Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Geen kapsones: de VU+ Zero V2

  Ontvangerfabrikant VU+ heeft zijn instapmodel Zero vernieuwd. Als de Zero V2 is de satellietontvanger nu voor onder de honderd euro te koop.
  Jarco Kriek
  9 september 2020
  8
  comments 0
  Geen kapsones: de VU+ Zero V2

  Veel nieuwe satellietontvangers zijn geschikt voor ontvangst van zenders in 4K Ultra HD. Aan die optie hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Er zijn echter veel satellietkijkers die nog geen Ultra HD televisie in de huiskamer hebben, of het satellietaanbod in deze kwaliteit nog te karig vinden. Voor hen is een satellietontvanger met HD-ontvangst voldoende. VU+ heeft voor deze doelgroep de oudere verkoophit Zero vernieuwd. Onder de naam Zero V2 is het apparaat ook in Nederland verkrijgbaar. De combinatie van Linux en een gunstige prijs moet het model een nieuw succes maken voor de fabrikant.

   

  Uiterlijk

  De VU+ Zero V2 is misschien niet de allerkleinste, maar met afmetingen van 21 bij 4 bij 9 centimeter is het apparaat niet heel prominent aanwezig onder de tv. Het is ook niet echt nodig om de satellietontvanger onzichtbaar te plaatsen, want het mooi vormgegeven apparaat mag zeker gezien worden. Voor wie de satellietontvanger om welke reden dan ook toch uit het zicht wil plaatsen, wordt door de fabrikant standaard een infraroodoog meegeleverd. Hierdoor kan de satellietontvanger ook met de afstandsbediening bediend worden als hij in een kast of achter de televisie wordt opgesteld.

   

  Aansluitingen

  De voorkant van de VU+ Zero V2 oogt zakelijk maar ook wat saai. Het enige interessante is de interne kaartlezer. Ook de aansluitmogelijkheden aan de achterzijde zijn tot het hoogstnodige beperkt. Er is één LNB-ingang voor de schotelantenne aanwezig. Een doorlusmogelijkheid ontbreekt dus. Voor beeldoverdracht is naast digitaal HDMI ook een gecombineerde audio- en video-uitgang via mini-jack aanwezig. Een digitale geluidsuitgang vinden we niet op de ontvanger, en dat is toch wel een minpunt. Een ander minpunt is het ontbreken van een USB-aansluiting aan de voorzijde van het apparaat. Achterop vinden we wel twee USB 2.0 aansluitingen, naast een netwerkaansluiting en de aansluitmogelijkheid voor het infraroodoog.

   

  Mobiel gebruik

  De VU+ Zero V2 werkt op een voedingsspanning van 12 volt. Een stroomadapter wordt door VU+ natuurlijk meegeleverd. Door het gebruik van 12 volt is de ontvanger natuurlijk ook geschikt voor gebruik in mobile homes, zoals caravan en camper.

   

  Technisch hart

  Als we de VU+ Zero V2 van binnen bekijken zien we een goed ingedeeld moederbord met componenten van redelijke tot goede kwaliteit. Voor een satellietontvanger van deze prijsklasse eigenlijk beter dan verwacht. VU+ maakt in dit model gebruik van de BCM7421 chipset van Broadcom. Met een processorsnelheid van 742MHz en twee kernen is dat zeker geen snelle jongen, maar met 2MIPS voor deze satellietontvanger voldoende. Met het geheugen is de fabrikant wel wat aan de zuinige kant. Het DDR RAM-geheugen komt niet boven de 512MB, terwijl het NAND flashgeheugen slechts 256MB bedraagt. Maar desondanks is de Zero V2 een snelle zapper in gebruik. Het beperkte geheugen speelt ons op bepaalde momenten wel parten als we een videobestand van groter formaat in Full HD 1080p streamen naar de mediaspelerfunctie en via het apparaat op televisie weergeven.

