1. Tests

  Ferguson HF 8800 HD: Pools satellietmerk stort zich op nieuwe markt

  Het aantal merken dat zich op HDTV-markt stort groeit gestaag. De Nederlandse markt kan nu kennismaken met de HF 8800 HD van de Poolse fabrikant Ferguson.
  Jarco Kriek
  2 februari 2016
  0.0
  comments 1
  Ferguson HF 8800 HD: Pools satellietmerk stort zich op nieuwe markt

  Het aantal merken dat zich op HDTV-markt stort groeit gestaag. Na onder andere Humax, Pace, Topfield en Homecast kan de Nederlandse markt nu kennis maken met de HF 8800 HD van de Poolse fabrikant Ferguson. Ons testmodel komt met een zwart front, dat over de gehele lengte is ‘gepimpt’ met een opvallende rode streep. De Nederlandse importeur vond dit racemodel echter te opvallend, en besloot om een eigen front voor de ontvanger te laten maken dat minder de aandacht trekt. Natuurlijk hoopt men wel dat de prestaties van ontvanger wél de aandacht zullen trekken. Of dit het geval is, zou blijken op de TVSatellite testbank.

   

  Satellietveteranen onder de lezers zullen de naam Ferguson nog kennen van een Engelse fabrikant van satellietapparatuur. Na het stoppen van de activiteiten van dit bedrijf is de merknaam in handen gekomen van het Pools bedrijf Telstar S.A.. Ferguson koopt concepten van satellietfabrikanten uit het Verre Oosten, en assembleert de ontvangers in de eigen fabriek in Polen. De firm- en software-ontwikkeling wordt voor het grootste deel in eigen beheer uitgevoerd.

   

  Opvallende dingen

  Natuurlijk zijn we nieuwsgierig: uit welke fabriek is het concept voor de HF 8800 HD afkomstig? Ferguson betrekt veel van het Koreaanse Arion, maar onze gedachte dat deze ontvanger wellicht de Poolse uitvoering zou kunnen zijn van de Arion AF-8000 HDCI moeten we na inwendige inspectie laten varen. De afstandsbediening hebben we al eens eerder gezien - bij de Hivion 9090 XCI - en een blik op structuur van het moederboard en een kijkje in de firmwarestructuur maakt ons duidelijk dat de ontvanger uit de Koreaanse eMtech-fabriek afkomstig is. Deze Ferguson is daarmee een broertje van de eerder in TVSatellite geteste Homecast HS 5101 CI. Overigens zijn er hardwarematig duidelijke verschillen tussen beide ontvangers.

   

  Eerste indruk

  De Ferguson HF 8800 HD wordt geleverd in een fraaie, stevige kartonnen doos. Hierin vinden we naast de ontvanger en de afstandsbediening ook een hoogwaardige, dikke HDMI-kabel en een standaardkwaliteit YPbPr-kabel. Een scartkabel ontbreekt: begrijpelijk, omdat de satellietontvanger alleen optimaal benut wordt op een HD-Ready of Full-HD beeldscherm.

   

  Om de kast van de ontvanger te beschermen tegen krassen is hierop een plastic folie aangebracht. Op het eerste gezicht handig om beschadiging te voorkomen. Het is echter wel aan te raden om de folie te verwijderen. De ontvanger produceert nogal wat warmte, en zeker wanneer hij in een gesloten meubel wordt geplaatst kan de folie hierdoor inbranden. Overigens is het verwijderen van deze folielaag makkelijker gezegd dan gedaan.

   

  De meegeleverde, hel witte afstandsbediening ziet er stijlvol uit en ligt lekker in de hand. De toetsen zijn handig ingedeeld en de infrarode straal reikt ver.

   

  Menu

  De menustructuur van de HF 8800 HD is gelijk aan die van de Homecast HS 5101 CI. De Ferguson gebruikt naast een andere loaderversie (1.09 tegen 1.07 bij de Homecast) ook een andere grafische schil. Waar Homecast een ‘custom made’ schil heeft, gebruikt Ferguson de standaard graphics voor de OEM-markt.

   

  De Ferguson is een snelle ontvanger als het gaat om het inlezen van kanalen. Binnen drie minuten haalt hij alle zenders binnen die op de Astra1 uitzenden. Bij de door ons gebruikte softwareversie 1.0.11 krijgen bepaalde kanalen echter niet de daadwerkelijke zendernaam, maar een naam als ‘CH-0-214’. Het gaat hierbij vooral om de pay-per-view zenders of datakanalen. In de nieuwe softwareversie 1.0.12, die binnenkort beschikbaar komt, wordt de multifeed-optie in gebruik genomen. Daarmee zijn bijvoorbeeld de kanalen van Premiere op Astra1 en de interactieve BBC-kanalen op Astra2 oproepbaar met één toets op de afstandsbediening. Onze testen met een betaversie van software 1.0.12 verliepen redelijk goed. Met de gratis via het internet beschikbare settingseditor kan de gebruiker zonder problemen zendernamen veranderen en de zenderlijst naar eigen inzicht indelen.

   

  Beperkte DiSEqC

  De HF 8800 HD ondersteunt naast de DiSEqC-motorprotocollen 1.2 en 1.3 (USALS) alleen het 1.0 protocol. In de praktijk kan dit technische beperkingen met zich meebrengen voor gebruikers met multifocus-installaties. Eigenaren van de TechniSat Multytenne en Visiosat Bisat schotelinstallaties kunnen op zich nog wel uit de voeten met het 1.0 protocol: in de praktijk houdt dit namelijk in dat men tot vier LNB’s kan aansturen. Gebruikers met bijvoorbeeld een Wavefrontier - waar doorgaans meer dan vier satellietposities mee worden ontvangen - lopen echter tegen beperkingen aan.

