1. Tests

  Ferguson AF-6018 CR: Voor wie wat verder kijkt

  De Ferguson AF-6018 CR is een interessante ontvanger met ingebouwde kaartlezer en een uiterst gevoelige tuner.
  20 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Ferguson AF-6018 CR: Voor wie wat verder kijkt

  Wie is opgegroeid in de jaren zeventig, kent het merk Ferguson nog wel. Een kwaliteitsmerk als Nordmende, Grundig en Telefunken, dat in die tijd hoogtij vierde, maar daarna een stille dood leek te sterven. Ferguson was een trots merk uit Engeland en keert nu als een klein merk uit Polen terug op de satellietmarkt. Uiteraard maakt Ferguson zijn ontvangers niet zelf, maar betrekt deze van een OEM fabrikant, in dit geval de Koreaanse fabriek Arion. Voldoende reden om de nieuwe Ferguson AF-6018 CR eens nader te bekijken.

   

  De ontvanger is een uiterst compact apparaat met ingebouwde kaartlezer. De fabrikant vermeldt niet wat voor kaartlezer er gebruikt wordt, maar enig speurwerk wijst in de richting van een Conax kaartlezer. Conax, zult u zich afvragen, wij gebruiken toch Mediaguard? Klopt, alleen is Conax gemakkelijk aan te passen, zodat ook de Nederlandse (en Vlaamse) Mediaguard-kaarten gebruikt kunnen worden. De ontvanger kan dus direct zonder Common Interface module worden gebruikt met de Nederlandse smartcard, maar is niet gebonden aan de regeltjes van CanalDigitaal of TV Vlaanderen.

   

  Aansluitingen

  Ondanks zijn bescheiden afmetingen heeft de ontvanger de nodige aansluitmogelijkheden, zoals een LNB-ingang en doorlus, maar ook tulpuitgangen voor beeld en geluid. Uiteraard zijn er twee scartaansluitingen, één voor tv en één voor een video- of DVD-recorder. Deze kleine ontvanger heeft zelfs een normale antenne in- en uitgang, zodat ook een tweede tv aangesloten kan worden. Op dit tweede toestel kan dan natuurlijk wel alleen gekeken worden naar de zender waar de ontvanger op staat afgesteld. Naast de normale aansluitingen voor het geluid is er een digitale audio-uitgang. Ook deze heeft een tulpaansluiting, en is dus van het coax-type (niet optisch).

   

  Met de Multytenne

  Het aansluiten van de Ferguson is zoals gebruikelijk niet moeilijk. De aansluitingen op de ontvanger zijn duidelijk van teksten voorzien. Groothandel ASC uit Enschede was zo vriendelijk om ons samen met de ontvanger een TechniSat Multytenne toe te sturen – zie onze test in het vorige nummer van TVSatellite - en we hebben hem daar direct op aangesloten. Bij het aanzetten van de ontvanger blijkt de importeur ons een hoop werkt uit handen genomen te hebben. De ontvanger is al ingesteld voor ontvangst van de Astra1, Astra2, Astra3 en de Hot Bird satellieten. Keurig Nederland 1 op voorkeurzender 1, RTL4 op plaats 4, enzovoort. Dat klinkt eenvoudig, maar is normaal heel wat werk. De diverse satellieten zijn al keurig in lijstjes gerangschikt. Wat meteen weer opvalt is de goede ontvangst van het kleine schoteltje. De Multytenne is per slot van rekening niet groter dan 45 centimeter.

   

  Het is natuurlijk heel prettig dat een importeur al die moeite neemt om ons het leven makkelijk te maken, maar we zijn eigenwijs genoeg om alle instellingen zelf uit te proberen en zenders te gaan zoeken. Ook nu zien we dat de importeur zich er niet gemakkelijk van af heeft gemaakt: alle menu’s zijn keurig in het Nederlands en de structuur is overzichtelijk en duidelijk. Alle opties zijn keurig in submenu’s verdeeld. Het zoeken van zenders is simpel. Gewoon lezen wat er op het scherm staat, en een kind kan de was doen. De ontvanger heeft diverse manieren van zoeken; automatisch of handmatig, snel zoeken of gedetailleerd. Nu kan de ontvanger laten zien wat hij in zijn mars heeft.

   

  Zenders zoeken

  Het zoeken gaat vlot in de snelle zoekmodus, maar duurt toch wel even in de gedetailleerde modus. Het grote voordeel van de langzame zoekmethode is dat de ontvanger meer zenders vindt. Nu blijkt ook dat de ontvanger een heel gevoelige tuner heeft. Het is wel jammer dat de Ferguson ook na een reset naar de fabrieksinstelling nog steeds een zenderlijst heeft. Vanaf nul beginnen is dus niet mogelijk. Erger is het dat de zenderlijst verminkt raakt als er een scan gemaakt wordt van alleen de free-to-air zenders. Na een FTA-scan zijn opeens alle Nederlandse zenders verdwenen. Heel positief is echter de manier waarop de ontvanger omgaat met de diverse zenderlijsten. Voor iedere gescande satelliet maakt de ontvanger een eigen favorietenlijst aan. Totaal zijn er maar liefst 25 favorietenlijsten beschikbaar.

