1. Tests

  Google Chromecast: HDMI-stick met potentie

  Dit jaar brengt Google de Chromecast HDMI-stick op de Nederlandse markt. Totaal TV bekijkt alvast de mogelijkheden.
  Jarco Kriek
  12 july 2016
  6.0
  comments 1
  Google Chromecast: HDMI-stick met potentie
  Dit jaar brengt Google de Chromecast HDMI-stick op de Nederlandse markt. Totaal TV bekijkt alvast de mogelijkheden.

  In Amerika is de Google Chromecast HDMI-stick spotgoedkoop. Hij kost er 35 dollar, wat bij de huidige koers overeenkomt met 25 euro. De Nederlandse koper die huiverig is om in een Amerikaanse webwinkel te kopen, kan voor rond de vijftig euro ook terecht bij enkele Nederlandse bedrijven voor de Chromecast. 

  De Chromecast wordt geleverd met alleen een USB-kabel. Deze wordt gebruikt om de stick van stroom te voorzien. Dat kan op twee manieren: via de USB-aansluiting van de televisie of - wat wij adviseren - met een losse USB-stroomadapter. Deze zijn los voor nog geen tien euro in veel winkels verkrijgbaar. Er zijn geen aansluitingen voor externe opslag via USB of SD.

  Met de Chromecast maken we van een oudere televisie een Smart TV of internettelevisie. Niet alle oudere televisies zijn hiervoor geschikt. Beeldbuistoestellen vallen af omdat een HDMI-aansluiting noodzakelijk is om de Chromecast te gebruiken. Is zo'n HDMI-aansluiting beschikbaar, dan staat niets in de weg om de wereld van Google Chromecast te betreden. 

  Direct stuiten we daarbij op enkele opvallende zaken. De Chromecast heeft namelijk geen afstandsbediening. Navigeren gaat niet via het beeldscherm van de tv, maar draadloos via Wi-Fi op de smartphone, tablet of laptop die men in combinatie met Chromecast gebruikt. 

  Voordat we de HDMI-stick kunnen gebruiken, moeten we hem eerst op het thuisnetwerk aanmelden. Bedraad koppelen aan het thuisnetwerk is niet mogelijk; het moet via Wi-Fi gebeuren. Installeren via de apps voor tablet en smartphone (beschikbaar voor Apple iOS en Android) is geen probleem. Voor laptops en desktops heeft Google een speciaal programmaatje voor de koppeling tussen de stick en het netwerk, dat via het internet kan worden gedownload. Omdat in veel desktop computers geen Wi-Fi kaart aanwezig is, geeft dit een probleem: de Chromecast dongle wordt in dat geval niet gevonden. 

  Zodra de installatie is doorlopen, kunnen alle laptops, tablets en smartphones die van hetzelfde Wi-Fi netwerk gebruik maken content naar de Chromecast streamen, zodat het op het televisiescherm zichtbaar wordt. Een nadeel is dat Chromecast gebruik maakt van een onbeveiligde verbinding. Iedereen die gebruik maakt van het (beveiligde) Wi-Fi thuisnetwerk, kan dus zonder wachtwoord content naar de Chromecast streamen. Ook kan de streamgeschiedenis door iedere gebruiker van het netwerk bekeken worden. Het ongemerkt streamen van content is dus niet mogelijk. 

  Er is ook een technisch minpunt. De Chromecast kan alleen via de 2,4 GHz-frequentieband aan een Wi-Fi thuisnetwerk gekoppeld worden. Omdat deze band veel gebruikt wordt, kan het een beetje dringen worden in een omgeving waar veel Wi-Fi signalen actief zijn. Als de Chromecast niet in de directe omgeving van de draadloze modem of de router wordt gebruikt, kunnen hierdoor problemen ontstaan met het streamen van content. Beter was geweest als Chromecast de 5GHz-frequentieband had ondersteund. Deze biedt zeker op korte afstanden betere prestaties en wordt ook minder druk gebruikt dan de 2,4 GHz-frequentieband. Mogelijk dat Google bij de marktintroductie in Europa hiervoor een hardwarematige aanpassing doorvoert.

