1. Tests

  Goede stap in hybride ontvangst

  De combinatie van kabel of Digitenne met vrije satellietontvangst biedt veel zenders voor weinig. Liefst natuurlijk met slechts één apparaat.
  Jarco Kriek
  20 december 2016
  8
  comments 0
  Goede stap in hybride ontvangst

  Voor veel mensen is deze wereld van gecombineerde ofwel hybride ontvangst nieuw, en daarom een beetje eng. Wat kan men er nu echt van verwachten? Is het overschakelen van bijvoorbeeld kabel naar satellietontvangst echt wel zo makkelijk? Die angst is onterecht, maar het is logisch dat men huiverig is om zomaar een dure tv-decoder voor hybride ontvangst aan te schaffen. De EVO Nova Combi is een goedkoop alternatief om de hybride wereld te verkennen. Maar is goedkoop geen duurkoop?

   

  Compact

  De EVO Nova Combo wordt in een stevige verpakking met minimale accessoires geleverd. Dat is gezien de verkoopprijs begrijpelijk. Naast de ontvanger vinden we in de verpakking alleen de benodigde 12 volt stroomadapter en de afstandsbediening met batterijen. Natuurlijk mag een gebruiksaanwijzing - in de Engelse taal - niet ontbreken. De Nova Combo heeft geen interne voeding, en dat maakt zijn bescheiden afmetingen van 21 x 14,5 x 4cm mogelijk. Het voordeel van een losse adapter is dat de ontvanger ook mobiel - bijvoorbeeld in caravan of camper - gebruikt kan worden. Dat is handig, mede omdat naast satellietontvangst ook ontvangst van digitale ethertelevisie (DVB-T) mogelijk is. Wie voor een korte tijd op dezelfde plek blijft, hoeft dus niet meteen de schotelantenne te plaatsen om toch naar televisie te kunnen kijken. Een voordeel van de compacte afmetingen is dat de EVO Nova onzichtbaar geplaatst kan worden.

   

  Uiterlijk

  We vonden weinig knoppen aan de voorzijde van de ontvanger. Alleen een stand-by toets is aanwezig. De bediening gebeurt dus volledig via de afstandsbediening. Dit is een groter exemplaar dat goed in de hand ligt. De knopindeling is wellicht even wennen, maar dat vormt in gebruik geen probleem. De communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger is goed. Aan de voorzijde vinden we verder een simpel 7-digits display met vier posities. Onder de frontklep zijn een interne smartcardlezer en USB-aansluiting verstopt. Er is geen Common Interface-slot aanwezig. Voor gebruikers die twee smartcards willen plaatsen, is de EVO Nova Combo dus geen goede keus.

   

  Tuners

  Aan de achterzijde vinden we alle aansluitmogelijkheden van de EVO Nova Combo. Er is een DVB-S2 satelliettuner zonder doorlusmogelijkheid aanwezig. De tweede tuner heeft wel een doorlus. Het gaat hierbij om een multituner - die tegenwoordig ook veel in televisies wordt gebruikt - waarbij ontvangst van kabel of digitale ethertelevisie mogelijk is. Dat kan overigens niet gelijktijdig: men moet kiezen om de multituner of voor kabel, of voor digitale ethertelevisie te gebruiken. Hybride ontvangstmogelijkheden zijn bij de Nova Combo dan ook alleen mogelijk als satellietontvangst wordt gebruikt. De multituner is wat betreft digitale ethertelevisie geschikt voor de uitzendtechnieken DVB-T en DVB-T2. Omdat de Nova Combo alleen de compressie techniek H.264 ondersteunt, is ontvangst van Ultra HD-kanalen niet mogelijk. Dat geldt wel voor SD en HD. Ook dient men er rekening mee te houden dat ontvangst van digitale ethertelevisie in Duitsland met deze ontvanger op dit moment slechts gedeeltelijk mogelijk is en in de toekomst helemaal niet meer is. Dit komt omdat men in Duitsland overstapt naar DVB-T2 in combinatie met H.265/HEVC. In Nederland is ontvangst van digitale ethertelevisie op dit moment wel mogelijk. Of dat in de toekomst het geval blijft, is op dit moment nog niet bekend. KPN moet met Digitenne vóór 2020 naar DVB-T2 overstappen, maar laat in het midden of men H.264 of H.265 als compressietechniek gaat gebruiken. Noch de satelliet-, noch de multituner is verwisselbaar.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde vinden we verder een 10/100Mbit netwerkaansluiting. Niet van het snelste soort dus, maar ruim voldoende om de EVO Nova Combo via het eigen netwerk en internet te laten functioneren. Analoog kan de Nova Combo via CVBS op een televisie aangesloten worden, maar natuurlijk is het beter om dit digitaal via HDMI te doen. De aanwezigheid van CVBS is wel belangrijk voor mobiel gebruik, omdat in caravan of camper vaak een ouder model tv wordt gebruikt. Er zijn verder twee USB 2.0-poorten te vinden. USB is bij deze ontvanger belangrijk omdat er geen interne harde schijf geplaatst kan worden. Als er programma's worden opgenomen, moet dat dus op een USB harde schijf of USB stick gebeuren. Ook voor het pauzeren van live uitgezonden tv-programma's - het zogenaamde timeshifting - is een USB geheugendrager nodig. Het maken van opnames verloopt bij deze ontvanger zonder problemen. Om het geheel compleet te maken is er een optische digitale geluidsuitgang aanwezig. Voor servicedoeleinden is de RS232-poort aanwezig.

