1. Tests

  Ferguson Ariva 200: Budgetontvanger met potentie

  Het Poolse satellietmerk Ferguson presenteert met de Ariva 200 een betaalbare single tuner HD-ontvanger met beperkte PVR-mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  3 april 2016
  0.0
  comments 2
  Ferguson Ariva 200: Budgetontvanger met potentie

  Het Poolse satellietmerk Ferguson maakt veel gebruikt van aangekochte ontvangerconcepten van Koreaanse en Chinese fabrikanten. Zo ook bij de nieuwe Ariva 200: een betaalbare single tuner HD-ontvanger met beperkte PVR-mogelijkheden en diverse extraatjes die hem aantrekkelijk moeten maken.

  Direct uit de verpakking, die overigens voor het voorkomen van verzendschade wat steviger had mogen zijn, zien we een goed ogende HD-satellietontvanger. Aan de achterzijde zijn alle belangrijke aansluitmogelijkheden aanwezig. Opvallend is de netwerkaansluiting: hiermee kunnen we de ontvanger aan computers in een huisnetwerk koppelen. Cardsharing is – vooralsnog – niet mogelijk.

  Achter de frontklep zien we een USB-aansluiting, een interne kaartlezer en één Common Interface (CI)-slot. Vanuit de fabriek ondersteunt de interne kaartlezer alleen de Conax-codering. Wie echter de B-versie firmware in de ontvanger installeert, maakt van de kaartlezer een exemplaar dat vele coderingen kan verwerken, waaronder de door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte Mediaguard-codering. Hou er wel rekening mee dat het gaat om een niet officieel ondersteunde emulatie die geen werkende garantie voor de toekomst heeft.

  De werking van zowel de interne kaartlezer als het CI-slot is goed. Door het CI-slot is deze ontvanger toekomstzeker: gebeurt er wat met de werking van de interne kaartlezer, dan kan men altijd nog overstappen op gebruik van een CI-module. Het zappen gaat voorspoedig, en gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcard levert geen problemen op.

  Als we de ontvanger aansluiten, zien we dat de tuner weinig signaal nodig heeft om beeld te kunnen krijgen. Omdat deze ontvanger eigenlijk op de Nederlandse markt is gebracht als niet-gecertificeerd alternatief voor de Philips HD-ontvangers van CanalDigitaal, is dit belangrijk. Door de gevoelige tuner is het gebruik van de TripleSat-schotel in combinatie met deze ontvanger geen probleem. Daarnaast is met de uitgebreide en goed werkende DiSEqC-mogelijkheden elke draaibare of multisat-schotelinstallatie te bedienen.

  De afstandsbediening ligt lekker in de hand en ook gebruik van meerdere apparaten is mogelijk. Bij nadere inspectie zien we dat de knoppenindeling wat beter doordacht had mogen zijn, maar daar is mee te leven. Waar we minder goed mee kunnen leven is de communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger. Die is zeer matig. Je moet de afstandsbediening echt op de ontvanger richten om de gegeven commando’s succesvol te laten uitvoeren. Als we hier eenmaal, als een soort van scherpschutter, enige handigheid in hebben gekregen, kunnen we de ontvanger verder gaan bekijken.

  Daarbij valt de zeer sobere menustructuur op. Er wordt een horizontaal/verticale menustructuur gebruikt. Irritant is dat als we na een keuze in het horizontale hoofdmenu niet direct naar verticaal naar beneden kunnen navigeren om een verdere keuze te maken. Eerst moet, geheel overbodig, de OK-toets worden ingedrukt. Hetzelfde geldt als we van de ene menukeuze naar de andere gaan. Dan moet als extra de exit-toets gebruikt worden. Hier hebben de software-engineers duidelijk niet over nagedacht.

  Gelukkig zijn de grootste taalfouten in de door ons geteste laatste firmwareversie gecorrigeerd, maar we vinden er toch nog wel wat. Als we de ontvanger naar zenders laten zoeken, zien we diverse leuke mogelijkheden. Fastscan, zowel een SD- als HD-versie, is aanwezig voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Ook zijn er voor TéléSAT, Cyfra+ en Polsat fastscan-mogelijkheden aanwezig. Het inlezen met fastscan verloopt in vergelijking met andere ontvangers nogal langzaam, maar het werkt goed. Wat we ons wel afvragen is waarom de fastscan-optie verstopt zit onder de menuoptie van één satelliet doorzoeken. Met de huidige fastscan van CanalDigitaal en TV Vlaanderen worden immers vier satellietposities doorzocht naar televisie- en radiokanalen.