   

  Symbolrate

  De nieuwe HDTV-ontvangers zijn naast HDTV-ontvangst in MPEG2 en MPEG4 ook geschikt voor ontvangst van SD (standaard definitie) zenders in MPEG4. Veel providers - zeker als de satellietverspreiding gebruikt wordt voor de aanvoer van lokale kabelnetten - gebruiken al MPEG4-compressie bij de doorgifte van kanalen. De verwachting is dat in de komende twee tot vijf jaar steeds meer zenders die nu nog in MPEG2 uitzenden zullen overschakelen naar MPEG4-compressie. Hierdoor passen er meer zenders op dezelfde gebruikte bandbreedte dan met de huidige MPEG2-compressie: er kunnen dan dus meer kanalen worden uitgezonden.

   

  Soms worden deze MPEG4 SD-transponders met een hoge symbolrate uitgezonden, omdat men de gehele bandbreedte van een transponder benut zonder restreserve. Zo zendt een populair Russisch zenderpakket op de Expres-satelliet (40 graden oost) uit met een symbolrate van 44951. Veel van de huidige HDTV-ontvangers kunnen deze hoge symbolrate niet verwerken, en de zenders daardoor niet inlezen. De Ferguson HF 8800 HD kan dit echter wel. Ook met een zeer lage symbolrate (lager dan 1500) kan de ontvanger goed overweg.

   

  Veel kaartmogelijkheden

  Dankzij de Common Interface (CI) sloten kan de Ferguson HF 8800 HD alle soorten gecodeerde satellietkanalen ontvangen. Belangrijk is dat de ontvanger goed communiceert met de gebruikte module. Tijdens onze testen konden we geen noemenswaardige problemen ontdekken. Tijdens heel snel zappen wil de ontvanger soms - minder dan één op de honderd keer - het ontvangen signaal niet decoderen. We gebruikten tijdens onze test een aantal veelgebruikte CI modules: een Aston DUAL module, de CanalDigitaal/TV Vlaanderen Mediaguard module, de Irdeto module, de Technisat Conax module, de (Super) T-Rex module en de Diablo Wireless CI module.

   

  Interne kaartlezer

  Opvallend is dat de ontvanger naast twee CI-sloten ook beschikt over een interne kaartlezer. Deze is tijdens het uitvoeren van onze test alleen geschikt voor Conax-encryptie. Op zich gebruiken we deze in de Benelux niet en lijkt deze kaartlezer dus nutteloos voor Nederlanders en Vlamingen. Op het internet is er echter alternatieve software beschikbaar waarmee men van de interne kaartlezer een zogenaamde multi-kaartlezer kan maken. In praktijk houdt dit in dat de interne kaartlezer via een emulatieprogramma smartcards kan verwerken voor diverse coderingsnormen. Voor de Nederlandse en Vlaamse markt zijn vooral de SECA/Mediaguard en Irdeto-coderingen van belang. Inmiddels heeft de importeur de ontvanger standaard voorzien van software waarmee de kaartlezer gschikt is voor SECA/Mediaguard.

   

  We probeerden de kaartlezer in combinatie met de SECA-kaart van CanalDigitaal, de Irdeto-kaart van CanalDigitaal, de SECA-kaart van TV Vlaanderen en de Irdeto-kaart van HDTV-aanbieder Euro1080 (van o.a. HD1). Met al deze kaarten kon men via de interne kaartlezer beeld krijgen. Hierdoor wordt de interne kaartlezer erg interessant: er kan bespaard worden op de aanschaf van een module. 

   

  Met de alternatieve software die op het internet circuleert krijgen we ook de mogelijkheid om via een programma sleutels naar de emulator te sturen. Zo kan er zonder smartcard naar betaaltelevisieprogramma’s worden gekeken. Ook is er in Polen een apart apparaat op de markt dat aangesloten kan worden op de seriële poort van de Ferguson, om zo via de pc smartcards binnenshuis of via het internet te delen (cardsharing). We zeggen er nog maar eens bij dat zulke zaken door de Nederlandse en Belgische wet niet zijn toegestaan.

   

  Conclusie

  We vonden een paar nadelen bij de Ferguson HF 8800 HD. Het gemis van de DiSEqC 1.1 is onbegrijpelijk: in een tijd waarin multfocus-installaties steeds vaker gebruikt worden mag dit eigenlijk niet ontbreken.

   

  Ook is het jammer dat de software van de ontvanger niet via de satelliet kan worden ge-update (OTA). De consument dient dus de nodige computerkennis te hebben om de ontvanger te voorzien van nieuwe software. Op het internet is hiervoor overigens voldoende informatie beschikbaar. Ook de benodigde software is gratis via het internet te krijgen.

   

  De afwerking van de behuizing van de ontvanger is niet geweldig. Dat doet niets af aan de functionaliteit van de ontvanger, maar zou netter kunnen.

   

  Desalniettemin heeft de Ferguson HF 8800 HD een positieve indruk gemaakt. Hij zapt snel en geeft een perfect beeld. De Poolse fabrikant geeft de firmware-ontwikkeling hoge prioriteit, en daardoor volgen verbeterde versies elkaar snel op. Belangrijk is ook dat Ferguson goed omgaat met klachten en verbeteringsvoorstellen.

   

  De gebruiksvriendelijkheid van zowel de menustructuur als de afstandsbediening zijn grote pluspunten.

  Reacties

 1. TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.