   

  Linux

  De EVO Nova Combo werkt op het Linux besturingssysteem en is open source. Dat betekent dat er voor deze ontvanger alternatieve firmware van diverse hobbygroepen beschikbaar is. In onze test gebruikten wij de OpenATV firmware, maar er zijn nog meer firmwareversies op het internet te vinden. Het plaatsen van de firmware gaat via USB en is op zich een goed uit te voeren klus. Bent u hier toch wat huiverig voor, dan kan de verkoper de voor u meest geschikte firmware bij levering in het apparaat te plaatsen. Als de firmware is geïnstalleerd, dan wordt deze automatisch via internet naar de nieuwste versie opgewaardeerd. De Nova Combo maakt gebruikt van een iets oudere versie van de Broadcom chipset, die overigens in veel meer ontvangers in deze prijsklasse wordt gebruikt. De chipset voldoet goed en heeft een kloksnelheid van 752MHz. Er is een flashgeheugen van 256MB en een RAM-geheugen van 512MB.

   

  Interne kaartlezer

  De interne kaartlezer werkt op basis van emulatie. Dat wil zeggen dat er geen officiële ondersteuning van coderingsnormen is. De smartcards van de meeste kabelbedrijven, Digitenne, CanalDigitaal en TV Vlaanderen werken in de kaartlezer echter probleemloos. Daarbij plaatsen we wel enkele kanttekeningen. Bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen kunnen we niet kijken naar zenders die met de extra beveiligde CWOE-codering worden uitgezonden. Dat zijn onder meer Mezzo HD, FOX Sports 2 HD en de meeste Franse zenders. Wie via Ziggo naar digitale televisie kijkt, kan via de EVO Nova Combo alleen gecodeerde zenders bekijken met een oude Ziggo smartcard. Was men voorheen klant bij UPC, dan kan men die smartcard niet gebruiken. Ook nieuwe Ziggo-klanten kunnen de smartcard van de huidige generatie niet in deze ontvanger gebruiken. Wel kunnen altijd de tientallen ongecodeerd uitgezonden digitale zenders worden bekeken.

   

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit van de EVO Nova Combo is goed. Naast lineair uitgezonden zenders kunnen we ook via het internet naar tv kijken. Op deze manier zien we onder meer eerder uitgezonden programma's van enkele zenders en livestreams van zenders over de hele wereld. Tevens is het beluisteren van internetradio mogelijk. Daarnaast biedt de Nova Combo via de mediaspelerfunctie de mogelijkheid om video-, foto- en muziekbestanden vanaf een USB-apparaat of apparaten in het netwerk af te spelen. Omdat de Nova Combo van open source Linux gebruik maakt, kunnen we de ontvanger door gebruik van skins en add-ons geheel naar eigen inzicht personaliseren. Dat klinkt moeilijk, maar is niets om bang voor te zijn. De firmware wordt met alle bassinstellingen volledig werkend geïnstalleerd. Het personaliseren is een extra mogelijkheid, die niet verplicht gebruikt hoeft te worden.

   

  Conclusie

  De EVO Nova Combo is een instap hybride ontvanger die veel kwaliteit levert voor een heel gunstige prijs. Natuurlijk zijn er mogelijkheden die ontbreken - zoals een CI-slot - maar dat weet men voor aanschaf. De ontvanger is ideaal om ongecodeerde satellietontvangst met kabel of Digitenne te combineren.

   

   Het geteste apparaat is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  EVO NovahybridecombikabelDVB-TDVB-T2Linuxsatelliet

  Reacties

 1. TV-TIP The Pursuit of Happyness

  The Pursuit of Happyness
  RTL 4 om 06:30 uur
  Deze verfilming van Chris Gardners levensverhaal draait om de Amerikaanse Droom. In dit geval: hoe je van alleenstaande vader en kansloze vertegenwoordiger een veelverdienende effectenmakelaar wordt. Dat levert clichés en rampspoed op, die met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en één of twee mazzeltjes overwonnen wordt. Gelukkig is daar Smith als rots in de branding, die met zijn sterke optreden zorgt voor aangrijpende momenten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Bed and Breakfast

  Bed and Breakfast
  NPO 1 om 20:25 uur
  Op de boerderij van Johan en Jeanet draait alles om ezels. Je kunt ze aaien, ruiken en er een blokje mee om. Of de Achterhoekers hiermee de aflevering winnen? Nou, niet als het aan Marcel en Peter en Linda en Dénis ligt.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)