1. Tests

  GigaBlue HD X3: Betaalbaar Linuxplezier

  GigaBlue heeft met de HD X3 een betaalbare Linux tv-decoder op de markt gebracht: een hybride ontvanger met internetmogelijkheden.
  Jarco Kriek
  6 september 2016
  9.0
  comments 3
  GigaBlue HD X3: Betaalbaar Linuxplezier

  GigaBlue heeft met de HD X3 een betaalbare Linux tv-decoder op de markt gebracht: een hybride ontvanger met internetmogelijkheden.

   

  Om zo veel mogelijk zenders te kunnen ontvangen, combineren veel kijkers verschillende uitzendplatforms als kabel, satelliet, Digitenne en internet. Want wat is er nu mooier dan met één decoder het beste van meerdere tv-werelden binnen bereik te hebben? GigaBlue speelt op deze trend in met een kleine en betaalbare hybride ontvanger. De vraag is natuurlijk of er door de lage verkoopprijs concessies zijn gedaan aan de kwaliteit van het apparaat.

   

  Tikje saai

  De voorkant van de ontvanger vinden we eerlijk gezegd wat saai. Er is geen frontklep en geen display. Het enige wat het zwarte vlak opfleurt, is een blauw led-verlichtingsbalkje dat in het midden van de ontvanger oplicht is als hij in bedrijf is. Als de decoder in stand-by wordt gezet, kleurt de led enkele momenten rood. Aan de linkerzijkant kunnen we de smartcard voor het tv-abonnement plaatsen. Er zijn twee interne kaartlezer die werken op basis van emulatie. De smartcards van de M7 Group-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen zijn hierin probleemloos te gebruiken. Net als bij alle andere ontvangers met emulatiekaartlezers zijn beter beveiligde tv-kanalen als FOX Sports 3 HD en Mezzo HD niet zichtbaar. Deze komen wel in beeld als we de witte Common Interface-module van M7 gebruiken in het aanwezige slot. Dit CI-slot ondersteunt tevens de CI+ techniek. Dat komt omdat GigaBlue zich voornamelijk op de Duitse markt richt. De nieuwe Viaccess CI+ module van CanalDigitaal en TV Vlaanderen werkt hierdoor ook goed in de GigaBlue HD X3.

   

  Hoognodige aansluitingen

  Aan de achterzijde van de tv-decoder vinden we alleen de hoognodige aansluitingen. Dat komt natuurlijk door het compacte formaat van de tv-decoder, namelijk 22 bij 4,5 bij 18cm. Er is een ingebouwde satelliettuner zonder doorlusmogelijkheid. We kunnen de GigaBlue HD X3 alleen digitaal via HDMI op een televisie aansluiten. Digitaal geluid is er via een optische uitgang. De tv-decoder beschikt niet over de mogelijkheid om een interne harde schijf te plaatsen. Dat kan wel extern via de aanwezige e-SATA poort en twee USB-aansluitingen. Het gaat hierbij om USB 2.0 aansluitingen aan de achterzijde van de ontvanger, wat als minpuntje gezien kan worden. De aanwezige netwerkaansluiting heeft een maximale doorvoersnelheid van 100Mbps. Er is een hardwarematige aan/uit-schakelaar en een stroomingang voor de plug van de externe voedingsadapter.

   

  Afstandsbediening

  De GigaBlue HD X3 wordt met weinig accessoires geleverd. In de verpakking vinden we naast de tv-decoder, afstandsbediening met twee AAA-batterijen en stroomadapter alleen een gebruiksaanwijzing, Deze is helaas niet in het Nederlands. De afstandsbediening is functioneel en werkt goed in combinatie met de decoder. Het zorgt voor een prettige en snelle bediening; iets dat het gebruiksgemak zeker ten goede komt. De afstandsbediening is wel wat lang en voorzien van veel - soms kleinere - druktoetsen. Daardoor moeten we bij het kiezen van de diverse functies soms even 'overpakken' om de afstandsbediening in de hand te verplaatsen: onze vingers zijn te kort om zowel de onderste als bovenste rij toetsen te bedienen.

