1. Tests

  Eurosport Player: Al het moois van Eurosport

  Eurosport Player is de nieuwe manier om naar Eurosport te kijken via mobiele apparaten, de spelconsole en internettelevisie.
  Jarco Kriek
  20 august 2016
  8.0
  comments 6
  Eurosport Player: Al het moois van Eurosport
  Eurosport Player is de nieuwe manier om naar Eurosport te kijken via mobiele apparaten, de spelconsole en internettelevisie.

  Discovery Communications is eigenaar geworden van sportzender Eurosport. Een direct gevolg hiervan is meer uitzendrechten, ook voor mobiel gebruik. Hiervoor werd Eurosport Player gelanceerd. Gebruik van Eurosport Player is niet gratis. Er is een keuze tussen twee abonnementsvormen. Een maandabonnement kost €6,99, terwijl bij een jaarabonnement de omgerekende maandprijs €4,99 bedraagt. Wat krijgen we hiervoor? Met een account kijken we naar de twee lineaire kanalen van Eurosport via pc, laptop, tablet, smartphone, spelconsole en internettelevisie. Tevens biedt Eurosport via Player sportwedstrijden en sportevenementen die vanwege ruimtegebrek niet via de lineaire tv-kanalen kunnen worden uitgezonden. Eurosport Player is dus ook een aanvulling op de lineaire tv-kanalen.

  OTT-dienst
  Eurosport Player is een OTT-dienst. OTT is de afkorting van over-the-top; via internet naar content kijken zonder tussenkomst en abonnement van een tv-aanbieder. In deze test kijken we vooral naar gebruik van Eurosport Player via de Apple iPad en Samsung internettelevisie via het nieuwe Tizen besturingssysteem van Samsung. De eerste indruk is goed. We hebben Eurosport Player tijdens de Tour de France getest. Elke dag konden we via Eurosport Player naar zes extra streams kijken. Dit waren de vijf motorcamera's en de camerapositie op de finish. Het zorgt ervoor dat we als het ware zelf de regisseur zijn van ons eigen Tour de France-kanaal. Via de televisie keken we naar de live-uitzending op NPO 1 of Eurosport. Via Eurosport Player schakelden we op de iPad tussen de verschillende motorcamera's. Het maakte direct de toegevoegde waarde van Eurosport Player duidelijk.

  Steeds belangrijker
  Eurosport Player wordt om nog een andere reden steeds belangrijker voor de sportliefhebber. Discovery Communications koopt uitzendrechten voor veel meer sportevenementen dan op de Eurosport-zenders kan worden uitgezonden. Dat zijn onder meer uitzendrechten van Europese voetbalcompetities. Daarbij worden sommige wedstrijden op gelijktijdig gespeeld. In veel gevallen kan Eurosport in verband met rechtstreekse uitzendingen van andere sporten slechts één wedstrijd live uitzenden. Via Eurosport Player worden alle tegelijk gespeelde voetbalwedstrijden aangeboden. Datzelfde geldt voor andere sportevenementen, zoals tennis en vanaf 2018 ook de Olympische Spelen, waarvoor Eurosport inmiddels de uitzendrechten van 2018 tot en met 2024 bezit. 

  Goede gebruikersinterface
  Er is een goede gebruikersinterface aanwezig. We kunnen Eurosport Player naar eigen voorkeur instellen. Dat doen we bijvoorbeeld door in menu aan te vinken welke sporten favoriet zijn. Via push notificaties worden we op de hoogte gehouden wanneer er een wedstrijd of evenement via Eurosport Player wordt uitgezonden dat we als favoriet hebben aangemerkt. Tevens is er de mogelijkheid om sociale media te gebruiken via de app van Eurosport Player. Het schakelen tussen internetstreams verloopt redelijk soepel. In de meeste gevallen kunnen we kiezen tussen Engels en Nederlands commentaar bij de sportevenementen.

  Nog geen Chromecast
  Nu is het kijken van sport via een tablet of smartphone natuurlijk niet ideaal. Eurosport Player beschikt daarom over Airplay ondersteuning. Wie een Apple TV mediaspeler heeft, kan dus door het streamen van tablet of smartphone via het televisietoestel naar Eurosport Player kijken. Als het tv-toestel over internettelevisie beschikt, is het aan te bevelen om in verband met de beeldkwaliteit de Eurosport Player app te gebruiken. Een nadeel is echter dat deze televisie-apps minder gebruikersvriendelijk zijn en vaak stroperig werken. Een betere optie - wanneer aanwezig - is het gebruik van een Xbox of PlayStation spelconsole. De Eurosport Player app ondersteunt nog geen Chromecast. Eurosport laat echter weten dat de update die het gebruik van Chromecast mogelijk maakt op dit moment in de laatste testfase zit. De sportzender verwacht dat Chromecast-ondersteuning eind augustus een feit is, en dat is belangrijk voor een breder gebruik van deze OTT-dienst.

