1. Tests

  Formuler F1: F1 staat voor snelheid

  Het nieuw decodermerk Formuler presenteert de modellen F1 en F3. Totaal TV test de uitgebreidere F1, een hybride Linux-decoder.
  Jarco Kriek
  3 augustus 2016
  9.0
  comments 3
  Formuler F1: F1 staat voor snelheid
  Het nieuw decodermerk Formuler presenteert de modellen F1 en F3. Totaal TV test de uitgebreidere F1, een hybride Linux-decoder.

  De ontvanger wordt standaard geleverd met een kwalitatief goede HDMI-kabel, een stroomkabel voor de meegeleverde externe voeding en een afstandsbediening met bijhorende AAA-batterijen. Er wordt in de verpakking alleen een Engelstalige snelle installatiegids meegeleverd. Op de website www.formuler.nl kunnen we echter een uitgebreide Nederlandstalige handleiding downloaden. De afstandsbediening ligt lekker in de hand en heeft een duidelijke knopindeling. Met één hand zijn alle knoppen makkelijk te bedienen. Een nadeel is het klikmechanisme achter de knoppen. Dat produceert een irritant klikgeluid bij het indrukken, en vraagt om iets meer vingerkracht van de zappende kijker.

  Opvallend display
  De ontvanger is met afmetingen van 26 x 5,5 x 21cm relatief klein voor een hybride decoder met drie tunermogelijkheden. Aan de voorkant valt het grote VFD-display op. Ook opvallend is het dikke kunststof vlak dat het display beschermt. De voorzijde is voor de rest uitgevoerd in zwarte hoogglans, zonder bedieningsknopen. Ook achter de frontklep vinden we geen knoppen: de decoder kan dus alleen met de afstandsbediening worden bediend. Wel vinden we achter de klep twee interne kaartlezers die door middel van emulatie geschikt worden gemaakt voor de smartcards van de meeste aanbieders. Dat geldt zowel voor kabel en digitale ether als satelliet. Uitzonderingen zijn UPC en Telenet, die een gesloten systeem hanteren. Ook zijn er twee Common Interface-sloten die de decoder toekomstzeker maken. De USB-ingang is standaard, maar de SD-kaartgleuf vinden we opvallend.

  Geen interne harde schijf
  Achter op de ontvanger vinden we de mogelijkheden voor beeld- en geluidsaansluitingen. Een scartaansluiting ontbreekt, maar het heeft dan ook de sterke voorkeur om de Formuler F1 via de HDMI-uitgang op de televisie aan te sluiten. Voor digitaal geluid is er een optische geluidsuitgang aanwezig. Belangrijk is de e-SATA aansluiting. Op dit moment is er namelijk nog geen mogelijkheid om intern een harde schijf in de decoder te plaatsen, al geeft de fabrikant aan te zoeken naar een toekomstige oplossing. Een externe harde schijf is echter ook een optie, en omdat de twee beschikbare USB-aansluitingen niet over 3.0 maar 2.0-techniek beschikken, is e-SATA de meest aanbevolen optie. Importeur Bombeeck leverde bij het testexemplaar dan ook netjes een e-SATA behuizing van het merk Startech waarin een 2,5 inch harde schijf kan worden geplaatst. We kunnen de externe schijf met één meegeleverde kabel aan e-SATA voor data-overdracht en USB voor voedingsspanning koppelen. Verder vinden we nog een RS232-aansluiting en de netwerkaansluiting aan de achterzijde. Er is geen hardwarematige aan/uit-schakelaar, dus als we de decoder helemaal van de stroom willen halen, moeten we de voeding eruit trekken.

  Twee interne satelliettuners
  De Formuler F1 beschikt standaard over twee interne DVB-S2 tuners. Deze hebben geen doorlusmogelijkheid en zijn niet vervangbaar. Daarnaast is er een derde tunerslot waarin we een verwisselbare tunerkaart kunnen plaatsen. De keuze is tussen een gecombineerde DVB-C/T/T2 en een DVB-S2 tuner, die beide wel over een doorlus beschikken. De gebruikte tuners zijn voldoende gevoelig, waarbij het ons opvalt dat de losse DVB-S2 tuner net iets gevoeliger is dan de ingebouwde tuners. Voor feedhunters is het goed om te weten dat de blindscan-functie - zeker met een derde DVB-S2 tuner - vrijwel perfect werkt. Ook zeer smalbandige zenders worden gevonden. 

