1. Tests

  Evo Xfinity: Android, XBMC en satelliet vinden elkaar

  De Evo Xfinity combineert verschillende multimediafuncties waar we vroeger losse apparaten voor nodig hadden. Hoe bevalt dat?
  Jarco Kriek
  28 juli 2016
  8.0
  comments 0
  Evo Xfinity: Android, XBMC en satelliet vinden elkaar
  De Evo Xfinity combineert verschillende multimediafuncties waar we vroeger losse apparaten voor nodig hadden. Hoe bevalt dat?

  De grote wens van veel consumenten is om alle multimedia te kunnen bekijken via één apparaat met één afstandsbediening. De Evo Xfinity belooft aan die wens te voldoen, want het apparaat combineert een mediaspeler met een Android-stick en een satellietontvanger. Tot voor kort hadden we daar drie losse apparaten voor nodig met elk een eigen afstandsbediening, plus nog eentje voor de tv. Ook waren er drie vrije HDMI-aansluitingen op de televisie nodig. 

  Met de combinatie van Android, XBMC (de mediaspeler dus) en satellietontvangst heeft de Evo Xfinity alles in huis, maar is dat in praktijk wel werkbaar? Veel op Android gebaseerde apparaten die worden gecombineerd met satellietontvangst lopen tegen driverproblemen voor de satelliettuner aan. Er kan wel naar satelliet-tv worden gekeken, maar dat gaat niet probleemloos. De maker van de Evo Xfinity zegt dit probleem te hebben opgelost.

  Het multimedia-apparaat wordt met afstandsbediening, HDMI-kabel en voedingsadapter geleverd. Uiterlijk kan hij het beste met een klein formaat satellietontvanger worden vergeleken. De voorzijde van de ontvanger is voorzien van zeven knopen waaronder de stand-by toets. Onder de frontklep vinden we een USB-aansluiting met een interne kaartlezer. Dit verraadt direct dat we naar gecodeerd uitgezonden tv-zenders kunnen kijken en dat dit multimedia-apparaat door CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-klanten kan worden gebruikt. 

  Op de achterkant van de ontvanger ontbreekt de scartaansluiting. Een analoge verbinding met een televisie verloopt via A/V cinch RCA aansluitingen. Voor digitale audio is er een coaxiale uitgang en natuurlijk is er een HDMI-aansluiting. De aanwezige satelliettuner heeft een doorlusmogelijkheid. De belangrijke 10/100MB netwerkaansluiting – de ontvanger moet via het thuisnetwerk aan internet gekoppeld worden – twee USB-aansluitingen en een RS232 datapoort  maken het geheel compleet. 

  De ontvanger wordt door een externe adapter van 12 volt voedingsspanning voorzien. Dat heeft als voordeel dat hij ook in boot, caravan, camper of vrachtwagen gebruikt kan worden. De meegeleverde afstandsbediening voldoet, heeft een logische knopindeling en de communicatie met het apparaat is ruim voldoende. 

  Het hart van deze ontvanger is een single core ARM Cortex A9-processor. Dat is zeker niet het nieuwste model processor; nieuwere varianten zijn namelijk dual of quad core. Deze processor treffen we ook aan in veel Android-tablets. Hieraan gekoppeld zit een DRAM-geheugen van 1GB. Ons vermoeden dat dit apparaat geen echte snelheidsduivel is, werd op onze testbank bevestigd. Dat wil overigens niet zeggen dat de gebruikte hardware het apparaat onwerkbaar maakt.

  De gebruikte satelliettuner voldoet zeker, maar blinkt niet uit in ontvangstgevoeligheid. Voor de gemiddelde consument is dit geen enkel probleem: de ontvangst van MCPC uitgezonden transponders – dat is de manier waarop CanalDigitaal en TV Vlaanderen via de satelliet uitzenden – is meer dan goed. Vooral bij smalbandige SCPC transponders – zoals feeds – zien we echter soms problemen, waardoor het inlezen van een zender moeilijker verloopt en het dus langer duurt voordat een tv-zender op het televisiescherm zichtbaar is. 

  Het satellietgedeelte is verder heel compleet. Zo worden alle DiSEqC-protocollen ondersteund. Het is dus ook mogelijk om een draaibare schotelantenne via DiSEqC 1.2 of USALS te gebruiken. Er zijn veel zoekmogelijkheden om nieuwe zenders op satelliet te vinden, inclusief blindscan. Hierdoor worden vrijwel alle tv- en radiozenders die via een satelliet worden uitgezonden gevonden. Ook worden fastscan-zenderlijsten ondersteund. Hierdoor hebben CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnees altijd de meest recente zenderlijst in de ontvanger. 

