1. Tests

  Ferguson AF-7318UCI : Een geweldige combinatie

  De Ferguson AF-7318UCI is een compacte ontvanger met ingebouwde kaartlezer en twee Common Interface-aansluitingen
  2 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Ferguson AF-7318UCI : Een geweldige combinatie

  Met de komst van de regionale zenders op 23,5 graden oost is een schotelantenne die meerdere satellietposities kan ontvangen een hot item. Maar wat nu als je een schotelantenne hebt zoals de TechniSat Multytenne? Een set-top box van CanalDigitaal heeft dan weinig zin: om optimaal gebruik te kunnen maken van zo’n schotel heb je een ontvanger nodig die meer in zijn mars heeft. Ook de importeur weet dat, en heeft ons daarom samen met de Multytenne TWIN een nieuwe Ferguson satellietontvanger meegestuurd. De AF-7318UCI is een compacte ontvanger met ingebouwde kaartlezer en twee Common Interface-aansluitingen.

   

  De Ferguson AF-7318UCI is buitengewoon compact, 26 centimeter breed en maar 20 centimeter diep (kabels niet meegerekend). De vormgeving is helemaal van deze tijd: strak met een hint naar het verleden. Er is gekozen voor een donkere antracietkleur met een leuk zilverkleurig randje over de voorkant van de ontvanger.

   

  Ondanks het compacte formaat heeft de ontvanger wel de nodige aansluitmogelijkheden. Uiteraard zijn er twee scartaansluitingen, één voor de tv en één voor de video- of DVD-recorder. Naast de scartaansluitingen vinden we ook de bekende tulpaansluitingen voor geluid en beeld. Ook is er gedacht aan de liefhebbers van home cinema. Hiervoor is een coaxiale digitale audio-uitgang aangebracht. Een uitstervende aansluiting is de zogenaamde RF-aansluiting: de ouderwetse antenne in- en uitgang. Hierop kan een tweede tv worden aangesloten.

   

  Aansluiten

  In onze test zijn we vooral geïnteresseerd in de combinatie van de Ferguson-ontvanger met de de Multytenne TWIN. Zodra de Multytenne is opgehangen en uitgericht kan de Ferguson worden aangesloten om te laten zien wat hij waard is. Het aansluiten is door iedere gebruiker zelf te doen: scart in de ontvanger, schotel aansluiten en stekker in het stopcontact. Zodra we de ontvanger aanzetten blijkt hij al van zenders te zijn voorzien. De Astra1, Hot Bird, Astra2 en Astra 3 zijn keurig ingesteld. Met andere woorden: de ontvanger ziet al direct de satellieten die de Multytenne kan ontvangen.

   

  Dat is natuurlijk leuk, maar eigenwijs als we zijn willen we het zenderzoeken ook zelf doen. Na een fabrieks reset blijken de zenders echter niet uit de lijst te zijn verdwenen, maar nog keurig in de ontvanger te zitten. Voor de gewone gebruiker is dat wel heel erg gemakkelijk: als we de hele boel overhoop gooien, is een fabrieksreset voldoende om weer met een schone lei te beginnen. Na even wat heen en weer zappen naar de diverse satellieten wordt het tijd voor het serieuze werk.

   

  De ontvanger is uitgerust met een UCAS (Universal Conditional Access System) kaartlezer. Deze zijn vaak betrouwbaarder dan andere software oplossingen. De kaartlezer moet natuurlijk wel vlekkeloos werken met de gangbare smartcards. Als eerste hebben we een uitgevallen Mediaguard-kaart van CanalDigitaal geprobeerd. Natuurlijk zonder beeld. Na een heractivatie via het internet blijkt de kaart na nog geen tien minuten alweer actief te zijn en laat de ontvanger alle zenders zien in ons pakket. Hetzelfde hebben we geprobeerd met de Irdeto2-kaart. Activatie lukte niet in de ingebouwde kaartlezer, maar niet getreurd: de ontvanger heeft ook twee Common Interface-sloten. Met een Irdeto-module in de ontvanger gaat het wel goed. Na activatie werkt de Irdeto-kaart ook zonder problemen in de ingebouwde kaartlezer. Dat de kaartlezer echt UCAS is blijkt als we als laatste nog even een Viaccess-kaart proberen. Ook deze werkt vlekkeloos.