  Verder vinden we de optie ‘Auto-scan’. Kijken we in het Engelstalige menu, dan zien we wat dit inhoudt, namelijk ‘Blind-scan’. Waarom een onduidelijke Nederlandse term verzinnen als de Engelse naam algemeen bekend is, zo vragen we ons af… Blind-scan werkt, zeker voor huiskamergebruik, goed. Het is snel en vindt alle DTH-uitgezonden kanalen op een satelliet. Voor feedhunters is deze blind-scan functie niet ideaal: door de hoge snelheid moet er worden ingeleverd op de nauwkeurigheid van de gevonden signalen.

  Als we gaan zappen met deze ontvanger valt ons een licht synchronisatieprobleem op. Dat wil zeggen dat geluid en beeld niet exact gelijk lopen. Voor de meeste televisiekijkers is dit niet hinderlijk. Overigens valt op dat bij sommige kanalen, waaronder BVN, het sync-probleem groter wordt na enkele uren kijken. Ernstiger sync-problemen zien we bijvoorbeeld bij de ongecodeerde Duitse zenders Anixe HD en ARD HD. De problemen zijn niet altijd direct zichtbaar, maar duiken regelmatig op bij snel doorzappen naar deze zenders.

  Bij de PVR-mogelijkheden lopen we tegen een probleem aan. Een USB-stick die in onze testomgeving op elke PVR-ready satellietontvanger moeiteloos heeft gewerkt, krijgen we op de Ferguson niet werkend. De snelheid van de stick is volgens de ontvanger te laag om te kunnen opnemen. Om van USB-opnamen en timeshifting gebruik te kunnen maken, moeten we dus echt een externe USB harde schijf gebruiken. Dit is overigens toch wel aan te raden zodra er HD-kanalen worden opgenomen.

  Het is jammer dat bovenstaande problemen op dit moment nog aanwezig zijn, want de hardware van deze ontvanger is in orde. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat deze ontvanger 4:2:2-feeds kan weergeven, helaas alleen in zwaar geblokte beeldkwaliteit. Dat betekent dat het met de processorcapaciteit zeker goed zit. Sterker nog: als men de tijd neemt om op dit punt één en ander te finetunen is het niet uitgesloten dat we met de Ariva 200 echt naar 4:2:2-uitgezonden kanalen kunnen kijken. En daar zit het probleem bij deze ontvanger: de firmware kan nog veel aandacht gebruiken. Vrijwel alle bovenstaande problemen zijn op te lossen als er meer tijd wordt gestoken in het verbeteren van de firmware. Doet men dit, dan wordt de Ariva 200 één van de betere low-budget HD-ontvangers op de Nederlandse markt.

  Concluderend vragen we ons af: zou Ferguson zelf weten wat voor potentieel men met deze ontvanger in handen heeft? De ontvanger doet ons denken aan een schot voor open doel dat op onverklaarbare wijze naast gaat. Laten we hopen dat Ferguson de Ariva 200 nog vóór het WK voetbal heeft omgebouwd tot een topscoorder.

  Kaartlezer De Ariva 200 werkt zeer goed samen met de CanalDigitaal-smartcard. Aanschaf van een extra CI-module is hierdoor vooralsnog niet nodig, en dat maakt de aanschafprijs wel heel erg interessant.

  Firmware Dat firmware vaak belangrijker is dan hardware wordt bij deze ontvanger heel goed duidelijk. Zet goede software-engineers aan het werk en de Ariva 200 wordt een wereldontvanger.

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Why Him?

  Why Him?
  Net5 om 20:30 uur
  Tijdens de feestdagen gaat Ned (Bryan Cranston), een overbezorgde maar liefhebbende vader, samen met zijn familie op bezoek bij zijn dochter op de universiteit. Hier ontmoet Ned zijn grootste nachtmerrie: zijn dochters vriend Laird (James Franco), een welwillende maar sociaal onhandige Silicon Valley-biljonair. De strenge en preutse Ned vindt Laird, die helemaal geen filter heeft, totaal geen match voor zijn dochter. De eenzijdige rivaliteit loopt volledig uit de hand en Ned’s paniekaanvallen nemen toe als hij zich gaandeweg steeds minder thuis voelt in de glamoureuze hightech omgeving en hij erachter komt dat Laird klaar is om dé vraag aan zijn dochter te stellen.