   

  Eerste gebruik

  Bij het eerste gebruik moet de ontvanger door de gebruiker ingesteld worden. Via een makkelijk stappenplan is dit een klus die voor iedereen probleemloos uitgevoerd kan worden. Daarna valt ons op hoe snel de GigaBlue HD X3 is. In vergelijking met soortgelijke tv-decoders in deze prijsklasse is de snelheid bovengemiddeld. Dat is vooral te danken aan de gebruikte chipset. Het hart van de GigaBlue HD X3 is de Broadcom BCM7362. Dit is een dualcore processor met een snelheid van 752MHz. Hieraan gekoppeld is een DDR-geheugen van 512MB en een NAND-flash geheugen van 236MB.

   

  Gevoeligheid

  De GigaBlue HD X3 beschikt over een op het moederbord ingebouwde satelliettuner. De ontvangstgevoeligheid van deze tuner valt in positieve zin op. De DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en 1.3 USALS worden probleemloos ondersteund. De meest gangbare zenderzoekmogelijkheden zijn eveneens beschikbaar, inclusief fastscan en blindscan. We maken hierbij de kanttekening dat blindscan niet in alle firmwareversies standaard beschikbaar. Men kan blindscan wel zelf installeren als add-on. De GigaBlue HD X3 is namelijk een Linux-ontvanger waarvoor diverse hobbyistengroepen eigen firmware hebben gemaakt. Het is aan de gebruiker om te bepalen aan welke firmwareversie hij de voorkeur geeft. Wie zich niet in deze materie wil verdiepen, kan het beste de reeds geïnstalleerde firmware gebruiken. Via het internet kan men de decoder met add-ons naar eigen inzicht 'pimpen'.

   

  Verwisselbare tuner

  Naast de ingebouwde tuner beschikt de GigaBlue HD X3 ook over een slot voor een verwisselbare tuner. Hier kunnen we desgewenst een extra tuner in plaatsen. Dat is een redelijk eenvoudige klus. We kunnen kiezen uit een DVB-S2, DVB-C/T en DVB-C tuner. We kunnen hierdoor niet alleen de ontvangstmogelijkheden van satelliet uitbreiden, maar ook een hybride ontvangstmogelijkheid creëren door satelliet met kabel of Digitenne te combineren. In veel Nederlandse huishoudens wordt een kabel- of Digitenne-abonnement met ongecodeerde satellietontvangst gecombineerd. Via de satelliet zijn namelijk honderden zenders - waaronder tientallen HD-zenders - ongecodeerd te ontvangen. Hybride ontvangst zorgt dus voor een veel groter zenderaanbod.

   

  HbbTV

  Als we de GigaBlue HD X3 aansluiten op het thuisnetwerk - en dus het internet - krijgen we nog meer mogelijkheden. Zo ondersteunt de tv-decoder de interactieve tv-dienst HbbTV. Dat zorgt voor veel extra content bij diverse zenders. Op de satelliet zijn er tientallen, veelal Duitse zenders die HbbTV ondersteunen. In Nederland doen NPO en SBS dit. We kunnen via HbbTV bijvoorbeeld naar eerder uitgezonden programma's kijken. SBS biedt tijdens voetbalwedstrijden ook extra informatie via HbbTV. Naast HbbTV zijn er nog diverse andere online mogelijkheden. Hiervoor moeten we wel enkele handelingen uitvoeren, maar ook daarbij is het internet onze beste vriend. Zo zijn er bijvoorbeeld op YouTube veel instructievideo's te vinden die uitleggen hoe we internetstreams van tv- en radiozenders aan het zenderaanbod kunnen toevoegen. Ook kunnen we de decoder als mediaspeler gebruiken. Het afspelen van bestanden van computers en NAS-servers binnen het thuisnetwerk behoort tot de mogelijkheden. De GigaBlue HD X3 is standaard alleen bekabeld aan het thuisnetwerk te koppelen. Het is echter ook mogelijk om een draadloze verbinding tot stand te brengen met een USB WiFi-adapter.

