1. Tests

  Ferguson Ariva 102mini: Klein maar zeer fijn

  Met de Ariva 102mini brengt Ferguson een zeer compacte HD-satellietontvanger op de markt. Ideaal voor onderweg en op vakantie.
  Jarco Kriek
  30 mei 2016
  8.0
  comments 3
  Ferguson Ariva 102mini: Klein maar zeer fijn
  Met de Ariva 102mini brengt Ferguson een zeer compacte HD-satellietontvanger op de markt. Ideaal voor onderweg en op vakantie.

  De Ariva 102mini is net iets groter dan een smartcard, waardoor hij met het meegeleverde beugeltje makkelijk achter de televisie kan worden gemonteerd. Ideaal als de televisie geen ingebouwde satelliettuner heeft.

  Via een remote-oog dat op de Ferguson Ariva 102mini aangesloten wordt, kan de gebruiker de ontvanger met de afstandsbediening besturen. Er is een beperkt aantal aansluitmogelijkheden. Het HDMI-kabeltje, dat in sommige gevallen te kort zal zijn, heeft een inwendige aansluiting en kan dus niet verwisseld worden. Naast het aansluitpunt voor het remote-oog is er nog een netwerkaansluiting, een USB 2.0 poort, een voedingsaansluiting en een RS232 aansluiting die via een speciale, niet meegeleverd kabel gebruikt kan worden. 

  De ontvanger wordt met een externe adapter van stroom voorzien. Daarbij is het belangrijk om te weten dat deze ontvanger op 12 volt werkt en hierdoor zeer geschikt is voor gebruik op camping, caravan of in de camper. 

  Er is geen Common Interface (CI) aansluitmogelijkheid, maar we kunnen naar CanalDigitaal, TV Vlaanderen of TéléSAT kijken via de interne kaartlezer. Deze kaartlezer is niet gecertificeerd en maakt gebruik van emulatie. Bij wijzigingen aan de codering van de genoemde tv-aanbieders kan de interne kaartlezer – al dan niet tijdelijk – onbruikbaar worden.

  Als we de Ferguson Ariva 102mini van stroom voorzien, zien we via de led-indicator dat het aangesloten remote-oog direct tot leven wordt gewekt. De commando’s die we via de afstandsbediening geven worden goed ontvangen en direct uitgevoerd. De afstandsbediening is overzichtelijk en heeft een goede knoppenindeling. 

  Om de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal, TV Vlaanderen of TéléSAT in te kunnen lezen moet een wat omslachtige procedure worden gevolgd. Daar moet in toekomstige firmwareversies wat aan te doen zijn. Als we eenmaal de hele procedure doorlopen hebben wordt het tijd om koffie te halen, want het inlezen van de tv- en radiokanalen duurt erg lang. De ontvanger heeft meer dan zeven minuten nodig om de 139 benodigde transponders die voor het maken van de fastscanzenderlijst nodig zijn in te lezen. Toch is het een groot pluspunt dat er fastscan op deze kleine satellietontvanger aanwezig is. Dat maakt het gebruik voor de consument veel makkelijker en het zorgt ervoor dat we deze satellietontvanger ook kunnen aanraden aan beginnende satellietkijkers.

  De gebruikte Graphic User Interface (GUI) is zeer eenvoudig. Verwacht dus geen grafische hoogstandjes. Door deze eenvoud is de gebruiksvriendelijkheid hoog. Het zappen tussen ongecodeerde tv-kanalen gaat zeer snel. Bij gecodeerde tv-kanalen heeft de ontvanger iets langer de tijd nodig. Het zappen blijft echter binnen de irritatiegrens van twee seconden. Sterker nog, in de meeste gevallen gaat het zappen binnen de seconde. 

  Hoewel de kaartlezer via emulatie werkt, kunnen we geen enkele imperfectie bij het weergeven van gecodeerde kanalen constateren. Ook de geluidssynchronisatie die bij sommige ontvangers met een emulatiekaartlezer zichtbaar is verloopt zonder problemen. 

  Een leuke optie is dat we kunnen instellen op welke tv- of radiozender we de ontvanger laten opstarten. Ook handig is dat er bij de zenderlijst die we kunnen oproepen bij elke zender de EPG-informatie voor het huidige en komende tv-programma vermeld wordt. Meer informatie over de zender die we bekijken verschijnt als we de info-toets op de afstandsbediening meerdere malen indrukken. 