   

  Dat de ontvanger is aangeleverd voor ontvangst van de drie Astra-posities en de Hot Bird, wil nog niet zeggen dat dit alles is wat hij kan. De ontvanger kan eigenlijk met alle soorten schotels overweg, vaste met één of meerdere LNB’s, maar ook een DiSEqC-motor is geen probleem voor de Ferguson. Zowel DiSEqC 1.2 als USALS behoren tot de mogelijkheden.

   

  Dagelijks gebruik

  Als de ontvanger helemaal is ingesteld en ingeregeld, wordt het tijd om te gaan genieten. Als eerste hebben we de kaartlezer uitgeprobeerd. Ontvangst van de Nederlandse zenders is uiteraard erg belangrijk. De kaartlezer leest onze CanalDigitaal-kaart keurig, en ook de updates komen netjes binnen. Wel blijft er een risico aan zitten. De kaartlezer is per slot van rekening een aangepaste Conax-lezer. Veranderingen aan de kant van CanalDigitaal kunnen tot beelduitval leiden. De fabrikant zal dan zijn best moeten doen om de ontstane problemen weer op te lossen.

   

  De schakeltijden van de ontvanger zijn netjes, nog geen twee seconden op de gecodeerde Nederlandse zenders en minder dan één seconde op de FTA zenders. Geen racemonster, maar goed mee te leven. Als we wat nauwkeuriger naar het beeld kijken, zien we dat de beeldkwaliteit acceptabel is. Het contrast en de beeldhelderheid houden niet over, maar de beeldscherpte is wel goed. Dat de ontvanger geen high end-apparaat is, blijkt ook uit de geluidskwaliteit. Analoog geluid naar de tv is goed, maar niet opvallend. Van het digitale geluid is het stereobeeld wat smal, en we missen de hoogte in het geluidsbeeld. Dat is jammer, maar voor de meeste tv-kijkers geen enkel probleem. De ontvanger laat ook zien dat hij bij een langere duurtest betrouwbaar is. Van beelduitval, vastlopen of asynchroon geluid is geen sprake. Teletekst kan de ontvanger op twee manieren laten zien, via de tv (VBI) of door de ontvanger zelf. Bij deze laatste methode is de ontvanger bepaald niet snel met het opbouwen van de pagina’s, zodat de teletekst beter via de tv bekeken kan worden.

   

  Ook voor feeds

  Omdat de ontvanger ogenschijnlijk een gevoelige tuner heeft, hebben we hem ook even aangesloten op een draaibare schotelantenne. Eén van de ‘moeilijke’ satellieten is de Nilesat; een satelliet met de footprint op het Midden-Oosten met als uitloop zuid-Spanje. Onze referentie-ontvanger vindt hier 114 zenders, de Ferguson vindt er maar liefst 168! Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat dit ‘gevonden’ zenders zijn, dat wil niet zeggen dat er ook een betrouwbaar beeld ontvangen wordt. Toch is het verschil opmerkelijk. Daarmee laat de Ferguson zien veel meer in zijn mars te hebben dan alleen maar ontvangst van de Astra1-satelliet. Voor de hobbyist is deze ontvanger dankzij zijn gevoelige tuner ook heel geschikt voor het ontvangen van zogenaamde feed kanalen; ruw materiaal dat vanuit het veld naar de studio wordt gestuurd. Voor de andere groep hobbyisten is er op het internet ook het nodige te vinden.

   

  Conclusie

  De Ferguson AF-6018 CR is een buitengewoon interessante ontvanger met zo zijn leuke kanten, maar ook wat minder leuke kanten. Of dit voor de tv-kijker hinderlijk is, is uiteraard afhankelijk van de eisen en wensen van de gebruiker. Een gevoelige tuner is absoluut een voordeel, zenders kwijtraken tijdens het zoeken weer een nadeel. Door de ingebouwde kaartlezer hoeft er niet extra geïnvesteerd te worden in een Common Interface module. CanalDigitaal zal echter geen rekening met dit soort ontvangers houden als er besloten wordt een volgende beveiligingsupdate door te voeren.

   

  Wie optimaal toekomstzeker wil kijken naar vooral de Nederlandse zenders, kan waarschijnlijk beter naar een CanalDigitaal-goedgekeurde ontvanger uitkijken. De nieuwsgierige tv-kijker die zich niet wil laten ringeloren door CanalDigitaal en ook wat verder wil kijken dan de Astra1-positie, kan buitengewoon veel plezier beleven aan deze ontvanger. Als de schotelinstallatie wat uitgebreider wordt, met meerdere LNB’s of een motor, is deze ontvanger pas echt in zijn element. In combinatie met de TechniSat Multytenne is kijken met de Ferguson een feest.

  Reacties

 1. TV-TIP Haar naam was Sarah

  Haar naam was Sarah
  RTL 8 om 20:32 uur
  In 1942 helpen de Fransen met het opruimen van hun joodse medeburgers: duizenden worden opgepakt en doorgestuurd naar Polen. In 2009 haalt journaliste Julia het hartverscheurende verhaal van de tienjarige Sarah boven water. Enkele zwakke punten wegen niet op tegen de dramatiek en het ijzersterke acteerwerk.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Time to Dance

  Time to Dance
  RTL 4 om 20:33 uur
  In deze eerste halve finale moeten de overgebleven dansers hun heupen pas écht los gooien om de concurrentie net voor de finale de strijd uit te wippen. Het niveau is torenhoog, wat betekent dat Dan, Robin en Gianinni een aantal pittige beslissingen moeten nemen.