogelijk. Als het apparaat goed ingesteld wordt, is het ook mogelijk om naast via wifi ook via het internet te streamen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op vakantie naar alle zenders te kijken die u thuis met de Ultimo 4K via satelliet, kabel of ether ontvangt. De apps voor mobiel kijken van aanbieders als Ziggo, CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden hierdoor overbodig. Door toepassing van geoblocking zijn deze apps in het buitenland toch al onbruikbaar: een probleem dat zich met de Ultimo 4K niet voordoet. Hiermee kan men overal in de wereld waar voldoende bandbreedte beschikbaar is naar de thuis te ontvangen zenders kijken.

   

  Snel

  De VU+ Ultimo 4K is een zeer snel apparaat. Dat is goed merkbaar bij het zappen tussen tv-zenders. Dit komt vooral door het technisch hart, dat bestaat uit een 20000 DMIPS snelle 1500MHz quad core ARM-processor. Hieraan gekoppeld is een 4GB eMMC flash en een 3GB DDR3 DRAM geheugen. Het is daarom jammer dat de fabrikant de hierdoor beschikbare mogelijkheden niet ten volle benut. Zo zou Ultimo 4K met enig programmeerwerk moeiteloos 4:2:2 uitgezonden feeds kunnen weergeven. Maar dit is op dit moment helaas nog niet het geval. De techniek 4:2:2 wordt alleen gebruikt bij tijdelijke satellietverbindingen, de zogeheten feeds. Omdat slechts een beperkt deel van de kopers van dit apparaat deze mogelijkheid daadwerkelijk gaat gebruiken, is de kans groot dat de fabrikant niet gaat investeren in de ondersteuning van 4:2:2. Ook de ontvangst van multistream uitgezonden signalen en de nu nog exotische maar in de toekomst belangrijke en bandbreedtebesparende uitzendtechniek DVB-S2X worden met de huidige insteektuners niet ondersteund.

   

  Veel mogelijkheden

  Een iets groter minpunt is het ontbreken van blindscan bij de FBC-tuners. Ook hierbij is te hopen dat de fabrikant tijd gaat steken om dit in de toekomst mogelijk te maken. Verder zijn de satellietmogelijkheden zeer uitgebreid. Alle andere zoekmogelijkheden worden ondersteund. De VU+ Ultimo 4K is een open source Linux ontvanger die werkt op de Enigma2 firmware. We kunnen kiezen uit firmware van diverse hobbygroepen, waaronder OpenPli en VTI. Met OpenPli is ook de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte fastscan zoekmogelijkheid binnen handbereik. Verder worden bij satellietontvangst alle DiSEqC-protocollen en Unicable ondersteund. In onze test bedienden we gelijktijdig een draaibare schotelantenne en een multisat-schotelinstallatie met twaalf LNB's.

   

  Opnemen

  De VU+ Ultimo 4K heeft geen eSATA aansluiting, maar die is ook niet nodig om een harde schijf aan te sluiten. Intern kan namelijk een 2,5 of 3,5 inch harde schijf in het apparaat worden geplaatst. Een externe harde schijf kan worden aangesloten op een snelle USB 3.0 poort. Hiermee is het zelfs mogelijk om programma's van twee Ultra HD-kanalen gelijktijdig op te nemen. Het aantal programma's dat gelijktijdig en zonder codering op een harde schijf kan worden opgenomen, is vooral afhankelijk van de persoonlijke configuratie van de gebruiker. In onze test konden we tien programma's van verschillende zenders, deels gecodeerd en deels ongecodeerd uitgezonden, gelijktijdig op de interne harde schijf opslaan. Hieronder bevonden zich twee ongecodeerde Ultra HD-zenders.

   

  Hybride

  De VU+ Ultimo 4K kan naast DVB-S/S2, DVB-T/T2 en DVB-C ook televisie via het internet ontvangen. Zo is de mogelijkheid voor gebruik van HbbTV aanwezig. Met de VTI of OpenPli firmware dan kan door via het installeren van add-ons meer IP-functionaliteit worden toegevoegd. Denk hierbij aan de ontvangst van honderden tv-zenders en tienduizenden radiozenders van over de hele wereld. Met gebruik van de aanwezige webbrowser wordt dit aantal nog hoger. Het bekijken van video's kan onder meer via YouTube. Ook kunnen we via het thuisnetwerk mediabestanden als films, muziek en foto’s naar de Ultimo 4K streamen. Hiervoor gebruiken we de ingebouwde mediaspeler, die ook mediabestanden vanaf USB afspeelt. Omgekeerd werkt het ook: door de Ultimo 4K ontvangen programma's kunnen we probleemloos via het thuisnetwerk op een NAS-server opnemen en archiveren.

   

  Beeldkwaliteit

  Het belangrijkste van een tv-ontvanger is natuurlijk de beeldkwaliteit. Daar kunnen we echt heel kort over zijn: die is perfect. Dat geldt zowel voor kanalen in Ultra HD, HD als SD. Hierbij moet natuurlijk wel aangetekend worden dat de beeldkwaliteit in grote mate afhankelijk is van de kwaliteit van het bronsignaal. Als die in orde is, dan is de beeldweergave op de televisie subliem. Natuurlijk is voor het bekijken van Ultra HD-content wel een Ultra HD-televisie nodig.

   

  Bediening

  We hebben in deze test slechts enkele mogelijkheden van de VU+ Ultimo 4K uitgediept. Maar het veelzijdige apparaat biedt nog meer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan HD Picture in Picture, Wake on Wireless LAN en de aanwezigheid van virtuele tuners om het aantal beschikbare tuners in het apparaat nog groter te maken. Ondanks de veelzijdigheid is de bediening van het apparaat eenvoudig. Dit komt vooral dankzij de gebruikte hobbyfirmware. Dat geldt ook voor de eerste installatie. Met een stappenplan en duidelijke informatie in beeld kan echt iedereen de Ultimo 4K voor gebruik instellen.

   

  Conclusie

  We hebben in de afgelopen jaren veel ontvangers onze testbank zien passeren, maar nooit stond er een apparaat met zoveel mogelijkheden als de VU+ Ultimo 4K. De Ultimo 4K is voor de veeleisende kijker zijn aankoopprijs meer dan waard. Voor deze groep kijkers is de VU+ Ultimo 4K de ultieme droomdoos.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  VU+VU+ Ultimo 4KUltra HD4KHEVC/H.265hybrideEnigma2dual HD transcoding

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de streamstart van The Investigation

   Gebaseerd op het echte onderzoek naar de ‘duikbootmoord’, is The Investigation een integer drama waarin de aangrijpende zaak van de vermoorde jonge Zweedse journaliste Kim Wall wordt onderzocht. Totaal TV mag vijf keer de MyLum-streamstart van dit spannende true crime-drama weggeven.

  TV-TIP Eus' boekenclub

  Eus' boekenclub
  NPO 2 om 19:20 uur
  De Boekenweek mag dan wel uitgesteld zijn, het weerhoudt Özcan Akyol er niet van om op de literaire toer te gaan.

  TV-TIP Erin Brockovich

  Erin Brockovich
  RTL 8 om 20:25 uur
  Gescheiden moeder Erin Brockovich krijgt een baan bij een advocatenkantoor en ziet dit als de kans om zich te bewijzen.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Kinderen kopen een huis

   Leonie ter Braak gaat samen met kinderen én makelaar Geert Klaver op huizenjacht. Elke aflevering leren we een nieuw gezin kennen.
   Reacties0 reactie(s)