   

  Ferguson & Multytenne

  Na de eerste kennismaking blijkt de Ferguson goed overweg te kunnen met de Multytenne. Hij zapt snel van satelliet naar satelliet en heeft een redelijk betrouwbare ontvangst. We mogen natuurlijk nooit vergeten dat de Multytenne maar vijfenveertig centimeter klein is en dat maar liefst vier satellietposities ontvangen worden. De slechtweerreserve is dus niet al te groot: bij flinke regenval heeft de schotel weinig opbrengst en beginnen de ontvangers blokvorming te tonen en valt het beeld weg.

   

  Omdat op de Multytenne TWIN twee ontvangers tegelijk aangsloten kunnen worden, hebben we dit geprobeerd. Naast de Ferguson hebben we de Fortecstar 5100 geplaatst. Al snel blijkt de Ferguson een gevoelige ontvanger te zijn. De Ferguson houdt bij slecht weer langer beeld dan de Fortecstar. Ook de regionale zenders van de Astra3 zijn luid en duidelijk te ontvangen. Na een paar dagen testen blijken de regiozenders opeens geen beeld meer te geven. Het weer is inderdaad duidelijk minder met regen en harde wind, maar toch... Na wat informeren blijken de regio zenders echter verhuisd te zijn. Geen paniek dus! Maar het betekent wel dat de kanalen opnieuw moeten worden ingesteld. Nu kunnen we natuurlijk alle gegevens opzoeken en handmatig programmeren, maar de Ferguson heeft daar een betere oplossing voor: gedetailleerd zoeken. De ontvanger gaat dan in heel kleine stapjes de hele satellietband af op zoek naar signaal. Dit lijkt op het ‘blind scan’ principe, maar is beperkt tot de standaard symbolrates, zoals 27500 en 22000. Op deze manier kan de Ferguson eenvoudig verhuisde zenders terugvinden, zo ook de regionale zenders.

   

  Dagelijks gebruik

  De combinatie van de Ferguson en de Multytenne is in praktijk heel plezierig. De ontvanger werkt eenvoudig en intuïtief. De gebruiksaanwijzing hoeft niet geraadpleegd te worden, al wordt deze wel meegeleverd - in het Nederlands zelfs. Alleen als het weer erg slecht wordt moeten we wat anders gaan doen dan tv-kijken. Nog een minpuntje: als er overgeschakeld wordt van zender naar zender horen we een krassend geluid. Dat de geldigheids duur van het abonnement afgelezen moet worden in het menu voor spelletjes is een beetje vreemd. Hoe toekomstbestendig de kaartlezer is zal blijken wanneer CanalDigitaal een forse beveiligingsupdate doorvoert. Maar zelfs dan kan er altijd verder gekeken worden dankzij de CI-sloten.

   

  Conclusie

  De Ferguson-ontvanger en de TechniSat Multytenne vormen inderdaad een heel mooie combinatie. Zowel de beeld- en geluidskwaliteit van de ontvanger zijn goed. Omdat de Multytenne signaal geeft voor twee ontvangers kan de combinatie nog mooier worden door er gewoon twee Fergusons op aan te sluiten: één in de kamer en één in de slaapkamer.

  Reacties

 1. TV-TIP Wildernis onder water

  Wildernis onder water
  NPO 2 om 19:50 uur
  De makers van Wildernis onder water zijn aanbeland bij het tweede couplet van het Limburgs volkslied: Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit; weeldrig sappig veldgewas, kost'lijk groeit en bloeit. Je hoort het al: ze nemen een frisse duik in de Zuid-Limburgse beken en rivieren die door de provincie kronkelen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Je geld of mijn leven

  Je geld of mijn leven
  NPO 1 om 20:30 uur
  Bert van Leeuwen maakt de wereld een beetje beter. Is het niet middels een diner voor gebroken families, dan zoekt (en vindt) hij wel vier patiënten die een crowdfunding gestart zijn om hun operatie of onderzoek te bekostigen. Bertje zou Bertje niet zijn als hij de patiënten vervolgens niet volgt.