Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Gebruiksvriendelijk mediaspelertje

  De Nederlandse fabrikant Xsarius lanceerde een nieuwe online mediaspeler. De modelnaam Sniper HD+ OTT H.265 belooft heel wat.
  Jarco Kriek
  8 may 2019
  9
  comments 0
  Gebruiksvriendelijk mediaspelertje

  Het kleine kastje is een mediaspeler die ook voor IPTV kan worden gebruikt. De Xsarius Sniper HD+ OTT past in de palm van je hand en is qua omvang vergelijkbaar met de Apple TV HD. En om direct een mogelijk misverstand uit de wereld helpen: de Sniper HD+ OTT is geen 4K Ultra HD mediaspeler. Dit misverstand kan ontstaan door de toevoeging 'H.265' achter de modelnaam, maar het betekent hier enkel dat bestanden met de betere compressietechniek H.265 afgespeeld kunnen worden, maar wel maximaal in HD-kwaliteit. Dit geldt ook voor live zenders die online aangeleverd worden met H.265. Dit maakt het IPTV-gedeelte van dit apparaat meer toekomstzeker, omdat deze verbeterde compressietechniek vooral bij live tv steeds meer wordt gebruikt. Het zorgt namelijk voor een flinke besparing van bandbreedte in het online aanvoersignaal. Voor de gebruiker – de kijker van de live stream – is er hierdoor minder kans op haperen (bufferen) van het beeld.

   

  Aansluitingen

  Het kleine apparaat heeft slechts een beperkt aantal aansluitingen. De Xsarius Sniper HD+ OTT kan niet op een oudere televisie zonder HDMI aangesloten worden, omdat een scart of analoge A/V aansluiting niet aanwezig is. De wel aanwezig HDMI-aansluiting is volgens de 1.4 specificaties. Verder vinden we een digitale optische geluidsuitgang, een netwerkaansluiting en twee USB 2.0-poorten. De snelheid van de netwerkaansluiting is 10/100Mbit. Dit is natuurlijk geen snelle Gigabit-variant, maar snel genoeg om videobestanden in HD-kwaliteit te streamen via het huisnetwerk. Een wifi-dongle kan worden aangesloten op een van de USB-poorten om de Sniper HD+ OTT draadloos op het netwerk aan te sluiten. Maar we adviseren om de mediaspeler met een vaste netwerkkabel op de router aan te sluiten.

   

  Accessoires

  Xsarius levert alle benodigdheden standaard bij de mediaspeler. Zeker een pluspunt is de Nederlandstalige handleiding die in een papieren variant in de verpakking aanwezig is. Daarnaast wordt er een afstandsbediening met batterijen meegeleverd, een stroomadapter en een kwalitatief goede HDMI-kabel. De wifi-dongle die nodig is om de mediaspeler draadloos aan het thuisnetwerk te koppelen moet - indien gewenst - los aangeschaft worden. Dit is overigens bij vrijwel alle mediaspelers met een dergelijke wifi-optie.

   

  Linux

  Het hart van veel consumenten zal sneller gaan kloppen als we vertellen dat deze mediaspeler functioneert op het Linux besturingssysteem. Het is echter een gesloten variant, waarmee in de hobbyachtige sfeer niet veel kan worden gedaan. Het technisch hart van de Xsarius Sniper HD+ OTT is chipset met een processor met een snelheid van 600MHz. Hieraan gekoppeld is een flashgeheugen van 128MB en een DDR3 RAM geheugen van 258MB. Dit lijkt weinig, maar is ruim voldoende voor een goede werking van deze mediaspeler. De handelingssnelheid is vlot en de bediening is prettig.

   

  Mobiel gebruik

  Voordeel van de Xsarius Sniper HD+ OTT is dat hij op een voedingsspanning van 12 volt functioneert. Dit betekent dat het apparaat niet alleen met de meegeleverde adapter kan worden gebruikt, maar ook probleemloos kan dienen voor mobiel gebruik in camper of caravan. Dat maakt deze mediaspeler ideaal om tijdens de vakantie de kinderen of uzelf te amuseren met leuke films en series. Die kunnen voor het vertrek op een opslagapparaat zoals USB-stick of externe harde schijf worden geplaatst. Een mobiele of draadloze internetverbinding is dus niet altijd nodig. Maar bij aanschaf van een geschikte USB-dongle kan - bijvoorbeeld op een camping - wel contact worden gemaakt met een wifi-netwerk, om op deze manier bijvoorbeeld via IPTV naar tv-zenders te kijken.

   

  IPTV

  Want naast het afspelen van video, foto en muziek die op het eigen thuisnetwerk of op een opslagapparaat aanwezig zijn, kan er ook via internet naar tv en video gekeken worden. Dit wordt IPTV of OTT genoemd. Dit kan op diverse manieren. Zo worden de protocollen Stalker en Xstreamer ondersteund. Maar ook vele vormen van afspeellijsten, waaronder .m3u, kunnen op deze mediaspeler gebruikt worden. Dit betekent in praktijk dat vrijwel alle IPTV-pakketten, zowel legaal als illegaal, kunnen worden gebruikt. Let wel op dat het gebruik van niet-legale pakketten voor eigen risico is. De fabrikant geeft hier ook geen ondersteuning voor. Het kijken via apps naar streamingdiensten zoals Netflix, Videoland of NLZIET is dan weer niet mogelijk. Wel kan er naar video worden gekeken via YouTube via een ingebakken kijkmogelijkheid. Ook zijn de applicaties WebTV en VOD Video Club aanwezig, en kan er via het internet naar tienduizenden radiozenders uit de hele wereld worden geluisterd.

   

  Beeld

  De beeldkwaliteit van de Xsarius Sniper HD+ OTT is zeer goed. We kunnen kiezen voor de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. Ook is de mogelijkheid aanwezig om video's automatisch weer te geven op het beeldformaat dat bij de bron werd gebruikt.

   

  Conclusie

  De Xsarius Sniper HD+ OTT is een relatief simpele mediaspeler met enkele belangrijke online mogelijkheden. Nu klinkt 'simpel' wellicht negatief, maar dat is zeker niet het geval: het apparaat doet wat het moet doen. Daarnaast is de bediening kinderspel en daardoor de gebruiksvriendelijkheid groot.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  XsariusmediaspelerH.265HEVC/H.265HEVC

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Freeks wilde wereld

  Freeks wilde wereld
  NPO 3 om 18:11 uur
  Freek Vonk reist naar Nepal om de Bengaalse tijger in het echt te zien. Dit indrukwekkende dier is met uitsterven bedreigd.

  TV-TIP Christmas in Evergreen

  Christmas in Evergreen
  RTL 8 om 20:28 uur
  Allie is dierenarts in Evergreen. Ze ontmoet weduwnaar Ryan en zijn dochtertje Zoe, die vast zitten vanwege een sneeuwstorm.

  Interview

  • *

   Dionne Stax

   Droomhuis gezocht

   Het komende seizoen van Droomhuis gezocht kent een nieuw presentatieduo. Niet Carrie ten Napel en Sybrand Niessen maken hun opwachting, maar Carrie en Dionne Stax presenteren samen.
   Reacties0 reactie(s)