  De Google Chromecast heeft veel potentie, die deels al wordt gerealiseerd. Via de laptop krijgen we het beste resultaat als we de Chrome webbrowser van Google gebruiken. Op deze manier kunnen we het meeste content naar de Chromecast streamen. Omdat het streamen van bijvoorbeeld complete internetpagina’s en videocontent vanuit deze browser nog niet geheel uitontwikkeld is, gaat dit soms nog mis. Dan loopt de Chromecast dongle compleet vast en moet hij opnieuw worden opgestart. 

  In de praktijk zal de meeste streaming via tablet of smartphone plaatsvinden. Daarbij zijn de mogelijkheden beperkt, omdat op dit moment slechts elf applicaties voor deze draagbare apparaten Chromecast ondersteunen. Daarvan is ongeveer de helft niet in Nederland bruikbaar. Zo wordt HBO GO wel ondersteund, maar gaat het hier om de Amerikaanse app van de mobiele streamingdienst van HBO. Wel kunnen we in Nederland de videodiensten Netflix en YouTube naar de Chromecast streamen. 

  Via de Plex-app is het verder mogelijk om films, series en muziek van computers binnen het thuisnetwerk via tablet of smartphone naar de Chromecast te streamen. Hiervoor dient op de computers wel de Plex-server geïnstalleerd te zijn. Er kan met een beeldkwaliteit van 1080p worden gestreamd, maar daarvoor is wel een ongestoord Wi-Fi signaal nodig. 

  Binnen afzienbare termijn zal het aantal Chromecast-ondersteunende apps fors toenemen, omdat Google de API van Chromecast onlangs heeft vrijgegeven voor app-ontwikkelaars. Dat betekent dat op korte termijn meer apps Chromecast gaan ondersteunen, en er dus ook meer videocontent naar de Chromecast gestreamd kan worden. In Nederland hebben onder meer de NPO en RTL Nederland aangekondigd dat hun apps voor uitgesteld kijken Uitzending Gemist en RTL XL voor Chromecast geschikt worden gemaakt. Daarmee lijkt de eerste stap naar een groter succes van Chromecast in Nederland gezet.

  Chromecast kan een beetje met de Apple TV vergeleken worden. Apple gebruikt de Airplay-techniek voor het streamen vanaf pc, laptop, tablet en smartphone. Veel apps en websites ondersteunen Airplay. Chromecast moet deze inhaalslag nog maken. Voordeel van de Apple TV is dat er ook een bekabelde verbinding met het thuisnetwerk mogelijk is. Bij de Chromecast is dat niet het geval. 

  Tussen de Chromecast en de Apple TV zit natuurlijk een stevig prijsverschil. Waar in Nederland de Chromecast nu voor vijftig euro over de toonbank gaat, kost een Apple TV twee keer zoveel. De verwachting is verder dat Google met een bekabelde variant van de Chromecast op de Europese markt komt. Voordeel van de Chromecast HDMI-stick is een meer mobiel gebruik. De HDMI-stick is klein en kan makkelijk meegenomen worden.

  Op dit moment is de Chromecast een leuke gadget voor de liefhebbers. Hij heeft echter de potentie om de huiskamer te veroveren. Daarbij speelt de Chromecast-ondersteuning van apps een belangrijke rol. 

  VERBRUIK EN OPSTART De Chromcast verbruikt in standby minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 7 watt.

  FIRMWARE De test is uitgevoerd met firmware-build 14651


  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP The Tale of the Princess Kaguya

  The Tale of the Princess Kaguya
  NPO 3 om 15:30 uur
  Een oude bamboesnijder vindt op een dag een miniatuurmensje in een lichtgevende bamboestok. Hij besluit haar mee te nemen en samen met zijn vrouw op te voeden. Het meisje, Kaguya, groeit al snel uit tot een bijzondere jongedame die begeerd wordt door menig jongeman. Maar terwijl verschillende minnaars naar haar hand dingen, wordt prinses Kaguya met haar onvermijdelijke lot geconfronteerd.

  TV-TIP Transformers: The Last Knight

  Transformers: The Last Knight
  Veronica om 20:00 uur
  De mensheid en de Transformers zijn in staat van oorlog. De sleutel tot de redding van onze toekomst ligt begraven in de verborgen geschiedenis van de Transformers op onze planeet. Het lot van onze wereld komt in handen te liggen van een onwaarschijnlijk gezelschap: Cade Yeager, Bumblebee, een Britse Lord en een hoogleraar van Oxford.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)