1. Tests

  Elium Elipsus: Liefde op het eerste gehoor

  De Elium Elipsus valt op alle vlakken op. Niet alleen zijn uiterlijk is duidelijk anders, maar ook de prestaties zijn opvallend.
  1 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Elium Elipsus: Liefde op het eerste gehoor

  In de afgelopen jaren zijn op de redactie van TVSatellite heel wat satellietontvangers de revue gepasseerd. Ontvangers van dubieuze afkomst, plakmerkontvangers, standaard zapdozen en echte topontvangers. Bij elke test letten we op beeld- en geluidprestaties. De meeste ontvangers doen het zonder meer goed, en maar heel af en toe komen we een ontvanger tegen die opvalt door een betere of soms slechtere prestatie. De ontvanger die we dit keer testen valt op alle vlakken op. Niet alleen zijn uiterlijk is duidelijk anders, maar ook de prestaties zijn opvallend.

   

  De ontvanger waar we het over hebben is de Elium Elipsus, een design-ontvanger uit Duitsland. De Elipsus is een geweldig leuke ontvanger: ellipsvormig met vier zuiltjes als pootjes. De kast zelf is gemaakt van geborsteld aluminium. Achter een blauw plastic schuifje gaat de Common Interface schuil.

   

  Aansluiten

  Niet alleen de vormgeving is apart, maar ook de aansluitingen. Zo heeft de Elipsus een scart-aansluiting voor de videorecorder, maar geen scart voor de tv. De Elipsus heeft - afhankelijk van het model - een DVI-aansluiting, componentaansluiting of een SDI-aansluiting. De componentaansluiting is voor de meeste gebruikers geen onbekende aansluittechniek: drie tulpaansluitingen (gemerkt Y, Pb, Pr). De DVI-aansluiting is bekend van computermonitoren, maar komen we op satellietontvangers normaal gesproken niet tegen. En de SDI is al helemaal een exotische aansluittechniek.

   

  Zowel de DVI als ook de SDI zijn digitale uitgangen. De manier van signaaloverdracht is dus van de hoogst haalbare kwaliteit. De DVI kan op heel veel LCD- en plasmaschermen worden aangesloten. De SDI is een meer professionele aansluittechniek en voor ons, gewone gebruikers, niet interessant. De importeur heeft ons in dit geval dan ook de uitvoeringen met componentaansluiting en met DVI toegestuurd.

   

  Opvallend is het ontbreken van een normale audio-uitgang, u weet wel; die twee tulpaansluitingen voor links en rechts. Wel is er één digitale audio-uitgang, een zogenaamde S/PDIF uitgang. Deze is niet optisch, maar elektrisch uitgevoerd.

   

  Het aansluiten op zich is niet zo lastig, als je maar de juiste kabels hebt: de DVI-aansluiting naar de DVI of HDMI-aansluiting van de tv of de videoprojector, en de digitale uitgang verbinden met de audio-installatie. Voor nood kan ook de scart gebruikt worden. Ook de menu’s zijn via de VCR-scart beschikbaar. Mooier is het om de DVI-aansluiting van de ontvanger te gebruiken. Als de DVI gebruikt wordt, moet wel de uitgang aangepast worden op de gebruikte tv of beamer. Er kan - en moet! - van alles ingesteld worden om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Als alles aangesloten is en draait, blijkt de ontvanger al keurig Nederlands te spreken. Een snelle CanalDigitaal scan behoort ook tot de mogelijkheden. Na een paar minuten zijn alle zenders beschikbaar, in dezelfde volgorde als in een standaard SECA-box. Na even warmdraaien blijkt de ontvanger duidelijk bovengemiddeld te presteren. Zowel de beeldkwaliteit alsook de geluidskwaliteit zijn opvallend goed. Omdat we twee Eliums voor de test hebben gekregen, hebben we er één aangesloten op een plasmascherm, en de andere op een HD-beamer.

   

  En dan is het genieten

  In de testruimte met de beamer valt direct het grote contrastbereik op: het zwart is diep zwart en toch zijn er duidelijk details in de donkere delen te zien. Ook het wit is helder, zonder details te verliezen. De ingebouwde scaler doet zijn best om het normale satellietsignaal op te waarderen naar 720p om een zo mooi mogelijk beeld te creëren, en we moeten toegeven dat dát de Elium goed afgaat. Het resultaat is duidelijk beter dan een ‘gewone’ satellietontvanger, vooral de beleving is intenser. De aangesloten geluidsinstallatie is een Sony home cinema systeem met de nodige luidsprekers. Al met al een mooi en realistisch beeld en geluid. Een film kijken is weer leuk.