  Het zappen tussen ongecodeerde zenders gaat snel. Bij gecodeerde zenders heeft de ontvanger iets meer tijd nodig. De interne kaartlezer werkt via emulatie en heeft een goede handshake met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. We ondervonden in onze test soms problemen bij het zappen van SD- naar HD-kanalen als we de up/down-knoppen op de afstandsbediening gebruikten. In dat geval moest XBMC opnieuw gestart worden. Gek genoeg waren deze problemen niet aanwezig als we via de zenderlijst deze zapbeweging maakten. 

  Het opnemen van tv-programma’s is mogelijk als we een externe harde schijf via USB aan de ontvanger koppelen. Dit verloopt probleemloos. De menustructuur en infobalk op het scherm zijn gebruikersvriendelijk, en de elektronische programmagids is duidelijk en biedt veel informatie.

  Omdat de Evo Xfinity de XBMC-software draait is het ook een volwaardige mediaspeler. Alle NAS-apparaten en de computers binnen de netwerkomgeving worden door de Evo Xfinity goed herkend. We vonden geen problemen bij het afspelen van videobestanden, ook niet als we HD-bestanden in 1080p beeldformaat van een NAS naar dit apparaat streamden. 

  Door het installeren van diverse add-ons kunnen we ook rechtstreeks films en series van het internet streamen. Hierdoor is een groot aanbod van nieuwe Amerikaans content – vaak inclusief Nederlandse ondertiteling – binnen handbereik. Het streamen van muziek is ook mogelijk. Daarbij ondervonden we wel enige problemen bij DTS en OGG bestanden. Via het installeren van add-ons binnen XBMC komen er ook uitgesteld kijken-diensten als NPO Gemist beschikbaar. Deze zijn niet standaard aanwezig, en er is dus enige kennis van XBMC nodig om dit voor elkaar te krijgen. Google kan voor de beginnende XBMC-gebruiker een goede raadgever en vriend zijn. 

  Het Android-gedeelte van de Evo Xfinity is een welkome aanvulling. De combinatie satelliet, XBMC en Android maakt deze ontvanger extra interessant, omdat hiermee apps als Netflix, Videoland Unlimited, NLziet en KIJK van SBS aan de functionaliteit van het apparaat worden toegevoegd. Dat maakt de multimedia-ervaring in de huiskamer compleet. 

  Helaas is de bediening bij het toevoegen van apps via de afstandsbediening niet echt goed, maar met een beetje spelen en uitproberen lukt het uiteindelijk wel. Eenmaal toegevoegd is gebruik van de apps heel makkelijk. De Evo Xfinity beschikt dan over dezelfde functies als de Android HDMI-sticks die voor enkele tientallen euro’s los te koop zijn.

  Als we aan het eind van onze testperiode de balans opmaken dan zien we dat de Evo Xfinity inderdaad een multimedia-apparaat is dat televisie, mediaspeler en Android-stick/tablet combineert. De perfecte uitkomst willen we het apparaat nog niet noemen; dat kan ook eigenlijk niet voor een prijs die net even boven de honderd euro ligt. Met nieuwe firmware kan de fabrikant echter nog wel voor verbeteringen zorgen. 

  Zo werkt het apparaat op dit moment op het verouderde 4.03 Android-platform en wordt een oudere versie van XBMC gebruikt. De vraag is wel of de hardware de nieuwere softwareversies probleemloos kan draaien. Toch biedt deze ontvanger voor de consument die op zich is naar een multimedia-apparaat dat verschillende functies combineert voldoende redenen om een aankoop te overwegen. 

  Er zijn enkele hobbygroepen die voor de Evo Xfinity alternatieve firmware maken. Met deze firmware is de ontvanger als een kerstboom al gedeeltelijk opgetuigd en kan de beginnende gebruiker direct aan de slag. Met deze firmware kan men ook iets stoutere functies zoals cardsharing aan de functionaliteit toevoegen. 


  VERBRUIK EN OPSTART De Evo Xfinity verbruikt in stand-by 0,5 watt. In volledig bedrijf en met externe harde schijf is het verbruik 27 watt. De opstarttijd vanuit deep stand-by bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben Evo Xfinity getest met Android 4.03 en de firmware van 24 september 2014. Testexemplaar beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Haar naam was Sarah

  Haar naam was Sarah
  RTL 8 om 20:32 uur
  In 1942 helpen de Fransen met het opruimen van hun joodse medeburgers: duizenden worden opgepakt en doorgestuurd naar Polen. In 2009 haalt journaliste Julia het hartverscheurende verhaal van de tienjarige Sarah boven water. Enkele zwakke punten wegen niet op tegen de dramatiek en het ijzersterke acteerwerk.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Time to Dance

  Time to Dance
  RTL 4 om 20:33 uur
  In deze eerste halve finale moeten de overgebleven dansers hun heupen pas écht los gooien om de concurrentie net voor de finale de strijd uit te wippen. Het niveau is torenhoog, wat betekent dat Dan, Robin en Gianinni een aantal pittige beslissingen moeten nemen.