   

  Tuner

  De tuner die in deze satellietontvanger wordt gebruikt stemt ons positief. De ontvangstgevoeligheid is uiterst goed. Dit betekent dat ook zwakkere signalen ontvangen kunnen worden en er meer tv- en radiozenders zichtbaar of hoorbaar zijn. Ook als zenders met een lagere bandbreedte worden uitgezonden, ontvangt de VU+ Zero V2 deze. Daarnaast worden alle DiSEqC-protocollen probleemloos ondersteund. Deze satellietontvanger kan ook worden gebruikt door bezitters van een schotelantenne met Unicable LNB.

   

  OpenPli

  De VU+ Zero V2 is een open source Linux-ontvanger die werkt op Enigma2 OS. In onze test hebben wij de Enigma2 firmware van hobbygroep OpenPli gebruikt. Deze is voor Nederlandse satellietkijkers met minimale ervaring met dit soort firmware het makkelijkst te gebruiken. Zo kunnen automatisch de zenderlijsten van onder meer Canal Digitaal en TV Vlaanderen in het apparaat geladen worden. Deze worden ook automatisch vernieuwd als er zenders worden gewijzigd. Maar ook andere hobbygroepen als OpenATV hebben firmware voor deze ontvanger gemaakt. Met OpenPli kan de gebruiker door installatie van add-ons de mogelijkheden van het apparaat naar eigen inzicht uitbreiden met allerhande gewenste onderdelen.

   

  Interactief

  De online mogelijkheden van VU+ Zero V2 zijn heel ruim. Zo ondersteunt het apparaat HbbTV, dat vooral bij Duitse zenders populair is. Maar er kan ook naar tv- en radiozenders op het internet worden gekeken en geluisterd. Enigma2 brengt daarnaast meerdere interactieve mogelijkheden met zich mee, zoals het terugkijken van eerder uitgezonden programma’s. Met de VU+ Player App kan op tablet en smartphone worden gekeken naar bijvoorbeeld live tv-zenders en op de ontvanger opgenomen programma’s.

   

  Kaartlezer

  VU+ Zero V2 beschikt alleen over een interne kaartlezer. Deze werkt op basis van emulatie en is hiermee op dit moment geschikt voor de smartcards van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Er is geen CI+ slot aanwezig. Dat betekent dat deze ontvanger niet geschikt is voor abonnees van Joyne. Ook abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen die de CI+ module met ingebouwde smartcard gebruiken hebben aan de Zero V2 geen geschikte ontvanger.

   

  Opnemen

  Via de elektronische programmagids (EPG) kunnen programma’s direct voor opname ingesteld worden. Het maximale aantal programma’s dat gelijktijdig kan worden opgenomen is afhankelijk van de gebruikte configuratie van schotelantenne en LNB(s). Bij onze opstelling konden we acht ongecodeerde zenders gelijktijdig opnemen. Het opnemen en afspelen van programma’s gaat makkelijk via de nieuwe versie van de afstandsbediening die VU+ bij de Zero V2 levert. De knopindeling is logisch en de communicatie met de ontvanger verloopt goed. Wellicht nog belangrijker is dat het niet het kleine soort exemplaar is dat vaak bij satellietontvangers in deze prijsklasse wordt meegeleverd.

   

  Beeld

  De beeldkwaliteit die de VU+ Zero V2 levert kunnen we alleen maar als zeer goed omschrijven. Hoewel het apparaat de compressienorm HEVC (H.265) ondersteunt, is het alleen geschikt voor ontvangst van in DVB-S2 uitgezonden SD- en HD-zenders. De maximale beeldkwaliteit is Full HD 1080p, maar natuurlijk worden ook veel gebruikte HD-beeldformaten als 720p en 1080i ondersteund.

   

  Conclusie

  VU+ heeft een betrouwbare maar vooral betaalbare instap HD-satellietontvanger op de markt gebracht. De lage verkoopprijs vertaalt zich in iets mindere specificaties van belangrijke technische aspecten, maar voor satellietkijkers die niet al te veeleisend zijn – en dat zijn er veel – is deze ontvanger een aantrekkelijke koop.

  VU+VUplusVU plusZero V2VU+ Zero V2VUplus Zero V2VU plus Zero V2satellietontvangersatellietEnigma2LinuxOpenPliOpenATVHbbTVUnicable

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)