   

  De tweede Elium is op de plasma-tv aangesloten en laat ook daar zien dat het beeld van de Elium in de top thuis hoort. Bij het plasmascherm hebben we niet een home cinema set staan, maar een echte hifi-installatie, gewoon stereo. De gebruikte versterker is een Audion buizenversterker met een aparte D/A convertor van Musical Fidelity. Deze installatie wordt altijd gebruikt om een satellietontvanger op geluid te testen. Nu pas laat de ontvanger zijn mooiste kant zien. Een geluidsbeeld om stil van te worden. Het geluid staat als een huis. Het lijkt of de kamer veel dieper is dan hij in werkelijkheid is, ook heeft het geluid veel meer hoogte dan we ooit eerder bij een satellietontvanger gehoord hebben. Het stereobeeld is zo mooi dat je als het ware om de solisten in de muziek heen kan lopen; alles is mooi los van de luidsprekers. Dit is echt genieten, muziek zoals het hoort. De zender Paris Jazz is geweldig. Radio als nooit te voren.

   

  Dagelijks gebruik

  Er is een aantal radiozenders die een muziekliefhebber niet wil missen. Helaas zitten deze niet vrij op de Astra-satelliet, maar op de Hot Bird. Als de schotel deze satellietpositie kan zien, kan de ontvanger geprogrammeerd worden. Nu blijkt de ontvanger naast hele mooie kanten ook minder mooie kanten te hebben. Na een volledige scan op de Hot Bird blijkt de Elium wat moeite te hebben met zoveel zenders en regelmatig te crashen. Soms werkt de afstandsbediening niet meer, of de ontvanger gaat spontaan uit en weer aan. Ook aan het betere zapwerk heeft de ontvanger een hekel: resets en vastlopers zijn dan te verwachten. Eenvoudig zenders uit het geheugen gooien lost het probleem niet op. Een echte boxreset is nodig om weer van voor af aan te beginnen. Deze boxreset kan overigens alleen worden uitgevoerd door de ontvanger van de stroom te halen en tijdens het inschakelen de TXT-knop regelmatig in te drukken. Na de reset kan de ontvanger weer geprogrammeerd worden.

   

  Door deze ervaring wijs geworden lezen we nu alleen de voor ons belangrijke zenders in; Astra (CanalDigitaal) en een paar zenders van de Hot Bird. Na het inlezen van de zenders blijkt de ontvanger heel gemakkelijk te werken met het op volgorde zetten van de zenders. Na deze oefening hebben we eindelijk onze favoriete radiozenders in de ontvanger zitten: Swiss Classic en Swiss Jazz. De geluidskwaliteit van de ontvanger is zo goed dat we de ellende al snel vergeten zijn en alleen nog maar zitten te genieten - genieten tot in de late uurtjes, en dan tot de ontdekking komen dat er morgen weer gewoon gewerkt moet worden. Nu blijkt pas hoe mooi radio via de satelliet kan zijn.

   

  Door zijn geluidskwaliteit is de ontvanger prima op zijn plaats in een omgeving met de betere hifi-apparatuur. Mensen met hifi-apparatuur van Burmester, Mark Levinson, Meridian, Sonus Faber en al die andere topmerken moeten absoluut naar deze ontvanger gaan luisteren. Laten we eerlijk zijn: als audioliefhebber kopen we zo maar even nieuwe kabels voor de luidsprekers van een paar honderd euro, en dan is de Elium voor zo’n vierhonderd euro een superkoopje. Met zo’n geluid kunnen we de Elium zijn mindere kanten vergeven.

   

  Conclusie

  De Elium heeft een onuitwisbare indruk gemaakt, maar geeft ons een dubbel gevoel. Het is wellicht de mooiste ontvanger die we ooit hebben mogen testen, maar toch zijn regelmatige crashes en vastlopers niet uit te sluiten. Ondanks deze mindere kanten is het een ontvanger die ons hart heeft gestolen. Een ontvanger met een geluidskwaliteit die werkelijk ongeëvenaard is. Wij zijn benieuwd of er een andere fabrikant is die dat kan benaderen, laat staan verbeteren. Of je kunt leven met de beperkingen en tekortkomingen van de Elium? Dat hangt af van de gebruiker. De één zal er een hekel aan hebben, en de ander is volledig overrompeld door zijn beeld en geluid.

  Reacties

 1. TV-TIP Bon Bini Holland

  Bon Bini Holland
  RTL 4 om 20:00 uur
  Jandino is niet de eerste entertainer met veel typetjes die een film maakte, maar wel een van de weinigen die zo slim was die malle creaties niet de hoofdrol te geven. Net als in zijn shows is de ene grol beter gelukt dan de andere. Maar het komt de pret zeker ten goede dat hij ook zijn grappige medespelers de ruimte geeft.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Jason Bourne

  Jason Bourne
  Veronica om 20:30 uur
  In Jason Bourne zien we onze held Matt Damon terug in een hightech kat-en-muisspel gelukkig als vanouds cityhoppen, nadat zijn maatje Julia Stiles die enge hersenspoelprogramma’s van de CIA heeft gehackt. Damons missie, terwijl een schurkerige Tommy Lee Jones hem op de hielen zit: het oplossen van de moord op zijn vader.