   

  Beeldkwaliteit

  De GigaBlue HD X3 ondersteunt de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. De upscaling is goed, maar we raden aan om tv-zenders te bekijken in het beeldformaat waarin ze worden uitgezonden. Datzelfde geldt voor gemaakte opnames. Zo krijgt men de best mogelijke beeldkwaliteit op het scherm.

   

  Opname

  Er is geen mogelijkheid voor het plaatsen van een interne harde schijf. Door het plaatsen van een externe harde schijf of USB-stick krijgen we echter opname- en timeshiftmogelijkheden. Een externe harde schijf op de e-SATA poort heeft de voorkeur, zeker bij opname van HD-zenders. Maar ook een USB harde schijf werkt veelal zonder problemen. Een USB-stick is minder geschikt voor het opnemen van HD-zenders. Opnames worden ongecodeerd op de harde schijf geplaatst en kunnen dus altijd worden teruggekeken. Bij timeshift kan men een live opgenomen programma tijdelijk stoppen en daarna weer vanaf het pauzemoment verder kijken. Het vanuit de elektronische programmagids (EPG) instellen van programma's die opgenomen moeten worden verloopt probleemloos. Het uiterlijk van de EPG, het menu en de informatiebalken is afhankelijk van de gebruikte firmware. In veel gevallen werkt dat makkelijk, overzichtelijk en gebruikersvriendelijk.

   

  GigaBlue IPTV speler

  Voor nog geen honderd euro is tevens een GigaBlue IPTV speler te koop. Met dit apparaat kunnen we een GigaBlue tv-decoder gebruiken vanuit een ander vertrek. Beide apparaten dienen dan wel op hetzelfde netwerk te zijn aangesloten. Zo kunnen we het complete zenderaanbod en de functionaliteit van de tv-decoder die is aangesloten op de tv in de huiskamer ook gebruiken in andere kamers, zoals de slaapkamer. Daarvoor zijn geen extra smartcards nodig. Dat is vooral voor kijkers met een abonnement op CanalDigitaal of TV Vlaanderen een pluspunt. Bij deze aanbieders moet namelijk maandelijks extra worden betaald om zenders via een tweede of derde smartcard te kunnen zien.

   

  Conclusie

  We zijn erg onder de indruk van de GigaBlue HD X3. Natuurlijk zijn er Linux-ontvangers die kwalitatief beter zijn en betere specificaties hebben, maar daar hangt dan ook een aanzienlijk hoger prijskaartje aan. De GigaBlue HD X3 geeft de koper voor relatief weinig geld veel hybride gebruikersmogelijkheden.

   

   

  VERBRUIK EN OPSTART De GigaBlue HD X3 verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 11 watt. De opstarttijd bedraagt rond de vijftig seconden.


  FIRMWARE We hebben GigaBlue HD X3 getest met OpenMips 4.3. Apparatuur beschikbaar gesteld door Linuxontvangers.nl.

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton klopt bij Ludo aan voor juridische hulp. Lana grijpt het ceremonie-meesterschap aan om haar moeder te tonen hoe zelfstandig ze is. Bing, Rik en Amir maken er een mannenmiddag van.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES COLD PURSUIT

   De hardwerkende familieman Nels Coxman (Liam Neeson) woont in een klein plaatsje in Colorado. Zijn rustige leven is afgelopen wanneer zijn zoon vermoord wordt door een drugsbaron. Nels’ zoektocht naar gerechtigheid wordt een wraakzuchtige jacht op de drugsbaron. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze actiethriller weggeven.

  TV-TIP Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

  Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
  NPO 2 om 20:25 uur
  Wat gebeurde er tussen 1889 en 1929 in het leven van een in Oostenrijk geboren Duits jochie, dat ervoor zorgde dat de wereld in vuur en vlam stond? Dat gaat niet over een zakkie knikkers. In deze vierdelige docu wordt uiteengezet hoe Adolf Hitler Adolf Hitler werd.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)