  F1 is zappen met Formule 1-snelheid
  De Formuler F1 is een ontvanger die werkt op het Linux besturingssysteem. De beste werking krijgen we met firmware van hobbyisten. In onze test kiezen we - zoals altijd bij Linux-ontvangers - voor de in Nederland wellicht meest gebruikte firmware OpenPli. Het valt direct op dat de decoder een snelle zapper is. Sneller dan veel andere Linux-ontvangers. Dat heeft vooral met de snelle 1300MHz dual core 3000MIPS-processor van Broadcom te maken. Hieraan is een flashgeheugen van 512MB en een DDR3 DRAM geheugen van 1GB gekoppeld. Er kunnen meerdere programma’s tegelijk opgenomen worden. Gelijktijdig kunnen we naar een ander programma kijken. Door de beschikbaarheid van maximaal drie tuners is er een groot aanbod van zenders die simultaan opgenomen kunnen worden. De opname-instelling vanuit EPG verloopt vlekkeloos. De info-, menu- en EPG-structuur is mede afhankelijk van de gebruikte firmware. In het geval van OpenPli komt deze eenvoudig over, maar dat maakt hem ook gebruiksvriendelijk. Wie de tijd neemt om met de ontvanger te spelen, kan ook andere uiterlijkheden - de zogenaamde skins - installeren. OpenPli biedt voldoende mogelijkheden om plug-ins direct via de decoder van het internet te downloaden en te installeren. Op deze manier kan men de decoder geheel naar eigen wens inrichten.

  Veel mogelijkheden aanwezig
  Het bekijken van tv-zenders via satelliet, kabel en Digitenne verloopt zonder enig probleem. Op onze testlocatie is UPC het beschikbare kabelbedrijf. Hierdoor konden we alleen naar het ongecodeerde basispakket van deze aanbieder kijken. Het gebruik van de smartcards van TéléSAT, CanalDigitaal, TV Vlaanderen en Digitenne in de interne kaartlezer verloopt probleemloos. De twee CI-sloten werken goed in combinatie met de meest gebruikte CI-modules van de aanbieders. Ook de nieuwe witte CI-module van M7 Group die nodig is om naar FOX Sports International HD (FOX Sports 2) bij CanalDigitaal en de HD-zenders bij TéléSAT te kijken, werkt uitstekend. Voor satelliet zijn er veel zenderzoekmogelijkheden. Via OpenPli wordt fastscan inclusief automatische updates ondersteund. Tevens is er de al eerder genoemde blindscan en kan men satellieten automatisch en handmatig naar tv- en radiozenders laten zoeken. Bij de satelliettuners worden de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS ondersteund. Ook voor kabel en digitale ether zijn er uitgebreide zoekmogelijkheden waardoor alle zenders die beschikbaar zijn bekeken kunnen worden. De Formuler F1 is echter nog niet geschikt voor ontvangst van Ultra HD-zenders omdat de HEVC/H.265 compressietechniek niet wordt ondersteund. Iets dat momenteel overigens bij nog geen enkele Linux-ontvanger het geval is.

  Interactieve mogelijkheden
  Naast lineaire tv biedt de Formuler F1 ook mogelijkheden om interactief naar content te kijken. Hieronder valt ook HbbTV. Bij steeds meer lineaire tv-zenders is deze interactieve dienst beschikbaar. Dat geldt in Nederland bij de NPO-zenders via onder meer CanalDigitaal, Digitenne en UPC. Hiermee kunnen we onder meer naar Uitzending Gemist kijken. Om het multimediaverhaal compleet te maken, is het ook mogelijk om content van de Formuler F1 naar mobiele Apple- of Android-apparaten te streamen. Als we deze functie gebruiken verdient een bedrade aansluiting op het thuisnetwerk de voorkeur. Er bestaat ook de mogelijkheid om de decoder via een USB Wi-Fi dongle draadloos in het thuisnetwerk op te nemen.

  Conclusie
  De onderlinge verschillen tussen Linux-ontvangers zijn klein, maar soms komen we een ontvanger tegen die er met kop en schouders bovenuit steekt. In deze prijsklasse is dat de Formuler F1. Een betaalbare hybride ontvanger zonder noemenswaardige problemen. 
   

  VERBRUIK EN OPSTART De Formuler F1 gebruikt in stand-by 0,4 watt. In volledig bedrijf met interne harde schijf is het verbruik 21,7 watt. De opstarttijd bedraagt veertig seconden.

  FIRMWARE We hebben Formuler F1 getest met firmwareversie OpenPli 4.0 bèta van 20 december 2014. Ontvanger beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital, Eindhoven.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Oh, wat een jaar!

  Oh, wat een jaar!
  RTL 4 om 20:00 uur
  In Oh, wat een jaar! staan dit keer de swinging sixties centraal! Om precies te zijn het jaar 1965. Teamcaptains Jeroen van Koningsbrugge en Ruben Nicolai dossen zich weer uit in de kledingstijl van die tijd en worden bijgestaan door golden oldies Joke Bruijs en Jan Keizer.

  TV-TIP Grantchester

  Grantchester
  NPO 2 om 20:10 uur
  Het vierde, en voor Sidney Chambers (James Norton) meteen ook laatste seizoen, gaat met vuurwerk en een dolksteek van start en ’s lands favoriete dominee staat er met zijn snufferd bovenop. De zaak moet rap opgelost worden, voor er rassenrellen uitbreken in het anders zo vredige dorpje.

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Denkend aan Holland

   In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. Ze varen langs eeuwenoude stadjes, historische landgoederen en door natuurgebieden.
   Reacties0 reactie(s)