  Beeldkwaliteit
  De beeldkwaliteit van Eurosport Player is afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding. In de eerste seconden meet de app automatisch de beschikbare bandbreedte. Dat is op het beeldscherm zichtbaar omdat de meting begonnen wordt met een lage bandbreedte. Hierdoor zijn de eerste seconden bij het gebruik van een internetstream van mindere beeldkwaliteit. Daarna wordt automatisch de juiste bandbreedte gekozen voor de gemeten internetsnelheid. Op deze manier wordt bufferen van de internetstream en haperingen bij het kijken voorkomen. Eurosport Player levert bij een goede internetverbinding beeld in HD-kwaliteit met een maximale bandbreedte van 2,5Mbps. Dat is meer dan voldoende om een subliem beeld op een tablet van 10 inch te krijgen. Wanneer we echter via tablet of smartphone het beeld naar de televisie streamen, zien we toch dat deze maximale bandbreedte te laag is voor een optimale HD-beeldervaring. Datzelfde ervaren we bij het gebruik van de Eurosport Player app via internettelevisie of spelconsole.

  Geoblocking
  Eurosport maakt bij de OTT-dienst gebruik van geoblocking. Dat wil zeggen dat met de Nederlandse versie van Eurosport Player alleen de Nederlandse streams binnen het eigen land te bekijken zijn. Dat heeft te maken met uitzendrechten. Eurosport heeft voor bepaalde sportwedstrijden en evenementen alleen lokale rechten en niet voor heel Europa. Als we dus tijdens een bezoek aan het buitenland van Eurosport Player gebruik willen maken, kan dit helaas niet. Dat is alleen mogelijk via een grijze constructie met een VPN of SmartDNS-server. Ook het gebruik van bijvoorbeeld een Duits IP-adres om te kijken naar de Duitse versie van Eurosport Player - met andere programmering vanwege de uitzendrechten - is niet mogelijk: het Eurosport Player account is bij registratie landgebonden.

  TV-gids
  Wat opvalt is dat de online tv-gids van Eurosport Player niet de volledige informatie over de aanvullende streams geeft. Dat wil zeggen dat het moeilijk vooraf te zien is wanneer welke extra stream op Eurosport Player beschikbaar is. Ook opvallend is dat er via de online tv-gids van Eurosport Player op de pc iets meer informatie over uitzendtijden van streams beschikbaar is in vergelijking met de apps voor tablet, smartphone en internettelevisie. Aan Eurosport de taak om hier in de toekomst verbetering in te brengen.

  Conclusie
  Voor de sportliefhebber - en dan vooral de voetballiefhebber - is Eurosport Player door de rechten die Eurosport voor de komende jaren bezit eigenlijk een must. Voor deze groep is de dienst de extra kosten echt waard. Het is echter wel een nieuwe ontwikkeling, waarbij nog steeds een extra abonnement nodig is om een volledig sportaanbod te kunnen zien. En dat is minder ideaal.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Coronel Racing

   2X SUPER RACEPRIJS MET KARTEN

   Fast & Furious: Hobbs & Shaw geeft een wending aan de franchise en neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Deze actiefilm is verkrijgbaar op 4K Ultra HD, (3D) Blu-ray en dvd. Totaal TV geeft twee keer een super raceprijs weg, met de dvd én voor twee personen een kart-arrangement bij Coronel Karting.

  TV-TIP Frozen

  Frozen
  SBS6 om 18:00 uur
  Om een einde te maken aan de ijskoude betovering besluit Anna, een dromerige en onbevreesde optimist, samen te werken met Kristoff, een stoere bergbewoner. Samen maken zij een spannende reis om Anna's zus, de ijskoude sneeuwkoningin Elsa, te vinden en om zo de ijzige vloek over het koninkrijk te kunnen opheffen.

  TV-TIP Dancing on Ice

  Dancing on Ice
  SBS6 om 20:00 uur
  SBS haalt weer een succesprogramma uit de mottenballen. Dit keer gaan BN'ers weer het ijs op voor een nieuw seizoen Dancing on Ice.

  Interview

  • Joris Linssen Joris Kerstboom

   Joris Linssen

   Joris Kerstboom

   In aanloop naar het nieuwe seizoen Joris’ Kerstboom van Joris Linssen op 20 december zijn er vijf kortere uitzendingen.
   Reacties0 reactie(s)