  Via de USB-aansluiting kunnen we van de ontvanger een single-tuner PVR ontvanger maken. We kunnen dan een tv-programma opnemen of de timeshift-functie activeren. Hierdoor wordt het mogelijk een live uitgezonden tv-programma te pauzeren en later vanaf het pauzemoment weer verder te kijken. We gebruikten een USB-stick en een USB harde schijf op de aanwezige USB-aansluiting. Het werkt allebei, maar we adviseren een harde schijf. 

  Daarbij hebben wij de voorkeur voor een harde schijf met een externe voeding. De meeste kleine 2,5 inch schijven worden via het apparaat waarop ze zijn aangesloten van stroom voorzien. De Ariva 102mini heeft echter het nadeel dat hij flink wat warmte ontwikkelt. Als de gebruiker hem achter een aan de muur bevestigde platte televisie plaatst, loopt de warmteontwikkeling vanwege de geringe ventilatiemogelijkheden op tot een punt waar het voor problemen kan zorgen. Het aansluiten van een USB harde schijf zonder externe voeding zou de zaak alleen maar verergeren. 

  Naast een satellietontvanger is deze Ferguson ook een mediaspeler met interactieve toepassingen. Jammer genoeg krijgen we de ontvanger niet als mediaspeler in het aanwezige netwerk geplaatst., maar als we video-, foto- en muziekbestanden op een USB-apparaat plaatsen kunnen we deze zonder problemen via de mediaspelerfunctie afspelen en bekijken. Ook bij HD-videobestanden is dit het geval. 

  De interactieve toepassingen zijn in het menu van de ontvanger verstopt. Onder meer YouTube, Dailymotion en Picasa zijn aanwezig. Bij YouTube en Dailymotion vinden we in het navigatiegedeelte het onderdeel WebTV met daarbij Nederlands aanbod. De fabrikant moet echter nog wat aandacht aan de beschikbare content, want we vinden onder het kopje SBS 6 oude tv-fragmenten van RTL-zenders. Ondanks deze kleine slordigheden zijn de interactieve mogelijkheden een groot pluspunt. Zo maak je dus van een oudere televisie een nieuwe televisie met satellietontvangst en een beperkt internettelevisieplatform.

  We ontdekten ook enkele stoute gebruikersmogelijkheden van deze satellietontvanger. Zo kunnen we bij gebruik van meerdere Ariva 102mini’s één smartcard via het thuisnetwerk over de aanwezige ontvangers delen. Naast deze vorm van interne cardsharing vonden we op het internet ook nog alternatieve firmware waarmee we de smartcard ook buiten de deur met anderen kunnen delen. Misschien ten overvloede: eigenlijk mag dat dus niet.

  Deze Ariva is ideaal voor mobiel gebruik: klein, en daardoor ideaal om achter de televisie te verstoppen. Maar in huis krijgt deze ontvanger extra mogelijkheden door dankzij via het internet aanwezige interactiviteit. 


  CATEGORIE We hebben de Ferguson Ariva 102mini getest in de categorie HD-satellietontvangers

  FIRMWARE De Ferguson Ariva 102mini werd getest met firmwareversie 1.17B8. Ontvanger beschikbaar gesteld door ASC Enschede.

  Reacties

 1. TV-TIP Noddy, de detective

  Noddy, de detective
  NPO 3 om 14:15 uur
  In Speelgoedland is er altijd wel iets geks aan de hand, maar Noddy en zijn hond Bumpy lossen in deze animatieserie alle stinkende zaakjes op. Ook weer in deze aflevering, waarin de Durfdal Durfallen Race bijna van start gaat en blijkt dat een belangrijk onderdeel gebroken is...

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Rhys Jones's wildlife patrol

  Rhys Jones's wildlife patrol
  Een om 16:20 uur
  Reptielfluisteraar en bioloog Rhys Jones tackelt op wetenschappelijke wijze beestachtige misstanden om de 5000 inheemse wezens die Wales rijk is te beschermen tegen het kwaad. In deze eerste aflevering wordt dokter Jones opgeroepen voor zijn grootste zaak tot nu toe: de illegale smokkel van neushoornhoorn.

  Interview